Přečtete za: 5 min

Ekomachři roku 2019: nejoblíbenější zelené produkty

19 nej ekomachrů roku

Rok se s rokem sešel a stalo se toho opravdu hodně. Jednou z průlomových událostí je, že britský Institute for Public Policy Research shromáždil na začátku roku 2019 nejnovější vědecké poznatky o člověkem vyvolaných změnách životního prostředí a vydal zprávu, že současný termín klimatická změna vůbec neodpovídá realitě.  SEE brandove Naše planeta se totiž potýká s tolika enviromentálními změnami, že britský institut navrhl, aby se situaci začalo říkat ekologický kolaps.1 Co s tím můžeme udělat jako jednotlivci? Zamyslet se nad tím, kde je v našem životě prostor pro zelenější rozhodnutí, abychom šli na pomoc matce Zemi, která nás živí, šatí, dává nám kyslík, vodu i pevnou půdu pod nohama.

Abychom vás inspirovali k ekologickým každodenním volbám, tak vám přinášíme seznam těch nejoblíbenějších ekomachrů, které si v roce 2019 nejvíc oblíbili naši zákazníci, “zelení hrdinové”. Mrkněte na ně a nechte se inspirovat ke změně.

Čisté uši  ears 1975279 1280

Víte, že Evropská unie v roce 2019 odhlasovala a zakázala členským státům používat plasty na jedno použití jako jsou talíře, příbory, brčka, plastové tyčinky do uší a podobně. Nové pravidlo má být zavedeno do roku 2021.2
Kdo by chtěl mít na svědomí mořského koníka zaháknutého o kus zbytečného plastu? Místo plastových uchošťourů jste volili Hydrophil Vatové tyčinky do uší z bavlny a bambusu a Organyc Vatové tyčinky do uší z biobavlny a recyklovaného kartonu. Oboje jsou totiž 100% rozložitelné. 4260397791226 C

Čistá voda

blue 2 Stejně jako loni si zelení hrdinové oblíbili tyčinku Black+Blum Binchotanová tyčinka pro čištění vody. Přefiltruje vám vodu v láhvi nebo domácí karafě. Nejlepšího filtračního efektu s ní dosáhnete, když ji necháte v lahvi působit několik hodin, ideálně přes noc. Doporučujeme nechat tyčinku v lahvi a průběžně doplňovat vodu, tak to sami děláme. 

Bezobalový nákup

Re Sack2 Další nejoblíbenější produkt jsou tihle parťáci na nákupy – Re-Sack 3pack – balíček sáčků na ovoce, zeleninu a pečivo. Dali jste s nimi navždy sbohem mikrotenovým sáčkům, kterých se spotřebuje v ČR v průměru 300 na 1 člověka ročně.3 S klidným srdcem můžete chodit kolem přeplněných kontejnerů na plast. Planetě jste s těmihle fešáky z biobavlny ušetřili další zátěž.

Ekologické kartáčky

bamboo1 Další položkou na seznamu zbytečných plastů jsou kartáčky. Rozhodli jste se s nimi rozloučit, a tak jste v roce 2019 kupovali jako diví zubní kartáčky z bambusu. Nejvíce tyto dva – Curanatura Bamboo (extra soft) a Hydrophil zubní kartáček (soft). A když už jsme u toho bambusu, tak na čištění bambusových brček a jiných úzkých předmětů jste si hojně objednávali Mobake Kartáček na čistění bambusových brček bez obalu. Je to šikovný kovový kartáček s rozložitelnými štětinami. Aby vám brčka vydržela co nejdéle, doporučujeme je vysušit a kartáčkem vyčistit po každém použití.

Bambus je dokonalý eko-materiál  bambus

Bambus je považován za nejekologičtější materiál pro průmyslovou výrobu. Může růst až o 100 cm denně a je plně obnovitelnou surovinou. Pro jeho ošetřování se nepoužívají žádné chemické pesticidy ani jiné postřiky, neboť bambus sám při růstu produkuje antibakteriální látku zabraňující výskytu škůdců. Skvělá rostlina, co říkáte?

Speciální péče o zuby

e561b2559680e01ba20b0fab40e5ec75 hero3 Mnoho z vás se přidalo ke každodenním hrdinům, kteří plastový zubní kartáček nahradili další skvělou přírodní alternativou – Yoni Přírodním zubním kartáčkem ze Salvadory perské. Větvičkou rostliny Salvadory perské si lidé na několika kontinentech čistí zuby už víc jak 1000 let. Ještě aby ne, když zuby čistí, leští, potlačuje tvorbu zubního plaku, množení bakterií a obsahuje antimikrobiální látky. 

Ekologické odlíčení

Věděli jste, že za značkou Vilibaldo stojí Češka? Vystudovaná chemička, bývalá projektová manažerka a nyní hlavně srdečná maminka, Kateřina Vtípilová. Jak sama říká, možná právě proto, že studovala chemii a v laborce přišla do kontaktu se vším možným, má averzi, když se stejné chemikálie objevují v jídle, kosmetice a hygienických potřebách. A tak se s tím rozhodla něco dělat.
Každodenní hrdinky letos vyhlásily boj odličovacím tamponům baleným v plastu. Místo nich si kupovaly nejvíc Organyc Odličovací vatové tampony z bio bavlny, které jsou 100% rozložitelné a kompostovatelné včetně sáčku. Ten je totiž vyrobený z polymerů kukuřičného škrobu. A pro hrdinky, které se rozhodly jít úplně cestou zero waste, letos vedly Vilibaldo pratelné odličovací tamponky. Jsou jemné na dotek, šetrné k pokožce a ušité ze dvou vrstev přírodních materiálů z biobavlny, bambusu, konopí či lnu. Zkrátka dotek přírody se vším všudy.
capture
šipka

Eko sáčky

Věděli jste, že jsou z italského materiálu Mater-Bi, kompostovatelného plastu vyrobeného z obnovitelných přírodních zdrojů (kukuřičný škrob a PLA – kyselina polymléčná). Mají certifikaci „OK compost HOME“ dle normy EN 13432, a rozloží se tak i v prostředí domácího kompostu. Minimální garantovaná doba skladování je 12 měsíců.
Dalšími ekomachry roku 2019 jsou ekologické sáčky. Naši zákazníci se rozhodli balit si svačiny, vyhazovat bioodpad a psí exkrementy ekologicky. Na pomoc si proto zavolali HBABio Svačinové sáčky. Jsou z bio plastu a na kompostu nebo skládce se rozloží už do 90 dní. svacinove 1 e1576624778768

Zubní pasty

4033981132015 Zamávali jste fluoru a vybrali si zdravé a zelené varianty běžných past. Mezi esa, která jste si tahali nejvíce, patří Eco Cosmetics Zubní pasta s černuchou BIO a Urtekram Zubní pasta s mátou a zeleným čajem BIO. Ta první obsahuje éterický olej černuchy (neboli černého kmínu), extrakt z myrhy a špetku mořské soli, ta druhá kromě zmíněné máty a zeleného čaje také práškovou křídu z mořského dna, polyfenoly, myrhu a spoustu aloe vera pro zdravé dásně. 

IMG 7372 WC čistič

Toaletu čistou a bez škodlivé chemie jste měli díky WC čističi Tierra Verde. Účinně rozpouští usazeniny, čistí a dezinfikuje i na špatně přístupných místech a navíc krásně voní po borovicích. Není nad to si na toaletě připadat jako v lese.

 

Tierra Verde

  • Je asi nejčistší česká drogerie vůbec. V sortimentu najdete opravdu vše, co pro čistou domácnost potřebujete.
  • Hodí se i pro alergiky, ekzematiky i nejmenší miminka.
  • Vyrábí je zlaté české ručičky s opravdovou láskou a péčí.
  • Firma zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi a bravurně znovupoužívá odpadové materiály.
  •  Naprosto nádherně voní.

Do myčky

DTC72 Domácí pomocnici na čisté nádobí jste letos krmili nejčastěji Ecozone tabletami do myčky Classic – vše v jednom a regenerační solí do myčky Sonett. Nejspíš proto, že jsou oba tyto přípravky vhodné pro septiky i domácí čističky. Neobsahují fosfáty, syntetická barviva ani jiné zdraví a přírodě škodlivé bubáky. 

Ruční mytí

ecospugne en Ti, kteří nemají myčku-pomocnici, ale mají pomocníky se dvěma šikovnýma rukama, kupovali nejvíce Tierra Verde Gel na nádobí s přírodními tenzidy, šetrný k pokožce rukou. Dobře rozpouští mastnotu a má příjemnou citronovou vůni. Jako mechanického parťáka k tomuto gelu jste nejčastěji pořizovali houbičku na nádobí Sonett. Obsahuje maximální podíl rozložitelných bavlněných a sisalových vláken a je šetrná k čištěným povrchům, takže nezanechává škrábance. Je příjemná na dotyk a má dlouhou životnost.

Mýdla

mydlo 2 Mezi všemi mýdly u vás nejvíc vedla tato dvě – Bio-D Mýdlo s konopným olejem a Friendly Soap Přírodní detoxikační mýdlo rozmarýn a limeta. To první patří na ruce a tělo, je vyráběné z nejkvalitnějšího a za studena lisovaného oleje v bio kvalitě.

detoxikační

 To druhé patří na pleť. Je složené z čistých olejů a bambuckého másla, které čistí, hydratuje a vyživuje všechny druhy pleti. Je to skvělý bojovník s nadbytečným kožním mazem a akné. 

slipové normalEkologické slipové vložky

Každodenní hrdinky si nejvíce oblíbily Naty Slipové vložky – normal + Naty Silné vložky s křidélky – super. Nenajdete v nich ani stopu po škodlivé chemii, parfémech, bělidlech a můžete je kompostovat, protože jsou ze 100% z přírodních materiálů. Savá dřevitá celulóza a nepropustný film z kukuřičného škrobu se postarají o přirozenou, čistou a šetrnou cestu, jak se můžete během svých dnů cítit v bezpečí a přitom v pohodě.

Proč používat ekologické vložky nebo tampóny?

  • mají dostatečně vysokou savost a nejsou parfémované ani napuštěné látkou neutralizující zápach,
  • pokud jsou vyrobeny z biobavlny, neobsahují žádné pesticidy ani herbicidy, další složkou jsou kukuřičná vlákna,
  • neobsahují žádné chemické látky, absorbenty a další nebezpečné látky,
  • nejsou běleny chlorem, maximálně peroxidem vodíku.

Intimní hygiena

A v intimní hygieně vyhrával na celé čáře dámský přírodní intimní gel Organyc BIO. Výtažek z květů heřmánku a chrpy zklidňuje, květ měsíčku lékařského je protizánětlivý a šťáva z aloe vera hydratuje a mírní pálení a svědění. Gel se tak přírodní cestou stará o přirozené pH a zdravou bakteriální rovnováhu. 

Další ekomachři roku 2019


Tierra Verde BIKA – Jedlá soda (Bikarbona)

6d267c62730ed249a4d757667ad35e2e bika jedla soda doza 1 kg 00290 0004 n e1647437822786 Dalším oblíbencem tohoto roku byla jedlá soda. Je to jasná volba pro všechny milovníky ekologie, protože se užije při praní, uklízení, čištění, pečení i jako od
staňovač pachů. Je to zkrátka takový malý zázrak. 

 

Na co všechno jedlou sodu použijete?

  • při praní – zvyšuje účinnost praní a působí jako prevence zatuchlé pračky, také je také vhodná pro namáčení textilních plen,
  • v kuchyni – čištění ovoce a zeleniny, čištění připáleného nádobí,
  • pro odstraňování pachů – z myčky, lednice, mikrovlnné trouby, popelníků, koberce či čalouněného nábytku,
  • při úklidu a čištění – vany, sprchy, dřezů, trouby, konvic na nápoje,
  • při péči o domácí mazlíčky – odstraňuje pachy z psích a kočičích pelíšků a toalet, je možné ji použít jako suchý šampon pro psy k odstranění nepříjemného pachu,
  • pro mytí silně znečištěných rukou a při mnohých dalších použitích.

Sonett Univerzální tekutý prací gel na bílé i barevné prádlo Sensitive

laundry liquid neutral 2l en Pro všechny, kteří si nemíchají vlastní domácí prací prášek ze sody a mýdla, vyhrával tento prací gel od Sonettu. Jeho výhodou je, že neobsahuje žádné vůně a je vhodný i pro extra citlivou a alergickou pokožku. Je z čistě rostlinných mýdel v BIO kvalitě, která jsou v přírodě okamžitě odbouratelná. 

Casa Organica Sáček na výrobu ořechového nebo rostlinného mléka

8594165004789 sacek mleko3 Oblíbili jste si výrobu domácích rostlinných mlék a tento praktický sáček z jemného bavlněného BIO plátna vám k nim pomáhal. Hodí se na výrobu rostlinných mlék z ořechů, semen, obilovin a luštěnin. Pomůže vám také při výrobě domácích sýrů nebo s čerstvými zeleninovými šťávami. Díky kulatým rohům jde snadno vyčistit a pak vyprat.

3 důvody, proč si dělat rostlinné mléko doma

  • Ušetříte hromadu peněz. Kupované stojí 40-80 Kč za litr, kdežto doma si kvalitní mléko, klidně v BIO kvalitě vyrobíte za 5-10 Kč.
  • Máte pod kontrolou kvalitu surovin a jejich koncentraci. Není výjimkou, že v kupovaných mlécích je základní surovina obsažena jen v několika málo procentech (téměř vždy do 10 %), avšak doma to ovlivníte sami a můžete si tak vyrobit vlastní husté mléko, které není jen hodně drahou ochucenou vodou.
  • Nebudete vytvářete zbytečný (byť recyklovatelný) odpad v podobě hromady tetrapaků nebo plastových či skleněných dóz.

Tak, to byli oni, největší ekomachři roku 2019. Byli mezi nimi i vaši favorité? Pokud ne, podělte se o ně v komentáři níže.

Pokud jste se při čtení odhodlali k nějakému dalšímu zelenému kroku, který chcete ve vašem životě udělat, tak vám moc gratulujeme a na dálku vás plácáme po zádech. Jen tak dál!

Tady už rekapitulace 19 ekomachrů roku 2019:

  1. Hydrophil Vatové tyčinky do uší
  2. Black+Blum Binchotanová tyčinka
  3. Re-Sack 3pack – balíček sáčků na ovoce, zeleninu a pečivo
  4. Curanatura Zubní kartáček Bamboo (extra soft) 
  5. Yoni Přírodní zubní kartáček ze Salvadory perské 
  6. Vilibaldo Pratelné odličovací tamponky
  7. HBABio Svačinové sáčky
  8. Eco Cosmetics Zubní pasta s černuchou
  9. Tierra Verde WC čistič (750 ml)
  10. Ecozone Tablety do myčky Classic
  11. Sonett Houbička na nádobí
  12. Bio-D Mýdlo s konopným olejem
  13. Tierra Verde BIKA – Jedlá soda (Bikarbona)
  14. Sonett Univerzální tekutý prací gel na bílé i barevné prádlo Sensitive
  15. Casa Organica Sáček na výrobu ořechového nebo rostlinného mléka
  16. Naty Slipové vložky – normal
  17. Organyc Gel pro intimní hygienu
  18. Tierra Verde Gel na nádobí
  19. Friendly Soap Přírodní detoxikační mýdlo rozmarýn a limeta

Prosíme, sdílejte článek se svým okolím. Třeba tu najdou inspiraci ke svým vlastním eko krůčkům:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..