Přečtete za: 3 min

RECENZE: Natasha prací gel z kaštanů. Zvládne 8 ml gelu vyprat kupu špinavého prádla?

1200x628px fb recenze natasha

Na co je kaštan ještě o píď lepší než na tvorbu zvířátek? Třeba na výrobu pracího gelu. Vážně, česká ekodrogerka Natasha používá saponiny z koňských kaštanů jako účinnou látku svých výrobků. A díky vysoké koncentraci účinných látek vyperete v měkké vodě 4–5 kg prádla jen s 8 ml pracího gelu. Popere se se skvrnami účinně? To jsem pro vás otestovala na vlastní prádlo.

Tato recenze miluje svobodu a upřímnost. Je tedy nezávislá a do jejího obsahu jsme nezasahovali. Produkty k testování jsme poskytli zdarma a ačkoli jsme čas za sepsání recenze odměnili honorářem, její vyznění bylo mimo naši kontrolu.

Martin z Econea.cz

Rychlé shrnutí

Prací gel mi přišel v pohodě, na druhou stranu tam nebyl žádný wow faktor. Snad jen to, že na praní stačí pouhých pár mililitrů. To se změnilo, když do hry přišel manžel s citlivým rypáčkem a byl nadšený, že mu z pracovních trik zmizel zatuchlý zápach, na který dlouhodobě nic nefungovalo. Takže kolem a kolem gel pere, stačí ho jen kapka, a i když prádlo neprovoní, tak ho zbaví nežádoucích pachů. Akorát způsob dávkování je trochu nepraktický, ale časem jsem se naučila odhadnout, kolik toho do pračky nalít.

Co je Natasha prací gel z kaštanů?

Testovaný koncentrovaný prací gel Natasha s vůní pomeranče pere prádlo díky saponinům získaných z koňských kaštanů. To jsou přesně ty kaštany, které na podzimních procházkách vídáte v parcích a alejích. Pro lidi jedlé nejsou, zato si ale smlsnou na nečistotách. Kaštany použité pro výrobu koncentrátu jsou navíc udržitelné. Nejenže necestují přes půl světa, ale jsou posbírané v Česku v zámeckém parku ve Slavkově, kde by pro ně nebylo jiné využití.

Vyperete s ním v ruce i v pračce, a to jak barevné prádlo, tak to bílé. Gel je sice tmavě hnědý po kaštanech, ale rozhodně nebarví. Je šetrný a vyperete v něm všechno včetně vlny a merina. Hodí se i na dětské oblečení a látkové pleny. Pokožku nedráždí, jen pokud máte echtovně citlivou kůži nebo ekzémy, jistí to máchadlo, které zbaví prádlo zbytků gelu, a ještě vláknům prodlouží životnost.

Balení, které se vejde do šuplíku

Na testovačku jsem dostala 500mililitrové balení, které je poměrně maličké a v pohodě se vejde i do šuplíku. Ale bacha, vystačí v pohodě na 33 pracích dávek, pokud máte středně tvrdou vodu (pořídit se dá i třílitrové balení, které vydrží věky). U měkké vody vystačí ještě na větší hromadu prádla. Obal je z recyklovatelného plastu a po vymytí může putovat do žlutého kontejneru. Jediné, co bych balení vytkla – gel se dávkuje do šroubovacího víčka a pokud ho nevymyjete, je lahvička brzy celá opatlaná. Normálně bych to řešila dávkovací koulí na prací prostředek, ale na tak malé množství tam není ryska, takže jedině si odměřit dávku a rysku si dodělat. Případně hodit víčko s gelem rovnou do bubnu – to je naprostá ideálka, pokud teda nejste zapomnětliví a neskončí pak v sušičce. 🙂

Jaké složky pečují o prádlo a dají flekům vale?

Hlavní složkou pracího gelu Natasha jsou saponiny získané z lokálně nasbíraných koňských kaštanů – ty fungují jako přírodní detergenty a pěnidla a postarají se o to, aby špína z prádla zmizla na první dobrou. Složka je to ryze přírodní a dobře ji snáší i jedinci s citlivou pokožkou. Že se v přírodě rozloží na 100 % je naprostá jasnačka.

Osvěžující vůni pak dodává přírodní esenciální olejíček z pomeranče. Všechny další složky jsou funkční, ve složení není místo na plnidla, kterými by nahnali objem. Díky tomu pak na praní stačí opravdu jen pár mililitrů prostředku.

To, že jsou složky netoxické, šetrné k lidem i přírodě a že se při výrobě nakládá ohleduplně se zdroji, pak dosvědčuje certifikát Ecogarantie.

Jak se prací gel s kaštany od Natashy používá?

Praní s Natashou není žádná věda. Stačí odměřit dávku gelu do pračky, zapnout na teplotu 40 °C nebo vyšší (do 90 °C) a přijít k hotovému. Akorát vlnu a merino perte maximálně na 40 °C, ať si je nezničíte. Při praní bílého prádla doporučuje výrobce zázračný čisticí prášek OX, ale ten jsem netestovala.

Kolik gelu je tak akorát?

  • Praní v ruce: na ruční praní dejte do umyvadla nebo lavoru 1 uzávěr gelu, tedy 8 ml.
  • Praní v pračce – měkká voda: Pokud máte tu kliku, že máte měkkou vodu, stačí na praní 4–5 kg prádla také 1 uzávěr (8 ml). My máme vodu poměrně měkkou, a i když mi přišlo 8 ml fakt málo a nechtělo se mi do toho, tak prádlo bylo vyprané bez problému.
  • Praní v pračce – středně tvrdá voda: Jestliže máte už o něco tvrdší vodu, doporučuje výrobce 15 ml, tedy necelá dvě víčka pracího gelu.
  • Praní v pračce – tvrdá voda: Aby gel dobře pral v tvrdé vodě, přilijte do pračky 3 víčka, tedy 24 ml.

Jak si poradí s mastnotou a fleky?

Ve svém věku zvládám docela obstojně jíst bez toho, abych měla paletu omáček na triku, tak jsem musela na testování obětovat utěrku, na kterou jsem nalila balzamico, olivový olej, BBQ omáčku a hořčici. Hned jsem vše namočila a hodila do pračky. Že zůstane akorát lehký mastný flek a jinak ani fň, jsem popravdě nečekala. Takže pokud perete mastnou špínu, určitě to chce nejprve ošetřit mýdlem nebo sprejem na skvrny. A i když je to na čerstvé skvrny silák, se zapranou špínou si neporadí nijak lépe než jiné gely, takže ideálně vše hned namočit a šup s tím do pračky.

Další fáze testování byla spíše čichová – tedy praní psích věcí. Prala jsem kšíry našeho čtyřnohého staříčka, který nemá koupání zrovna jako hobby, a psí deky z auta, které smrdí už od pohledu. Prádlo provoněné nebylo, ale nepříjemný zápach zmizel skvěle.

(Ne)voňavé okénko. Začala jsem se pídit po tom, proč vlastně žádný z eko gelů na praní prádlo neprovoní. No, on to totiž ani umět nemá. Esenciální olejíčky provoní mokré prádlo, ale po uschnutí bude vůně vždycky fuč. Jen syntetické voňavce dokážou prádlo provonět i po vysušení. O informaci se podělil přímo výrobce, takže to nesu hned začerstva. 🙂

Dál jsem prala všechno, co mi přišlo pod ruku a už jsem to nebrala ani jako testování. Akorát pak manžel skládal prádlo a čuchl si k pracovnímu triku, o kterém už měsíce tvrdí, že divně smrdí a už ho musí vyhodit. Tentokrát se zeptal, čím jsem prala, že to nesmrdí. Do testování ho nezasvěcuji, takže očividně dobrá práce ze strany Natashy.

Pomohla vám recenze s rozhodováním? Nenechávejte si ji pro sebe a pomozte sdílením usnadnit život i svým přátelům. 🙂

Hodnocení
Prací gel z kaštanů od Natashy dostal zelenou. Klasické nečistoty vypere na první dobrou a prádlo zbaví zápachu (psí deky i kšíry by mohly vyprávět). Bohužel ale prádlo nijak po uschnutí nevoní a přijde mi tedy éteráček trochu zbytečný. Oceňuji koncentrované složení, díky kterému balení vydrží věčnost, obzvlášť s měkkou vodou, kdy na praní stačí 8 ml. Pouze dávkování do šroubovacího víčka je nepohodlné, protože je potřeba víčko pokaždé vymýt, jinak se lahvička upatlá.
👍 Pro
stačí použít jen pár mililitrů
poradí si s běžným znečištěním i bez předepírky
zbaví prádlo zatuchlého pachu
cena za prací dávku je pár korun
šetrné složení, které se v přírodě na 100 % rozloží
👎 Proti
ideálně funguje až při teplotách 40 °C a více
prádlo neprovoní
dávkování do uzávěru je dost nepohodlné
90
Naše hodnocení

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

BIO opalovací mléko pro děti a citlivou pokožku SPF 50+ s přírodními minerálními filtry od laSaponaria.Omrknout
Svěží krémový deodorant pro dámy i pány od Ben & Anna. Bez jedlé sody, v kompostovatelné dóze.Očíhnout
Pestrobarevné luční kvítí v 6 semínkových bombách Blossombs a designovém jarním boxu.Omrknout
Úklid vcukuletu se silně koncentrovaným univerzálním čističem Mulieres s vůní růžové zahrady.Očíhnout
Prací gel na funkční sportovní textil s vůní eukalyptu a v BIO kvalitě od moravské Tierra Verde.Omrknout
Zdravé exotické mlsání v podobě manga sušeného na slunci od značky Sunny Fruit.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..