Přečtete za: 6 min

Skrytý zápach parfémů aneb velké srovnání přírodních a syntetických vůní

úvodní obrázek

Pro vědeckou obec jsou vůně stále tak trochu záhadou. Mají spojitost se sexuální přitažlivostí a zdá se, že hrají roli i při výběru partnerů. Otiskávají se nám do vzpomínek a umí v nás vyvolávat rozmanité pocity. Snad proto se lidstvo vůněmi obklopuje po celá tisíciletí. Při náboženských obřadech je využívali již starověcí Egypťané. Ve středověku se vonnými rostlinami vykuřovaly domy i ulice proti šíření morů a rostlinné esenciální oleje se prodávaly v apatikách jako léčivé přípravky. Pak se zrodilo parfemářství a s vynálezem syntetických vůní si aromatické produkty našly cestu do našich domácností.

Dnes si tak píšeme poznámky na papír s vůní levandule, propiskou, co záhadně zavání po jahodách. Výrobci přidávají syntetické vonné látky do potravin, kosmetických produktů i detergentů. Růžová voda ve vašem oblíbeném parfému tak možná nezahlédla růži ani z vlaku. Zrodila se v laboratoři, z desítek či stovek chemických ingrediencí, jejichž identitu před vámi výrobce pravděpodobně zatajil.

parfém Proč že je to takový problém? Některé vonné látky mohou mít totiž pro zdraví člověka i přírody nepříjemné následky. Nad kterými vonnými složkami je tedy lepší ohrnovat nos? Mají i přírodní vůně své stinné stránky? Pokud jste zvědaví, jak dopadl velký duel mezi syntetickými a přírodními vůněmi, určitě čtěte dál.

Když zákony nepomáhají

Jestliže z určitých vonných látek číhá nebezpečí, neměly by mít jejich použití regulační orgány zcela pod kontrolou? V ideálním světě asi ano, v realitě to však vypadá trochu jinak: sudí

  • Podle zákona výrobci nejsou povinni vypisovat ve složení všechny vonné složky. Toho zpravidla využívají a schovávají je pod nicneříkající označení perfume, aroma či fragrance.
  • Směrnice EU o kosmetických přípravcích (ES/1223/2009) vyžaduje označení 26 alergenních látek na štítku produktu při překročení stanovené koncentrační meze (ta činí 0,01 % pro výrobky oplachové a 0,001 % pro výrobky neoplachové).1 Někteří výrobci ale i tyto alergenní látky zametají pod kobereček tajemného slovíčka perfume.
Černá listina” alergenů v parfémech a parfemovaných výrobcích:2

tužka Amyl cinnamal, Anisyl alcohol, Amyl cinnamyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl alcohol*, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Citronellol*, Cinnamyl alcohol, Farnesol, Cinnamal , Hexyl cinnamal, Citral, Butylphenyl methylpropional (Lilial), Coumarin, Limonene*, Eugenol Linalool, Geraniol*, Methyl 2-octynoate, Hydroxycitronellal, Alpha-Isomethyl ionone, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde , Isoeugenol.

*Složky se symbolem hvězdičky obsahuje i přírodní kosmetika, avšak v jejich přírodní podobě. P.S. O problematice alergenů v přírodních vůní se dočtete více v našem článku o aromaterapii.:-)

Bez kompletního výčtu vonných složek se tak člověk nemá šanci rizikovým látkám vyhnout. Stejně tak je obtížné zjistit kompletní složení a jeho možné působení i pro regulační orgány a nezávislé výzkumy. K výčtu všech obsažených ingrediencí ve složení se v roce 2010 zavázaly dvě stovky společností, jejichž seznam najdete zde, v příloze F.

knihy Na zákony a dobrou vůli všech výrobců se tak spoléhat nemůžeme. Jak se tedy ve všech těch vůních vyznat? Které můžeme čichat bez obav a jaké nám možná potají škodí? Stejné otázky si klademe při výběru produktů do našeho sortimentu na Econea.cz. Jednoduchá odpověď bohužel neexistuje. Abychom se v této oblasti mohli co nejlépe rozhodovat, s vůněmi, jejich původem, výrobou i možnými účinky se nejdříve musíme dobře seznámit. S jakými druhy vůní se tedy ve svém okolí setkáváme?

Přírodní vůně

květiny Rozličných vůní je na světě tisíce. Pojďme si je tedy nejdříve hezky spořádaně rozdělit. A začneme tam, kde začínali i naši předci – u vůní přírodních. Ty se dělí na vonné látky z rostlin a na ty získané ze živočichů.

písmeno A Rostlinné vonné látky

V kořenech, natích, plodech, listech, květech i dalších částech rostlin vznikají silice, které mají pro rostlinu zásadní funkce. Buďto jí pomáhají odhánět škůdce, nebo naopak lákají na její květy opylující hmyz.

Nejčastější vonnou složkou jsou terpeny. Je známo přes 50 000 terpenů, např. limonen, menthol či kafr. Pro své charakteristické vůně nacházejí uplatnění v parfumerii, i v gastronomii, ale i v léčitelství pro své blahodárné účinky na organismus.
  • Na Zemi dnes existuje kolem 500 druhů rostlin, z jejichž silic získáváme esenciální (éterické) oleje. Ty jsou tvořeny až z několika set chemických složek (uhlovodíků, terpenů, kyselin, esterů, aldehydů, ketonů či alkoholů).
  • Biologické, neboli léčivé, účinky těchto vůní jsou dané právě tím, že všechny složky působí společně jako celek, mají tzv. synergický efekt. Jsou tak mnohonásobně intenzivnější, než jednotlivé složky odděleně.
  • Dále mezi rostlinné vonné směsi řadíme pryskyřice vznikající oxidací silic a balzámy – směsi silic a pryskyřic.

písmeno B Živočišné vonné látky

civets 2166748 1920 Takzvané tkáňové látky se z těl živočichů extrahují rozpouštědly a v parfemářství se používají jak pro jejich vůni (nebo spíš pach), tak pro jejich schopnost vůni stabilizovat a prodloužit její trvanlivost. V současné době jsou živočišné vonné látky tak drahé a nedostupné, že se z velké části nahrazují syntetickými napodobeninami.

Nejznámější vonné látky živočišného původu jsou:

  • Ambra: Údajně vzniká v trávicím ústrojí vorvaně při poranění polykanou stravou (kraby, sépiemi) a patří k nejcennějším vonným látkám.
  • Mošus neboli pižmo: Sekret, který se shromažďuje ve váčku v blízkosti pohlavních orgánů samce kabara pižmového (příbuzný asijských jelenů), v surové koncentrované podobě údajně páchne tak odporně, že se z toho lovcům kabarů spouštěla krev z nosu. Ve volné přírodě je kabar pižmový ohroženým druhem právě kvůli dřívějšímu lovu pro pižmo.
  • Cibet: Je výměšek pachových žláz poblíž řitního otvoru cibetky. Tuto vonnou látku můžeme cítit i z cibetkové kávy.
  • Kastoreum neboli bobrovina: Pochází z váčku mezi pohlavním a řitním otvorem bobra.

Syntetické vůně

laboratoř Pokrok ve vědě a chemii ve 20. století znamenal i revoluci ve světě vůní. Vědci našli způsob, jak vyrábět syntetické vonné látky, což umožnilo produkci levnějších vůní pro masový trh. Parfémáři byli najednou schopni napodobit i aroma, která neuměli extrahovat z přírodních zdrojů, jako je například to z konvalinky.

Díky uměle vytvořeným látkám tak dnes vznikají věhlasné kompozice a mnoho parfémů by pravděpodobně pouze za použití přírodních substancí nedosáhlo takové slávy.

  • Hlavními surovinami pro výrobu syntetických aromatických látek jsou především produkty ropného průmyslu a suroviny získávané při chemickém zpracování uhlí.3
  • V čistém stavu nemají jednotlivé syntetické vonné látky dostatečně zajímavou a plnou vůni, nebo nejsou dostatečně stabilní. Parfémovou kompozici proto často tvoří 30-50 vonných látek, někdy i stovky.
  • První parfém s přidanými syntetickými vonnými látkami byl Jicky v roce 1889.4
    Přidávají se k nim doprovodné látky, a to přesto, že jsou spojovány s množstvím závažných zdravotních obtíží u člověka (toxicita, vliv na hormonální systém, rakovinotvorba).5  Jde například o ftaláty, chemické UV filtry (oxybenzone či octinoxate), toluen, stabilizátory vůně, konzervanty či barviva.

Syntetické vonné látky se dále dělí na:

písmeno A Napodobeniny přírodních látek neboli přírodně identické látky

Na rozdíl od těch skutečně přírodních postrádají pozitivní biologické účinky. Protože jsou to pouze “kopie” přírodních látek, lidské tělo i příroda si s nimi umí poradit. Jsou tedy pro životní prostředí méně zhoubné než zcela syntetické vůně. Patří sem například: kumarin, vanilin, limonen nebo menthol.

písmeno B Zcela nové syntetické vůně

V přírodě se přirozeně vůbec nevyskytují. Mohou mít podobnou vůni jako některé přírodní látky, nebo naopak, naprosto odlišnou.6

Voňavý duel. Syntetika versus příroda duel koně

Přírodní a syntetické vonné látky jsou tedy hlavními aktéry všudypřítomných aromat.

Postavili jsme je do jednoho ringu a doufali v jasného vítěze. Jak souboj dopadl?

 

[table id=1 /]

Kdo je vítěz?

box Ačkoli i přírodní vonné látky mohou působit jako alergeny a v určitých kombinacích a koncentracích způsobovat zdravotní potíže, syntetické vůně představují mnohem větší zdravotní riziko.7 Používají se zpravidla v kombinaci desítek až stovek složek, často s příměsí přírodních vůní a doprovodných látek. To může být pro tělo obrovská zátěž, na kterou není přirozeně uzpůsobeno. Čelí sice relativně nízkým dávkám, zato v nepřirozených kombinacích a dlouhodobě. Již od miminka, v těle matky, se tak potýkáme s endokrinními disruptory, které ovlivňují hormonální systém. Syntetické vůně dnes překrývají přirozené „varovné pachy“ chemikálií, a my pak při úklidu s klidem nasáváme příjemnou vůni přípravků, které bychom rozhodně neměli vdechovat. Denně přicházíme do styku s potenciálními alergeny, karcinogeny a neurotoxickými látkami, které se často dlouhodobě akumulují v těle.8 9

parfém Pro představu, typický parfém se skládá  z přírodních a syntetických látek, alkoholu a vody. Alkohol v něm funguje jednak jako rozpouštědlo vonných složek, jednak zajišťuje jejich přijímání lidskou pokožkou a jejich postupné uvolňování do okolí. Do celkové kompozice se často přimíchávají konzervanty, stabilizátory i barviva. Hotový parfém obsahuje průměrně třicet, ale někdy až stovky vonných látek (schovaných pod tajemné slůvko “perfume”) a jeho složení na etiketě může vypadat třeba takhle:

zacpaný nos Alcohol, parfume, aqua, limonene, linalool, benzyl salicilate, hexyl cinnamal, ethylhexyl methoxycinnamate, hydroxycitronellal, citronellol, alphaisomethyl ionone, butyl methoxydibenzoylmethane, ethylhexyl salycilate, coumarin, BHT, geraniol, citral, benzyl benzoate, benzyl alcohol, amyl cinnamal, farnesol, eugenol, tocopherol, CI17200 (RED 33), CI14700 (RED 4), CI 19140 (YELLOW 5), CI 42090 (BLUE 1), CI 60730 (EXT. VIOLET 2).

Jak se stavíme k vůním my v Econea.cz?

ester
Ester Včelišová, produktová manažerka v Econea.cz

„Otázka vůní nám ležela v žaludku už dlouho. Tak nějak jsme tušili, že s těmi syntetickými to není příliš slavné. Před jakýmikoli závěry a prohlášeními jsme ale chtěli do celého toho sofistikovaného voňavého světa proniknout co nejhlouběji. Taky jsme se u toho řádně zapotili (a na to byly všechny vůně krátké :-)). Na našem e-shopu chceme nabízet jen takové produkty, které budeme sami bez obav používat. Zároveň jsme však nechtěli sklouznout k pokrytectví a prosazovat něco, co se sice tváří zdravě, ale mohlo by to ve velkém znamenat drancování přírody.“

Na základě naší detailní analýzy jsme došli k několika rozhodnutím:

  • Říkáme NE syntetickým vůním. Nejen, že jsou to produkty petrochemického průmyslu, ale pro lidské tělo i přírodu představují obrovský nápor. Jedna taková “vůně” v sobě obsahuje desítky až stovky přírodě úplně neznámých látek, se kterými si pak tělo ani země neumí poradit. O zdravotních rizicích ani nemluvě. Kromě toho, že finální produkt “voní”, nemají syntetické vůně žádný benefit pro organismus ani přírodu. Tento krok s sebou pro nás nese nejvíce následků. stop Znamená to vyřadit některé produkty (nebo celé značky). Byl to také jeden z několika důvodů, proč jsme již před časem vyřadili značku Frosch. Dalším, možná nejzásadnějším krokem, je vyřazení značky Yope. Ačkoli víme, že jejich atraktivní obrázkové lahvičky s krásně voňavými mýdly, sprchovými gely, krémy atd., byly u vás hodně oblíbené. Přesto je naše vědomí a svědomí silnější – to nám velí jednat v souladu s naším přesvědčením. Proto vám raději nabídneme stejně krásné a voňavé alternativy, které jsou navíc svou kvalitou přírodě i našim srdcím blíže.
  • V některých případech (hlavně u drogerie) tolerujeme přírodně identické vůně. Kdyby se na světě nahradily všechny aktuálně používané vůně jen čistě přírodními, bude to sice zdravější, ale bude to i ekologičtější? Pro jednu kapku esenciálního oleje je totiž zapotřebí několik kilo rostlin. Taková masová produkce by tedy měla podobné negativní dopady na životní prostředí jako mají třeba dnešní velkochovy. Přírodně identické látky proto považujeme za přijatelný kompromis. Jsou v přírodě lépe rozložitelné a také čističky odpadních vod si s nimi umí poradit lépe.
  • Veškeré ostatní vůně ve výrobcích na našich virtuálních poličkách pak budou pocházet pouze z přírodních zdrojů = 100% přírodní rostlinné vůně z éterických olejů.
  • Naším novým záměrem je rozšířit a podpořit nabídku neparfemovaných produktů. Všichni jsme zvyklí, že věci musí vonět, nejlépe pěkně dlouho. Tím se ale naše smysly otupují. Nejen, že pak necítíme jemné a přirozené vůně přírody, ale přemíra intenzivních vůní může kalit i naše rozhodovací schopnosti žena a květina (pokud jste zvědaví, jak jsme k tomu došli, těšte se na pokračování v článku o Aromaterapii). Samozřejmě, že i my sami raději sáhneme po pěkně voňavém krému. Jsou ale produkty, které vonět opravdu nepotřebují. Mysleme všichni na to a nakládejme s vůněmi s rozmyslem a střídmě.

 

A na závěr jsme pro vás všechny zásadní informace o vůních shrnuli do pěti kroků k voňavému životu bez obav:

květina5 kroků k bezpečně voňavému životu

  1. Vyhýbejte se uměle parfemovaným přípravkům. Syntetických vonných látek, které mohou podlamovat vaše zdraví, je bohužel obrovské množství. Doporučujeme se vyhýbat vonným (i ostatním) látkám na tomto seznamu rizikových složek v kosmetice a drogerii. “Snesitelnou” variantou jsou přírodně identické látky. Čističky si s nimi snáze poradí a v přírodě jsou biologicky odbouratelné. Samozřejmě by měly být bez prokázaných toxických účinků, a hlavně v bezpečných a přiznaných směsích – tedy bez pochybných doplňkových složek schovaných pod názvem “perfume”.
  2. Upřednostňujte parfemaci přírodní a co nejjednodušší. Tedy čím méně přírodních vonných složek obsahuje, tím lépe. Zejména pokud se jedná o přípravky, které si přímo nanášíte na pokožku a neoplachujete. To se týká i dekorativní kosmetiky či opalovacích přípravků, kde může být díky expozici slunečnímu záření a vyšším teplotám riziko nežádoucích účinků ještě větší.
  3. Hledejte certifikáty kvality. Například certifikace od EcoCertu nedovoluje v kosmetických produktech žádné vonné látky syntetické povahy.10  Certifikace NaTrue povoluje v kosmetických produktech pouze látky přírodní, deriváty přírodních složek a případně přírodně identické látky.11
  4. Pamatujte, že méně je někdy více. Opravdu potřebujete parfémované ubrousky? Opalovací krém s tropickým aroma? Toaletní papír s vůní heřmánku? Zkuste používat větší množství produktů bez parfemace. Vaše tělo vám poděkuje a příroda také. Představte si, že by výrobci ve všech produktech nahradili syntetické parfémy za přírodní esenciální oleje. Nevedlo by to k ničemu jinému, než k masivnímu drancování přírody.
  5. Pro miminka používejte produkty zcela bez parfemace (včetně té přírodní). Jedno malé miminko za den “použije” obrovské množství produktů. Šampon na vlásky, olej na koupání, pleťové mléko, krém pod plenky, opalovací krém, prací prostředek a aviváž na oblečení a pohybuje se po podlaze umyté detergentem. květina  Představte si tu zátěž na citlivý organismus děťátka, pokud jsou všechny tyto produkty s obsahem parfemace. Ani použití esenciálních olejů není přitom pro miminka vhodné a do 3 měsíců věku se nedoporučuje.

Prosíme, sdílejte článek se svým okolím a pomozte svým blízkým odhalit záškodníky ve vůních:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R1223&from=cs
2  https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/products/fragrance-allergens-labelling_cs
3 https://docplayer.cz/18719338-Analyza-vonnych-latek-v-kosmetickych-prostredcich-metodou-plynove-chromatografie.html
4 https://en.wikipedia.org/wiki/Jicky
5  http://www.safecosmetics.org/wp-content/uploads/2016/04/RED-LIST.pdf
6 http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/1999_07_412-420.pdf
7 https://d124kohvtzl951.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/09/26092837/BCPP_Right-To-Know-Report_Secret-Toxic-Fragrance-Ingredients_9_26_2018.pdf
8 https://www.ewg.org/sites/default/files/report/SafeCosmetics_FragranceRpt.pdf%20http://www.safecosmetics.org/fragrance-disclosure/learn-more/
9  https://d124kohvtzl951.cloudfront.net/wp-content/uploads/2018/09/26092837/BCPP_Right-To-Know-Report_Secret-Toxic-Fragrance-Ingredients_9_26_2018.pdf%20https://www.safecosmetics.org/wp-content/uploads/2015/02/Not-So-Sexy-report.pdf
10 https://ecocert.app.box.com/v/Ecocert-Standard
11 https://www.natrue.org/our-standard/
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..