Přečtete za: 5 min

Jak zatočit se smradlavými botami a jak zápachu předejít?

816x490px web boty

Že radši odřeknete návštěvu, než abyste si museli zout boty? Zápach z bot je věc nemilá, ale řešitelná. Máme pro vás hned několik tipů, jak se zbavit zápachu z bot, nad kterými nos ohrnovat nebudete. Jsou totiž přírodní. A protože prevence je lepší než hašení následků, mrkneme i na eko tríčky, jak smradu předcházet.

Co způsobuje zápach z bot?

Proč vám některé boty začnou po několika nošeních zapáchat a jiné jsou v pohodě i po letech? Za zápach můžou množící se bakterie a plísně, kterým se líbí ve vlhkém prostředí bot. Nohy na sobě mají vysoký počet potních žláz, ze kterých je vlhko v botách raz dva. Pot ale sám od sebe nesmrdí, protože je z 99 % tvořený vodou. Zbylé procento jsou minerály, aminokyseliny a nepatrné množství tuku a bílkovin – no, a právě ty bakteriím šmakují. Bakterie hodují a když mají hotovo, začnou se rozkládat a smrádek je na světě.

Tím, že bakteriím a plísním svědčí vlhko, stačí umělé materiály, nedostatečné větrání nebo špatná péče o boty i nohy a problém je na světě. Ale nebojte se nic, poradíme, jak dát smradu sodu, abyste si mohli v botkách vyšlapovat i nadále.

botky

Jak odstranit zápach z bot, když už je škoda napáchána?

Ježí se vám chlupy v nose, když sundáte boty? Neházejte tkaničky do žita, ještě to půjde zachránit. Máte hned několik možností, jak se zbavit zápachu z bot. Pojďte na to mrknout.

Smradlavé boty hoďte do pračky

Praní se nabízí jako jednoduché řešení. Je tu ovšem jedno velké ale. Druhů bot, které praní v pohodě zvládnou, je naprosté minimum. Proto je fajn se při koupi podívat na povolené způsoby čištění. Občasné praní zvládnou plátěnky či jiné textilní boty.

A jak na praní bot? 

Perte je ale na co nejnižší teplotu, neždímejte, a hlavně se vyhněte sušení v sušičce. To by byl amen nejen se smradem, ale také s botami.

Před praním vyndejte z bot tkaničky a vložku, pokud to jde. Ty vyperte zvlášť v ruce. Boty pak nenechte lítat v pračce samotné, lepší bude, když je vyperete s nějakou nechlupatící dekou nebo starými ručníky, aby se vám v bubnu neobouchaly. Prací prostředek volte šetrný, třeba ten na sportovní oblečení od Tierra Verde si poradí s kdejakým flekem i zápachem – mrkejte na recenzi, kde se popral se zablácenými psími kšíry. Smrdět jako psí kšíry se totiž neříká jen náhodou.

A co mrazák, pomůže?

Mezi další časté rady, jak se zbavit smradu z bot, je použití mrazáku. Nízké teploty totiž zabíjejí bakterie, které zápach způsobují. Doporučuje se boty (vždy musí být suché) uzavřít do sáčku a vložit do mrazáku ideálně přes noc. Pokud venku mrzne, hoďte boty na noc na balkon a ráno bude po bakteriích.

Neutralizace zápachu sodou i dalšími pomocníčky

Jak své boty vyvonět pomocí surovin, které většina z nás má ve spíži? Je to vlastně docela hračka.

Jedlá soda

Neexistuje skoro nic, kde by jedlá soda nepomohla. U smradlavých bot ji nasypte do prodyšných pytlíčků nebo ponožek a vložte do bot a nechte přes noc působit. Soda je na neutralizaci pachu největší pašák.

Citronová kůra

Nejenže krásně voní, ale umí zápach také pohltit. Stačí oloupanou nebo nastrouhanou slupku vložit do ponožky nebo pytlíčku, abyste kůru netahali z bot ještě za týden, a vložit přes noc do obuvi.

Kostka mýdla

Zápach zmírní také, když do bot budete na noc dávat kostku voňavého mýdla. Jen počítejte s tím, že mýdlo zápach pouze překryje, ale samotný problém nevyřeší. Mrkněte, jaké mýdlové voňavce bez palmáče najdete v našich zelených regálech.

Ocet

Kde je jedlá soda, tam musí být i další univerzální pomocník – ocet. Působí proti mikrobům, a i když sám úplně vábně nevoní, s nepříjemným zápachem si pomůže a sám pak vysmrádne, jakmile vyschne. Jen myslete na to, že je potřeba ocet nejprve naředit s vodou v poměru 1:1. Pak stačí použít rozprašovač a nechat boty důkladně vyschnout. A kdyby se vám nad octovým odérem kroutil nos, bude se vám líbit, že Allnature vyrábí ocet s vůní, třeba s pomerančem, citronem nebo levandulí.

Sáčky do bot proti nepříjemnému zápachu

Vytáhnou z bot vlhkost, vyvoní je, a ještě zabrání bakteriím, aby měly žně. A s trochou šikovnosti si je můžete vyrobit i doma. Do sáčku (ať už použijete odstřižek látky, nebo třeba kávový filtr) se hodí jedlá soda, která pohlcuje pachy, sůl (třeba rovnou vyvoněná mateřídouškou), která na sebe váže vodu, i například aktivní uhlí, které odvádí vlhkost a neutralizuje pachy. Taková vysloužilá binchotanová tyčinka je na to jako dělaná. Na ovonění se pak hodí váš oblíbený éteráček.

Babské rady proti smrádku

Co by vám na smradlavé boty dala babička? Rozhodně bylinky, jako je například levandule, šalvěj, meduňka, libeček – bojují proti bakteriím, a ještě krásně voní. Kromě toho se ještě říká, že proti zápachu pomohou i cedrové piliny. Tak je naštosujte do ponožek a dejte si je přes noc do botek.

👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde

Prevence zápachu z bot

Vždycky je lepší problému předcházet než se PACHtit s následky. Smradlavé botky nejsou výjimkou. Navíc správnou péčí o boty i nohy předcházíte nejen odéru, ale také plísním, které si na nohách opravdu hýčkat nechcete. Jak na to?

Boty po nošení nechte vyschnout

Už víte, že vlhko je rájem pro bakterie a plísně, proto pokud si je nechcete doma chovat jako mazlíky, nechte boty po každém nošení důkladně vyvětrat a vyschnout, než je šoupnete do botníku. Ještě o level výš je sušení na slunci, UV paprsky totiž ničí bakterie (akorát pozor u kůže a semiše, ty si s přímým sluncem netykají). Hlavně zažeňte myšlenky na sušení bot v troubě nebo fénem – teploty jsou příliš vysoké a málokterý materiál by z toho byl nadšený.

Nenoste jedny boty celý den

Minimalismus je fajn, ale mít víc párů bot se vám vyplatí. V práci se přezujte do lépe větrané obuvi, separátní obuv mějte i na sport. Prostě boty během dne střídejte tak, aby vždy měly čas vyschnout a vy následně nemuseli bojovat se zápachem.

Noste přírodní fusky

Bavlna, bambus, merino. Ponožky z přírodních materiálů lépe absorbují vlhkost a odvádí teplo. Bakteriím se tam pak nedaří tak dobře, jako v umělých vláknech. Ještě větší jistota jsou fusky vylepšené obsahem stříbra, které je samo o sobě antibakteriální. Extrémní potiči pak uvítají pomocníka v podobě antibakteriálních vložek do bot.

fusky

Do bot propocené fusky nepatří

Máte po sportu a chystáte se přezout ze sportovních bot do civilu? Ponožky si vyměňte za čisté a suché. A když si rovnou nohy umyjete, uděláte ještě lépe. Nezapomeňte si je však důkladně utřít, a to i mezi prsty.

Mázněte si nohy deošem

Deodoranty na rozdíl od antiperspirantů nebrání pocení, ale obsahují antibakteriální látky, díky kterým se bakterie nenamnoží a nedojde k reakci, která nepříjemný zápach způsobuje. Některé deoše obsahují jedlou sodu, která navíc sama o sobě zápach pohlcuje.

Zásyp jako pomocník na celodenní nošení

Víte, že budete mít boty od rána do večera? Nezapomeňte použít zásyp, který absorbuje vlhkost a nešmakuje bakteriím.

Babské rady proti pocení nohou

Pot je přirozený, ale čeho je moc, toho je příliš. Pokud chcete nadměrné pocení trochu zkrotit, zkuste nožky vykoupat v odvaru ze šalvěje nebo heřmánku, které jsou antibakteriální, případně v lázni z dubové kůry, která díky obsahu kyseliny taninové stahuje póry, případně si nohy namočte do koupele s jedlou sodou nebo jablečným octem, které zamezují množení bakterií.

nohy

Věděli jste také, že příčinou nadměrného pocení může být nedostatek hořčíku? Doplnit ho můžete vyváženou stravou, potravinovými doplňky, nebo si ho máznout na kůži při masáži.

Tak už víte, jak na smradlavé boty vyzrajete? Budeme rádi, když článek nasdílíte i svým přátelům. Třeba těm, se kterými se dělíte o šatnu při zouvání propocených sportovních botek. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

BIO opalovací mléko pro děti a citlivou pokožku SPF 50+ s přírodními minerálními filtry od laSaponaria.Omrknout
Svěží krémový deodorant pro dámy i pány od Ben & Anna. Bez jedlé sody, v kompostovatelné dóze.Očíhnout
Pestrobarevné luční kvítí v 6 semínkových bombách Blossombs a designovém jarním boxu.Omrknout
Úklid vcukuletu se silně koncentrovaným univerzálním čističem Mulieres s vůní růžové zahrady.Očíhnout
Prací gel na funkční sportovní textil s vůní eukalyptu a v BIO kvalitě od moravské Tierra Verde.Omrknout
Zdravé exotické mlsání v podobě manga sušeného na slunci od značky Sunny Fruit.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..