Přečtete za: 3 min

RECENZE: Bělicí zubní pasta WonderWhite laSaponaria s mátou a aktivním uhlím: Proč z ní nemám černé svědomí?

1290x450px blog recenze zubni pasta

Chcete se smát na svět pořádným americkým úsměvem, ale vaše láska ke kafi nebo černému čaji vám ten zářivý úsměv trochu kazí? V tom případě se vám možná bude hodit pomocník v podobě bělicí zubní pasty s aktivním uhlím od laSaponaria. Pojďte zjistit, jestli opravdu funguje.

Tato recenze miluje svobodu a upřímnost. Je tedy nezávislá a do jejího obsahu jsme nezasahovali. Produkty k testování jsme poskytli zdarma a ačkoli jsme čas za sepsání recenze odměnili honorářem, její vyznění bylo mimo naši kontrolu.

Martin z Econea.cz

Do nějakých 30 let jsem si myslela, že si zuby čistím dobře. Nošení rovnátek mě každopádně přesvědčilo o opaku. Musela jsem se spřátelit s jednosvazkovými a mezizubními kartáčky a poladit techniku, protože se mi kolem rovnátek stále usazovaly pigmentové skvrny. Zabarvení se mi zejména na spodních zubech rádo objevuje i dávno po sundání, takže pomocník v podobě bělicí pasty přijde vhod. Obstála bělicí pasta WonderWhite od italské značky laSaponaria?

Rychlé shrnutí

Opravdu bělí. Samozřejmě nemůžete čekat, že budete mít zuby jako z porcelánu, ale usazené pigmentové skvrny začaly mizet už po několika vyčištěních. Jako bonus pasta příjemně chutná, pění tak akorát, a ještě má praktické balení.

TIP: Správná technika čištění chupu a volba kartáčku je stejně důležitá jako samotná zubní pasta. Podívali jsme se tomu na zoubek podrobně v tomto článku.
1

Než půjdeme k recenzi, co na pastu říká odbornice?


Pasted Image 10 08 2023 13 40

„Tato zubní pasta je za mě v pořádku. Jediné, na co bych upozornila, je konzervant sorban draselný, který považuji za kompromisní složku. Dle mého názoru zřejmě bude ve výtažku z Aloe vera, takže ho musí uvést. Obsahuje jemný tenzid sodium lauroyl sarcosinate, který je za mě dobrou volbou. Já bych si takovou pastu klidně koupila.“

— Ing. Katarína Hrivňáková, Odborná poradkyně organizace  Svět non toxic

Co je laSaponaria bělicí zubní pasta WonderWhite s mátou a aktivním uhlím?

Jak je už z názvu patrné, jedná se o bělicí zubní pastu. O svěžest v ústech se starají tři druhy máty peprné, o bílý chrup pak aktivní uhlí a oxid křemičitý. Suroviny pochází z kvalitních lokálních zdrojů a nejsou testované na zvířatech. A navíc jsou ještě BIO. V pastě nenajdete žádné živočišné ingredience a také neobsahuje fluorid. Ekologický původ i zpracování surovin dosvědčí pak certifikát Cosmetici Biologici.

Pokud vám záleží nejen na surovinách, ale i na férovém přístupu, bude se vám líbit, že výroba je fair trade a podporuje malé farmáře i různé sociální projekty. Za zmínku také stojí, že pasta, stejně jako ostatní výrobky laSaponaria, je poctivá řemeslná ruční výroba. Tahle pasta má prostě všechno, co od přírodního férového produktu očekáváte.

Rodiče pak ocení, že je pasta vhodná i na dětské zoubky, ale protože jsou ve složení esenciální oleje, určitě ji používejte až u dětí starších 2 let.

👉 Očíhnout zelené poklady od Lasaponaria

Balení, které šetří přírodu i nervy

Pasta nemá papírovou krabičku, jak je standardem, což jedině vítám. Před prvním použitím je potřeba z tuby akorát sloupnout ochranné víčko, kterému se dolů úplně nechtělo.

2

Celkově mě ale balení pasty od laSaponaria nadchlo hned z několika důvodů. Prvním je poměrně minimalistický vizuál, dalším to, že je tuba z recyklovaného bioplastu z cukrové třtiny. Ten samozřejmě oceňuji z ekologického hlediska, ale v každodenním životě ještě o chlup víc ocením to, že je obal dostatečně pevný a nedeformuje se. Ve spojení s tím, že pasta stabilně stojí na víčku, není potřeba její obsah dolovat z nejzazších koutů tuby a rozčilovat se, že někdo další v domácnosti mačká pastu od prostředka.

První dojmy

Po otevření mě překvapilo, že je pasta vážně úplně černá. A taky, že barva díkybohu neodpovídá chuti. Představa, že budu převalovat v puse cosi jako živočišné uhlí, mě úplně nelákala. Ale už přivonění napovědělo, že to nebude žádná hrůza. Naopak, chuť je díky mátě příjemná. Pasta je jemně svěží, ale ne nijak přehnaně mátová, takže nepálí.

3

Co se skrývá uvnitř tuby?

Ve složení najdete přírodní složky z lokálních zdrojů, ve kterých není ani kapka živočišných produktů. Pojďme se těm klíčovým ingrediencím podívat na zoubek:

  • Aktivní černé uhlí: Černé uhlí stojí za netypickou barvou této pasty, je tu ale hlavně díky svým schopnostem odstranit zubní plak a usazeniny. Dokáže na sebe totiž vázat nečistoty včetně pigmentu.
  • Oxid křemičitý: Tento minerál pomáhá předcházet zubnímu kazu a také dokáže ze zubu odstranit pigmentové skvrny. Jedná se o lehce abrazivní látku, která se postará o to, že vaše zuby budou po několika čištěních bělejší.
  • Extrakt z Aloe vera: Starý dobrý pomocník, který bojuje proti zánětu a pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.
  • Extrakt z máty peprné: Máta nejen krásně voní a příjemně chutná, ale také má antibakteriální a antiseptické účinky.
  • Pěnivá složka: O příjemné pěnění se stará sodium lauroyl sarcosinate, který je šetrný k tělu a není toxický pro životní prostředí.

Jak pasta funguje?

Pokud se už nemůžete dočkat bílých zubů, stačí vyměnit současnou pastu za WonderWhite a jde se na věc. Pasty není potřeba na kartáček nanášet mnoho – sice pění méně než klasické pasty, ale zase více než řada jiných přírodních past. Je to spíše o zvyku, já už na pěnivou klasiku nejsem vůbec zvyklá, takže mě menší pěnivost nijak nezaskočila.

Pak se už stačí vytasit s čisticím grifem z dentální hygieny a po několika čištěních začnete vidět výsledky. Používám na střídačku klasický i sonický kartáček a s oběma si rozumí dobře. Na textuře pasty jde cítit, že je lehce abrazivní, ale nijak agresivně. Odstraňování usazených skvrn tak trvá několik použití.

Už jsem nakousla, že pasta bělí díky tomu, že je lehce abrazivní. Proto ze zubů odstraní plak a usazené pigmentové skvrny. Rozhodně není v její moci zuby vybělit více, než je vaše přirozená barva. Ale i když mi přišlo, že zuby mám poměrně v pohodě, stejně byl rozdíl vidět víc, než bych čekala.

Vlevo před použitím bělicí pasty, vpravo po týdenním používání. Pigmentové skvrny zmizely poměrně viditelně.

Díky obsažené mátě mi přišel pocit svěžesti po vyčištění naprosto dostatečný. Pokud jste ale zvyklí používat ústní vody, vyzkoušejte extra svěží ústní vodu s mátou a zlatobýlem, která je navíc protizánětlivá.

Video recenze

Mimochodem, pastu WonderWhite od laSaponoaria podrobila bělicí zkoušce i Markéta z Econea.cz. Své dojmy sdílí ve videu, tak se mrkněte:

Sdílejte prosím recenzi se svými známými, třeba si taky právě brousí zuby na přírodní bělicí pastu:

Hodnocení
Pasta na zuby WonderWhite od laSaponaria má příjemnou nevtíravou chuť a pění tak akorát. Na čištění jí stačí použít poměrně málo a vydrží tak dlouho i v domácnosti o více členech. První výsledky jsou vidět už po několika použitích, po nějakém týdnu jsou zuby už pěkně vybělené. Radost mám nejen z přírodních složek pasty, ale také z původu surovin, které jsou lokální, BIO, anebo obojí. A takové bonusové dobro – oceňuju balení, díky kterému pasta stojí na víčku a není potřeba obsah dolovat z nejzazších koutů tuby.
👍 Pro
příjemná lehce svěží chuť
na čištění stačí použít poměrně malé množství
první výsledky jsou vidět už po několika použitích
velmi příznivá cena za kvalitní suroviny a ruční výrobu
praktické a ekologické balení
👎 Proti
někomu by mohlo vadit, že pění méně než klasické pasty
pasta je lehce abrazivní, což není vhodné na dlouhodobé každodenní použití

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..