Přečtete za: 5 min

Jak se holit? Zjistěte, jak vyzrát na chloupky i zanícené pupínky

1200x628px jak se holit

Holení se týká většiny z nás. Ať už chcete mít nožky jako ze žurnálu, nebo dáváte hladké tváři přednost před pořádným plnovousem. Pojďte si přečíst, jak se správně holit i jak o pokožku pečovat po holení, abyste nebyli samý pupínek a šrám.

TLDR: Krátké shrnutí pro zaneprázdněné

Ať už si holíte tvář, nohy, podpážo nebo intimní partie, vždy nechte chloupky a vousy dostatečně změknout – a to během vany nebo sprchování. Pak už stačí používat vhodnou kosmetiku na holení, která pokožku chrání před zbytečným drážděním, holit ideálně po směru a na závěr si dopřát pořádnou dávku hydratace. A pokud nechcete zarostlé chlupáky, peeling to jistí.

Holit či neholit?

I když dneska za neoholené podpážo neschytáte tolik pohoršených pohledů, je u nás stále za normu považované oholené tělo. Tedy zejména u žen, pánové si v tomto ohledu užívají poněkud větší svobody. A je to tak správně? Pojďte mrknout na (ne)výhody holení.

Pár důvodů, proč se holit

Řada z nás se holí jen proto, že hladká pokožka je tak nějak estetičtější. Další z výhod oholeného těla je, že je to pohodlnější. Oholená pokožka může být pohodlnější zejména při nošení těsného oblečení, praktičtější je i pro řadu sportů. V neposlední řadě pak holení může přispět k lepší hygieně, zejména v oblastech, kde se více potíme, jako jsou podpaží nebo intimní partie. Méně chlupů znamená méně prostoru pro bakterie, které za nepříjemným zápachem stojí.

Jaké jsou výhody neholení?

Chlupy mají na těle svou funkci, třeba tu, že chrání pokožku před třením, slunečními paprsky, ale i bakteriemi. Také snižujete riziko zarůstání chloupků nebo zanícené kůže, které často holení žiletkou doprovází. Neholením také ušetříte nějakou tu kačku a pokud se ve svém těle cítíte dobře i bez nutnosti dodržovat standardy krásy, můžete si pogratulovat.

A jak často se vlastně holit?

Frekvence holení je poměrně individuální záležitostí a závisí na několika faktorech, včetně osobních preferencí, rychlosti růstu chloupků a citlivosti pokožky. Pokud máte odolnou pokožku a chloupky vám dorůstají pomalu ještě dřív, než po holení vylezete ze sprchy, holte se klidně denně. Jestliže máte pokožku citlivější a potřebujete jí dopřát čas na regeneraci, holte se nejdříve po 3 dnech. Akorát mějte na paměti, že přerostlé chloupky se holí mnohem hůř než krátké strniště.

Jak se správně holit žiletkou: Návod krok za krokem

Starý dobrý holicí strojek s břitem v metodách holení stále převažuje, pojďme se mu podívat na ostří a zjistit, jak se oholit dohladka a bez podráždění. Tipy platí na holení pro muže i pro ženy.

Pokožku a chlupy na holení nejprve připravte

Je lepší holení po sprchování nebo před? Ideálně během, respektive na jeho konci. I když vás to možná láká odbýt na začátku sprchy, protože vás to nebaví, případně si chcete obličej oholit před sprchou, abyste ze sebe smyli všechny vousy a zbytek holicí pěny, není to nejlepší volba

Chlupy i vousy totiž během sprchy změknou a jejich holení je výrazně snazší, než když je žiletkou přepadnete nepřipravené. Díky tomu si méně ztupíte břity a snížíte riziko podráždění pokožky.

Používejte vhodné přípravky na holení

Jestli chcete šetřit pokožku i ostří holicího strojku, nikdy se neholte na sucho. Věřte, že nikdy nejste v takovém časovém presu, aby se to vyplatilo.

Pokožku na oholení připravte pěnou, mýdlem nebo gelem na holení, který ji ochrání, chlupy nebo vousy změkčí, aby šly lépe oholit, a sníží tření mezi břitem a pokožkou, čímž minimalizuje riziko podráždění. To třeba klasický sprchový gel nedokáže. Nezapomínejte po každém tahu břity opláchnout.

Mějte žiletku vždy dostatečně ostrou

Ani sebeměkčí chlupák vám to nedaruje, když na něj půjdete tupou žiletkou. Ta nejenže neholí tak efektivně, ale také zbytečně dráždí.

Jak poznat, že je potřeba vyměnit žiletku? Některé holicí strojky mají zvlhčující gelové pásky – když jsou vybledlé, většinou je břit opotřebovaný. Také pokud musíte při holení tlačit, nebo přejíždět místa opakovaně, má břit to nejlepší za sebou. To samé platí i v případě, že máte po holení nezvykle podrážděnou pokožku.

Po směru růstu nebo proti směru?

Je lepší holení po směru růstu vousů a chlupů, nebo proti směru? Když se oholíte proti směru, bude pokožka rozhodně hladší než při holení po směru. Má to však své ale. Holení proti směru pokožku dráždí, a kromě pupínků si zaděláváte na zarůstání chloupků. Jak to vyřešit? Kompromisem.

Nejprve se oholte po směru, pak si dejte ještě rundu proti směru. V každém směru se však oholte jen jednou, opakovaným přejížděním dráždíte pokožku a tupíte si břity.

Nezapomínejte na aftercare

Doholeno? Pečlivě smyjte zbytky pěny a na závěr se opláchněte vlažnou vodou (ideálně studenou), která je k pokožce šetrnější, stáhne póry a zmírní i případné krvácení. Pak pokožku šetrně (přikládáním, ne utíráním) vysušte ručníkem a naneste pleťové rozmazlovače.

Pánové by neměli vynechat hydratační balzám po holení – třeba ten od Nobilis Tilia, který pokožku hýčká účinnou směsí bioaktivních látek a tamanu olejem s antimikrobiálními a analgetickými účinky.

Dámám se vyplatí do holicí rutiny zahrnout mazání hydratačním krémem, případně zvolit na zklidnění květovou vodu (taková meduňková nebo heřmánková umí divy) a máznout se rostlinnými másly a oleji, které pokožku dokonale vyživí, ale bez aplikace květové vody samy nehydratují.

hydratace

Ráno nebo večer? Holením se kůže chtě nechtě podráždí, takže je vždy lepší s holením počkat na večer. Přes noc má dost času na regeneraci, než bude muset čelit slunečním paprskům a dalším nástrahám dne.

👉 Očíhnout zelené poklady od Purity Vision

Jak se holit tam dole? Návod, jak si správně oholit intimní partie

Oproti holení tváře, podpaží nebo nohou je holení intimních partií specifické hlavně ve výběru vhodné kosmetiky. Ta musí být šetrná a respektovat přirozené pH pokožky v této oblasti.

Pokud máte chloupky delší než 0,6 cm, zastřihněte je nejprve elektrickým zastřihovačem. To platí pro muže i ženy. Dále postupujte jako v případě holení jakékoli jiné části – tedy ve sprše po změknutí chloupků, za použití ostré žiletky a pěny nebo gelu na holení, a to nejprve po směru a pak případně ještě proti.

Během holení vždy napněte pokožku na holeném místě, abyste snížili riziko pořezání a dostali se i do hůře přístupných míst. K těm se lépe dostanete také, pokud si jednu nožku hodíte na okraj vany, případně pak v podřepu.

Jakmile máte doholeno, vše pečlivě spláchněte a nezapomeňte na hydrataci.

Jak se holit v těhotenství?

V posledním trimestru je holení poměrně pokročilá akrobacie. Pokud se nechcete vzdát hladké pokožky, zkuste si při holení pomoct zrcátkem, ať se neholíte naslepo. O něco pohodlnější pak bude, když žiletku vyměníte za elektrický holicí strojek, se kterým je menší riziko pořezání. Pokožka sice nebude tak hladká jako s žiletkou, ale to je opravdu jen maličkost. Rozhodně na vás nenaběhne módní policie, že nedodržujete trendy v holení intimních partií. Hlavně, ať je vám pohodlně.

Co se týká kosmetických přípravků, tak se šetrnou kosmetikou bez syntetických neřádů rozhodně chybu neuděláte.

Holení vás už nebaví? Vyzkoušejte IPL epilátory, které zamezují růstu chloupků. Fungují na principu pulsních světelných záblesků, které cílí na pigment v chloupcích a ničí vlasové folikuly. Nejprve je potřeba používat ho co týden, pak se interval snižuje i na několik měsíců. Odstranění chloupků je bezbolestné a bezpečné. Nehodí se však pro všechny. Nejlépe fungují na světlou až středně tmavou pokožku s tmavšími chloupky, protože světelný záblesk lépe reaguje na kontrast mezi pigmentem chloupků a pokožkou. Není vhodný pro velmi tmavou pleť nebo úplně světlé, šedé či zrzavé chloupky.

👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

Co s pupínky, vyrážkou, krvácením a dalšími neduhy po holení?

Po holení se můžete cítit svěže a upraveně, nebo taky vypadat, že jste bitvu o hladkou tvář a tělo trošku prohráli a odnášíte si na památku šrámy, pupínky a zarůstající porost. Co s tím? To vám hned prozradíme.

Jak zastavit krvácení po holení

Objevila se vám po holení malá ranka, která vypadá, že nikdy nepřestane krvácet? Zkuste ji na chvíli sprchovat studenou vodou, díky čemuž se stáhnou cévky a sníží se průtok krve. Další možností je na ranku přiložit kostku ledu, který funguje o něco rychleji.

Pokud si nechcete zakrvácet oblečení, můžete na vydezinfikovanou ranku také přiložit kousek papírového kapesníčku a počkat, až krvácení ustane. K zastavení krvácení a dezinfekci pak dobře poslouží i kamenec, což je přírodní minerál.

Jak se zbavit červených pupínků po holení

Ať děláte, co děláte, stejně je pokožka po holení podrážděná a vyskáčou na ní pupínky nebo vyrážka? Ujistěte se, že používaná žiletka je dostatečně ostrá, to je naprostý základ. Výskyt pupínků snížíte také tím, že před holením necháte chloupky změknout ve sprše a použijete vhodné přípravky na holení, které chlupy nebo vousy změkčí a na pokožce udělají ochranný film, takže žiletka po pokožce snadno klouže. Hlavně zapomeňte na holení na sucho!

Pokud i tak pupínky vyskáčou, dejte jim co proto, třeba SOS balzámem od Wooden Spoon, který ztrápenou pleť zklidní, vytvoří na ní ochranný film, ale přesto ji nechá dýchat. Proklepnutý ho máme i v upřímné recenzi.

ECONEA TIP: Zklidňující Aloe vera gel

Tenhle zelený zázrak od Purity Vision pokožku rozmazlí výtažky z aloe, meduňky, heřmánku a spiruliny. Složení má hydratační a regenerační účinky, a navíc příjemně chladí a zklidňuje. Mrkejte na recenzi, co všechno dalšího umí.

f3abfea084591bb4315504dbaf4050b7 purity vision bio aloe vera gel 200 ml 1

Jak zamezit zarůstání chloupků

Zarůstající chloupky nejsou vrcholem estetiky a můžou navíc ještě bolet. Ideální tak je, když tomuto problému předejdete a nebudete muset řešit pouze následky. Jak?

  • Riziko zarůstání snížíte, pokud se budete holit po směru. Pokud vám pokožka nepřipadá dostatečně hladká, přejeďte ji ještě proti směru růstu vousů nebo chlupů, ale vždy až v případě, že porost zkrátíte nejprve po směru.
  • Vždy používejte dostatečně ostrou žiletku, která chlupy/vousy seřízne a nebude je žvýkat na několikrát.
  • Peeling je kamarád. Exfoliujte pokožku alespoň jednou až dvakrát týdně, abyste odstranili odumřelé kožní buňky a umožnili chloupkům růst správným směrem.
  • Nezapomeňte hydratovat. Rozmazlete pokožku krémem po každém holení – hydratovaná pokožka je pružnější a méně náchylná k zarůstání chloupků.

Peelingové okénko aneb proč by vám peeling v koupelně neměl chybět? Pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, díky čemuž zanechává pokožku hladší a jemnější. A hlavně zamete cestičku pro všechny pleťové rozmazlovače, které se lépe vstřebají, protože je neblokuje nános kožních buněk a různé nečistoty. Jako bonus příjemně masíruje a pokožku prokrví a stimuluje tím tvorbu kolagenu a elastinu. A takový kávový peeling ještě krásně voní a pomáhá v boji proti celulitidě a striím.

Už máte jasno, jak naběhnout s žiletkou na porost, abyste byli oholení do hladka a bez podráždění? Pokud vám článek pomohl, budeme moc rádi, když ho nasdílíte a pomůžete i ostatním. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout
Nadšená pěstitelka pokojovek a chovatelka útulkových psů. Stejně jako se stará o své huňaté i olistěné mazlíčky, pečuje o svět kolem sebe – proto už jako malá místo hub nosila z lesa odpadky. Psaní o udržitelnějším žití a přírodní kosmetice bere jako možnost šířit své nadšení pro přírodu dál a udělat svět zase o kousek hezčí

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..