Přečtete za: 3 min

Pesto na 5 způsobů + univerzální recept krok za krokem

pesto

Kdo říká, že pesto musí být jen z bazalky? Popusťte uzdu fantazii a zkuste ho s petrželí, koprem nebo špenátem. Naučíme vás ho připravit jako profíci a povíme si něco o správném skladování.

Pesto má své kořeny v italské kuchyni, konkrétně v Janově, odkud pochází slavné pesto alla genovese. Základem je kombinace čerstvé bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a parmezánu, rozetřená do voňavé pasty. Od té doby ale recept prošel nespočtem obměn – a dnes si pesto připravujeme z bylinek a zeleniny, které máme právě k dispozici. A nemusí nutně skončit jen na těstovinách, skvěle dochutí pečenou i grilovanou zeleninu, hodí se do sendvičů a wrapů, a poslouží i jako základ na pizzu, do polévek nebo třeba k pečivu místo klasické pomazánky. Pojďte si ho připravit.

Univerzální suroviny na pesto

I když pest můžete udělat nespočet variant, základ je dost podobný. Vždycky tam jsou bylinky, oříšky nebo semínka, olej, sýr nebo jeho veganská alternativa a dochucovače.

  1. Bylinky – bazalka je tradiční, můžete však používat všechny možné druhy bylinek a zeleniny: tymián, kopr, petržel, medvědí česnek, špenát, rukolu, na jaře plané byliny, i třeba sušená rajčata
  2. Oříšky a semínka – do pesta tradičně patří piniové oříšky, výborně se však hodí i konopné semínko, slunečnicová semínka, vlašské nebo kešu ořechy. Když je předem namočíte, bude pesto krémovější (ale sníží se jeho trvanlivost), když je lehce opražíte nasucho na pánvi, bude mít zase výraznější oříškovou vůni i chuť.
  3. Olej – olivový je klasika, hodí se i řepkový, sezamový, avokádový, konopný, dýňový – nahraďte jimi olivový olej nebo je používejte v kombinaci s ním. Množství oleje si upravte podle toho, na co chcete pesto použít – hustší se hodí na topinku, ochucení polévek, pomazánek, na pizzu; řidší do těstovin, kuskusu, do zálivek na salát.
  4. Parmazán a spol. – v klasické verzi patří do pesta parmazán nebo pecorino, pro veganskou variantu rádi používáme lahůdkové droždí, které dokáže zvýraznit chuť každého pokrmu.
  5. Sůl a další ochucovače – sůl je nejlepší mořská nebo himálajská, česnek se přidává skoro vždy, chuti pesta často prospěje troška citronové šťávy.

Jak pesto vyrobit? Recept pro poctivce i lenochy

Tradičně se pesto připravuje ve hmoždíři – nejdřív utřete všechny suroviny bez oleje, ten přidejte jako poslední. Pro ulehčení můžete použít mixér – všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence.

priprava pesta

TIP: Ne a ne se v mixéru všechno promíchat? Kápněte tam ještě trochu oleje, ať je pasta řidší.

Jak pesto skladovat?

Pesto můžete samozřejmě připravit těsně před snědením, ale dá se připravit i dopředu. Aby vám pesto déle vydrželo, skladujte ho v dobře vymyté sklenici se šroubovacím uzávěrem a povrch vždy udržujte zalitý cca 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje, tak pesto vydrží až 2 týdny.

Pokud si chcete pesto uchovat déle, začněte tím, že si skleničky vyvaříte a budete volit menší, ze kterých nebudete ubírat opakovaně. Pesto do nich naplňte pomocí lžíce asi centimetr pod okraj a pečlivě ho upěchujte, aby v něm nezůstaly vzduchové bubliny. Povrch zarovnejte dohladka a okraje skleničky otřete papírovou utěrkou, aby byly úplně čisté. Nakonec pesto zalijte hladinkou olivového oleje, která vytvoří neprodyšnou ochranu a zabrání přístupu vzduchu. Skleničky pevně uzavřete a uložte do lednice. Vydržet může i několik měsíců, ale vždycky vše překontroluje očima i nosem.

👩🏻‍🍳 Víte, že do regálů Econea.cz přiskočily nově také potraviny? Kromě ekodrogerie a kosmetiky tak na jednom místě ulovíte také stovky slaných i sladkých dobrot, přísad na vaření a pečení nebo třeba celou řádku nápojů.

Po otevření ze sklenice vždy nabírejte čistou lžičkou a na povrch opět přidejte olej.

pesto skladovani

Suroviny na nejoblíbenější druhy pesta

Bazalkové pesto

svazek čerstvé bazalky (cca 25 g) • 50 g piniových oříšků • 100 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžička citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Petrželkové pesto

2 hrsti petrželky (50 g) • 30 g kešu ořechů • 20 g konopných semínek • 100 ml olivového oleje • 4 lžíce lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1/2 lžičky soli

Koprové pesto

svazek kopru (20 g) • 30 g slunečnicových semínek • 50 ml olivového oleje • 50 ml avokádového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 2 lžičky citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Tymiánové pesto

30 g čerstvého tymiánu (bez tuhých stonků) • 30 g kešu ořechů • 10 g konopných semínek • 80 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Špenátové pesto

50 g čerstvého špenátu • 50 g vlašských ořechů • 100 ml olivového oleje (nebo kombinace olivového s olejem z vlašských ořechů) • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky mořské soli

Vsadíme se s vámi, že když si pesto připravíte sami, už nikdy se nevrátíte k tomu kupovanému. Neježe se ta chuť nedá srovnat, ale zkuste se mrknout i na složení. Domácí je domácí.

Nejoblíbenější zelené poklady

Rozvoněno Zimní náladaVůně svařáku, pomeranče a hřebíčku v přírodní svíčce Zimní nálada od moravského Rozvoněno.Omrknout
LEROS Bylinný adventní kalendář (24 nálev. sáčků) - BetlémVánočně malovaný bylinný adventní kalendář s betlémem a 24 kvalitními čaji LEROS.Očíhnout
Blossombs Šťastné VánoceOriginální dárková sada čtyř semínkových bomb Blossombs v ilustrovaném kabátku s českým přáním.Omrknout
SO’BiO étic Maska pleťová čisticí s aktivním uhlím - Clean YuzuČerná pleťová maska s YUZU a aktivním uhlím pro mastnou pleť a ucpané póry od SO’BiO étic.Očíhnout
Ben & Anna Sůl do koupele - CornflowerVoňavá sůl do koupele s kvítky chrpy Ben & Anna, plná minerálů, obohacená o kokosový a mandlový olej.Omrknout
Natasha Sada Difuzér do auta + olej Svěží dobré ránoSada pro řidiče – difuzér do auta a éterický olej Svěží dobré ráno Natasha s vůní citronu a eukalyptu.Očíhnout
Když chcete okořenit den, začtete se do řádků od Country Life. Přímo z pera českého maestra v biopotravinách vznikají články o veganských dobrotách, udržitelném životním stylu, ekofarmaření a zdravém vaření. Porci textů, ze kterých vám dost možná bude kručet v břiše, si teď můžete dát i na Econea blogu.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.