Přečtete za: 6 min

8 věcí, které jste možná nevěděli o eko praní

816x490px web eko prani

Přemýšleli jste někdy, co všechno se děje s vaším prádlem při praní? A proč s přírodními prostředky není tak zářivé? V tomhle článku jsme se rozhodli prát špinavé prádlo na veřejnosti a prozradit vám zajímavosti, které se jen tak někde nedočtete. Jste napnutí jak prádelní šňůra?

Jak vlastně takové praní probíhá?

Praní prádla zahrnuje tři faktory, bez kterých by to nešlo: mechanický proces, teplotu a chemii. Když vložíte prádlo do pračky, buben se začne otáčet, čímž vytváří tření mezi kusy prádla – to je mechanická složka. Tím se zažraná špína může začít uvolňovat do vody. A to hlavně díky tomu, že na ni působí složky obsažené v pracím prostředku, tedy složce chemické (do které patří i složení vody – jinak vyperete v měkké a jinak zase v tvrdé vodě). Ty společně s teplou vodou rozpouští tuky a další nečistoty, aby se z tkanin vyplavily.

Zajímá vás o eko praní první poslední? Mrkněte na náš článek, kde se dozvíte, jak vyzrát na jeho záludnosti jednou provždy.

Proč má ekologický přístup k praní smysl?

Klasické praní se od toho non-toxic liší hlavně tím, že si dáváte pozor, jaké složky do bubnu šoupnete. Ekologický přístup k praní snižuje negativní dopady na životní prostředí i na naše zdraví. Běžné prací prostředky obsahují fosfonáty, syntetické vonné látky a další chemické neřády, které se po praní dostávají do odpadních vod a můžou narušovat křehkou rovnováhu ekosystému. Tyto látky navíc zůstávají i na prádle, což může dráždit pokožku, způsobovat alergie a ekzémy nebo i zvyšovat riziko různých závažných nemocí. 1

Ekologické prací prostředky minimalizují tyto škodlivé vlivy tím, že využívají přírodní a biologicky odbouratelné složky, které jsou šetrnější jak k přírodě, tak k lidskému tělu. Takže budete mít čisté prádlo, svědomí i přírodu okolo vás. Navíc máte volbu, koho svým nákupem podpoříte – jestli světový korporát, nebo lokální firmu. Ale bacha, není všechno zelené, co se zeleně tváří – a má to i svůj název, greenwashing.

Zajímavosti o přírodním praní prádla

Máte pocit, že o praní prádla víte všechno do poslední nitky? My si tak jistí nebyli, a proto jsme se pustili do hledání informací a také si poslechli přednášku Nataši Foltánové, která stojí za zrodem značky Natasha (a jejíž prací gel jsme hnedka proklepli v zátěžovém testu). Nabyté vědomosti nebudeme škudlit pro sebe, mrkněte na ně s námi.

1. Přírodně vyprané prádlo nevoní (a není to špatně)

Spojujete si čerstvě vyprané prádlo s intenzivní vůní? Vůně je možná příjemný bonus, ale rozhodně neprozradí nic o tom, jak dobře je prádlo vyprané. U syntetických vůní je potíž v tom, že se moc neví, jak na ně tělo reaguje. Ono aby prádlo mohlo vonět i po vysušení, je potřeba aby v něm molekuly parfému zůstaly. Citlivější jedince pak složky mohou dráždit a alergie je na světě. Není divu – v kontaktu s parfémy jste 24/7. Ráno na sebe hodíte vyvoněné oblečení, večer se utřete čerstvě vypraným ručníkem a pak rovnou skočíte do aviváží provoněného pyžama a povlečení.

Přírodní prací prostředky jsou ovoněné éterickými olejíčky, které voní, dokud je prádlo mokré. Jakmile ale uschne, vůně je fuč. Není to chyba, je to vlastnost. Pokud chcete mít prádlo krásně svěží, usušte ho na sluníčku – voní naprosto návykově. A také se tam přírodně vydezinfikuje.

Prádlo po vyprání v eko prostředku není naparfémované a když se blbě usuší, může zatuchnout, což nevoní. Syntetická parfemace to přebije, takže tam to nepoznáme, i když je jinak výsledek stejný.

Nataša Foltánová, zakladatelka značky Natasha

eko prani

Jak mít prádlo voňavější i přírodně?

Máte pocit, že vám prádlo s přírodními prostředky zasmrádne? Ujistěte se, že ho po vyprání hned dáváte sušit a nestihne vám v pračce zatuchnout. To samé se může stát, když budete sušit v příliš vlhké místnosti. Proto nezapomínejte větrat, případně si na pomoc pozvěte sušičku nebo odvlhčovač vzduchu. A že vás zajímá, jestli můžete nakapat do sušičky vonné olejíčky? Můžete. Ale nekapejte je přímo na prádlo, lepší je aplikace na vlněné koule do sušičky. Stejně tak poslouží například Ecoegg na sušení prádla – nejenže prádlo provoní, ale také zkrátí dobu sušení.

TIP: Pokud vám nevoní prádlo ani po dodržení všech možných doporučení, možná je čas na to, pořádně vyčistit samotnou pračku. Mrkněte proto na článek Jak vyčistit pračku ekologicky, kde se dozvíte vše potřebné.

2. Bělejší prádlo není nutně čistější

Přijde vám, že s přírodním pracím prostředkem je prádlo takové méně zářivější. To se vám jen nezdá, ono opravdu je, ale není to špatně. Konvenční prací prášky a gely obsahují optické zjasňovače, které jsou kontroverzní hned z několika důvodů. Nejenže na pokožce neudělají zrovna parádu a mohou ji dráždit, rozhodně nepomáhají prádlo lépe vyprat. Fungují totiž jako optický klam. Zůstávají nabalené na vláknech, kde absorbují neviditelné UV záření vlnové délky 300–400 nm a přemění je na viditelné světlo z modré části spektra – díky tomu vypadá bílé prádlo bělejší a barevné jasnější.2

TIP: A že chcete mít prádlo jasnější přírodně? Doporučujeme použít máchadlo, které pomůže vyplavit zbytky pracího prostředku z vláken a minerály, které jsou obsažené ve vodě. Díky tomu prádlo nešedne a je příjemné na omak. U bílého prádla pak k praní přihoďte pomocníka na bázi aktivního kyslíku, jako je například všestranný OX – ten vypere i tvrdohlavé skvrny a prádlo vybělí přírodně.

3. Praním na 30 °C neušetříte

Perete v dobré víře na co nejnižší teplotu, abyste ušetřili energii za ohřev? Špína se do vláken dostává většinou na našem těle, které má teplotu okolo 37 °C, takže to při 30 °C jen tak nerozpustíte. Aby se nečistoty a tělesné tuky mohly dobře rozpustit, je dobré volit teplotu aspoň 40 °C (pokud se nejedná třeba o vlnu nebo hedvábí, kterým by to uškodilo). Praní v nižších teplotách není tak efektivní a je potřeba použít víc pracího prostředku, což ve finále stojí mnohem více peněz. A přidávat ho nejde donekonečna, o tom si povíme hned v dalším odstavci.

Podle Nataši každých 10 °C nahoru zdvojnásobuje účinnost chemického procesu, takže pokud máte prádlo špinavé opravdu poctivě a štítek dovolí vyšší teploty, určitě se jich nebojte. Navíc při teplotě 60 °C a více se zničí většina mikroorganismů, které mohou zápach prádla způsobovat. Jednou za čas je tak praní na vyšší teplotu žádoucí i v tomto ohledu.

Některé prostředky zvládají prát i v nižších teplotách, to se vždycky ujistěte na obalu, abyste nebyli rozčarovaní, že výsledek není podle vašich představ. U nižších teplot je také dobré volit tekuté prostředky, které se na rozdíl od prášku snadněji rozpustí.

 4. Dvojnásobné množství prostředku neznamená lépe vyprané prádlo

Chcete to pořádným nečistotám okořenit dvojnásobnou dávkou pracího prostředku? Pokud tam šoupnete větší množství, než je uvedené v návodu, nijak si nepomůžete. Přemíra pracího prostředku se nemusí ve vodě úplně rozpustit, což vede k jeho hromadění na prádle a uvnitř pračky. Zbytky nevypláchnutého pracího prostředku tak můžou zanechat na prádle skvrny nebo i způsobit podráždění pokožky.

Navíc by z vás při nedodržování množství prostředku mohla pračka vypěnit. Doslova. Nadměrné pěnění může bránit efektivnímu vypláchnutí nečistot a pracího prostředku z textilií, a nečistoty na prádle zůstanou i po ukončení pracího cyklu. I když přírodní prostředky nepění tolik jako ty syntetické, není potřeba to pokoušet.

eko prani 1

5. Pračka narvaná k prasknutí není ekologičtější

Myslíte, že se vyplatí buben naplnit co nejvíc, abyste neprali nadvakrát? Bohužel si spíš práci přiděláte. Aby se mohlo prádlo dostatečně hýbat a zafungovala tak mechanická složka praní, o které jsme psali v úvodu, je potřeba v bubnu nechat dostatek místa a naplnit ho ideálně ze dvou třetin, maximálně do tří čtvrtin.

6. Včasné namočení odvrátí i pořádnou pohromu

Skvrny na prádle se vyplatí, pokud možno, namočit hned začerstva. Když nebudou mít čas uvelebit se ve vláknech, je o to větší šance, že zmizí beze stopy. Ale ani uschlé skvrny nemusí být nutně konečná – jen je dobré je před praním namočit, aby se mohly uvolnit a pračka pak doklepne ten zbytek. Namočit prádlo můžete klidně i přes noc – pro větší účinek přihoďte trochu prostředku na bázi aktivního kyslíku, který si poradí i s tvrdohlavými skvrnami.

Jednotlivé skvrny nezapomeňte ještě cíleně ošetřit – nejlepším pomocníkem je například olivové mýdlo nebo sprej na skvrny.

7. Na flekance od krve nebo mléka s teplou vodou nechoďte

Už víte, že včasné namočení může zachránit kde co, ale bacha u znečištění od krve nebo třeba mléka. Tam vždycky namáčejte prádlo nejprve do studené vody, v teplé by se totiž srazily bílkoviny, které tento typ skvrn obsahuje. Skvrny by se do vláken „zapekly“ a jejich odstranění by bylo výrazně náročnější, pokud by to vůbec odstranit šlo. To se týká i menstruačních kalhotek, které jsou čím dál oblíbenější, ale jejich praní je poměrně neprobádaná oblast.

Ve studené se prádlo máchá proto, že v teplé by se bílkovina srazila. Jen na 30 °C bych to pak určitě neprala, u menstruačních kalhotek je však důležité se krve zbavit dřív, než je vůbec dáme do pračky.

8. Aviváž už dneska nepotřebujete

Věděli jste, že aviváž byla vynalezena proto, aby vám syntetické prádlo na těle neelektrizovalo? Pochází z divokých šedesátek, kde zažíval plast a syntetické materiály boom a statický náboj tak dokázal den znepříjemnit. U přírodních vláken tak nedává úplně smysl. Ona totiž vlákno obalí a zalepí, čímž ho zbaví jeho savosti. A to neoceníte u ručníků, utěrek nebo plen, ale ani třeba u funkčního prádla, kterému sebere jeho funkčnost.

Syntetické aviváže navíc mohou dráždit pokožku a rozhodně tak moc benefitů nepřinesou. Naštěstí existují i přírodní aviváže, ale pozor, ty vlákna také obalí – prádlo zjemní, zjednoduší jeho žehlení, ale sníží jeho savost. Rozhodně nečekejte intenzivní vůni jako u drogerkové klasiky.

Návod na výrobu domácí aviváže

Jak si vyrobit domácí aviváž, která je 100% nezávadná? Smíchejte půl litru bílého octa s půl litrem převařené vychladlé vody, nakapejte přibližně 30 kapek éterického olejíčku (klidně kombinujte více olejů dohromady) a nádobu skladujte v suchu a temnu. Domácí přírodní aviváž se používá stejně jako ta klasická, jen je potřeba ji před použitím dobře promíchat.

A jak vlastně funguje? Ocet změkčí prádlo, pomáhá zachovat stálost barev a navíc dezinfikuje. Díky octu se v bubnu také nebude tak snadno usazovat vodní kámen, což je velká výhoda. Éteráček pak pomůže kyselý zápach zneutralizovat a prádlo příjemně provoní. Ale ocet vyčichne po uschnutí i sám, takže se nemusíte strachovat.

Ještě uvedeme vše na pravou míru – není to ta původní aviváž, která textil zbaví náboje, ve své podstatě jde tedy spíš o máchadlo, které prádlo změkčí a díky olejíčkům i provoní. Jen ať máte v pojmech jasněji. 🙂

eko prani 2

Rychlé opáčko, jak prát ekologicky správně a efektivně

Prát s konvenčními pracími prostředky je jednodušší, to je holý fakt. Eko prací prostředek není nakalibrovaný na to, aby vypral vždycky všechno, na rozdíl od konvenčních, kde veškerou práci odvede agresivnější chemie. Abyste se mohli těšit z dokonale vypraného prádla i s přírodními pomocníky, stačí dodržet pár kroků, které zaberou jen pár minutek navíc. A že za to těch pár minutek stojí – díky tomu si nebudete celý den lebedit v kontroverzních syntetických složkách a svědomí můžete mít naprosto zelené.

  • Nezapomeňte pravidelně čistit pračku: Protože jen z čisté pračky můžete vyndat čisté prádlo.
  • Skvrny před praním ošetřete: Objevil se na triku flekanec od omáčky? Namočte ho dřív, než zaschne. Stejně tak je dobré ošetřit urputné skvrny nejprve žlučovým mýdlem nebo třeba sprejem na skvrny.
  • Máchejte: Máte doma alergika nebo ekzematika? Vhoďte do přihrádky na aviváž máchadlo, které neutralizuje zásaditý prací prostředek a vyplaví z vláken vše, co tam nemá být.
  • Sušte správně: Aby prádlo vonělo a nezatuchlo, vyndejte ho okamžitě z pračky a usušte ideálně na čerstvém vzduchu.

Dočetli jste až jsem? Odměňte se nejen novými vědomostmi, ale také 10% slevou na vše od Natashy. Stačí v pokladně naťukat kód PERUVNATASHE a prádlo budete mít čisté za ještě fajnovější cenu.

Pomohl vám článek zdokonalit eko prací rutinu? Budeme rádi, když ho nasdílíte dále a pomůžete i svým přátelům rozlousknout tenhle (mýdlový) oříšek. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Mňamkózní pastilky s Bachovými esencemi Veselá škola od Energie rostlin pro klid a sebevědomí školáků.Omrknout
Antistresová roll-on aroma tyčinka Saloos pro uvolnění napětí a povzbuzení při únavě a vyčerpání.Očíhnout
Zvýhodněná BIO sada šamponu, kondicionéru a masky pro suché vlasy od italské Officina Naturae.Omrknout
Úklidový starter pack univerzálních pomocníků pro eko domácnost za výhodnou cenu od Allnature.Očíhnout
Na suchá chodidla a popraskané paty jedině regenerační balzám Hebké nožky od slovenského Kvitku.Omrknout
Zdravá BIO dobrota do kapsy v podobě ovocných koulí z datlí, fíků, vlašáků a kokosu od Sunny Fruit.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..