Diskuze a zkušenosti: 6 x komentováno Přečtete za: 4 min

Návod na ekologický domácí prostředek na nádobí

diy blog 1

V dnešním článku se podíváme na to, jak mýt nádobí bez škodlivé chemie. Ukážeme si návody, jak si rychle a levně vyrobit ekologické prostředky na nádobí – do myčky nebo na ruční mytí. Mrkneme také blíže na to, z jakých ingrediencí se skládají, a kam můžeme vodu z nádobí vylít. 

Domácí tablety do myčky

Tablety do myčky si můžete koupit, nebo vyrobit doma.

Budete potřebovat:

  • 1 díl prací sody,
  • 1 díl jedlé sody,
  • 1/2 dílu soli,
  • 1/2 dílu kyseliny citronové.

Postup:
Všechny ingredience smíchejte v míse, přidejte trochu vody a promíchejte. Směs nandejte do formiček na led a nechte uschnout. Pak domácí tablety do myčky vyklopte a dejte do zavíracích sklenic.

1

. Používejte stejně jako kupované tablety.

AdobeStock 415162684

Domácí prášek do myčky

Používáte místo tablet raději prášek do myčky? I ten si můžete vyrobit.

Budete potřebovat:

  • 1 díl kyseliny citronové,
  • 1 díl soli do myčky,
  • 2 díly jedlé sody,
  • 2 díly sody na praní.

Postup:
Všechny ingredience smíchejte v uvedeném poměru a uchovávejte na suchém místě v zavřené sklenici. Na 1 cyklus myčky vložte do zásobníku 1 – 2 lžičky domácího prášku a přidejte 1 – 2 kapky ekologického gelu na nádobí. Místo běžného leštidla můžete použít roztok kyseliny citronové (na 500 ml vody přidejte 50 g kyseliny citronové) nebo ocet.

2
AdobeStock 234008277

Domácí gel do myčky

Vyrobit si můžete i domácí gel do myčky.

Budete potřebovat
:

  • 3 celé citrony,
  • 1 hrnek soli,
  • 2 hrnky octa,
  • 2 hrnky vody.

Postup:
Nakrájejte citrony na malé kousky a vyjměte z nich pecky. Vložte kousky citronů do mixéru se 2 šálky vody a rozmixujte dohladka. Přelijte směs do hrnce a přidejte do ní sůl a ocet. Za stálého míchání zahřívejte směs na mírnou teplotu, dokud se sůl nerozpustí. Stáhněte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 12 – 15 minut. Nechte směs vychladnout a přelijte ji do uzavíratelné nádoby. Gel lijte do přihrádky na prostředek na nádobí.

3
Myčka nádobí

Domácí prostředek na nádobí (ruční mytí)

Je tak snadný, že ho zvládne vyrobit úplně každý.

Budete potřebovat:

  • olivové mýdlo,
  • sodu na praní,
  • ocet (jablečný, vinný nebo lihový),
  • esenciální olej,
  • (kokoglukózu – přírodní tenzid odbouratelný v přírodě),
  • dávkovač.

Postup:
Nastrouhejte 30 g olivového mýdlo na struhadle a rozpusťte ho v 375 ml horké vody. Do rozpuštěného mýdla přidejte 0,5 polévkové lžíce sody na praní. Soda na praní odmašťuje a změkčuje vodu. Přidejte 1 polévkovou lžíci octa. Ten nádobí dezinfikuje a leští. Můžete přidat také lžičku kokoglukózy, po které domácí ekologický prostředek na nádobí pění. Nechejte směs vychladnout a zhoustnout. Do studené směsi přidejte 15 – 20 kapek esenciálního oleje (citrusové nádobí navíc i dezinfikují). Hotovou a vychladlou směs přelijte do dávkovače, nejlépe skleněného.

carolyn v BlLh0xjlJCw unsplash
TIP Celý postup výroby můžete zhlédnout ve videu od Lišky Mazané.

Ingredience na domácí prostředky na nádobí

Olivové mýdlo

Je složené ze soli a čistého olivového oleje z oblasti Kalamati. Je bez chemické parfemace, palmového oleje, optických zjasňovačů, barviv a živočišných produktů. Olivové mýdlo se hodí na mytí rukou, celého těla, na nádobí i praní prádla. Zvláčňuje pokožku a zanechává ji jemnou. Na umyvadle si rádo lebedí na podložce, ve sprchovém koutu rádo visí v sisalovém sáčku.

TIP Do sisalového sáčku můžete dát kromě nového mýdla také všechny malé kousky mýdla, které vám doma zbyly, a budete mít v sáčku mýdlo jako nové.

Prací soda

Se hodí kromě domácího prostředku na nádobí také na výrobu domácího pracího prášku. Změkčuje vodu a chrání dřez i pračku před usazováním vodního kamene. Rozpouští tuk a odstraňuje skvrny. Jde o jedno z nejlevnějších způsobů levného mytí nádobí a praní prádla.

Esenciální oleje

Se hodí mít doma, protože mají bohaté využití. Můžete je přidávat do domácího prostředku na mytí nádobí, do pračky pro krásnou vůni, do relaxačních koupelí, aromalamp a masážních emulzí.

V prostředcích na nádobí krásně voní třeba:

sarah gualtieri 9oLEkjtYhCI unsplash 1
Esenciální oleje mají bohaté využití

Ocet

Je oblíbený společník všech eko hospodyněk, které se chtějí obejít bez čisticích prostředků, bez chlóru a další škodlivé chemie. Odmašťuje, leští, dezinfikuje a stojí pár korun. V tomto článku si můžete přečíst o 7 eko čističích našich babiček.

Kam s vodou z mytí nádobí

S běžnými saponáty

Jako zájemcům o zelený život je vám asi jasné, že voda z klasických mýdel a saponátů na zahradu nepatří. Vylévat vodu po mytí nádobí, praní nebo po koupání volně do trávy na zahradě je dokonce v rozporu s vodním zákonem.

4

Správný postup je kontaktovat stavební a vodoprávní úřad a situaci ve spolupráci s ním vyřešit. Chemické látky, parfemace a jiné přísady by měly putovat do septiku5, žumpy6, kanalizace nebo čistírny odpadních vod. Takto znečištěná voda by totiž mohla ohrozit rostliny, mikroorganismy, živočichy, půdu i pitnou vodu (studnu). Když vylijete odpadní vodu na trávu, tak se látky vsáknou do půdy, vypaří do ovzduší, nebo spláchnou deštěm do vodního prostředí. Dlouhodobé znečištění půdy se těžko vrací zpět.

Běžné saponáty a mýdla škodí půdě a vodě také tím, že do nich dodávají živiny, které se v nich normálně nevyskytují. To může vést k přemnožení řas a sinic. Některé rostliny a živočichové se kvůli změně prostředí přesouvají jinam. Jestli hledáte co nejvíce přírodní řešení, můžete si k čištění odpadní vody zřídit kořenovou čističku, která vodu čistí kořeny rostlin a vodními mikroorganismy.

TIP Odpadovou vodou s chemickými saponáty můžete splachovat WC.
harry grout n b4wcNr4Jc unsplash

S ekologickými prostředky

V moderních ekologických domech se užitá voda s eko prostředky zachytává a čistí přes složitý filtrační systém na “šedou vodu”, se kterou můžete zalévat zahradu včetně zeleniny k jídlu.

Další použitá voda

Použitou vodu bez chemikálií, tuků a solí můžete nabrat do misky nebo konvičky a zalít s ní kytky u vás doma i zeleň kolem domu. Poděkují vám za to květiny, keře i tráva. Pozor, zalévání stromů má speciální pravidla.

Jaká voda to je?

  • Voda, kterou si oplachujete obličej.
  • Voda, kterou odpouštíte (např. před mytím vlasů než začne téct teplá).
  • Zbytky nedopité vody a čaje.
  • Stará voda z varné konvice.
  • Voda, kterou omýváte jídlo před snězením za syrova nebo vařením (zelenina, ovoce, rýže, luštěniny,…).
  • Voda, kterou se myjete bez mýdla.
  • Vychladlá voda po vaření (neosolená voda z brambor či rýže, rozpouštění čokoládové polevy, napařování,…).
  • Rozpuštěná voda z námrazy po čistění mrazáku.
  • Stará voda z akvária.

Asi vás překvapí, kolik vody můžete každý den zachytit a dál použít. Svoje vodní záchranářství můžete sdílet na sociálních sítích s hashtagem #KBELIKVODY.

DIY nebo buy it yourself?

Ať už si vyrobíte “ekologický prostředek” sami, nebo sáhnete pro hotové pomocníky, buďte si jistí, že produkty na nádobí v našich poličkách můžete s klidným svědomím spláchnout do septiků a domácích čističek odpadních vod. Srovnání vlastností prostředků na nádobí od různých značek najdete v našem článku Nejlepší mytí nádobí. Jak na to?

Prosíme, sdílejte tento článek s dalšími zelenými hrdiny, ať je může inspirovat:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Kratší verze článku vyšla na blogu Econea.cz 28. 7. 2020.

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://www.televizeseznam.cz/video/jak-na-vec/nejlevnejsi-a-nejkvalitnejsi-doma-vyrobene-tablety-do-mycky-63938696
2 https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-myci-prasek-do-mycky.html
3 https://www.budget101.com/do-it-yourself/5113-diy-lemon-dishwasher-gel/
4 https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-moc-skodi-vylevani-mydlove-ci-saponatove-vody-do-travy.
5 Septik je usazovací nádrž, kde se díky komorám voda také částečně čistí.
6 V žumpě se odpadní voda jen hromadí a musí se nechat vyvézt do čistírny odpadních vod.
Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuze a zkušenosti: 6 x komentováno

  1. Dobrý den.
    Zkoušela jsem dvakrát a ani jednou se nezahustilo :(. Vše jsem pečlivě měřila.

    1. Beru zpět. Večer to po hodině bylo stále tekuté. Ale přes noc vytvořilo konzistenci gelu.

      1. Hezký den, Anno,
        jsme rádi, že se vše nakonec povedlo. 🙂

        Mějte se hezky,
        Tereza z Econea.cz

  2. Dobrý den.
    Zkoušela jsem dvakrát a ani jednou se nezahustilo :(. Vše jsem pečlivě měřila. Děkuji:)

  3. Nevím, čím to je, ale tablety do myčky mi vůbec nefungují. Udělala jsem tablety dle receptu, v myčce doplněná sůl a bílý ocet jako leštidlo. Na veškerém nádobí je bílý povlak.

  4. Dobrý den, není nějaký novější osvědčený, vymakanější recept na prášek? Zkoušela jsem tablety i prášek, prášek mi přišel lepší, ale nadá se to ani tak. Bohužel to není dostatečné, používám i sůl do myčky i oplach.
    Chtělo by to ještě něco navíc, s čím by to bylo účinnější.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..