Přečtete za: 6 min

Zelený kat a tinktura Štěstí od Léčíme přírodou

Zelený kat a tinktura Štěstí

Štěstí je možná muška jenom zlatá, ale také to může být lahvička bylinné tinktury. Alespoň podle představ značky Léčíme přírodou, která tinkturu s takto explicitním a nadějeplným názvem vyrábí. Měla jsem tentokrát volnou ruku v tom, co od dané značky otestuji a sáhla jsem po Štěstí ze dvou pragmatických důvodů – kvůli obsažené třezalce, kterou v kvalitních a čistých doplňcích potkávám málokdy, a kvůli účinku, který u doplňků slibujících psychickou podporu poznám vždy relativně rychle. Jak velké štěstí mi tedy tato lahvička přinesla?

Kde se vzala, tu se vzala…

…žila malá Simonka, která odjakživa cítila propojení s přírodou, milovala komunikovat s rostlinami a přírodními živly a fascinovaně pročítala staré herbáře. Když pak vyrostla a stala se matkou, začalo ji to k rostlinám táhnout znovu a ještě víc, až se z toho nakonec zrodila bylinkářská značka Léčíme přírodou, která se skrývá v srdci našich – pro mě nejkrásnějších –  hor Jeseníků.

Léčivé rostliny máme na dosah ruky
Léčivé rostliny máme na dosah ruky

V době, kdy jsme zavaleni exotickými doplňky stravy a daleké kraje jako Amazonie jsou příslibem zázraků na počkání, se naše bylinky jeví jako nudné a okoukané. Schválně zkuste někomu na jarní alergie doporučit pravidelné pití kopřivového čaje (ideálně z čerstvých mladých kopřiv) a uvidíte ten zklamaný obličej. Něco tak obyčejného přece nemůže nikomu pomoci. Proto jsem ráda za každého bylinkáře, který se toho nebojí a statečně hájí naše lokální bylinky před nájezdy všech těch spirulin, chia semínek, amazonských lián nebo acerol. Což neznamená, že by ty cizokrajné věci nepomáhaly, jen často hledáme pomoc ve všech koutech světa a ona nám přitom roste před prahem, kde na ni každé ráno šlápneme.

Má velký vliv, jestli sám výrobce sbírá byliny
Má vliv, jestli si výrobce sbírá byliny sám

Podobně na to koukají i v Léčíme přírodou a jejich tinktury jsou vesměs z lokálních, ručně sbíraných bylin rostoucích v čistých a nádherných Jeseníkách. Možná to někomu připadá jako nepodstatný detail, ale to, jestli si výrobce suroviny sám sbírá, případně pěstuje, nebo je pouze nakupuje, byť z prověřených zdrojů, je často to, co činí značku nejen jedinečnou, ale hlavně nezvykle funkční. Ať se nám to líbí, nebo to považujeme za ezo blábol, tak energie vložená do produktu se v produktu odráží a pokud je ta energie od začátku až do konce jen toho tvůrce, tak je produkt neopakovatelně komplexní a harmonický. Nese dál poselství svého tvůrce a je pak už jen na vás, chcete-li být součástí jeho příběhu.

Myslím, že z výše uvedeného dost jasně vyplývá, že už značka taková je mi velmi sympatická a produkty bych dřív nebo později vyzkoušela tak jako tak. A jak to tedy bylo s mým Štěstím?

Štěstí je krásná věc

A to hlavně složením. Nic než bylinky a alkohol, konkrétně 40% líh. Tinkturu jsem si vybrala i proto, že se mi moc líbilo, jak je poskládaná, protože výběr bylinek není úplně tradiční. Obsahuje:

Tinktura Štěstí
Tinktura Štěstí od Léčíme přírodou
  • dobromysl obecnou (oregano),
  • vřes obecný,
  • měsíček lékařský,
  • vrbku úzkolistou,
  • lípu srdčitou,
  • třezalku tečkovanou.

Mě zaujala hlavně třezalka, protože to je takové oficiálně uznané přírodní antidepresivum, které vám klidně doporučí i neurolog, který se toho nebojí. Tady je důležité říct, že je značný rozdíl mezi antidepresivním a sedativním působením a u přírodních doplňků stravy se to často trochu míchá dohromady. Pokud jste ve špatném psychickém stavu, tak vám skutečně může pomoci něco se zklidňujícím nebo tlumícím účinkem, ale jen za určitých podmínek. Hlavně ve chvíli, kdy jste na tom zle proto, že jste přetažení, neumíte vypnout hlavu, nedokážete odpočívat a prostě pořád jedete jak motorová myš. Pak pomůže trochu přitlumit a celý ten kolotoč mírně přibrzdit. Nicméně pokud jste už tak letargičtí a otupělí (což je často právě doprovodný projev deprese), tak by nějaké další tlumení mohlo být spíš kontraproduktivní. Proto je tak moc důležité si v případě, kdy opravdu řešíte problém, napřed promluvit s někým, kdo vás zvládne alespoň přibližně diagnostikovat. Léčit přírodou se můžete, ale až ve chvíli, kdy víte, co přesně léčíte.

Je důležité mít dobře vyladěnou bylinnou směs
Je důležité mít dobře vyladěnou bylinnou směs

Další bylinky už mají trochu širší záběr a proto je známe často v úplně jiném kontextu. Lipový čaj si uvaříte proti kašli, ale na nervy? A přitom ano, obojí je správně. Měsíček také známe spíš z mastí pro miminka než jako podporu psychiky. A to je právě důvod, proč je u našich bylinek tak důležité mít dobře vyladěnou směs. Nejde totiž o konkrétní bylinu, ale o jejich synergické působení, tedy to, jak působí dané bylinky dohromady. Tady právě vstupuje do hry konkrétní bylinkář, který je poskládá tak, aby spolu jednotlivé bylinky “mluvily” a aby našemu tělu sdělily to, co je právě potřeba (a čeho chceme danou směsí docílit). Tohle je ta nejdůležitější, ale zároveň nejtěžší část a je velmi těžké se něco takového jen mechanicky naučit. Vždy je potřeba mít nejen znalosti, ale i hlubší vhled a intuici, které pomohou najít ty správné kombinace a poměry. Každý bylinkář je v podstatě alchymista, který spojením několika prvků vytvoří něco zcela nového a unikátního.

Společným jmenovatelem v působení všech bylinek je podpora nervové soustavy, někde třeba i jater (měsíček) a ledvin (vřes), což s psychickou pohodu velmi úzce souvisí. O tom, proč jsou do směsi vybrané právě tyto bylinky a ne jiné, by mohla mluvit jen a pouze její tvůrkyně a proto je tak zajímavé se s lidmi, kteří vaše oblíbené produkty vyrábějí, setkávat.

Jak jsem byla šťastná

Doporučuji vybrat si jednu konkrétní lžičku a tu používat na dávkovánít
Doporučuji vybrat si jednu konkrétní lžičku a tu používat na dávkování

Ale k věci. Kolik štěstí přesně se v dané lahvičce skrývá? Lahvička má obsah 50 ml a dávkování je jedna čajová lžička dvakrát denně. To tedy není úplně nejpřesnější údaj, protože ač by čajová lžička měla mít 5 ml, tak moje lžičky doma mají obsah velmi různý a vaše nejspíš taky. Kapátko na lahvičce je kapátkem jen dle názvu a tinktura spíš teče, takže počet kapek si neodměříte. Dost tedy doporučuji vybrat si jednu konkrétní lžičku a tu používat, ať to nemáte každý den nadávkované trochu jinak.

Jelikož jsem byla po té karanténě trochu poničená, tak jsem doufala, že by to Štěstí mohlo trochu napravit. Nespoléhala jsem se ale jen na to a vy to taky nedělejte a pokud chcete něco řešit, snažte se to uchopit komplexněji, než že si koupíte jednu lahvičku nebo tablety. Nicméně i tak byl pro mě efekt uspokojivý. Nekonala se samozřejmě žádná euforie, ale opravdu jsem se cítila tak nějak příjemněji. Hezky mi to zabíralo na psychické vyčerpání – pokud jsem byla z něčeho trochu “vycucaná”, tak mi tinktura pomohla harmonizovat stav a vrátit se k sobě. Užívání jsem trochu flákala, brala jsem to dopoledne a odpoledne, jak jsem si vzpomněla. Je doporučené to rozředit troškou vody, což je příjemnější a taky si vzpomenete udržovat pitný režim. Chuťově bude každá tinktura trochu jiná, tato není nijak nepříjemná, i v čisté vnímáte hlavně líh, nic hořkého nebo jinak výrazného.

Když nebudete zapomínat a budete mít 5ml lžičku, vydrží vám tinktura na pět dní, což není mnoho. Ale řekla bych, že většina lžiček je menších, mně vydržela deset dní, ale přiznám se, že jsem párkrát zapomněla. Nebrala jsem ji nikdy těsně před spaním, protože spánek je moje slabá stránka a nechci ničím narušit křehkou rovnováhu, které jsem konečně docílila. Teoreticky by směs neměla spánek nijak narušit, ale není nijak výrazně zklidňující, takže u citlivějších jedinců bych určitě doporučila druhou dávku někdy během odpoledne/v podvečer a přímo na spaní brát případně něco dalšího.

Určitě si myslím, že by bylo potřeba vybrat tak tři balení, aby se dostavil výraznější a hlavně trvalejší efekt. Cena je relativně příznivá, tak to není takový problém.

Verdikt

O tinktuře Štěstí si myslím, že by ji měl vyzkoušet prakticky každý
O tinktuře Štěstí si myslím, že by ji měl vyzkoušet prakticky každý

Těžko říct, jestli mě produkt potěšil proto, že se mi skutečně líbí objektivně nebo tak skvěle zafungoval, že jsem teď šťastná a mám chuť ho doporučovat dál. 🙂 Ale obojí je rozhodně za plusové body. 🙂 Konkrétně o Štěstí si myslím, že by ho měl vyzkoušet prakticky každý, protože trocha harmonizace rozhodně může jen prospět a potřebujeme to občas všichni. Drobné kontraindikace by se ale našly. Vzhledem k obsahu alkoholu se nehodí pro malé děti a osoby na alkohol extrémně citlivé. Nicméně malé děti umí být šťastné samy od sebe, nepotřebují k tomu doplňky stravy a pokud nejsou, tak jim v tom spíš někdo dospělý brání a náprava by měla jít tímto směrem. Další problém jsou psychofarmaka – osoby užívající antidepresiva by se měly třezalce vyhnout. Opatrnost ale platí u antidepresiv vždy – jakékoliv přírodní doplňky stravy by se měly konzultovat s lékařem, který vám daná antidepresiva předepsal. A když už víme, kdy ne, tak teď, kdy ano.

Vyzkoušejte Štěstí, pokud

  • Jste přetažení a ztrácíte sílu.
  • Špatně se koncentrujete.
  • Jste přecitlivělí a všechno se vás negativně dotýká.
  • Máte strach a trpíte obavami, které nejsou příliš konkrétní.
  • Řešíte těžkou životní situaci a potřebujete trochu “podržet”.
  • Máte před sebou komplikované rozhodnutí a cítíte nejistotu ohledně své volby.
  • Cítíte se vyhořelí.
  • Bojíte se budoucnosti.
  • Zmizela vám ze života radost a obtížně ji nacházíte.
  • Nemáte uspokojivé vztahy a trápí vás to.
  • Potřebujete v životě trochu štěstí (viz video úryvek – pozor, jelikož to je staré, tak je to plné nekorektních myšlenek, toxické maskulinity a kdo ví, čeho ještě 😉 ).
Osobně budu ráda v prozkoumávání sortimentu Léčíme přírodou pokračovat
Osobně budu ráda v prozkoumávání sortimentu Léčíme přírodou pokračovat

Cenově to na první pohled vychází dobře. Pokud si to přepočtete s ohledem na dávkování, už to taková sláva není. Což u tohoto produktu vnímám spíš pozitivně. Běhat po horách, sbírat a zpracovávat bylinky a pak z nich vytvářet léčivé směsi, to je spousta práce. Bylo by fajn, kdyby ji člověk, který ji dělá, měl adekvátně zaplacenou. Ocenit kvalitní lokální práci a produkty je nejlepší cesta k tomu postavit naši ekonomiku znovu na nohy. Pokud se navíc jedná o ekologický a udržitelný projekt, není potřeba už nic dalšího. Osobně budu ráda v prozkoumávání sortimentu Léčíme přírodou pokračovat. Zaujala mě třeba Vitalita, Praděd nebo “kosmetická” záležitost Divoké plody lesů a luk pro krásné vlasy a pokožku. Myslím, že si taky něco oblíbíte. A pokud si nemůžete vybrat, tak trocha toho Štěstí se rozhodně neztratí.

Tento text vyjadřuje názory a myšlenky autorky, ne společnosti Econea.cz.

Prosíme, sdílejte tento článek dál, ať může štěstí zažívat co nejvíce lidí:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Samozvaný hippie expert na celostní medicínu. Toto trefné označení nevymyslela sama, ale pochází z pera jednoho (k alternativám velmi kritického) kreativce a dokonale sedí. V kosmetice, jejím složení a bylinách se přehrabuje už téměř tři desetiletí a je díky tomu značně skeptická vůči všem “zázračným” a “inovativním” přípravkům. Prakticky celý svůj dospělý život tráví formálním i neformálním studiem hlubin lidské duše a když zrovna nekritizuje kosmetiku, funguje jako psychosomatický terapeut a kouč udržitelného životního stylu. Najdete ji na webu Labyrint duše nebo stejnojmenné fb stránce. Většinu času pak věnuje svým dvěma dětem, které jsou na 1. a 2.stupni ZŠ a od začátku jsou vzdělávané doma. Pomáhá rodinám i školám najít cestu ke svobodnějšímu vzdělávání tak, aby se potkaly jejich možnosti s nejlepšími zájmy dětí. Mgr. Renata Ježková www.labyrintduse.cz

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..