Přečtete za: 3 min

Jak na ucpaný záchod: Naučte se poradit sami (i bez agresivní chemie)

1200x628px bez textu ucpany zachod

Ucpaný záchod je nemilá věc, u které doufáme, že se nás nebude týkat. Jenže občas štěstí odpluje, a do mísy připluje zpět to, co mělo putovat dál kanalizací. Jak si s tím poradit svépomocí a kdy raději volat instalatéra?

Jak poznat, že je záchod ucpaný?

Ucpaný záchod vás nenechá na pochybách. V toaletě se začíná hromadit voda, která buď odtéká velmi pomalu, v horším případě stoupá až k prkénku. Někdy je ucpání toalety způsobené jen přílišným množstvím toaletního papíru, který se po chvíli rozpustí a voda volně proteče, jindy se problém sám nevyřeší. Stačí se ale naučit pár fíglů a ucpaný záchod vás už nerozhází.

Prevence ucpání záchodu

Úplně nejlepší samozřejmě je, když ucpaný záchod nebudete muset nikdy řešit. Tady přichází na řadu nejmocnější zbraň, kterou je prevence. Co tedy (ne)dělat?

Nepoužívejte záchod místo koše

Do toalety patří jen toaletní papír, nic jiného. Hygienické potřeby, vlasy, odličovací tampony i třeba papírové kapesníčky a vlhčené ubrousky házejte výhradně do odpadkového koše, nikoli do mísy. A ač se to nezdá, tak i tzv. splachovatelné roličky a vlhčený toaletní papír dělají v potrubí problémy.

Toaletního papíru používejte přiměřeně

I když toaletní papír samozřejmě splachovat můžete, myslete na to, že když ho na jeden zátah použijete nepřiměřeně moc, může se záchod ucpat. Když to jinak nejde, raději splachujte na etapy.

Nevyhazujte do záchodu zbytky jídla ani olej

Zbytky z kuchyně v záchodě nemají co dělat. To samé platí pro olej, který v trubkách tuhne a způsobí jejich zúžení a následné ucpání. Olej nepatří ani do dřezu, vždy ho po vychladnutí slijte do plastové lahve a po naplnění ji vytřiďte do speciálních sběrných nádob na olej.

Záchod a kanalizaci pravidelně čistěte

Mezi prevenci pak samozřejmě patří i pravidelné čištění záchodu a kanalizace. Pokud máte tvrdou vodu, používejte pravidelně k čištění ocet, který si s vodním kamenem poradí. Zabere to pár minut, ale ušetříte si tím hromadu nepříjemností.

👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde

Jak vyčistit ucpaný záchod svépomocí

Metod čištění ucpaného záchodu je několik. Volba záleží na tom, co zrovna máte doma i na závažnosti problému. Zde si probereme osvědčené způsoby, jak zprůchodnit WC.

Pusťte se do toho ručně a stručně

Na každém záchodě byste měli mít schovaného pomocníka v podobě gumového zvonu – tady na velikosti záleží, větší odvede rozhodně lepší práci. Zvon na ucpaný odpad přiložte a několikrát silně zapumpujete – díky vzniklému podtlaku se potrubí ve většině případech uvolní a voda odteče. Pokud je mísa plná až po okraj, nejprve vodu přečerpejte do kýble a až pak pumpujte zvonem.

Další možností je použití tzv. instalatérského pera, které najdete také pod názvem kanalizační pero. Tato speciální protahovací pružina dokáže odstranit překážky které jsou dál v potrubí. Jedná se o investici v řádu stokorun, takže pokud se vám záchod ucpává častěji, vyplatí se její pořízení.

TIP: Pokud se vám záchod ucpal poprvé, pravděpodobně nemáte pero ve své výbavě – stejně však poslouží i silný drát, případně rozmotané kovové ramínko. Abyste si nepoškodili záchod, obalte ho ideálně hadrem.

Čištění pomocí domácích prostředků

S ucpaným záchodem si poradí i naši oblíbení pomocníci – jedlá soda a ocet. Potřebujete na to půl kila sody, kterou nasypete do záchodové mísy a postupně ji přelijete litrem octa. Jen pozor na možný vodotrysk – ocet se sodou začnou pěnit a směs může vyletět i mimo záchod. Směs nechte ideálně působit přes noc, pokud si nemůžete dovolit čekat, nalijte do mísy ještě několik litrů horké vody, které proces uspíší.

V případě, že nemáte dostatek sody a octa, pořád máte ještě jedno eso v rukávu – a tím je samotná horká voda. Do mísy nalijte trochu prostředku na nádobí a zalijte ho kýblem horké (ne však vařící) vody. Vodu lijte ideálně z úrovně pasu, aby byl proud silnější. Vodu s čističem nechte působit pár minut, pokud voda neodteče, nevyhnete se použití zvonu.

A co když přírodní čističe nestačí?

Naprostou klasikou mezi běžnými čističi jsou přípravky na bázi hydroxidu sodného neboli louhu. Ty dokáží rozpustit mechanické překážky včetně tuků, vlasů a podobně. Jedná se však o dost agresivní metodu, takže se do čištění odpadů louhem pusťte až jako poslední možnost. Nezapomeňte hlavně na gumové rukavice a ochranné brýle. Pak stačí nasypat do mísy množství podle návodu, zalít horkou vodou a nechat chemickou reakci vyřešit problém.

ECONEA TIP: Tierra Verde Biologický čistič odpadů

Šetrnější variantou na čistění odpadu je přírodní bakteriální čistič, který má složení na bázi biologických enzymů, které rozkládají organické usazeniny v odpadech. Je natolik šetrný, že ho můžete použít i s domácí čističkou vody a septikem udržovanými enzymy.

cistic odpadu 1

Kdy volat odborníka?

Pokud je překážka v potrubí daleko a nedostanete se na ni sami, je čas zavolat odborníka. Instalatér také pomůže v případě, že vám do záchodu spadl nějaký předmět (nenoste mobil v zadní kapse u kalhot, vážně) a bude potřeba záchod rozebrat. Od věci není ani konzultace s odborníkem v případě, že se vám problém stále opakuje a nejste si vědomi žádné chyby.

Jaké jsou náklady na opravu ucpaného záchodu?

Za odborné vyčištění ucpaného záchodu dáte v průměru 500–1500 Kč, záleží na sazbě daného instalatéra. Pokud neřešíte velký problém, určitě se vám vyplatí čištění svépomocí a pro příště pořízení instalatérského pera, které stojí několik stovek a vydrží prakticky věčně.

Kdyby se vám teď před očima začala zvedat hladina vody v míse, víte, že stačí zachovat chladnou hlavu a využít některý z návodů. Pokud ale tušíte, že si sami neporadíte, obraťte se na odborníky. Ucpaný záchod je problém sice nepříjemný, ale ne neřešitelný.

Pomohl vám článek? Sdílejte ho s přáteli, ať jim také usnadníte život. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..