Přečtete za: 8 min

5 způsobů, jak setřást jarní únavu. Detox a očista v režii přírody

1290x450px jarni unava

Zimní bunda odpočívá na ramínku ve skříni, slunce hřeje do oken a vy se přesto cítíte malátní a unavení? Nezoufejte. Jarní únava je běžný fenomén a my jí dnes zkusíme přijít na kloub. Prozkoumáme její projevy i příčiny a poradíme vám, jak podpořit tělo i mysl k vytoužené vitalitě.

Jaké příznaky má jarní únava?

Mezi příznaky patří logicky vyčerpání, avšak táhlé a neustávající. Zívání od rána do večera, neustálá únava, psychická i fyzická, i věčně umžourané oči. Prozradí ji i nechuť k aktivitám, nezvyklá pasivita a ustavičná nálada pod psa.

Žena v posteli

Objevuje se jarní únava i u dětí?

Bohužel vůči ní nejsou imunní ani naši prckové. Pokud vysledujete nadměrnou únavu také u svých mrňousů, zkuste podpořit jejich vitalitu pestrou stravou bohatou na níže zmíněné vitaminy a minerály a dohlédněte, aby měly pravidelný pohyb, ideálně na čerstvém vzduchu.

Proč jsme tak mimo (bio)rytmus? Příčiny jarní únavy

Dítě sleduje v noci obrazovku

Kdo nebo co může za naši jarní vykolejenost?

Náš organismus závisí na pravidelných, stále se opakujících procesech – biorytmech. Ty přitom sborově diriguje příroda. Proto se jí naši předkové přizpůsobovali. Vstávali s východem slunka, své aktivity podřizovali počasí, jídelníček roční době a hlavu do polštáře bořili hned, jak padla tma. My, lidé moderní, pracujeme dlouho do noci při umělém světle, podnikáme půlnoční nálety na ledničku a začátek dne ignorujeme zatemňovacími roletami. Děláme tedy opak. Přírodu se pokoušíme zkrotit a podřizovat sobě. Vyčerpání může pramenit právě z toho.

Mezi biorytmy patří i střídání ročních období. S příchodem jara zápolíme s intenzivní proměnou teplot a mění se i čas. Tělu navíc mnozí z nás dali přes chladné měsíce pěkně zabrat. V krátkých zakaboněných dnech jsme se možná až příliš často utěšovali těžkým jídlem a možná jsme namísto procházek a aktivního života jen prohlubovali důlek v gauči. Náš imunitní systém navíc přes zimu odolával zvýšenému riziku infekcí. Nedostatek slunce, tedy vitaminu D (o jehož důležitosti jsme se rozepsali tady), mohl pak vitalitě zasadit další ránu. Naše úžasná těla se o nás přes nevlídné měsíce přesto postarala. Teď je řada na nás, abychom jim jejich službu vrátili.

20% sleva na značku Blendea
👉 Očíhnout zelené poklady od Weleda
👉 Očíhnout zelené poklady od Blendea
👉 Očíhnout zelené poklady od Vegetology

5 tipů, jak zatočit s jarní únavou

1. Zkuste jarní detox

  • Odlehčený jídelníček pro detoxikaci

V zimě máme tendenci na sporáku vyvářet hutné zahřívací omáčky a výživné eintopfy všeho druhu. Na jaře je ideální jídelníček odlehčit. Propašujte do něj o pár dávek zeleniny a ovoce víc a pro lepší vitalitu vkládejte do úst pravidelně také kvašené potraviny. Takový jarní detoxikační jídelníček, doplněný o vzorný pitný režim, dodá vyčerpanému tělu vitaminy a minerály, po kterých po dlouhé zimě touží. Tak tedy, jak na jarní detox?

Nakládané zelí
  • Půst jako detox střev

Očista těla, ale často i mysli, může nabrat podobu jarního půstu. Poděkují za ni především střeva, ale také další orgány, které se při něm zregenerují a pročistí.

Jeho délku a průběh dobře zvažte, vždy s ohledem na svůj zdravotní stav. Nezapomeňte, že několik dní předem je vhodné své tělo na půst připravit. Stejně tak i po jeho ukončení není dobré přechod ke standardnímu režimu stravy uspěchat.

Sklenice s vodou
  • Detoxikace v režii bylinek

Jarnímu úbytku energie, čištění těla a detoxikaci organismu pomáhá příznačně také to, co právě začíná růst za okny. Do svých výluhů trhejte podběl, listy pampelišky a samozřejmě kopřivu. Ta svou očistnou silou rostlinné říši vévodí. Na jaře pomůže organismus odvodnit a podpoří přirozenou imunitu. Kdyby se vám nechtělo po žahavých rostlinách pátrat venku, kopřivy v bio kvalitě, z volného sběru v čisté přírodě Bílých Karpat pro vás přichystal Sonnentor. Detoxikaci podpoří i jejich bylinná směs s příznačným názvem Lehčí než pírko nebo Postní čas.

Žhavým favoritem jarní očisty je pak doplněk stravy Glutathione Antiox od české inovativní značky Neobotanics. Kapsličky jsou přímo nabušené antioxidanty. Kromě tripeptidu L-Gluthatione obsahují i resveratrol, zinek, selen, nebo extrakt z listů čajovníku.

Jarní očista organismu se dá výborně podpořit také březovou šťávou. Působí proti zadržování vody v těle, podporuje správnou funkci močových cest i ledvin a tělu pomůže obnovit přirozenou vitalitu a úroveň energie.

Vyprazdňování pak usnadňuje rozpustná vláknina inulin obsažená v hojném množství například v kořenu čekanky. Silnou čekankovou tinkturu pro vás přichystala česká značka Nobilis Tilia. Ne náhodou se čekanka přimotala také do receptury tohoto superkafíčka. Společně s funkčními houbami reichi, chagou, hericiem, skořicí a instantní kávou tělo pročistí a nabudí na jarní dobrodružství.

2. Pomůže i detox jater

Játra patří k “detoxikačním” orgánům, pomáhají naše tělo průběžně očišťovat od toxinů, tedy škodlivých látek, které do těla nepatří. Proto je dobré jim odlehčit a podpořit je v práci, kterou pro nás potichoučku a neúnavně vykonávají. Z rostlinné říše jejich správné funkci skvěle prospívá především:

  • Ostropestřec mariánský

Ten pročišťuje a pomáhá normalizovat také trávicí systém. Podporuje přirozenou imunitu a pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a správnou činnost srdce.

Užívat ho můžete ve formě kapslí, olejů, kapek či čaje. Tinktura s příjemně sladkou chutí a bez alkoholu se dávkuje přímo na jazyk, 3krát denně po 20 kapkách. U dětí pak 2krát za den po 5 až 10 kapkách.

Nejlepší je ostropestřec mariánský užívat přímou konzumací mletých semen a plodu. Střeva tak nejefektivněji vstřebají účinné látky. Takto se semena ostropestřce podávají v množství 3-4 gramů 3-4x denně nalačno, tedy zhruba 2 hodiny po jídle nebo 30 minut před jídlem.

Ostropestřec mariánský v těhotenství. Je vhodný?

Názory se různí. Užívání této bylinky se ale během těhotenství a kojení často nedoporučuje. Jeho detoxikační účinky by totiž mohly negativně ovlivnit vývoj plodu.

  • Pampeliška

Říká se jí také smetanka lékařská a nejširší využití má její kořen, který se ideálně sbírá právě s příchodem jara. Působí jako prebiotikum, a pomáhá tedy udržovat přirozené trávení a stimuluje chuť k jídlu. Podporuje jaterní a žaludeční funkce a přispívá také k udržení správného stavu močové soustavy.

Ze sušeného kořene si můžete v rámci očisty připravovat čaje. Vrchovatou lžičku kořene povařte v 250 ml vody a nechte čtvrt hodinky louhovat. Užívat pak můžete také hotovou tinkturu. Do úst ji kápněte 3krát denně po 15 kapičkách.

Pokud si chcete usnadnit život, v Sonnentoru sušenou pampelišku z biodynamického zemědělství připravili do nálevových sáčků, stačí ji tedy klasicky zalít horkou vodou, chvilku luhovat a pak už jen popíjet. Specialitka, kterou jsme si zamilovali, je pak jejich bezkofeinové Pampeliškové kafe. Mňam!

3. Doplňte tělu vitaminy a minerály

Kromě oprošťování od nežádoucích látek je potřeba ty žádoucí do těla po zimě doplnit. Na které důležité vitaminy a minerály bychom neměli při jarní únavě zapomínat?

  • Vitamin C

Jaké má vitamin C účinky?

Pomáhá k udržení přirozené imunity, přispívá ochraně buněk před oxidativním stresem a zmírňuje únavu a vyčerpání.

Do jídelníčku zkuste zařadit černý rybíz, rakytník, šípek, pomeranč, červenou papriku nebo třeba medvědí česnek. Pokud máte pocit, že je třeba povolat na pomoc doplňky stravy, sáhněte po rostlinném zdroji. Přírodní vitamin C, v lipozomální (tedy snadno vstřebatelné) formě, umí čeští Neobotanics. Tady jsou jejich kapsle Céčka se selenem a zinkem a tady zase s rakytníkem. Salvia Paradise pak plní rostlinné kapsle práškem z ovoce camu camu, které obsahuje až 30krát víc vitaminu C než pomeranč.

Hrozí nedostatek vitaminu C? A co předávkování?

Jeho nedostatek se může projevovat právě zvýšenou únavou a nižší odolností vůči virům a bakteriím. Předávkování vitaminem C by běžně hrozit nemělo. Pokud ho jednorázově zkonzumujeme příliš, tělo ho vyloučí močí. Pokud ale dlouhodobě přijímáme dávku vyšší než 4 gramy denně, mohou vznikat například ledvinové kameny a hovoří se také o nadměrném vstřebávání těžkých kovů.

  • Vitamin B

Co obsahuje vitamin B?

Vitaminy skupiny B najdeme v pivovarských kvasnicích, obilovinách, oříškách a semenech, luštěninách, ale také v brokolici, chřestu či rajčatech, avokádu nebo datlích. Pokud je váš jídelníček chudý na tyto vitaminy, můžete je tělu dodávat i doplňky stravy. Problémovým je především vitamin B12, jehož nedostatkem trpí především lidé na čistě rostlinné stravě a musí ho pravidelně suplementovat. Více se o něm dočtete tady.

Vitamin B a jeho účinky

Podporuje řadu tělesných funkcí a celkově přispívá správnému hospodaření těla s energií. Vitaminy B2 a B5 pomáhají ke snížení únavy. Vitamin B6 podporuje správnou funkci imunitního systému a společně s B1 a B3 přispívají ke správné psychické činnosti. Vitamin B12 je pak důležitý pro správný vývoj centrální nervové soustavy, krvetvorbu, syntézu DNA a proteinů.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu B?

Často nenápadné. Mohou se projevovat kožními problémy, horším hojením ran, únavou či problémy s trávením.

  • Železo

Jaké má železo benefity?

Přispívá ke správné tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a ke správné funkci imunitního systému. Kromě toho pomáhá také snižovat vyčerpání a únavu.

Co obsahuje železo?

Železo se vyskytuje ve dvou formách. Hemové najdeme pouze v živočišných produktech a nehemové jak v živočišných, tak v rostlinných. Mezi potraviny bohaté na železo patří oves, pšenice, jáhly, quinoa nebo rýže. Najdeme ho také v sóje, červených fazolích, hrášku, červené čočce, tempehu, sušených meruňkách, v melase i v oříškách. Hlavní rostlinné zdroje železa můžete okouknout i tady.

Buddha bowl

Jak doplnit železo?

Železo lze snadno získat ze stravy, pokud z nějakého důvodu nemáte přístup k pestrému jídelníčku, sáhněte po přírodním doplňku stravy. Vstřebání železa podporuje vitamin C, vybírejte tedy doplněk, který ho obsahuje. U nás v poličce najdete přírodní železo obsažené ve sladkovodní řase spirulině. 100% spirulinu z ostrova Hainan můžete zobat jednoduše v tabletkách díky značce Salva Paradise. Důmyslnou kombinaci všech zmíněných vitaminů a železa pak najdete pospolu v těchto rostlinných kapslích Active Energy Complex od Vegetology.

Tip: Ženy by si měly dát pozor na nedostatek železa především v době očekávání. Víc o těhotenství na rostlinné stravě se dočtete tady na blogu.

4. Vitalitu podpořte extra porcí rostlinných superfoods

  • Mladý ječmen

Jaké má mladý ječmen účinky?

Sklízí se v období největšího vegetativního růstu rostliny, těsně před rozpukem, nese v sobě tedy nejvyšší množství vitaminů a minerálů.

Zelený ječmen je výkonný antioxidant a pomáhá chránit tělo před oxidačním stresem. Podporuje také správnou činnost jater a žlučníku.

Obsahuje vysoké množství vitaminu E a B6. Béčko pomáhá správné činnosti nervové soustavy, tvorbě červených krvinek a stejně jako vitamin C podporuje přirozenou obranyschopnost. Ječmen zásobí tělo také vitaminem K, který pomáhá udržovat normální stav kostí a srážlivost krve.

Jak užívat mladý ječmen?

Můžete ho slupnout ve formě tabletek, klíčků, prášku nebo šťávy. Nejlepší je mladý ječmen dopřát tělu hned po ránu, na lačno, kdy je trávicí trakt prázdný a natěšený vstřebat všechny obsažené enzymy. My jsme do našich poliček vyskládali 100% sušenou šťávu z mladého ječmene v BIO kvalitě od Salvia Paradise. V RAW kvalitě pak sušenou šťávu z mladého ječmene pak vyrábí skvělá česká firma Wild & Coco. V důmyslné kombinaci se spirulinou, chlorellou, mladou pšenicí a mátou ji pak můžete smlsnout v zelené směsi Blendea Supergreens. Pokud před nápojem preferujete kapsle, najdete je tady.

Může se užívat mladý ječmen i v těhotenství a při kojení?

Podle dostupných informací může, dokonce je v tomto období vřele doporučován. 🙂

  • Hlíva ústřičná a další funčkní houby

Co obsahuje hlíva ústřičná?

Tahle houba má rozhodně pod čepicí, totiž… pod klouboukem! Ukrývá vitamin C, D, K i celou skvadru vitaminů B. Významné jsou také beta glukany, vláknina, aminokyseliny, enzymy, flavonoidy a z minerálních látek vápník, fosfor, zinek, selen a železo. Hlíva má široké terapeutické využití a její účinky na tělesné funkce člověka se intenzivně zkoumají.

Slupnout ji můžete ve formě kapslí. Pokud raději kapete, pak sáhněte po tinktuře. Tahle je 100% přírodní a bez alkoholu.

Další funkční houby jako je cordyceps či reishi zapojili do svých energizujících doplňků stravy Neobotanics. Komplex se ženšenem a směsí vitamínů namíchali do kapslí Neocellium. Nášup adaptagonů si pak můžete pravidelně dopřát s komplexem Adaptogen X9.

K čemu je Adaptogen X9 od Neobotanics dobrý? Mrkněte ve videu
  • Guarana

Přímo neúnavná je pak guarana. Obsahuje vysoký podíl kofeinu a řadí se tak k výkonným stimulantům. Podporuje fyzickou i psychickou vitalitu, dodává energii při vyčerpání a napětí a podporuje také imunitní systém. Kromě toho má vliv na metabolismus tuků a pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost, pomůže tedy i při hubnutí.

5. Vdechněte novou sílu. Aromaterapie proti únavě

Nezapomeňte si uklidit také v hlavě. Nenechte svou mysl, aby terorizovala vaše tělo. Jarní únava na sebe často váže pocity, že nezvládáme, co bychom měli, že jsme neschopní a nevýkonní. Přesně v takové chvíli k sobě ale musíme být co nejlaskavější. Pokud to stojí hodně přemáhání, svěřte se do péče přírodních esenciálních olejů. Dokáží spustit řadu fyziologických reakcí, které ovlivní jak naše emocionální prožívání, tak celé tělo.

Pro zlepšení nálady do aromalampy nebo difuzéru kápněte éterický olej z pomeranče, citrónu nebo tymiánu. Únavu pomůže zahnat vůně borovice, rozmarýnu nebo sáhněte po připravené směsi esenciálních olejů s příznačným názvem Příliv energie nebo Radost ze života. Do kabelky nebo kapsy se pak krásně vejdou aromaterapeutické inhalační tyčinky (proti únavě, proti stresu, či proti nevolnosti), které obsahují směsi éterických olejů na míru.

Rodinná značka Rozvoněno pak připravila tématickou sadu (nejen) pro příjemné probouzení. Směs éterických olejů si můžete kápnout do difuzéru, byt si ale můžete provonět i osvěžovačem vzduchu nebo vonnou svíčkou s kokosovo-sójovým voskem Jarní Probuzení.

👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

Naslouchejte si

Žena v přírodě

Důležitý je ale také selský rozum a naslouchání svému vlastnímu tělu. Každý z nás je totiž úžasně jedinečný. Pokud vaše tělesná schránka škemrá o větší dávku odpočinku, dopřejte jí ho. Kvalita spánku má ostatně na celkovou úroveň energie a produktivity ohromný vliv. Nastavujte svou tvář jarnímu sluníčku a vyrazte na procházku. Nazujte pohodlné boty a sledujte, jak vám vítr a pohyb v tempu hodí za hlavu nejen hřívu, ale i starosti. Při opouštění všeho nepotřebného a tíživého se opřete o blahodárnou přírodu. A nezapomeňte jí to. Buďte tu pro ni, stejně jako je tady pro vás vždy ona.

Prosíme, sdílejte článek se svými milými. Ať na jarní únavu vyzrají pěkně od přírody:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..