Jak na polévkové krémy

Rychlé polévkové krémy patří mezi plnohodnotné, výživné a chutné večeře pro celou rodinu, protože zahřejí i zasytí. A připravené je máte za chvilku. Užijte si nekonečně variací s využitím sezónní a lokální zeleniny, bylinek i koření.
Možná se to nezdá, ale dokonalý polévkový krém stojí na pár nenápadných detailech. Stačí vybrat ten správný tuk, dát zelenině čas rozvonět a nebát se experimentovat s chutěmi. I obyčejná mrkev, celer nebo dýně se tak během pár minut promění v sametově hladký krém, který zahřeje a potěší chuťové pohárky. A když přidáte špetku fantazie – třeba kapku olivového oleje, opečené dýňové semínko nebo domácí krutony, vznikne jídlo, které vypadá jako z hipsterského bistra a chutná ještě lépe. Tak pojďme na to.
1. Tuk
Základem každé krémové polévky je tuk, který zvýrazní výslednou chuť pokrmu. Nejvhodnější je použít ghí nebo olivový, sezamový, slunečnicový či řepkový olej, ideálně v biokvalitě.
Na tuku osmahněte základ – cibuli, může být i česnek, a zeleninovou složku polévky. Osolte a okořeňte.
Vhodné jsou nejrůznější druhy zeleniny – mrkev, červená řepa, celer, petržel, květák, brokolice, tuřín, dýně, batáty, bílý chřest.
TIP: Špenát, mangold, kopřivy, zelený chřest, hrášek, jarní cibulky a ředkvičky vkládejte do polévky na posledních pár minut varu. Polévka může být jednodruhová nebo můžete kombinovat různé druhy zeleniny. Nejlepší kombinace jsou např.: mrkev a dýně, celer a špenát, červená řepa a mangold…
2. Tekutina
Přidejte vodu nebo vývar a vařte do změknutí, tak aby šla zelenina rozmixovat v hladký krém. Poté můžete krém zjemnit přidáním másla, smetany nebo rostlinného mléka.
Chcete-li polévku výživnější a opravdu silnou, přidejte k zelenině vařené nebo sterilované luštěniny a nakonec vše rozmixujte. Zde vám ke vhodné kombinaci pomůže barva surovin. Např. červená čočka nebo cizrna se hodí k dýni, mrkvi a batátům. K celeru, květáku a bílému chřestu zvolte bílé fazole. Řepné a rajské polévce sluší fazole červené.
👩🏻🍳 Víte, že do regálů Econea.cz přiskočily nově také potraviny? Kromě ekodrogerie a kosmetiky tak na jednom místě ulovíte také stovky slaných i sladkých dobrot, přísad na vaření a pečení nebo třeba celou řádku nápojů.
3. Dochucení
Závěrem do krémové polévky přidejte kyselou složku – umeocet, citron, jablečný nebo vinný ocet. Podpoříte její výslednou chuť.
4. Zdobení
Na talíři polévku zdobte dle vaší chuti a fantazie. Hodit se budou panenské oleje, oříšky a semínka, krutony, pesta a dresinky, sušená rajčata, bylinky i jedlé květy.

Tipy na 3 vložky do polévky, které si můžete udělat do zásoby
Chcete si připravit zásobu, po které sáhnete, až budete potřebovat uvařit rychle? Vyzkoušejte následující:
- Krutony s mořskou řasou – pečivo nakrájejte na kostičky a smíchejte s olivovým olejem a nori vločkami, osmažte na pánvi nebo opečte v troubě.
- Slaná granola – v misce smíchejte vločky, nasekané oříšky a semínka dle chuti, osolte a smíchejte s olivovým olejem. Upečte v troubě dozlatova.
- Pesto – oblíbené bylinky rozmixujte se semínky nebo oříšky, osolte a smíchejte s olivovým olejem.
Vzkoušejte třeba náš fazolový krém s pečeným květákem.
Polévkové krémy jsou prostě ideální jídlo na dny, kdy potřebujete trochu tepla a klidu. Pokud vám článek pomohl vylepšit kuchařský um nebo vás inspiroval, co uvařit k obědu, budeme moc rádi, když se o něj podělíte s přáteli. 🙂
Nejoblíbenější zelené poklady
![]() | Vůně svařáku, pomeranče a hřebíčku v přírodní svíčce Zimní nálada od moravského Rozvoněno. | Omrknout |
![]() | Vánočně malovaný bylinný adventní kalendář s betlémem a 24 kvalitními čaji LEROS. | Očíhnout |
![]() | Originální dárková sada čtyř semínkových bomb Blossombs v ilustrovaném kabátku s českým přáním. | Omrknout |
![]() | Černá pleťová maska s YUZU a aktivním uhlím pro mastnou pleť a ucpané póry od SO’BiO étic. | Očíhnout |
![]() | Voňavá sůl do koupele s kvítky chrpy Ben & Anna, plná minerálů, obohacená o kokosový a mandlový olej. | Omrknout |
![]() | Sada pro řidiče – difuzér do auta a éterický olej Svěží dobré ráno Natasha s vůní citronu a eukalyptu. | Očíhnout |














