Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno Přečtete za: 5 min

Cukr v kostce. Jsou jeho přírodní alternativy výhra? 3 tipy, jak udržet vánoční mlsání na uzdě

1290x450px blog cukr

Voňavé perníčky, měkoučká vánočka, čokoládové figurky,… Dají se Vánoce užít i bez cukrových orgií? Jak přibrzdit spotřebu cukru, aniž bychom svátkům ubrali na kouzlu? Proč je vlastně cukr tak velký strašák a jsou alternativní přírodní sladidla řešením? To vše se dozvíte v dnešním článku a odnesete si i praktické tipy, se kterými se po svátcích vyhnete cukrové kocovině. 🙂

Sváteční obžerství jako norma

Boříte se do gauče u vánočních pohádek, bezděčně se natahujete k tácu s cukrovím… Jeden vanilkový rohlíček. Linecké. Ještě perníček a dost. Tak ale to vosí hnízdečko… A jak se asi letos povedly pracny? Svátečnímu obžerství propadne kdekdo.

cookies 5749589 1920

Možná si dopřáváme „odměnu“ po náročném pracovním roce? Možná v tom mají prsty vzpomínky na bezstarostné dětství. Možná se necháváme strhnout všudypřítomnými reklamami s tlustým Santa Clausem, který se napájí slazenými nápoji. Ať tak či tak, fitness centra a hubnoucí programy mají v lednu pré a lidé vykračují do nového roku přecpaní a unavení.

Hořká pachuť rafinovaného cukru

V minulosti byl rafinovaný cukr luxus dostupný jen pro hrstku lidí. Dnes se tato přísada s hořkosladkou pověstí sype do většiny průmyslově zpracovaných potravin a skrývá se i tam, kde bychom ji vůbec nečekali. Jak rafinované!

hd wallpaper 2426623 1920

V 70. letech cukr smetla těžká kritika v několika knihách.1 Nikdo jim tehdy ale nepřikládal velkou váhu. Cukr si od té doby vzalo pod drobnohled mnoho vědců. Až jejich studie a metaanalýzy ukázaly, že nadměrná spotřeba bílého cukru nevede zdaleka jen k nadváze a cukrovce.2

Má na svědomí i vážnější zdravotní potíže:

  • vysoký tlak,
  • chronický zánět v těle,
  • srdeční choroby,
  • obezitu,
  • onemocnění jater,
  • cukrovku,
  • zvýšené riziko srdečního infarktu,
  • zvýšené riziko mozkové mrtvice.

„Dopad nadměrného cukru na obezitu a cukrovku je zdokumentován dobře, mnoho lidí ale může překvapit, že chuť na cukr může vážně ovlivnit i zdraví jejich srdce,“

Frank Hu, profesor výživy na Harvardu3

maple 2232088 1920

Spasí nás alternativní sladidla?

Jako esa z rukávu by se teď chtěly vytahovat všechny možné přírodní sirupy, kokosové nektary, lucumy a jiná sladidla. Jenže… Každé sladidlo, ať už je rafinované nebo označené nálepkou “alternativní” či „přírodní“, s sebou nese zdravotní rizika.4 Ano, i diabetikům doporučovaná stévie.5

Méně rafinovaná sladidla obsahují i některé mikroživiny, které se klasickým zpracováním cukru kompletně vytrácí. Právě to je zásadní rozdíl. Proto i Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, doporučuje, abychom si hlídali množství všech sladidel v jídlech. Pár minerálů nebo fytochemikálii navíc z nich totiž zdravou potravinu nevytvoří.6

5 tipů, jak udržet cukry v krvi na uzdě

Touha po sladkých a slaných potravinách kotví v našich genech. Slaná a sladká chuť se u našich předků pojila s nutričně bohatým jídlem a naopak kyselá nebo hořká chuť signalizovala shnilou nebo jedovatou potravu. Dnes našich chuťových preferencí využívají výrobci potravin a ta nejchutnější jídla jsou často i ta nejméně zdravá.7

Musíme se tak mít na pozoru, zapojit vědomé rozhodování a pídit se po informacích. Proto jsme koukli přes rameno odborníkům na výživu. Poradili nám, jak si držet zdravou hladinku cukru v krvi.

cookies 5809181 1920
  1. Při výběru sladidel sledujte celkový obsah cukrů, fruktózy i glykemický index (GI). Vybírejte si ty s co nejnižšími hodnotami. Cukr z řepy nebo cukrové třtiny má glykemický index okolo 60,
    nepasterovaný med má GI kolem 30 (pasterizovaný až okolo 75!). GI javorového sirupu se pohybuje kolem 54, má přitom nízký obsah fruktózy (cca 35 %). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník. Rozdíly mezi nejpoužívanějšími sladidly najdete třeba v článku Margit Slimákové.
  2. Omezte nakupování sladkostí. Při vaření a pečení snižujte množství sladidel v receptech, kde je to možné, zkuste je nahrazovat přirozeně sladkými ingrediencemi jako je banán či jablečné pyré.
  3. Vyhýbejte se konzumaci polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin. Kromě sladkostí a dezertů obsahují cukr a jiná sladidla také cereálie, ovocné džusy, sycené slazené nápoje, pečivo, omáčky na těstoviny, rajský protlak, polévky, kečup, hořčice, barbecue a další omáčky, sportovní nápoje, některé proteinové tyčinky, fazole v omáčce, uzené maso, některé alkoholické nápoje, tabákové produkty (obsahují až 20 % cukru) a další výrobky.

Přidaná sladidla jako celospolečenský problém

Přidaná sladidla vylepšují chuť a prodlužují trvanlivost produktů. Proto s nimi výrobci potravin nešetří. Často tak máme pocit, že žádné sladké nejíme, přitom nám hladina cukru v krvi stoupá. A tak vzniká obrovský celospolečenský problém.

Podle britského Národního onkologického institutu dospělí muži přijmou denně až 24 čajových lžiček “schovaného” cukru v průmyslově zpracovaných potravinách.8

sugar 5040276 1920

Jak se o svátcích vyvarovat cukrové kocovině?

Pokud je pro vás tato část roku bez vánočního cukroví nepředstavitelná, naprosto rozumíme. Nemusíte se nutně zříct veškerého mlsání. Jen na to letos můžete jít maličko jinak. Podle American Heart Association by muži měli konzumovat do 9 čajových lžiček (36 gramů) a ženy do 6 čajových lžiček (24 g) cukru denně.9 To jen pro představu, že trochu cukru během svátků tělo zvládne. 😉

Aby se vám vánoční hodování nevymklo z rukou, neseme pár praktických tipů. Jak se po Novém roce neprobudit s cukrovou kocovinou?

1. Bacha na sladké nápoje

coffee 6930284 1920

Až vám budou během svátečních návštěv přibuzní a kamarádi nabízet něco k pití, vybírejte s rozvahou. Často si neuvědomujeme, kolik kostek cukru si s některými nápoji lijeme do těla. Tak například:

  • 1 litr Coca Coly obsahuje 27 kostek cukru (108 g).
TIP Věděli jste, že Coca Cola je skvělá na čištění rzi a nářadí? Namočte předmět na 15 minut do sklenice s Coca Colou a poté ho vydrbejte kartáčem. 

2. Dodržujte pitný režim… ve vánočním kabátku

Hlad je převlečená žízeň. Baštění cukroví navíc nemá s hladem nic moc společného. Když vás přepadne chuť uzobávat cukrovinky, připravte si:

  • Šálek vánočního čaje. Takový Čas na perníček totiž hravě nahradí večerní dezert. Nasládlá chuť pohanky připomene pražené oříšky, zimní atmosféru dokreslí červený pomeranč a samozřejmě nechybí perníkové koření. Světelný třpyt zase lehce pošimrá na jazyku ovocnými tóny. a vánoční atmosféru dokreslí badyán a skořice. Jablíčko z pece potěší příjemně slaďoučkou vůnií šťavnatých BIO jablek, hřejivou skořicí, hřebíčkem i badyánem.
  • Hřejivé kurkuma latté. „Zlaté mléko“ v Sonnentoru jemně dochutili tóny vanilky, zázvoru, skořicí a zemitým kakaem. Lžičku směsi stačí smíchat s horkým rostlinným mlékem a pohodový rituál u knihy či pohádky je zaručen.
  • Pampeliškovou kávu. V Sonnentoru ho vyrábí z BIO pampelišek a protože neobsahuje kofein, můžete ho popíjet i navečer.
  • Raráškovým BIO kakaem. Chuťové pohárky pohladí 41% obsah kakaa. Nápoj je doslazený třtinovým cukrem, dejte si ho proto jen jednou za čas. 🙂
  • Připravte si lahodný nápoj z přírodního sirupu. Ve vteřině tak místo punče nebo svařáku můžete popíjet kořeněné chai latté, nebo třeba kurkumu s citronem. Láká vás brusinka nebo černý bez? Vybírat můžete sirupy bez přidaného cukru nebo jako v případě chai latté jemně doslazené BIO třtinovým cukrem.
TIP Pokud sladíte medem, mějte na paměti, že se nesmí ohřát nad 42 °C, pak v těle působí podle ajurvédské medicíny škodlivě.10 Pokud nemáte po ruce teploměr, strčte do čaje nebo kaše k snídani špičku malíčku jako teplotní test.

3. Mějte po ruce zdravější alternativy klasického cukroví

Štěstí přeje připraveným. Pokud máte o pevnosti své vůle pochybnosti a chcete si nějaké sladké mlsání přes Vánoce dopřát, udělejte to. Klidně si zobněte i tradičního cukroví, ale s mírou. Toho dosáhnete i tím, že budete mít po ruce zdravější a mnohdy i chutnější mlsací alternativy.

  • Nachystejte letos várku zdravého cukroví. Internet přetéká inspirací a recepty.
[optin-monster-shortcode id=“rvk3isleetig88moegew“]
Recepty na pečené i nepečené cukroví najdete například na blogu Kuchařky ze Svatojánu, Evy Francové, nebo na blogu Cukrfree Janiny Černé.
  • Zobněte i granoly. Vyrobte si domácí, z ovesných vloček, sušeného ovoce, oříšků a semínek. Nebo si usnadněte práci a chroupněte si s Wild & Coco. Jejich kakaová granola obsahuje nízký obsah lepku, krásně křupe, zaujme tóny tahini pasty a jemnou sladkostí rýžového sirupu zkrotí nezřízené chutě na cukroví.

Jak se stavíme k cukru v Econea.cz

biscuit 3494037 1920

Stejně jako nejsme “eko teroristé”, tak nejsme ani “cukr teroristé”. Víme, že cukr tu s námi byl, je a bude. Oslavy Vánoc, slunovratu i Nového roku se ale dají užít i bez kil sladidel. My v týmu je ubereme počtem snědeného cukroví, veganskými raw kuličkami, kořeněnými čajíčky a plánujeme zobat ovoce, oříšky a hýbat se na čerstvém vzduchu. Ta pravá sladkost z oslav se totiž rozlije na duši, nikoliv na jazyku.

Prosíme, sdílejte tento článek s ostatními, ať žijí zdravěji bez hor bílého cukru.

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nezelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 Yudkin J. Pure, white and deadly. London: Davis-Poynter; 1972.Cleaves T. The saccharine disease: conditions caused by the taking of refined carbohydrates, such as sugar and white flour. Bristol: Elsevier; 1974.
2 https://www.who.int/bulletin/volumes/94/8/15-165852/en/
3, 8 https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar
4 https://rawmania.cz/magazin/item/86-sladidla
5, 6 https://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
7 https://www.institutmodernivyzivy.cz/jsou-umela-sladidla-nebezpecna/
9 https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/kolik-cukru-obsahuje-vino-40035268
10 https://svasthaayurveda.com/the-6-essential-honey-rules-of-ayurveda/

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno

  1. S článkem souhlasím. Je dobré při používání cukru ale obecně dochucovadel trochu přemýšlet a když to jde, sáhnout po co nejpřírodnější variantě. Samozřejmě jiný level jsou slazené nápoje a podobné záležitosti. Těm se ideálně vyhnout, protože si tím člověk akorát huntuje zdraví. Ale odepřete si po božohodovém obědě Colu na slehnutí. My třeba místo průmyslových dochucovadel začaly využívat ty přírodní a pokud možno v koncentrovaném množství. Super je třeba umami nebo cordyceps, který funguje i na imunitu a dýchací cesty. Na netu je o něm mraky článků, namátko třeba tady: https://www.hackni-svuj-zivot.cz/zdravi/leciva-houba-cordyceps/ . Takže to beru tak, že šetřím přírodu, peníze i svoje zdraví. A to je něco, s čím asi dokážu žít a občas si díky tomu dopřeju i skleničku něčeho slazeného a ne úplně eco-friendly.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..