Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno Přečtete za: 4 min

Ekologické mytí nádobí. Jak na to?

Ekologické mytí nádobí

I když prostředky na mytí nádobí tečou v obchodech proudem, jen část z nich má zdraví bezpečné a v přírodě odbouratelné složení. A protože má více než třetina českých domácností doma myčku, podíváme se dnes na to, jak mýt nádobí v ní účinně, zdravě a ekologicky.

Ekologické tablety do myčky

Jsou takové, které se v přírodě, septiku nebo ČOV snadno rozloží. Nejsou rizikem pro kvalitu vody, rostliny ani živočichy.

Přírodní tablety do myčky

Jsou tablety bez fosfátů, chlóru, syntetických parfémů a barviv. Jejich složení je maximálně přírodní a přitom účinné. Dnes najdete na trhu celou řadu výrobců přírodních tablet, nebo si tablety můžete sami vyrobit.

Tablety do myčky vhodné pro ČOV

Ekologické prostředky s maximálně přírodním složením jsou vhodné pro septiky, ČOV, DČOV a některé i do kořenových čističek. Vhodnost konkrétních tablet pro váš odpad vody si vždy ověřte u výrobce nebo prodejce tablet.

👉 Očíhnout zelené poklady od Sonett

Zdravé tablety do myčky

Běžné tablety obsahují celou řadu látek, které jsou pro lidské zdraví pochybné až nebezpečné. Pro prevenci je dobré si vybírat nebo vyrábět tablety do myčky bez fosfátů, diethanolaminu, formaldehydu, metanolu, kyseliny sírové, chloru, syntetických parfémů a barviv.

Optimismus je, když žena večer neumyje nádobí v naději, že ráno do toho bude mít větší chuť.“ Dorothy Thompson, americká novinářka a spisovatelka

Nejlepší tablety do myčky

Nejlepší tablety na nádobí jsou podle nás v Econea.cz takové, které jsou:

  • AdobeStock 249486013 zcela bez fosfátů, chlóru, barviv, syntetických parfémů a dalších pochybných ingrediencí,
  • v maximální míře z přírodních látek (žádný greenwashing!),
  • bezpečné pro životní prostředí a zvířata (a tedy i pro septiky, ČOV a DČOV),
  • bez živočišných složek,
  • netestované na zvířatech.

Všechny níže zmíněné tablety tato kritéria splňují.

wdt_ID Prostředky do myčky Pro alergiky ČOV Vše v 1 BIO Cena
1 Ecozone Tablety do myčky Classic ✔️ ✔️ ✔️
2 Ecozone Tablety do myčky Brilliance ✔️ ✔️ ✔️
4 Sonett Tablety do myčky ✔️ ✔️
5 Mulieres Tablety do myčky BIO ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
6 Sonett Prášek do myčky ✔️ ✔️
7 Tierra Verde Prášek do myčky na nádobí ✔️
8 Officina Naturae Gel do myčky na nádobí ✔️
9 Tierra Verde gel do myčky na nádobí ✔️

Ecozone tablety do myčky

ecozone Britská značka ekologické drogerie Ecozone vyrábí ekologické tablety do myčky, které jsou z 99,5 % přírodní. Spolehlivě myjí nádobí i při nižších teplotách a jsou balené ve 100% rozpustném obalu z kukuřičného škrobu. U nás na Econea.cz najdete jejich tablety Classic nebo Brilliance, oboje obsahují vše v jednom (regenerační sůl, leštidlo/oplach i ochranu skla). Obě verze jsou vhodné pro septiky a domácí čističky.

Sonett tablety do myčky

sonett tablety Přírodní tablety na mytí nádobí od německé eko značky Sonett účinně odstraňují zbytky jídla a mastné, čajové i kávové skrvny. Neobsahují enzymy, agresivní odstraňovače skvrn na bázi chlóru, fosfáty ani vůně. Nepoužívejte je na stříbrné nádobí a ručně malovaný porcelán. Eko tablety Sonett jsou vhodné pro septiky, ČOV, DČOV i kořenové čističky odpadních vod.

Tablety do myčky all in one

Velká výhoda tablet do myčky vše v jednom (all in one) je, že obsahují regenerační sůl, leštidlo/oplach i ochranu skla najednou. Do této kategorie spadají například výše zmíněné tablety Ecozone nebo tablety od estonské značky Mulieres.

Mulieres tablety do myčky

mulie2 Jsou z 98 % přírodní z šetrně získaných rostlinných a minerálních látek a s certifikací EcoCert. Při jejich výrobě nebyla použita ani kapka vody a chrání je obal, který se v myčce zcela rozpustí. Pokud máte v domácnosti tvrdou vodu, přidejte ještě sůl a leštidlo.

👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde
👉 Očíhnout zelené poklady od Mulieres

Vychytávky pro mytí nádobí tabletami

AdobeStock 259878339 Pro dokonalý výsledek mytí doplňujte sůl do myčky a podle tvrdosti vody nastavte dávkování leštidla/oplachu. Při silně znečištěném nádobí přidejte bělicí prášek Puer a lžící kyseliny citronové. Zesílit účinky prostředků na nádobí pomůže i jedlá soda Bika, která navíc zbavuje myčku případného zápachu. Velký vliv na kvalitu mytí nádobí má čistota ramen v myčce. Proto je jednou za čas vymontujte a propláchněte pod tlakem vody. Důležitá je také teplota vody. Pokud používáte prostředky bez enzymů, nastavujte vyšší teploty. Pokud zůstává na nádobí bílý povlak, uberte leštidlo. Nastavení dávkování leštidla se liší myčka od myčky. Pokud si nejste jistí, poraďte se s návodem k vaší myčce.

Bylo by zajímavé zjistit, kolik koňských sil si muž ušetřil od počátku světa tím, že se držel zásady, že umývání nádobí a uklízení je „přirozená“ práce ženy.“ Thomas Browne, anglický učenec (1605 – 1682)

Co použít místo tablet do myčky

Tablety nejsou jediné řešení na mytí nádobí. Pojďme se podívat také na ekologický prášek a na ekologický gel do myčky.

1. Ekologický prášek do myčky

Ekologický prášek do myčky by měl splňovat stejná kritéria jako ekologické tablety, které jsme zmínili výše (v části Nejlepší tablety do myčky). Ne všechny prášky, které se prohlašují za ekologické prostředky, ekologické opravdu jsou. Prověřujte vždy složení, ať se vyhnete greenwashingu. Z našich letitých zkušeností vám můžeme na nádobí doporučit:

Sonett prášek do myčky

sonett prasek Je 100% přírodní prášek bez enzymů, fosfátů, tenzidů a agresivních odstraňovačů skvrn na bázi chlóru. Účinně čistí i zaschlé skvrny. Není vhodný pro mytí stříbrného nádobí, olovnatého křišťálového skla a ručně malovaného porcelánu.

Tierra Verde prášek do myčky

prášek do myčky

 

Je vyrobený ze snadno odbouratelných složek a pyšní se certifikací EcoGarantie. Základem prášku je perkarbonát sodný, který dokáže umýt i silně znečištěné nádobí a odstranit usazeniny od kávy, čaje a skvrny.

 

2. Ekologický gel do myčky

Je další ekologický prostředek na nádobí, kterým můžete svou myčku „krmit“.

Jak používat gel do myčky

Gel nalijte přímo do dávkovače a ujistěte se, že jsou dvířka dávkovače dobře zavřená. Zapněte mycí cyklus.

Officina Naturae gel do myčky

offi e1661339500534Tento vysoce koncentrovaný gel do myčky italské značky Officina Naturae je z 95 % přírodní a má certifikát ICEA Eco Detergent. Ve vodě se rychle rozpouští, je účinný a na nádobí nezanechává žádné zbytky. Zvládá mýt nádobí v myčce i při kratších cyklech s nižší teplotou vody. Půllitrová lahev by vám měla vystačit až na 25 mycích cyklů.

Tierra Verde gel do myčky

gel do myčky

Tento český přírodní prostředek na nádobí má certifikaci EcoGarantie. Obsahuje výtažky z mýdlových ořechů v bio kvalitě. Mýdlový ořech je plod stromu Sapindus Mukorrosi s vysokým obsahem saponinů, dezinfekčními a protiplísňovými účinky. Poradí si i se silně znečištěným nádobím. Litrové balení vám vydrží až na 33 mycích cyklů.

 

Chcete si vyrábět domácí prostředky na nádobí? Recepty na ně jsme vám sepsali do článku Návod na ekologický domácí prostředek na nádobí.

Jak být při mytí nádobí eko?

AdobeStock 74889388 Ekologické mytí nádobí není pouze o eko prostředcích na nádobí. Záleží také na mycím programu – vybírejte si ekologické mycí cykly (ECO), které šetří spotřebu vody a 30 – 40 % energie. Vodu totiž zahřívají pomaleji.
Nádobí před vložením od myčky nemyjte teplou vodou, u moderních myček to není nutné. Pokud potřebujete nádobí očistit, opláchněte ho studenou vodou, nebo použijte stěrku.

85 % domácností nádobí ukládá do myčky opláchnuté.1

Základním předpokladem dobře umytého nádobí v myčce je správné plnění. Pokud nevíte, jestli dáváte nádobí do myčky správně, poraďte se s návodem k vaší myčce nebo videem na internetu. Pozor, novější myčky umí mýt i poloviční náplň (jen horní nebo jen spodní část).

Jak vidíte, ekologické mytí nádobí je soubor několika návyků, které si krátce shrneme:
  1. Používejte ekologické prostředky na nádobí (tablety/prášek/gel).
  2. Seznamte se důkladně s mycími programy vaší myčky (ECO/u moderních myček je možnost zapnout jen část myčky).
  3. Neoplachujte nádobí teplou vodou před skládáním nádobí do myčky (moderní myčky neopotřebují oplach vůbec, stačí odstranit zbytky jídla).

Přejeme vám, ať se do ekologického mytí nádobí zamilujete. Je to totiž láska nejen k dobrému jídlu a vaření, ale také k přírodě, vodě a zvířatům. Eko produkty k mytí nádobí v myčce i na ruční mytí najdete na našem e-shopu.

Prosíme, sdílejte informace o ekologickém mytí nádobí v myčce dál. Pro zdraví lidí, zvířat i planety.

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

První verze článku vyšla na blogu Econea.cz 23. 2. 2021.

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno

  1. opakovaným srovnáním odečtu vodoměru u sebe a u kamarádky, která má myčku, jsem si potvrdila svůj intuitivní závěr, že ruční mytí je daleko šetrnější a úspornější než mytí v myčce. Alespoň já to tak mám (dvoudřez a vynikající baterie se sprchou). I časově jsem daleko rychlejší se vším tím skládáním, oplachováním a předmýváním u myčky.
    Takže ve Vaše článku s lítostí zjišťuji jednostranné zaměření. Vše se točí kolem tablet.
    Jsem dost zklamaná, dám hodně na Vaše rady a Vámi podložené informace o eko-prostředcích na ruční mytí nádobí (i o prostředcích na úklid) bych hodně uvítala.

    1. Dobrý den,
      moc děkujeme za Vaši reakci pod článkem. Ručnímu mytí jsme se věnovali v těchto článcích:
      1. https://www.econea.cz/blog/navod-na-ekologicky-prostredek-na-nadobi-a-setreni-s-vodou/
      2. https://www.econea.cz/blog/myti-nadobi-na-prirodno-jak-setrit-vodu-svou-pokozku-i-zivotni-prostredi/
      Věřím, že v nich najdete informace o ekologickém ručním mytí nádobí a tipy, které v tomto článku zaměřeném pouze na myčky nejsou.
      Krásné dny přeje za celou Econea.cz, Kateřina

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..