Přečtete za: 4 min

Jak vyčistit záchod (nejen) od vodního kamene a neznečistit přírodu?

1200x628px bez textu ciste WC

Že planetu máme jenom jednu si uvědomujeme čím dál palčivěji. Ekologie a udržitelnost jsou tak témata, která se promítají do všech oblastí našeho života, úklid toalety nevyjímaje. Pokud i vám záleží na tom, jak vyčistit WC nejen účinně, ale také šetrně k přírodě, jste tady správně.

Chemické čištění záchodu a jeho důsledky

Proč jsou vlastně agresivní čističe problém?

Velká zátěž pro přírodu i pro tělo

V domácnosti používáme velké množství chemických látek od šamponů po všemožné čističe. Každá „chemie“ není nutně špatná, jde také o množství a kombinaci daných látek. Ne vždy totiž skončíme u jednoho čističe a společné použití může vyvolat chemickou reakci, která napřímo ohrožuje naše zdraví. Nehledě na to, že některé toxiny z čisticích prostředků jsou bioakumulativní, což přeloženo do lidštiny znamená, že se nám v těle nastřádají a po čase můžou nehezky pozlobit naše zdraví.

cistici prostredky

Zabíjení „hodných“ mikroorganismů v čističkách

Spousta přísad se v průběhu čištění v čističce odpadních vod rozloží na neškodné látky, některé složky jsou ale natolik agresivní, že se nejenže nerozloží, ale jsou smrtící pro organismy, které jsou pro rozklad splašků nezbytné.

👉 Očíhnout zelené poklady od Sonett

Znečištění vody nerozložitelnými látkami

Látky, které se v čističkách nerozloží, se dále dostávají do vody, do půdy a také do těl volně žijících živočichů (rády se ukládají například v tuku ryb). To vše vede k akumulaci škodlivých látek v potravinovém řetězci, a kromě narušování přírodní rovnováhy ohrožujeme také sami sebe, protože tyto látky pak jíme.

Ohrožení biodiverzity

Ekosystém je křehký a každé narušení se řetězí. Chemikálie ve vodě mají za následek menší biodiverzitu, také se v takových vodách mohou přemnožit řasy, což vede ke snížení koncentrace kyslíku a následnému dalšímu úhynu vodních živočichů.

Takže než si koupíte agresivní čistič záchodu a k němu různé voňavé gely, které většinou jen voní a ani nečistí, stojí za zvážení, jestli to za to opravdu stojí.

ECONEA TIP: Tierra Verde Aktivátor septiku

Máte doma septik nebo domácí čističku? V tom případě vyzkoušejte aktivátor septiku, který pomáhá udržovat biologickou rovnováhu a napomáhá rozkladu odpadních látek i papíru.

0f3f7bba3cab78d509ede106cafd3616 TV sacek 1kg Aktivator septiku 350x 1

Ekologické čištění WC pro čistou mísu i přírodu

Nenechte se ale spláchnout vlnou negativity. Každý problém má svoje řešení. U čištění WC se pak jedná o minimalizaci agresivní chemie, kterou nahradíte přírodními čisticími prostředky – ty se ve vodě dokáží 100% rozložit a nezatěžují ekosystém. A svou práci odvedou také dobře.

Koukejte na složení i certifikáty

Zatímco řadu věcí ze složení vyčtete, jindy se setkáte s chemickými názvy, které na první dobrou mohou odradit. Co si budeme, jedlá soda zní lépe než hydrogenuhličitan sodný, přesto je to to samé. Nemusíte si však dávat opáčko z chemie – přírodní čističe mívají i ekologické certifikáty,které pomohou s rozhodováním. Při jejich udělování se posuzuje spousta faktorů, jako je například právě biologická rozložitelnost, toxicita pro vodní organismy, dráždivost kůže i třeba recyklovatelnost obalu nebo dávkování.

Z těch nejznámějších eko značek, které jsou u nás dostupné, bychom rádi vypíchli moravskou značku Tierra Verde, německý Sonett, estonské Mulliers nebo britské Bio-D, které se rozhodně nemusíte bát poslat spláchnutím do přírody.

zachod

I malá změna návyků udělá velký rozdíl

Při čištění záchodu (a při úklidu obecně) záleží na čtyřech hlavních faktorech – a to na teplotě, času, použité chemii a mechanické síle. Pokud chcete použít méně chemie, je potřeba prodloužit čas působení, zvýšit teplotu, nebo přidat na mechanickém čistění.

Základem je tedy změnit své návyky, protože i s eko čističem dosáhnete skvělých výsledků. Jen třeba místo okamžitého vyčištění bude potřeba nechat prostředek působit déle. Při pravidelném čištění záchodové mísy bude pak ale stačit mnohem kratší čas.

👉 Očíhnout zelené poklady od Bio-d
👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde

Vyrobte si ekologický WC čistič z domácích surovin

Ocet, jedlá soda a kyselina citronová, svatá trojice přírodního úklidu, kterou má většina z nás ve spíži. Vyčistit záchodovou mísu s nimi zvládnete levně a efektivně. Jak?

Jak odstranit vodní kámen pomocí kyseliny citronové

Máte tvrdou vodu a často řešíte, jak vyčistit záchod od vodního kamene i bez chemie? Vsaďte na kyselinu citronovou a horkou vodu.

  1. V rychlovarné konvici uvařte půl litru vody s balením kyseliny citronové (cca 200 g). Tím si rovnou vyčistíte i konvici od vodního kamene (work smart, not hard).
  2. Vroucí roztok opatrně nalijte do mísy a nechte působit minimálně 30 minut až hodinu.
  3. Kyselina rozruší usazené nečistoty a vše pak stačí dočistit pomocí štětky a spláchnout.

Pokud si záchod říká o razantnější čištění, nasypte větší množství kyseliny citronové přímo do mísy a poté zalijte horkou vodou a nechte působit.

wc cistic

Ocet pomůže od vodního kamene i bakterií

S vodním kamenem si poradí i ocet, který zároveň funguje jako desinfekce. Obsahuje kyselinu octovou, která vodní kámen naleptá a usnadní jeho mechanické odstranění. Na rozdíl od kyseliny citronové se nemusíte bát dráždivé reakce, zato se ale připravte na typický odér.

Jak vyčistit záchod octem?

  1. Nalijte ocet do toaletní mísy, ideálně tolik, aby nebyl zředěný vodou.
  2. Na místa pod okrajem lze ocet nastříkat pomocí rozprašovače. Jen pozor na dekorativní rozprašovače, ocet je slabá kyselina a různé povrchové úpravy na plastu rozleptá (vyzkoušeno za vás).
  3. Nechte ocet působit přes noc.
  4. Ráno záchod dočistěte štětkou a spláchněte.
  5. Otřete zbylé části toalety hadříkem namočeném v roztoku octa a vody, ať se to pořádně blýská!

TIP: Kromě klasického 8% kvasného octu doporučujeme vyzkoušet bílý 10–12% ocet, který je silnější, ale přesto pro přírodu bezpečný. Ten od Allnature navíc voní po citronech, pomerančích nebo levanduli.

Zbavte se nečistot i zápachu pomocí jedlé sody

Vodní kámen v míse nemá šanci ani když na čištění toalety vyrazíte s jedlou sodou v podobě domácí WC bomby. A že spíš hledáte způsob, jak záchod provonět? Jedlá soda na sebe váže pachy a když do ní kápnete voňavý olejíček, toaletu krásně provoní. Jak na to?

Suroviny:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1/4 hrnku kyseliny citronové
  • několik kapek eko prostředku na nádobí
  • několik kapek esenciálního oleje
  • trocha vody

Postup:

  1. Smíchejte sodu s kyselinou, prostředkem na nádobí a olejíčkem.
  2. Postupně přidávejte vodu (ideálně rozprašovačem) a míchejte, dokud hmota nezačne být soudržná.
  3. Hmotu napěchujte do silikonových formiček, které je dobré něčím zatížit. Pokud nemáte formičky, vypracujte ručně kuličky.
  4. Hmota za cca 3 hodiny ztvrdne a bomby jsou připravené zaperlit při úklidu.
  5. WC bomby skladujte v uzavřené sklenici, která je ochrání před vlhkem.

Jak se šumivé bomby používají? Stačí je jednoduše vhodit do toalety, nechat pár minut působit a pak vše dočistit štětkou.

Prevence aneb jak vyčistit WC od vodního kamene během chvilky

Čím menší znečištění, tím méně práce. Pravidelným čištěním toalety (ideálně jednou týdně) si tak výrazně celý proces zjednodušíte. V rámci prevence (a dobrého vychování) také do záchodu neházejte žádné zbytky potravin ani další věci, které tam nemají co dělat. A v neposlední řadě zapomeňte na čištění abrazivními prostředky, ty totiž vodní kámen sice odstraní, ale také mísu poškrábou a usazeniny se tak začnou tvořit o to snadněji a půjdou čistit hůř.

ECONEA TIP: Tierra Verde WC čistič

Na vodní kámen vyzrajete gelovým čističem od Tierra Verde, který voní po éterických olejíčcích rozmarýnu a citronu. Je tak šetrný, že si tyká i s kořenovými čističkami odpadních vod a septiky.

2c263f7d3eba53043d86e3ec7b621a90 WC

Pár slov závěrem

Jak vidíte, k vyčištění záchodu není potřeba agresivní chemie. Stejně dobře toaletu umyjete přírodními čističi, ze kterých vás nemusí tížit svědomí. A kdybyste se chtěli vydat nejen přírodní, ale také nejlevnější, cestou, stačí sáhnout pro pomocníky do spíže.

Nezapomněli jsme na něco? Sdílejte s námi tipy na úklid toalety, které se vám osvědčily. Rádi se přiučíme něco nového. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..