Přečtete za: 3 min

Pozvěte NEkapra k vánočnímu stolu. A recepty, jak ho připravit.

Jíst na Vánoce kapra je na našem území mladá “tradice”. Smaženého kapra zpropagovala až Dobromila Rettigová a doslova masovou reklamu mu udělali až komunisté. Jak to tedy bylo? Co se na Vánoce jedlo dříve? A jak můžeme slavit soucitněji? 

Proč se nad kaprem zamyslet

Vynechat na Vánoce kapra na slavnostní tabuli se může zdát podobně absurdní jako jet na hory bez lyží. Přitom až do 19. století byste na štědrovečerní tabuli hledali jakoukoliv rybu marně. A dokonce ještě před 100 lety ho na našem území skoro nikdo k vánoční večeři nejedl. Sváteční menu se lišilo kraj od kraje i rodina od rodiny.

Co se jedlo na Štědrý den? Třeba:

  • houbová, hrachová nebo zelná polévka,
  • kuba,
  • houbová omáčka,
  • pučálka (naklíčený a opražený hrách),
  • muzika/chamula (kaše ze sušeného ovoce),
  • vánočka (dlouho to byl bílý chléb bez cukru1),
  • vinná klobása,
  • hlemýždi (v bohatějších rodinách),
  • trouboválky,
  • vepřové maso (z vánočních zabíjaček).2

Kdy se začal jíst kapr

O Vánocích začaly jíst kapra měšťanské rodiny v 19. století. Mezi venkovany a nižší vrstvy obyvatelstva se tento zvyk šířil až po první světové válce. Připravoval se “na modro” se zeleninovou omáčkou nebo “na černo” ve sladké omáčce z povidel a perníku. Až po druhé světové válce se rozšířil recept na smaženého kapra, který původně pocházel z Rakouska. Komunisté začali chovat kapry ve velkochovech, kapři tak byli cenově dostupní a bylo jich hodně.

Proč vynechat kapra

Stejně jako se už nepečou neslazené vánočky, neprostírá se sláma a ani s ní hospodyňky doma “nečarují”, je možné pustit k vodě i “tradici” vánočního kapra.

Říkáte si proč?

  • Velkochovy kaprů fungují na stejném principu jako velkochovy hospodářských zvířat. Intenzivní chov ryb je živnou půdou pro nemoci (kapří erythrodermatitida, kapří virémie), parazity a plísně.3
  • Mnoho kaprů prodávaných na ulici je ve větší či menší míře nemocných.4
  • Během přesypání z kádí se bouchají o kraje kádí a o stovky dalších kaprů. Bolestivé je pro ně také vytahávání z kádě za žábry, které je v ČR sice zakázané, ale stále k němu dochází.5
  • Převážení a manipulace s kapry je pro ně velký stres, trpí teplotními šoky, nedostatkem kyslíku a prostoru.
  • V kádích jsou pro kapry naprosto nevyhovující podmínky.
  • Kapr bývá zabíjený také brigádníky bez znalostí. To vede k tomu, že kapři někdy nejsou dobře omráčeni a jsou zabiti při plném vědomí.
  • Výlov kaprů na podzim je proti jejich přirozenému chování. Dva měsíce jsou o hladu a mají přitom daleko větší výdej energie než v přirozeném prostředí, kde by se v klidu zazimovali.

Pokud kapra chcete, kupte si ho od rybáře, nebo ho sami vylovte. Čím rychlejší je smrt od vylovení, tím méně stresových hormonů v sobě bude mít, doporučují odborníci z řad vědců i veterinářů. Ušetříte mu bolest, hlad, strach a nevyhovující podmínky.

Jestli si dáváte na vánoční stůl lososa, makrelu nebo jinou rybu, tak většina z nich přišla o život udušením na lodi po vylovení z moře. Podle MVDr. Jana Žáka je to jedna z nejkrutějších smrtí pro ryby i savce.6

TIP Celý rozhovor s veterinářem Janem Žákem na DVTV můžete zhlédnout tady. 

„Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích.”7 Zoolog Andrzej Elzanowski

Pozor, nekupujte kapra proto, abyste ho vrátili zpět do rybníka, je od podzimního výlovu do Vánoc tak vyčerpaný, že jistě zemře. 

Soucitné Vánoce

Možná se i ve vašem okolí stalo, že děti oplakaly kapra, který už neplave ve vaně, nebo “záhadně” přestaly jíst po Vánocích ryby, protože jim došlo, že ten kapr na talíři je také rybička jako jejich ploutvičkový miláček v akvárku. Kdo by chtěl argumentovat tím, že jsou maso a ryby důležité pro lidské zdraví, tak ho odkážeme na naše články o veganství (především na Pokořených 10+ nejčastějších mýtů o veganství). A na Mgr. Pavlu Širokou z České veganské společnosti, která v tomto kurzu učí nejen odborníky, jak plnohodnotně a správně nahradit ryby v jídelníčku.

Nám v Econea.cz zkrátka přijde absurdní, aby se svátky klidu, míru a lásky oslavovaly zabíjením zvířat. A je jedno, jestli to jsou kapři, krocani, husy nebo vepři. A aby to soucitnější hodování bylo jednodušší, připravili jsme pro vás recepty na vánočního NEkapra ke stažení.

Plánujete Vánoce bez kapra? Výborně, ušetříte kapří životy i výjezdy sanitkám k zapíchnutým kapřím kostem v krku. Sdílejte recepty na vánočního NEkapra, pozvěte své přátele na událost Na Vánoce si kapra nedám na Facebooku. A můžete také podepsat petici, která si přeje zákaz prodeje živých ryb na stáncích a v obchodech. Tím rybám život nezachráníme, ale je větší pravděpodobnost, že budou trpět kratší čas a zabije je někdo, kdo ví, jak se to má dělat.

„Dobří lidé nemluví o laskavosti, žijou ji. Nemluví o lásce, dávají ji.” Gary Yourofsky, vegan a aktivista za práva zvířat

Omrkněte naši vánoční NEkampaň s články:

  1. Řekni NE a možná uvidíš i zlaté prasátko.
  2. Řekněte NE nakupování nesmyslů. A odhalte 7 typů odmítačů dárků.
    Bonusový obsah: Tahák, jaké dárky nadělit 7 typům odmítačů dárků.
  3. Řekněte NE škodlivé kosmetice.
    Bonusový obsah: Tahák, s jakými látkami se netahat.
  4. Testování na zvířatech říkáme NE. Stejně jako králíčci.
    Bonus: Soutěž o dárkové balíčky netestované kosmetiky.
  5. Řekněte NE parafínovým svíčkám. A zažehněte zdravější plamínky.
    Bonusový obsah: Video i PDF návod na výrobu domácí sojové svíčky.
  6. Živý či umělý? Jakému říct NE? A co si myslí lesní skřítci?
    Bonusový obsah: Inspirace na 8 alternativních ekostromků. 
  7. Řekněte NE vánočnímu shonu. A dejte si 3 oříšky pohody.
    Bonusový obsah: Rychlý test vánočního eko hrdinství
  8. Řekněte NE tápání při výběru dárků. Posvítíme vám na cestu.
    Bonusový obsah: Jaké dárky budou vybírat zakladatelé Econea.cz Pavel a Martin?
  9. Řekněte NE Himalájím cukru. A nechte sněžit jen venku.
    Bonusový obsah: 6 receptů na veganské nápoje.
  10. Řekněte NE úmornému úklidu. A vemte to chytře. Jako Popelka.
    Bonusový obsah: 10 receptů na domácí eko prostředky.
  11. Právě čtete: Pozvěte NEkapra k vánočnímu stolu.
    Bonusový obsah: 3 recepty na veganského kapra.
  12. Řekněte ANO zelenému balení dárků + 5 triků, jak na to

Prosíme, sdílejte tento článek s dalšími lidmi, ať co nejvíce NEkaprů připluje na štědrovečerní stůl. 

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:  

Aloe vera gel Purity Vision Zklidňující gel s Aloe vera, spirulinou a heřmánkem od Purity Vision je univerzální pomocník pro tělo, tvář i vlasy. Omrknout
Blendea Supercoffee Směs prémiové kávy s funkčními houbami a vlákninou od Blendea polechtá chuťové buňky a podpoří fungování imunity. Očíhnout
Lavera čisticí mléko Jemné čisticí pleťové mléko se 100% přírodním složením i pro tu nejsušší a nejcitlivější pokožku od Lavera. Omrknout
Biologicky odbouratelný bělicí prášek na bázi aktivního kyslíku od Tierra Verde Puer pro praní a rozjasnění bílého prádla. Očíhnout
Přírodní osvěžovač vzduchu od jihomoravského Rozvoněno polechtá smysly vůní citronu, pomeranče a palmové růže. Omrknout

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..