Přečtete za: 3 min

7 + 7 o žlutém a zeleném hrachu: Zajímavosti i recepty

hrach blog

Malý, zelený a plný živin. Hrách je jedna z nejstarších plodin světa a dodnes patří k těm nejzdravějším. Je zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny i minerálů, a přitom ho dokážeme proměnit v desítky jídel od tradiční kaše po moderní hrachové placičky. Pojďte mu mrknout pod slupku.

Hrách patří k těm surovinám, které možná berete jako samozřejmost – a přitom by si zasloužil mnohem víc pozornosti. Tahle nenápadná luštěnina totiž už po staletí patří k pilířům našeho jídelníčku a dnes znovu získává své místo díky výživové hodnotě i širokým možnostem v kuchyni. A to nepřeháníme, mrkejte.

7 zajímavostí o hrachu

1. Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny. Hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý a většinou usušený plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že jej řadíme mezi luštěniny. Podobně je to u fazolí, které se konzumují jako luštěnina i jako mladé zelené fazolky.

2. Z hlediska nutričních vlastností má hrách podobné přednosti jako ostatní druhy luštěnin – vysoký obsah bílkovin (25 %), také hodně kyseliny listové a vysoký obsah minerálů. Oba druhy hrachu obsahují hodně vlákniny (více než 17 %) a naopak prakticky žádné tuky.

3. Zelený i žlutý hrách tvoří základ tradičních jídel mnoha kuchyní světa. Od 6. století se rozšířil v celé střední Evropě a po mnoho století patřil k nejběžněji konzumovaným potravinám. Byl levným zdrojem bílkovin a jedl se hlavně ve formě kaše.

4. Kromě běžného zeleného hrachu (který je celý a neloupaný) se prodává také půlený hrách zelený a žlutý. Oba jsou loupané, a proto dobře stravitelné. Nadýmavost luštěnin totiž z části způsobuje právě jejich slupka.  

5. Loupaný a půlený hrách naopak nemůžete nakličovat, takže pokud chcete připravit například tradiční pučálku z naklíčeného a opečeného hrachu, použijte hrách celý.

👩🏻‍🍳 Víte, že do regálů Econea.cz přiskočily nově také potraviny? Kromě ekodrogerie a kosmetiky tak na jednom místě ulovíte také stovky slaných i sladkých dobrot, přísad na vaření a pečení nebo třeba celou řádku nápojů.

6. Obecně proti nadýmavosti jakýchkoli luštěnin velmi pomáhá, když je budete konzumovat po menších porcích a často. Střevo si pak na nestravitelné oligosacharidy, které nadýmání způsobují, snadněji zvykne.

7. Zelený hrách je lehce nasládlý. Dá se uvařit na skus i doměkka, prakticky nikdy se však nerozvaří. Žlutý hrách se chová podobně a i po uvaření má krásně žlutou barvu. Je o něco moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí se přibližuje k cizrně. Z výživového hlediska se zelená a žlutá varianta prakticky nijak neliší. Žlutý hrách je akorát méně obvyklý. 

7 tipů jak hrách využít v kuchyni

Hlavu jste v předchozí části nakrmili vědomostmi, teď je čas naplnit pandírka.

1. Základní příprava hrachu

Chystáte se vařit hrách? Příprava se odvíjí od toho, jestli je celý nebo půlený. Půlený hrách se nemusí předem namáčet. Celý je dobré namočit ideálně přes noc a poté vodu slít. Zbytek přípravy je stejný pro oba typy. Propláchněte jej a vařte v osolené vodě 40–50 minut podle toho, jaké konzistence chcete dosáhnout. Solení se nebojte, není pravda, že luštěniny vařené v osolené vodě špatně měknou nebo se vaří déle.

2. Recept na hrachovou kaši

Hrachová kaše je tradiční českou úpravou hrachu. Uvařte zelený nebo žlutý hrách podle základního návodu a poté jej s trochou vody, ve které se vařil, a trochou oleje rozmixujte a ochuťte solí, česnekem a lahůdkovým droždím, na ozdobu přidejte pořádnou porci smažené cibulky. K hrachové kaši je zvykem podávat uzeninu nebo tofu/tempeh, to už je však příliš mnoho bílkovin najednou. Proto ji servírujeme s opečenou zeleninou, viz náš recept na hrachovou kaši.

hrachova kase

3. Tip na krémovou polévku

Tuhle lahodnou polévku připravíte z obou druhů hrachu velmi snadno – do hrnce k podušené cibulce a česneku vsypte hrách, zalijte vodou a uvařte, přidejte majoránku, kmín a rozmixujte. Můžete zjemnit trochou rostlinné smetany nebo ozdobit smetanou až na talíři. Podávejte s domácími krutonky. Hrách můžete přidávat i do hrstkové a zeleninové polévky.

4. Připravte si hrachové placičky a karbanátky

Tyhle dobroty se dají z hrachu připravit na nespočet způsobů, rozmixovaný uvařený zelený nebo žlutý hrách smíchejte s kořením či bylinkami, přidejte vajíčko a mouku, tvořte placičky a smažte dozlatova z obou stran (nebo potřete olejem a pečte v troubě). Skvělé jsou také bramboráčky ze žlutého hrachu a brambor doplněné skvělým a snadným kimči.

placicky hrachove

5. Hrách á la šťouchané „brambory“

Jak na to? V osolené vodě uvařte společně brambory a žlutý hrách, dejte tři díly brambor na jeden díl hrachu. Slijte a přidejte do kastrolu k osmahnuté cibulce, rozšťouchejte a podle chuti přidejte smetanu.

6. Netradiční sladké krémy ze žlutého hrachu

Žlutý hrách hrách je natolik neutrální, že výborně funguje i nasladko. 400 g uvařeného hrachu rozmixujte se 70 g arašídového másla, 4 lžícemi neutrálního oleje, podle chuti doslaďte kokosovým nebo agávovým sirupem. Podávejte např. ke svačině jako dip k pokrájenému ovoci.

7. Pražená pochoutka

Hrách uvařený na skus smažte na oleji do křupava (10–20 minut), během smažení osolte, ochuťte lahůdkovým droždím, mletou paprikou, sušeným česnekem (nebo vaším oblíbeným kořením). Výborné samotné jako pochoutka, do salátů a do polévek místo krutonů.

Tak co, už víte, co dnes bude k obědu? Budeme rádi, když článek pošlete přátelům – třeba jim připomenete, že i obyčejný hrách může být kulinářská hvězda. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Rozvoněno Zimní náladaVůně svařáku, pomeranče a hřebíčku v přírodní svíčce Zimní nálada od moravského Rozvoněno.Omrknout
LEROS Bylinný adventní kalendář (24 nálev. sáčků) - BetlémVánočně malovaný bylinný adventní kalendář s betlémem a 24 kvalitními čaji LEROS.Očíhnout
Blossombs Šťastné VánoceOriginální dárková sada čtyř semínkových bomb Blossombs v ilustrovaném kabátku s českým přáním.Omrknout
SO’BiO étic Maska pleťová čisticí s aktivním uhlím - Clean YuzuČerná pleťová maska s YUZU a aktivním uhlím pro mastnou pleť a ucpané póry od SO’BiO étic.Očíhnout
Ben & Anna Sůl do koupele - CornflowerVoňavá sůl do koupele s kvítky chrpy Ben & Anna, plná minerálů, obohacená o kokosový a mandlový olej.Omrknout
Natasha Sada Difuzér do auta + olej Svěží dobré ránoSada pro řidiče – difuzér do auta a éterický olej Svěží dobré ráno Natasha s vůní citronu a eukalyptu.Očíhnout
Když chcete okořenit den, začtete se do řádků od Country Life. Přímo z pera českého maestra v biopotravinách vznikají články o veganských dobrotách, udržitelném životním stylu, ekofarmaření a zdravém vaření. Porci textů, ze kterých vám dost možná bude kručet v břiše, si teď můžete dát i na Econea blogu.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.