Přečtete za: 3 min

Jednoduché tipy a lahodné recepty z dýně hokaido

dyne blog

Věděli jste, že dýně jsou ve skutečnosti ovoce? A že i když na světě existují desítky druhů dýní, všechny pocházejí ze Střední Ameriky? Pojďte mrknout, co za dobroty z nich můžete vykouzlit.

Nejběžnější dýně v naší kuchyni

Dýně prostě patří k podzimu stejně jako barevné listí a hrnek horkého čaje. Nespočet druhů pak má své neodmyslitelné místo v naší kuchyni. Za největšího macka platí muškátová dýně, která s přehledem váží i 6 kilo. Dá se z ní připravit prakticky cokoli od polévky přes jídla typu kuskus až po pyré do dezertů. Máslová dýně zaujme hruškovitým tvarem a okouzlí jemnou chutí, která se krásně rozvine při pečení. Skvělá je v rizotu i kuskusu. A pak je tu špagetová dýně, jejíž dužina se po upečení promění v jemná vlákna připomínající těstoviny – ideální jako lehčí alternativa klasických špaget nebo polévkových nudlí.

Jak na ně?

Všechny zmíněné dýně mají slupku, která je i po uvaření nebo upečení tvrdá a nepoživatelná. To však neznamená, že ji musíte před tepelnou úpravou pracně loupat (přesto ani to není těžké, postačí běžná škrabka na brambory). Dýni je vhodné zpracovat celou naráz. Po rozkrojení totiž vydrží jen pár dnů, než se začne kazit.

  • Dýni rozřízněte na polovinu a vydlabejte prostřední část obsahující semínka. Tato část dýně se nekonzumuje. Naštěstí je to skvělá hmota na kompost.
  • Zbytek dýně nakrájejte na větší půlměsíce nebo podkovy (klidně opravdu velké kusy), pokapejte olejem, ochuťte libovolným kořením a pečte v troubě. Špagetovou nechte jen překrojenou napůl a pečte řeznou plochou dolů.
  • Po upečení pak dužinu jednoduše vydlabejte lžící.
  • Vydlabanou dužinu můžete v uzavřené nádobě skladovat v lednici a postupně zužitkovat například na přípravu polévky.

Dýně hokaido jako nejvariabilnější ze všech dýní

Existují však i dýně, které nejsou moc velké a nemusejí se loupat, jejich slupka totiž při tepelné úpravě hezky změkne (je zvykem nazývat je japonské dýně, byť je jejich souvislost s Japonskem nejasná). Není divu, že se zástupkyně této skupiny, dýně hokaido, stala nejoblíbenější a nejprodávanější variantou dýně u nás.

Dýně hokaido má poměrně malé množství kalorií, z cenných látek je mimořádně bohatá na betakaroten a najdete v ní i dostatek vitaminu C a draslík. Naopak obsahuje poměrně málo bílkovin a také vlákniny tu je spíše méně.

A jak na tuto oranžovou krasavici při kuchyňské úpravě?

dyne edited

Tipy jak na hokaido v kuchyni

  • Hokaido se nemusí loupat, dýni stačí rozpůlit, odstranit prostřední část obsahující semínka a zbytek dýně pokrájet na větší či menší kusy (nebo ji klidně jen rozpulte).
  • Podobně jako třeba kořenové zelenině, i dýni velmi prospěje, když ji napřed upečete v troubě, zvýrazní se tak její chuť. Rozkrojenou a vydlabanou dýni pokapejte olejem, osolte, případně použijte koření. Podle velikosti kousků pečte asi 30 minut při 200 °C.
  • Upečenou dýni můžete rovnou použít do jídel typu kuskus, rizoto nebo chilli. Můžete ji také rozmixovat a použít na polévku, případně rozmixované pyré uchovat pro přípravu dalších jídel.
  • Pokud připravujete polévku či pyré, stačí dýni i jen uvařit v menším množství osolené vody.
  • Dýně pokrájená na menší špalíčky se dá také opékat na pánvi podobně jako hranolky.
  • Dýně snese i výraznější ochucení, naslano a nasladko. Naslano použijte například chilli, kari nebo kari pasty, pro jemnější chuť například kombinaci tymiánu a rozmarýnu. Nasladko se k dýni hodí skořice a další vánoční koření (badyán, řebříček). Naslano i nasladko pak k dýni pasuje zázvor. I pokud připravujete dýni nasladko, je dobré ji při přípravě poměrně hodně osolit, aby se zvýraznily chutě.

Vyzkoušejte naše recepty z dýně hokaido

Polévky

Krémové dýňové polévky jsou základ vaření z dýně, neznamená to však vůbec, že musí jít pokaždé o stejné jídlo – vyhrát si můžete s kořením. Zkuste třeba naši voňavou dýňovou polévku se skořicí, badyánem a zázvorem.

👩🏻‍🍳 Víte, že do regálů Econea.cz přiskočily nově také potraviny? Kromě ekodrogerie a kosmetiky tak na jednom místě ulovíte také stovky slaných i sladkých dobrot, přísad na vaření a pečení nebo třeba celou řádku nápojů.

dynova polevka

Dýně nasladko

Lahodné a voňavé dýňové nápoje připravíte raz dva – a pochutnáte si na nich nejméně tolik, jako na dýňovém jídle. Dýňový nápoj se zázvorem a javorovým sirupem je náš letošní podzimní favorit. Dýňové pyré můžete použít i pro přípravu dortového korpusu. Náplň pak může být úplně jednoduchá, jako u našeho dýňového dortu s tvarohem.

dynovy napoj

Kuskus, rizoto

Kombinujte upečenou dýni s kuskusem či rýží a nezapomeňte připravit zálivku, která celé jídle posune na nový level, viz třeba náš recept na kuskus s pečenou dýní a cizrnou.

kuskus dyne

Rychlá večeře pro všední den

Jeden z našich nejoblíbenějších dýňových receptů, jsou špagety s krémovou dýňovou omáčkou. Jestliže máte dýni předem upečenou, zvládnete toto jídlo do 20 minut.

dynove spagety

Když dýni, tak BIO

A proč BIO? Při pěstování zeleniny v režimu ekologického zemědělství se rostliny nestříkají umělými pesticidy. Pletí probíhá ručně, zelenina se ošetřuje přírodními přípravky. Snahou je mít zdravou a úrodnou půdu, ze které pak také mohou růst zdravé a odolné plodiny. Na ekologických polích se udržuje populace ptactva a užitečného hmyzu. Kdybyste chtěli o ekologickém zemědělství vědět víc, podívejte se na náš článek o půdě a všem, co s ní souvisí.

Pokud máte mezi přáteli mlsné jazýčky, budeme moc rádi, když jim recepty nasdílíte a dáte nám do komentářů vědět, jak se dílo podařilo 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Rozvoněno Zimní náladaVůně svařáku, pomeranče a hřebíčku v přírodní svíčce Zimní nálada od moravského Rozvoněno.Omrknout
LEROS Bylinný adventní kalendář (24 nálev. sáčků) - BetlémVánočně malovaný bylinný adventní kalendář s betlémem a 24 kvalitními čaji LEROS.Očíhnout
Blossombs Šťastné VánoceOriginální dárková sada čtyř semínkových bomb Blossombs v ilustrovaném kabátku s českým přáním.Omrknout
SO’BiO étic Maska pleťová čisticí s aktivním uhlím - Clean YuzuČerná pleťová maska s YUZU a aktivním uhlím pro mastnou pleť a ucpané póry od SO’BiO étic.Očíhnout
Ben & Anna Sůl do koupele - CornflowerVoňavá sůl do koupele s kvítky chrpy Ben & Anna, plná minerálů, obohacená o kokosový a mandlový olej.Omrknout
Natasha Sada Difuzér do auta + olej Svěží dobré ránoSada pro řidiče – difuzér do auta a éterický olej Svěží dobré ráno Natasha s vůní citronu a eukalyptu.Očíhnout
Když chcete okořenit den, začtete se do řádků od Country Life. Přímo z pera českého maestra v biopotravinách vznikají články o veganských dobrotách, udržitelném životním stylu, ekofarmaření a zdravém vaření. Porci textů, ze kterých vám dost možná bude kručet v břiše, si teď můžete dát i na Econea blogu.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.