Přečtete za: 5 min

Už žádné fusky v sandálech: Vyzrajte na suché a popraskané paty přírodně

1200x628px popraskane paty 2

Roste společně s venkovními teplotami i vaše hrůza z toho, že budete muset shodit ponožky a ukázat světu popraskané paty v celé své kráse? Nebojte se nic, poradíme, jak si chodidla rozmazlit, i jak předcházet tvrdé a popraskané kůži.

TLDR: Krátké shrnutí pro zaneprázdněné

Prevence a léčba popraskaných a suchých pat se neobejde bez pravidelného odstraňování staré kůže, pořádné hydratace a volby vhodných ponožek a obuvi. Samozřejmostí je pak vyvážená strava, dostatečný pitný režim a omezení nadměrného cachtání ve vodě nebo pochodování po tvrdých površích.

Co způsobuje suché a popraskané paty?

Nožky jako struhadlo potrápí během života skoro čtvrtinu dospělých, ženy pak až o 50 % častěji než muže. Příčiny suchých a popraskaných pat jsou různé – od vnějších vlivů přes nedostatečnou péči až po zdravotní problémy.

Mezi nejčastější příčiny popraskaných pat a suchých kopýtek patří:

  • velká zátěž nohou (chůze po tvrdém povrchu i dlouhé stání),
  • vnější vlivy (chladné počasí, pobyt v přetopené místnosti),
  • chůze naboso na tvrdém povrchu,
  • nedostatečný pitný režim,
  • nevhodné ponožky nebo nepadnoucí obuv,
  • časté vystavování nohou vodě,
  • genetická predispozice,
  • různá onemocnění (nejčastěji cukrovka, lupénka nebo ekzém),
  • nadváha a s ní spojená větší zátěž chodidel,
  • nedostatek vitamínů (zejména A, E) a minerálů (například zinku),
  • věk (čím jste starší, tím méně kolagenu a elastinu si tělo tvoří).

A co na popraskané paty říká psychosomatika? Z hlediska psychosomatiky vás popraskané a suché nožky budou trápit v případě, že je váš život plný stresu a nemáte prostor naslouchat svým potřebám.

Proč popraskané paty nejsou jen kosmetický problém?

Tvrdá zažloutlá kůže plná prasklinek nevypadá zrovna krásně, ale nevábný vzhled není jediný problém, který se s tím pojí. Na popraskaných nohách se lépe daří bakteriím a plísním, které způsobují zápach nohou a bot (jen se mrkněte, smradlavé botky si zasloužily samostatný článek) a také občas mohou bolet natolik, že začnete došlapovat nerovnoměrně a tím se začnou řetězit další obtíže.

👉 Očíhnout zelené poklady od Purity Vision
👉 Očíhnout zelené poklady od Lavera

Jak odstranit suchou kůži z pat v pohodlí domova?

Když už jednou máte suchou pokožku na chodidlech, sama od sebe nezmizí. Nejjednodušší možností, jak se jí zbavit, je skočit si na pedikúru, stejně tak si ale nožky můžete opečovat doma. Obojí má něco do sebe. U profíka si oddechnete, u domácí péče zas máte větší kontrolu nad tím, co si na pokožku nanesete.

Odstranění suché kůže na patách a chodidlech krok za krokem

Jak na popraskané paty vyzrát i bez profíka?

1. Dopřejte svým nohám změkčující lázeň

Aby zrohovatělá kůže změkla, je potřeba ji trochu odmočit v teplé vodě. Taková koupel na popraskané paty by měla trvat ideálně 15 až 20 minut. Pro zpříjemnění můžete do teplé vody přihodit koupelovou sůl pro relaxaci kopýtek, případně přilít trošku octa, který zmírňuje pocení a pomáhá bojovat proti plísním. A kdo má rád pořádně voňavou lázeň, ten by neměl vynechat pár kapek oleje do koupele, který pokožku rovnou vyživí.

koupel nohou

2. Vrhněte se na odstranění odumřelých kožních buněk

Jakmile je kůže změklá, půjde odstranit raz dva. Vrhnout se na ni můžete přírodní pemzou, stejně tak poslouží i pilník na paty. Pokud máte opravdu pořádnou vrstvu zrohovatělé kůže, urychlí její odstranění škrabka na paty. Pro usnadnění celého procesu se také prodávají elektrické brusky na paty. Ideálně se vyhněte použití seřezávače, žiletky nebo břitvy, takové zásahy nechte raději na odbornících.

Kromě pat ošetřete všechna další namáhaná místa, která se prozradí tím, že je na nich kůže tvrdší a hrubší. Tvrdou kůži bruste ideálně jednou až dvakrát týdně v rámci sprchy nebo koupele, abyste zabránili opětovnému vytvoření popraskané suché vrstvy.

Místo pilníku v takovém případě lze sáhnout i po peelingu, který odstraní odumřelé kožní buňky a pomůže pokožku prokrvit. Takový kávový peeling od Purity Vision opečuje i zbytek těla a podpoří tvorbu kolagenu a elastinu.

TIP: Peeling na nožky si můžete udělat i doma – stačí smíchat pár lžic hrubozrnné soli s trochou oblíbeného olejíčku (poslouží klidně olivový olej nebo kokosák) a pustit se do masírování.

3. Hydratujte

Konečně je fuč stará kůže, která bránila jakýmkoli kosmetickým rozmazlovačům, aby se mohly pořádně vstřebat. Je tak ideální čas chodidla pořádně promastit vaším oblíbeným krémem. Případně zvolit krém na nohy, který obsahuje mezi účinnými látkami ureu – ta pomáhá udržovat nohy hydratované a měkké a napomáhá jemnému odstraňování odumřelých kožních buněk.

V econeáckých zelených regálech se vyjímá univerzální krém Lavera Basis Sensitive, který díky obsahu bambuckého másla a mandlového oleje pokožku hýčká a pomáhá ji ochránit před vnějšími vlivy. Suchá kopýtka hydratuje od léta až do zimy. Recenze spokojené zákaznice mluví za vše: „Lehoučký, krásně hydratuje a namaže se s ním celá rodina od hlavy až k patě. Mamce extrémně pomohl na rozpraskané paty, na to, že je to uni krém, a ne krém určený přímo na paty, fakt pecka“

IMG 6398 1

ECONEA TIP: Zklidňující Aloe vera gel BIO

Pokud chcete nožky jako v bavlnce, nesmí vám v kosmetickém šuplíčku chybět tenhle univerzální pomocník od Purity Vision. Pomáhá s hydratací, regenerací, a ještě zklidní podrážděnou pokožku. Využijete ho od chodidel až po konečky vlasů.

f3abfea084591bb4315504dbaf4050b7 purity vision bio aloe vera gel 200 ml ezgif.com webp to jpg converter

Odhoďte starou kůži díky exfoliačním ponožkám

Nechce se vám s odstraňováním ztvrdlé kůže trávit příliš času? Vyzkoušejte na popraskané paty exfoliační ponožky. Ty si nasadíte na nohy, přehodíte přes ně klasické fusky a můžete si třeba číst nebo pokračovat v práci.

Ponožky fungují na principu chemického peelingu – gel v ponožkách obsahuje aktivní složky, jako je například kyselina glykolová, kyselina mléčná a další přírodní extrakty, které působí na vrchní vrstvu kůže. Po sundání ponožek bude vše ještě při starém. Stačí ale vyčkat pár dní a stará kůže se kompletně oloupe a pod ní bude nová, dokonale jemná.

Nevýhodou exfoliačních ponožek je to, že se nohy začnou loupat v tu nejméně vhodnou dobu. Takže pokud plánujete v následujících dnech vyrazit k vodě, nebo se budete přezouvat v tělocvičně, raději zvolte jiný způsob změkčení nožek.

👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

Kopýtková rutina aneb prevence popraskaných pat v několika krocích

Generální údržbu máte za sebou, co dělat dál, aby to nezašlo opět tak daleko? Pojďte mrknout, jakou péči vaše nožky ocení.

Noste přírodní ponožky a pohodlnou obuv

Noste ponožky z prodyšných materiálů, které absorbují vlhkost a snižují tření – vhodná je bavlna, bambus, merino i třeba viskóza. Také boty by vás neměly nikde tlačit a měly byste se v nich cítit komfortně i po delší době. Pokud jsou prodyšné, je to značka ideál.

Věnujte svým chodidlům pár minut pozornosti týdně

Jednou až dvakrát týdně si ve (nebo po) sprše přejeďte nejnamáhanější části chodidel pemzou, pilníkem, nebo si dopřejte peeling, abyste odstranili ztvrdlou kůži dřív, než začne praskat. Ale necachtejte se moc dlouho, dlouhodobý pobyt ve vodě totiž pokožku vysušuje.

Nezapomínejte na hydrataci

Pravidelné mazání nožek po koupeli je jasná věc, ale hydratace musí přicházet i zevnitř. Dostatečným pitím budete mít nejen jemnější nožky, ale také nebudete urychlovat tvorbu vrásek na obličeji.

Jako krém na popraskané paty stačí klidně ten tělový, důležité je, abyste se mazali pravidelně, klidně každý den po sprše. Pokud máte sklon k hodně suchým patám, volte radši krém nebo mast přímo na tyto potíže.

ECONEA TIP: Regenerační balzám Hebké nožky

Se 100% přírodním balzámem Kvitok se nemusíte bát, že byste měli paty jako struhadlo. Regeneruje do hloubky, udržuje v pokožce vlhkost a umí dokonce zacelit kožní prasklinky. Máznout ho můžete nejen na chodidla, ale také na suché lokty nebo ruce.

Kvitok balzam Hebke nozky

Dopřejte chodidlům hloubkovou regeneraci během spánku

Blahodárné účinky na paty a chodidla mají regenerační masky, které mohou působit přes noc. Případně si na chodidla namažte oblíbený krém nebo tělové máslo v dostatečné míře, oblečte si ponožky z přírodních materiálů a ráno se probuďte s dokonale vyživenýma nožkama.

Ještě o chlup lepší bude, když si před nanesením másla i krému nastříkáte na chodidla květovou vodu, díky které bude hydratace účinnější. Pokud v sobě produkt nemá vodu, nemůže totiž už z principu sám hydratovat.

ECONEA TIP: Laky na nehty Manucurist

I nehty na nožkách si zaslouží přírodní péči, která je rozzáří v celé paletě barev. Francouzská šetrná péče o nehty Manucurist nabízí spoustu atraktivních odstínů. Řada Green se na navíc obejde i bez UV lampy – všechny laky samy uschnou na vzduchu.

Snimek obrazovky 2024 06 18 v 7.56.23

Jaké složky vaše nožky nejvíce hýčkají?

Co na popraskané paty máznout, aby byla péče o chodidla co nejefektivnější? Vybírejte krémy nebo jiné rozmazlovače, které obsahují nějakou z následujících složek:

Urea: Urea neboli močovina je přirozeně se vyskytující látka. Krémy s obsahem urey zlepšují hydrataci a pomáhají změkčit ztvrdlou kůži a dokážou dokonce zmírnit řadu kožních neduhů.

Bambucké máslo: Vitamíny a mastnými kyselinami nabušené bambucké máslo pokožku vyživí, udrží ji vláčnou a nedá popraskaným patám šanci. V hypoalergenním balzámu od Nobilis Tilia mu dělá společnost ještě sezamový olej.

Kokosový olej: Na popraskané paty pomůže i kokosák, který pokožku zvláční a zamezí růstu nevítaných bakterií.

Kyselina hyaluronová: Kyselina hyaluronová zadržuje v pokožce velké množství vody, což zajišťuje intenzivní hydrataci a zvyšuje pružnost pokožky. Nikdo neumí v těle zadržet tolik vláhy jako tahle kyselina s krkolomným názvem.

Kyselina salicylová: Kyselina salicylová působí jako exfoliant, který odstraňuje odumřelé kožní buňky a podporuje obnovu pokožky.

Aloe vera: Všemocná aloe pomáhá s hojením, pokožku zklidní a zlepší její hydrataci.

aloe vera skin care concept

TIP: Mrkněte i na další rozmazlovače nožek, které jsme přehledně vyskládali do virtuálních regálů v samostatné kategorii. S nimi nešlápnete vedle, doslova.

Nejlepší bylinky pro péči o nohy a chodidla

Chcete si nožky pořádně rozmazlit? Přidejte si do koupele následující bylinky, které patří mezi oblíbené babské rady. Kůže na chodidlech vám za to poděkuje.

  • Měsíček lékařský – nejenže krásně voní, ale má také protizánětlivé a hojivé vlastnosti, které podrážděnou kůži na nohou pomohou zklidnit.
  • Heřmánek pravý – tahle bylinka je známá pro své uklidňující účinky, a navíc se hodí i pro úplné citlivky.
  • Levandule – kromě omamné vůně má také relaxační a antiseptické vlastnosti, a navíc pomáhá s hojením podrážděné pokožky.

TIP: Nemáte bylinky, ale zato vám doma přezrál banán? Zábal z dužiny banánu prý umí se ztvrdlou kůží chodidel hotové divy. Naneste rozmačkaný banán na paty a chodidla, překryjte potravinářskou folií nebo sáčkem, nechte působit aspoň 10 minut a přesvědčte se sami.

Pomohl vám článek usnadnit kopýtkovou rutinu? Sdílejte ho s přáteli, ať mají snazší život a nožky připravené do sandálů. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..