Přečtete za: 4 min

Řekněte NE nakupování nesmyslů. A odhalte 7 typů odmítačů dárků

1290x450 Řekni NEnakupovani nesmyslu

Už se to blíží. Nejprve akce – dlouhodobá masáž reklamami, které nám servírují, co všechno v životě “nutně potřebujeme”. A o svátcích reakce – dárky z kategorie těsně vedle. Nevhodné voňavky, kosmetické sady, které znovu najdete v červenci pod umyvadlem, svetr se sobem, nejnovější robot do kuchyně, i když vy zrovna nevaříte (ale mohli byste začít!) a sportovní hodinky, které jste si fakt nepřáli. Jak se vyhnout tomu být obdarováni nevhodnými dárky? A jak je sami nerozdávat?

Letošní Vánoce mohou být jiné, když stávajícím zvykům a zaběhnutým dárkovým kolečkům řeknete NE. Jak na to? Způsobů je spousta, v tomto článku se s vámi podělíme o některé tipy, jak to provést, abyste měli letos o svátcích rozzářené oči vy i vaši blízcí.

Ptejte se & odpovídejte

AdobeStock 224075124 „Líná huba, holý neštěstí,” říká trefně jedno české přísloví. Chcete letos udělat vašim blízkým radost? Zeptejte se jich, co si přejí. Buďte zvídaví a NEdejte se odbýt.

Pokud řeknou NIC, povídejte si s nimi dál. Pokud z nich nic nevypáčíte, vzpomeňte si, kdy jim zářily oči a z čeho měli radost. Možná to nebude nejnovější technologie, ale společný čas, vytoužená knížka nebo něco jiného, co má pro ně speciální hodnotu a význam.

„Ten kdo řekne, že chce k Vánocům NIC, se nemůže divit, že mu pod stromečkem přistane nevhodný dárek.” Martin, spoluzakladatel Econea.cz

Jak už někteří ze zkušenosti dobře víte, ptát se někdy nestačí. Proto jsme pro vás připravili praktický seznam 7 druhů odmítačů dárků, které v Econea.cz známe.

7 druhů odmítačů dárků, které v Econea.cz známe

1. Chroničtí odmítači dárků

Čeleď: Odmítaví

Poznávací výroky:
„Všechno mám. Nic nepotřebuji.”
„Co si přeji, to si sám koupím.”
„Nic mě nenapadá.”

Výskyt: Často je vystopujete mezi bratry, tatínky, strýci a dědečky. Najdou se ale i mezi ženami.

2. Dobře vychovaní odmítači

Čeleď: Slušní

Poznávací výroky:
„Co bych si přál/a, jsem zdravý/á a to stačí.”
„Děkuji, nic si nepřeji.”

Výskyt: Mezi lidmi vychovanými ke slušnosti a velké skromnosti. Často myslí více na ostatní než na sebe. Sklon k dobře vychovanému odmítači mají lidé typu “hodná holka”/“hodný kluk”. Může jim být 15 i 85, věk nehraje roli.

3. Odmítači minimalisté (fandové Marie Kondo & spol.)

Čeleď: Zenoví

Poznávací výroky:
„Právě jsme udělali doma velkou čistku přebytečných věcí. To je úleva!”
„Chci jen užitečné věci každodenní potřeby.”
„Bojím se dárků jako čert kříže.”
„Kam ty letošní vánoční dárky dám/udám?”

Výskyt: Především mezi mladšími ročníky, jejich šlápoty ale najdete napříč generacemi. Každému se totiž může v životě stát, že se zamiluje do minimalismu. Pozor, je to návykové!

4. Odmítači překvapení

Čeleď: Bojácní

Poznávací výroky:
„Já tak nesnáším překvapení!”
„Překvapení mě děsí.”
„Já si něco vyberu a vy to pořídíte, jo?”

Výskyt: Objevují se napříč generacemi a gendry. Může se vyvinout z šoku nevhodným dárkem nebo ze zvyku mít vše pod kontrolou (nebo alespoň mít ten pocit).

5. Odmítači nejedlých dárků

Čeleď: Mlsní

Poznávací výroky:
„Co se nedá jíst, není pro mě.”
„Mám rád jedlé a pitné dárky.”
„Tak si ty dárky spolu pěkně vychutnáme, co?”

Výskyt: Často se objevuje mezi muži, kteří si libují v kvalitních lahvinkách a lahůdkách, které se chuťově doplňují. Dále je najdete mezi vášnivými kuchaři, kuchařkami a šéfkuchaři a také mezi příznivci minimalismu, protože co se sní a vypije, nepřekáží doma.

6. Odmítači věcných dárků

Čeleď: Zážitkoví

Poznávací výroky:
„Věci jsou nezajímavé, chci jen zážitky”
„Nové zážitky a místa, to je moje””
„Miluju společně strávený čas.”

Výskyt: Napříč generacemi, častěji se objevuje mezi mladšími ročníky. Zážitkové dárky ale ocení i senioři, kteří si na ně sami už sami netroufají.

7. Odmítači dopisů Ježíškovi (alias Nechtěný Ježíšek)

Čeleď: Tvrdohlaví

Poznávací výroky:
„Tohle se mi líbí, to je hezká věc, viď?”
„Tohle jsem viděla u Boženky, ta to používá!”
„Upletla jsem ti novou šálu/svetr/rukavice, aby ti nebyla zima.”

Výskyt: Najdete je na více lokalitách. Často v místech, kde se hodně myslí na ostatní, ale málo ptá, co by si přáli (babičky, tetičky,…). Nebo v místech, kde jsou vztahy na bodu mrazu – právě proto asi ty svetry, kulichy a rukavice…

[optin-monster-shortcode id=“qf1dmzivkvvrgzxxr75m“]

Pište dopisy Ježíškovi & čtěte je

AdobeStock 234468680 Takový krásný zvyk to je a v dnešní době se rychle vytrácí. Přitom je to jasná zpráva, co si dotyčný přeje i co si přejete vy. Současná doba je bohatá na možnosti psaní Ježíškům jako nikdy dřív.

Vzkaz Ježíškovi můžete poslat třeba:

  • dopisem za okno,
  • vzkazem v lahvi (pozor, není jisté, že do Vánoc dotyčnému dorazí),
  • SMSkou,
  • e-mailem,
  • hlasovou zprávou,
  • video vzkazem,
  • chytrým online formulářem, kde se dárky postupně odškrtají.

Když se s vašimi blízkými domluvíte na dopisech Ježíškovi, ušetří vám to spoustu času, nervů a peněz utracených za zbytečnosti.

Asi většina z nás si letošní rok uvědomila, jak drahocenný je osobní kontakt a společně strávený čas. Přát si můžete klidně společně čas ve formě návštěv, výletů nebo dovolených.

Lamazuna

Buďte minimalisty

nonki azariah ArpQlCM L7U unsplash e1605183024140Letošní Vánoce budou pro mnoho lidí jiné. Kvůli vládním opatřením přišla spousta lidí o práci a příjmy. Někteří z nich jsou v nové pozici “nucených minimalistů” a počet dárků pod stromečkem budou muset snížit. Letošní situace ale může být příležitostí, jak s blízkými lidmi otevřít téma nechtěných dárků a nastavit nové zvyky. Možná, že když si upřímně popovídáte, zjistíte, že zaběhnutý obdarovávací model už delší dobu nefungoval a uleví se nejen vám. Jak to udělat?

7 NE aneb jak nastavit nová pravidla

Boření starých zvyků a sundavání železných košil je někdy fuška. Aby to šlo hladce, připravili jsme si pro vás několik NE pro inspiraci, jak jdou “nové vánoční pořádky” nastavit.

1. NE spoustě dárků pro každého

Každý si vylosuje jednoho člena rodiny a toho obdaruje jedním opravdu smysluplným dárkem. A ano, losovat jde i online ;-), když jste od sebe kilometry daleko.

2. NE hmotným dárkům

Na řadu přichází zážitky, příspěvky na charitu a poukázky typu “něco pro tebe udělám” (masáž, večeře, snídaně do postele, vyluxuju, umyju okna, vezmu tě na koncert,…).

3. NE nechtěným dárkům

Každý sepíše seznam věcí, které dostat nechce a které by mu naopak udělaly radost. Ostatní ze seznamu odškrtávají (opět jde vyřešit online způsobem).

4. NE desítkám dárků

Každý daruje jenom jednu věc a to takovou, kterou bude moci SPOLEČNĚ využívat celá rodina. Třeba deskovou hru, víkendový pobyt, poukaz do oblíbené restaurace, nový stan, houpací síť na zahradu,…

5. NE novým věcem

Nikomu se nesmí dávat nové věci – jen vlastnoručně vyrobené, zážitky, upcyklované nebo z druhé ruky.

6. NE dárkům mezi dospělými

Dárky jenom dětem do XY let, dospělí si užijí společný čas a pohodu.

7. NE přehnaně drahým dárkům

Nastavte si částku, kterou nesmí cena jednoho dárku překročit.

Jak přistupujeme k Vánocům v Econea.cz?

124431297 3410226952427553 5342252756676512089 o Každý jinak. Ale všichni s ohledem k přírodě a jejím cenným zdrojům. Pro někoho budou letos Vánoce minimalistické tím, že koupí méně dárků pro své blízké než obvykle. Pro jiného to budou látkové pytlíčky místo jednorázového balicího papíru a lepenky, pro dalšího méně snědeného cukroví,… Konkrétní NE od lidí z našeho týmu najdete postupně na našich sítích (Facebook, Instagram).

  • Minimalismus může být 5 druhů cukroví, když jste jich loni pekli 10.
  • Minimalismus může být 1 sada vánočních ozdob ze 3, které jste střídali po roce a letos jste 2 darovali nebo prodali.
  • Minimalismus může být méně nechtěných návštěv o svátcích.
  • Minimalismus může být sebrat se a Štědrý večer strávit na chatě v přírodě místo velkoměsta.

„Minimalismus je o dělání rozhodnutí, která chrání váš rozpočet, osobní prostor, čas a klid mysli. Je o tom vybírat si věci, které milujete a vážíte si jich. A vše ostatní propustit.”1 Shawna Scafe

Řekněte letošní Vánoce NE všemu, co vám už neslouží a nevyhovuje. A užijte si je v klidu, zdraví, lásce a pohodě.

A když budete hledat inspiraci na zelené dárky, najdete je samozřejmě v našich online regálech.

Snuggs

Tipy na 7 ekohrdinských dárků, na kterých se prach nikdy neusadí

  1. Osvěžovač vzduchu – BIO Příliv energie – Tierra Verde – Voňavý domov nad zapáchajícím preferuje většina lidí. I proto je zelený osvěžovač skvěle univerzálním dárek. A jako bonus má příjemně kořeněnou vůni plnou rozmarýnu a citrusů.
  2. Oriculi zero waste čistič uší – Lamazuna – Uši si také většina lidí čistí, takže byste se měli trefit! Ti zbylí tenhle dárek možná potřebují nejvíc. Nenápadný kousek francouzského bukového dřeva, který vydrží na věky věků.
  3. Vonná svíčka v plechovce – sladká vanilka The Greatest Candle – Neexistuje větší klasika než svíčka, navíc s vůni vanilky. Tou žádná milovnice útulna nepohrdne. Varianta od The Greatest Candle je zdravá a bezpečná.
  4. Tuhé olivové mýdlo BIO – Středomořské bylinky s aloe laSaponaria – Mýdlo je perfektní dárek, protože ho všichni máme pořádnou spotřebu. S tímhle olivovým krasavcem, který naši zákazníci milují, se navíc téměř jistě trefíte do vkusu.
  5. Skleněná dóza na tuhou kosmetiku – Lamazuna – Vybrali jste nějaký tuhý kousek kosmetiky nebo víte, že ji váš blízký používá? Darujte mu skleněnou dózičku, ve které to šampukům i mýdlům bude slušet. Volných dóziček je přece vždycky nedostatek.
  6. Pánský sprchový gel a šampon s konopím – laSaponaria – Péče speciálně pro chlapáky a jejich háro i tělo. Dejte jim to, co ocení nejvíce – o lahvičku méně v koupelně. Po této budou moci sáhnout s jistotou kvalitního mytí bez zbytečného přemýšlení.
  7. Binchotanová tyčinka Endles – Letos můžete svým blízkým darovat uhlí a nikdo na vás nebude koukat zle. Čistá voda je totiž krásný dárek. S filtrační binchotanovou tyčinkou z aktivního uhlí už obdarovaní nebudou chtít pít nic jiného.

Omrkněte naši vánoční NEkampaň s články:

  1. Řekni NE a možná uvidíš i zlaté prasátko.
  2. Právě čtete: Řekněte NE nakupování nesmysů. A odhalte 7 typů odmítačů dárků.
    Bonusový obsah: Tahák, jaké dárky nadělit 7 typům odmítačů dárků.
  3. Řekněte NE škodlivé kosmetice.
    Bonusový obsah: Tahák, s jakými látkami se netahat.
  4. Testování na zvířatech říkáme NE. Stejně jako králíčci.
    Bonus: Soutěž o dárkové balíčky netestované kosmetiky.
  5. Řekněte NE parafínovým svíčkám. A zažehněte zdravější plamínky.
    Bonusový obsah: Video i PDF návod na výrobu domácí sojové svíčky.
  6. Živý či umělý? Jakému říct NE? A co si myslí lesní skřítci?
    Bonusový obsah: Inspirace na 8 alternativních ekostromků. 
  7. Řekněte NE vánočnímu shonu. A dejte si 3 oříšky pohody.
    Bonusový obsah: Rychlý test vánočního eko hrdinství
  8. Řekněte NE tápání při výběru dárků. Posvítíme vám na cestu.
    Bonusový obsah: Jaké dárky budou vybírat zakladatelé Econea.cz Pavel a Martin?
  9. Řekněte NE Himalájím cukru. A nechte sněžit jen venku.
    Bonusový obsah: 6 receptů na veganské nápoje
  10. Řekněte NE úmornému úklidu. A vemte to chytře. Jako Popelka.
    Bonusový obsah: 10 receptů na domácí eko prostředky
  11. Pozvěte NEkapra k vánočnímu stolu. A recepty, jak ho připravit.
    Bonusový obsah: 3 recepty na veganského kapra.
  12. Řekněte ANO zelenému balení dárků + 5 triků, jak na to

Prosíme sdílejte tento článek s dalšími lidmi, které by mohl inspirovat ke zdravým NE:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..