Přečtete za: 2 min

Jak na miso polévku krok za krokem

miso polevka

Miso polévka je ideální, když chcete do žaludku něco teplého, rychlého a poctivého. Je jednoduchá, má plnou chuť a prospívá zdraví. Prostě win-win. A připravit ji zvládnete během chvilky, i když vaření není vaše hobby. Naučíme vás to krok za krokem.

Proč byste měli miso polévku vlastně vyzkoušet?

Miso polévka není jen chutná, ale i překvapivě prospěšná. Díky fermentované miso pastě obsahuje probiotika, která pomáhají udržet v rovnováze střevní mikroflóru. Je plná živin – vitamínů skupiny B, vitamínů E a K, železa, zinku i kyseliny listové. K tomu přidejte pořádnou dávku rostlinných bílkovin a fakt, že má jen málo kalorií, a máte jídlo, které zasytí, ale nezatíží. Není divu, že v Japonsku je součástí jídelníčku skoro každý den – a po prvních pár miskách možná pochopíte proč. A příprava miso polévky není žádná věda. Mrkejte:

Recept na miso polévku krok za krokem

1. Připravte si vývar dashi

Základem miso polévky je vývar dashi. Nejběžněji se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb, ve vegetariánské verzi jen z mořských řas. Na 1 l vody je potřeba 30 g mořské řasy kombu. Dashi se dá připravit dvěma způsoby – jako běžný vývar nebo zastudena jako výluh.

  • Dashi jako vývar – na rozdíl od našich zeleninových nebo masových vývarů je hotový raz dva. Řasu namočte do studené vody a na středním ohni přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, řasu odstraňte. Tímto je dashi hotové. Pro silnější chuť vývaru řasu nejprve namočte na 20 minut do studené vody.
  • Dashi připravené za studena – řasu namočte do studené vody a nechte nejméně 2 hodiny, ale ještě lépe 6 hodin, luhovat. Poté řasu vyjměte (můžete ji použít v jiném jídle, ale přímo v miso polévce ji v Japonsku nepoužívají).  

2. Přidejte pevné suroviny

Vývar dashi přiveďte k varu (pokud jste ho připravovali za studena) a přidejte další suroviny – těmi mohou být houby (šitake, hlíva ústřičná), kořenová zelenina pokrájená na kostky nebo proužky, brambory nebo dýně také pokrájené na kostky (pevné suroviny, které se nemají vařit – tedy např. listová zelenina jako špenát či mangold – se přidávají až úplně na konci).  Uvařte do změknutí.

3. Nezapomeňte na miso

Když jsou všechny suroviny měkké, rozmíchejte v polévce miso, na 1 litr polévky budete potřebovat 75–100 g (pastu dejte do naběračky, do ní naberte trochu tekutiny z hrnce, miso v ní vidličkou nebo metličkou rozmíchejte a vraťte zpět do polévky). Rozeznává se několik druhů této slané pasty, obecně platí, že čím je miso tmavší, tím je jeho chuť intenzivnější. Po přidání misa by se polévka už neměla vařit, aby nepřišla o své zdravotní benefity. 

Zajímá vás, jak miso pasty vlastně vznikají a jaký je mezi nimi rozdíl? Mrkněte na článek, kde jsme je pěkně rozmázli.

Nakonec přidávejte ty suroviny, které stačí jen prohřát – bílé tofu nebo hedvábné tofu pokrájené na kostky, zelenou cibulku nebo listovou zeleninu. 

👩🏻‍🍳 Víte, že do regálů Econea.cz přiskočily nově také potraviny? Kromě ekodrogerie a kosmetiky tak na jednom místě ulovíte také stovky slaných i sladkých dobrot, přísad na vaření a pečení nebo třeba celou řádku nápojů.

Vyzkoušejte naši dýňovou miso polévku:

Miso polévky mají tu výhodu, že se dají připravovat na tisíc a jeden způsob a jen tak se vám nepřejí. Co si třeba dneska vyšvihnout dýňovou variantu?

Nemáte čas vařit? Hotová miso polévka to vyřeší

Nemáte čas nebo možnost vývar připravovat? Pak zkuste hotovou miso polévku, kterou stačí zalít vroucí vodou (a případně přidat tofu nebo jiné suroviny podle libosti). Nemusíte se bát, že by v těchto polévkách byly nějaké nežádoucí složky jako glutamát, obsahují jen miso a extrakt z mořských řas.

Konečně jste dostali impulz, abyste se pustili do přípravy téhle japonské dobroty? Budeme moc rádi, když článek nasdílíte i s přáteli, ať se mohou také dát do vaření. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Rozvoněno Zimní náladaVůně svařáku, pomeranče a hřebíčku v přírodní svíčce Zimní nálada od moravského Rozvoněno.Omrknout
LEROS Bylinný adventní kalendář (24 nálev. sáčků) - BetlémVánočně malovaný bylinný adventní kalendář s betlémem a 24 kvalitními čaji LEROS.Očíhnout
Blossombs Šťastné VánoceOriginální dárková sada čtyř semínkových bomb Blossombs v ilustrovaném kabátku s českým přáním.Omrknout
SO’BiO étic Maska pleťová čisticí s aktivním uhlím - Clean YuzuČerná pleťová maska s YUZU a aktivním uhlím pro mastnou pleť a ucpané póry od SO’BiO étic.Očíhnout
Ben & Anna Sůl do koupele - CornflowerVoňavá sůl do koupele s kvítky chrpy Ben & Anna, plná minerálů, obohacená o kokosový a mandlový olej.Omrknout
Natasha Sada Difuzér do auta + olej Svěží dobré ránoSada pro řidiče – difuzér do auta a éterický olej Svěží dobré ráno Natasha s vůní citronu a eukalyptu.Očíhnout
Když chcete okořenit den, začtete se do řádků od Country Life. Přímo z pera českého maestra v biopotravinách vznikají články o veganských dobrotách, udržitelném životním stylu, ekofarmaření a zdravém vaření. Porci textů, ze kterých vám dost možná bude kručet v břiše, si teď můžete dát i na Econea blogu.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.