Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno Přečtete za: 10 min

Víte, čím (se) myjete? Napínavé pátrání po tenzidech, jejich hrdinstvích i zločinech

úvodní obrázek

Bublají a pění, rozpouštějí, rozptylují a především – čistí! To vše mají ve svém repertoáru tenzidy neboli surfaktanty, bez nichž by váš prací prostředek nepral, čistič nepucoval a sprcháč nemyl. Jejich název pochází z anglické zkratky slov: SURFace, ACTive, AgeNT. Jedná se totiž o povrchově aktivní činitele a ačkoli nás zbavují nečistot, jejich pověst úplně bez poskvrny není.

Umí být překvapivě kruté k naší pokožce a možná trápí i tu vaši, právě teď, aniž byste o tom věděli. Nakoukli jsme proto mezi vědecké studie a vyšťourali o nich vše, co se dalo. Zajímá vás, co jsou tenzidy zač? Na které druhy si dát pozor a jak vybrat přípravek, který z pokožky nevytvoří vysušené svědící trápení? Pak čtěte až do konce.

Zbavují nás špíny a skvrn

mytí nádobí S velkou spoustou nečistot a skvrn pouhá voda nehne. Však to určitě znáte sami. Flek od zmrzliny na tričku. Připálený pekáč. Pokožka po celodenním trmácení městem. Opláchnutí vodou pomůže, ale tričko, pekáč ani pleť nevyčistí tak, jak bychom si přáli. Tuky obsažené v nečistotě se z fyzikálních důvodů s kapalinou zkrátka neumí smísit. Právě tady přichází na scénu tenzidy, které dokáží odstranit i nečistoty rozpustné v tucích. Najdete je tak ve všem, co má za úkol čistit – ve složení prostředků k domácímu pulírování, praní, ale i ve sprchových gelech či mýdlech.

laboratorní zkumavky Čisticí a mycí lahvičky pod vaším umyvadlem i na něm jsou tak zpravidla směsi tenzidů a dalších látek, které mají schopnost převádět nečistoty z pevného do kapalného prostředí, a odstraňovat je tak z povrchu. Účinnost tenzidů výrobci rádi zvyšují různými aktivačními přísadami, které upraví pH, sníží tvrdost vody nebo negativní vliv některých tenzidů na pokožku.1 Často však do výrobků přidávají také složky, kterým v Econea.cz rozhodně nefandíme. Příkladem jsou bělicí a zjasňující látky, některé antimikrobiální složky a staré známé syntetické parfémy, zahušťovadla či plnidla.

palma Vyrábí se z rostlinných olejů, ale i z ropy

Všechny tenzidy se dají vyrobit synteticky, tedy chemickou syntézou. A to jak z přírodních olejů a tuků, tak z ropných surovin. Obecně tedy platí, že syntetické tenzidy lze získat i z přírodních surovin, promítne se to ale na výrobní ceně, která se pak šplhá nahoru. Tenzidů je jako much. ropa Nejčastěji se dělí podle toho, jak se umí ve vodním prostředí rozkládat na ionty.2 Vznikly tak čtyři hlavní třídy, které se pak drolí na další podkategorie. Ale nebojte, žádnými krkolomnými názvy vás tu trápit nebudeme. Místo toho si ukážeme, jak se které tenzidy chovají k nám a našemu zdraví. To nám o nich pro naše účely ostatně prozradí mnohem více.

👉 Očíhnout zelené poklady od Haaro Naturo
👉 Očíhnout zelené poklady od Lobey
👉 Očíhnout zelené poklady od Onlybio
👉 Očíhnout zelené poklady od Lasaponaria
👉 Tip: Podívejte na výrobky Ben & Anna
👉 Očíhnout zelené poklady od Lamazuna

Trápí vás suchá a podrážděná pokožka? Možná za ni mohou tenzidy

Vnější vrstva naší kůže se skládá z odumřelých a na protein bohatých buněk. Ty jsou plné látek, které na sebe vážou vodu, a přirozeně tak pokožku udržují hydratovanou.3 Odumřelé buňky obklopují lipidy (tuky), a udržují tak pokožku pružnou. Můžete si to představit jako zeď s cihlami z kožních buněk, spojených lipidovou maltou. Zeď zabraňuje vypařování vody a zároveň chrání kůži před napadením zvnějšku.

vrchní vrstva kůže Když se však tato bariéra naruší, kůže vysychá, svědí, loupe se a je podrážděná. Naštěstí ji jen tak něco nerozhodí a většinou se ubrání. Jejím velkým nepřítelem jsou ale právě tenzidy. Jak už jsme si řekli, tenzidy jsou přeborníci v odstraňování nečistot. Nemají ale šanci rozpoznat, které látky kůži tvoří a které na ni nepatří. Nezřídka se tak stane, že z kůže odstraní i důležité složky, jako jsou například tuky. To rozhodí strukturu vnější vrstvy pokožky a její schopnost zadržovat vlhkost se oslabí. Stejně tak tenzidy s oblibou zbavují kůži i bílkovin a narušují její přirozenou mikroflóru. Výsledkem je vysušená a dehydrovaná pleť.

Zbytky mohou zůstat v pokožce, dráždit ji a narušovat

žena Říkáte si, že po sprše nebo při domácím úklidu se většina tenzidů z pokožky opláchne vodou, a vy jste proto v bezpečí? Ne tak docela. Některé se zuby nehty na pokožce udrží a začnou nahlodávat stabilitu ochranné vrstvy kůže. Způsobují také bobtnání přítomných bílkovin. Čím víc nabobtnají, tím větší je přitom podráždění pokožky. Pokud vás po mytí pravidelně trápí nepříjemný pocit napnuté kůže, dost možná za to mohou právě tenzidy.

A problém se prohlubuje. Tenzidy se totiž často používají také jako emulgátory v neoplachových výrobcích. Najdete je tedy i v lahvičkách s různými tělovými mléky a krémy. Při dlouhodobém kontaktu přitom mohou způsobit daleko větší potíže a demolovat živé buňky pokožky. Pocítit to můžeme i akutním svěděním a pálením. Negativní účinek na pokožce přetrvává, dokud dráždivý tenzid nesmyjeme. To ale zpravidla děláme opět přípravkem s obsahem tenzidu. Své kůži tak prakticky nedáváme šanci na odpočinek a regeneraci přirozeného obranného filmu.

👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

Jakým tenzidům se vyhýbat aneb trable nevydařené tabulky

question mark 3839456 1920 Právě tady se měla vyjímat. Úhledná tabulka. S jasným rozdělením často používaných tenzidů podle jejich dráždivosti. Kam se poděla?

Upřímně, nepodařilo se nám ji dát dohromady. Proč? Tady jsou tři zásadní důvody:

jedna Za prvé. Každý z nás je jiný a prostředek či tenzid, který někomu škodí, může druhý snášet bez potíží.

dva Za druhé. Samozřejmě vždy záleží také na dalších ingrediencích, ze kterých je produkt ukuchtěn. Roli hraje množství tenzidu v celkovém objemu a záleží také na tom, k jakému užití je přípravek určený. Dráždivost jednoho tenzidu se bude lišit u bezoplachového pleťového mléka a čističe na podlahu, který s vaší pokožkou přijde do styku jen minimálně.

tři Za třetí. Výsledky jednotlivých dostupných hodnocení dráždivosti se vždy trochu liší. Záleží na kritériích testování, koncentraci jednotlivých složek a také na druzích testovaných přípravků. záchranný kruh

Ale nebojte, v tom nepřehledném moři tenzidů vás utopit nenecháme. Zabořili jsme nosy hluboko do různorodých studií a ty nejzákeřnější tenzidy se nám přece jen podařilo odlišit od těch šetrnějších. Tady vám tedy házíme záchranný kruh. Chytejte!

Hodně pěny za málo peněz. Jak je to s postrachy SLS a SLES?

check 297273 1280 e1579161828862 SLS neboli Sodium Lauryl Sulfate

Právě o něm jste toho možná zaslechli nejvíce. Výborně pění, je velice levný a dobře biologicky odbouratelný. Není proto divu, že si ho výrobci tak oblíbili. Přidávají ho do mýdel, šamponů, sprchových gelů i zubních past.

  • šampon Spadá mezi nejdráždivější tenzidy, přesto ho najdeme ve složení bezpočtu konvenčních prostředků a spousta lidí si ho pravidelně pouští k tělu při mnoha každodenních aktivitách.
  • Jeho dlouhodobé používání způsobuje vysoušení pokožky i vlasů. Kůže může reagovat svěděním, pálením či zarudnutím. Lidé s citlivou či ekzematickou pokožkou by o něj neměli zavadit raději ani myšlenkou, natož aby si ho zvali do domácnosti.
  • Dráždivý je už od koncentrace 2 % a více. V detergentech se ale běžně objevuje v koncentracích 1 – 30 %, v kosmetice někdy až 50 %.4
  • Pokud ho ve výrobku najdete pospolu s jinými druhy tenzidů, škodlivý vliv na pokožku bude pravděpodobně menší.
  • V přírodní kosmetice ho schvaluje i uznávaná certifikace EcoCert.
  • Že jste slyšeli o jeho karcinogenních účincích? Na internetu o nich koluje mnoho fám, žádné studie je však nikdy nepotvrdily.5
  • Vyrábí se i z palmového oleje. Ten se může získávat velmi neudržitelným způsobem a přispívat k odlesňování deštných pralesů.6 Na toto závažné téma chystáme speciální článek.
👉 Očíhnout zelené poklady od Navia/kvitok

check 297273 1280 e1579161828862 SLES neboli Sodium Laureth Sulfate

woman 4566084 1920 Lidé si ho často pletou se SLS. I jeho dlouhodobé používání způsobuje vysoušení pokožky a vlasů. V tomto ohledu je ale o něco šetrnější než SLS.

  • Také SLES se vyrábí synteticky, z tzv. mastného alkoholu získaného z palmového nebo kokosového oleje.
  • Zákeřnější než SLS je tím, že během výroby prochází procesem ethoxylace. Při té se může uvolnit pravděpodobný karcinogen 1,4-dioxan. Ten se pak snadno dostane spolu se SLES do sprchového gelu či šamponu.7

left 297787 1280 e1579162442920 Oba druhy tenzidů, SLS i SLES, tak mohou dráždit pokožku, přičemž samozřejmě záleží na době působení a koncentraci. Akutní toxicita ani karcinogenita u SLS ani SLES nebyla během dosavadních výzkumů prokázána. Ke SLES se však váže riziko kontaminace karcinogenními nečistotami.

left 297787 1280 e1579162442920 Některým lidem přípravky s těmito tenzidy nevadí, zejména v případě, že se jedná o oplachový produkt používaný v malém množství. Proto a přesto se používání SLS a SLES pokládá za bezpečné a mohou se dle platné legislativy používat. A tak se také děje, většina pěnivých výrobků dnes obsahuje jeden z nich.

Potenciálně rizikové “nečistoty” v některých tenzidech

Rizikové nečistoty vznikají až během procesu výroby a kontaminují výsledný produkt. Ve složení výrobku tím pádem nejsou uvedeny, a spotřebitel se tak o nich nemá šanci dozvědět. Pojďme si na ně společně posvítit.

vykřičník Nitrosaminy

Vznikají za určitých podmínek přirozeně (obzvlášť v kyselém prostředí) z dusitanů a bílkovin, resp. ze sekundárních aminů. Vytvářejí se i v lidském žaludku, v potravinách se skrývají v masných produktech a obsahuje je i tabákový kouř. Pokusy na zvířatech ( 🙁 ) zjistily u 90 % zkoumaných nitrosaminů silný karcinogenní účinek a schopnost poškodit také DNA.8

Jako nečistota se mohou nacházet například v těchto tenzidech:

  • Diethanolamidy kokosových kyselin (Cocamid DEA) se právě kvůli tvorbě nitrosaminu přestávají jako tenzidy používat.
  • Spojován je s nimi někdy i tenzid SLS. Během procesu výroby SLS se však žádné chemikálie s obsahem dusíku nepoužívají, nitrosaminy proto nemohou vznikat. Podle některých zdrojů se však mohou vytvořit až následnou reakcí “v lahvi” s diethanolaminy (DEA) či triethanolaminy (TEA), kde zmíněný dusík obsažený je.
  • Za určitých podmínek může vznikat také při výrobě tenzidu CAPB (Cocamidopropyl betaine).

vykřičník Ethylen oxid

Je chemický meziprodukt v průmyslu při výrobě určitých látek. V menším množství se používá jako pesticid a insekticid, obsahuje ho i tabákový kouř. Je to známý lidský karcinogen (může způsobit rakovinu a leukémii), je mutagenní (mění genetický materiál, obvykle DNA), je spojen především se zvýšeným rizikem rakoviny prsu u žen.9

Jako nečistota se může nacházet například v těchto tenzidech:

  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Laureth-7, Sodium Myreth Sulfate

vykřičník 1,4-dioxan

Vzniká při ethoxylaci, při níž se ethylen oxid přidá k dalším chemickým látkám. Při tomto procesu může dojít ke kontaminaci produktu 1,4-dioxanem. Je klasifikován jako „pravděpodobný lidský karcinogen“ (nádory jater, žlučníku, nosní dutiny, plic, kůže a prsu) a zvířecí karcinogen.10

Jako nečistota se může nacházet například v těchto tenzidech:

  • Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Myreth Sulfate.
  • Pozor si ve složení výrobku dejte na chemické látky, které mají v názvu: „-eth“ , „PEG,“ „polyethylene“, „polyethylene glycol“ ,“polyoxyethylene“ nebo „-oxynol.
  • Podle některých údajů 97 % vlasových kondicionérů a 57 % dětských mýdel může být kontaminováno 1,4-dioxanem během procesu výroby. Podle jiné studie z roku 2008, bylo celých 46 % testovaných výrobků pro osobní péči kontaminováno 1,4-dioxanem.11 12 

Brrrr… A co teď s tím?

Při výrobě „potenciálně kontaminovaných“ detergentů se nečistoty dají odstranit. Pro výrobce je to však proces navíc, který prodražuje výrobu. Producenti konvenčních levných produktů to proto zpravidla vůbec neřeší.

pointing 2649315 1920 e1579161632478 Do svých domovů si tak zvěte jen přípravky od zodpovědných výrobců nebo nakupujte u prodejců, kteří své dodavatele a jejich výrobní procesy řádně prověřují. My v Econea.cz se produktům s obsahem rizikových tenzidů vyhýbáme. Pokud na našich poličkách zahlédnete přírodní přípravky s tenzidem Cocamidopropyl betaine, vězte, že u nich vždy prověřujeme jeho čistotu a zodpovědný přístup výrobce.

Vybírejte raději z bezpečnějších alternativ

check 297273 1280 1 e1579161955573 SCS neboli Sodium Coco sulfate

šampon
Šampon se šalvějí a citrónem laSaponaria

SCS spadá do kategorie mírně dráždivých tenzidů a ve svých produktech ho může mít i certifikovaná přírodní kosmetika.

  • Na rozdíl od výroby SLS z čisté kyseliny laurové, SCS se vyrábí přímo z kokosového oleje, který je směsí mastných kyselin, včetně zmíněné kyseliny laurové. SCS je tedy ve výsledku směsí SLS, sodium caprylic sulfate, sodium oleic sulfate a sodium stearyl sulfate.
    tuhý šampon
    Tuhý šampon pro objem od Haaro Naturo

    Namísto jejich vyjmenovávání se používá souhrnný název Sodium Coco sulfate.

  • V podstatě jde jen o jemnější variantu SLS.
  • K jeho výrobě se nevyužívá palmový olej.
  • Také u něj můžeme zpozorovat vysušování pokožky a vlasů, ale o něco mírnější než u SLS.13 14

check 297273 1280 1 e1579161955573 CAPB neboli Cocamidopropyl betaine

sprchový gel
Sprchový gel Bezstarostné ráno Navia/Kvitok

Vyrábí se z kokosového oleje a je to málo dráždivý tenzid.

  • Přimíchává se k jiným tenzidům ke snížení celkové dráždivosti produktu a obsahují ho i přípravky pro děti.
  • Během procesu výroby může vznikat stopové znečištění dráždivým amidoaminem, který často vyvolává pálení očí a svědění pokožky.
    sprchový gel Only Bio
    Hydratační a vyživující sprchový gel OnlyBio

    Jak jsme si řekli už výše, za určitých podmínek mohou vznikat i toxické nitrosaminy. Tyto nežádoucí nečistoty mohou výrobci technologicky odstranit. Při používání prostředku s tímto tenzidem je tedy třeba prověřit jeho čistotu.

  • Zajímavý je také titul, který si v roce 2004 CAPB vysloužil. Právě kvůli reakcím na tyto nečistoty se stal alergenem roku. 15 16
  • Podstatné zde je především to, zda výrobce čistotu CAPB řeší či nikoliv. V Econea.cz dbáme na kvalitu našich dodavatelů a výrobců a nechceme vám nabízet nic neprověřeného nebo nedůvěryhodného. Pokud je CAPB v produktech vysoké kvality i čistoty, považujeme ho za schůdnou alternativu ke konvenčním dráždivějším tenzidům.

check 297273 1280 1 e1579161955573 Lauryl Glucoside

zubní pasta
Bělicí zubní pasta s aktivním uhlím Ben & Anna

Je jemný surfaktant z kokosového nebo palmového oleje, krásně pění a pokožka ho velmi dobře toleruje.

  • Vhodný je i pro citlivou a dětskou pokožku, nevysušuje a udržuje její rovnováhu.
  • V přírodě je snadno biologicky odbouratelný.17

check 297273 1280 1 e1579161955573 Coco Glucoside

mycí pěna
Obličejová mycí pěna Lobey

Je vyrobený z kokosového oleje a glukózy, pomáhá zvyšovat pěnivost, a používá se také pro snížení podráždění, které mohou vyvolat jiné povrchově aktivní látky v produktu (např. SLS nebo SLES).

  • kondicionér
    Kondicionér s jojobou a zeleným čajem Eco Cosmetics

    Má jeden z nejnižších stupňů podráždění ze všech běžně používaných tenzidů, a je tedy vhodný i pro dětskou a citlivou pleť.

  • Pro lepší vlastnosti pěny (hladkost) se často používá spolu s Cocamidopropyl betaine.
  • Je plně biologicky odbouratelný.

check 297273 1280 1 e1579161955573 Decyl Glucoside

tuhý šampon
Tuhý šampon pro normální vlasy s pomerančem, anýzem a skořicí Lamazuna

Patří k “tenzidům nové generace”, které jsou jemné ke zdraví člověka i životnímu prostředí.

  • Derivuje se z cukru. Je velmi šetrný a může plnit i roli hlavního tenzidu v produktu, proto je jeho použití velice široké.18

check 297273 1280 1 e1579161955573 Saponiny

To jsou tenzidy obsažené v rostlinách, například v mýdlových ořechách či mydlici lékařské. Zpravidla silně pění.

  • Pokud by se saponiny dostaly ve větší koncentraci do přírody, mohly by škodit vodním tvorům (podobně jako je to u přírodních esenciálních olejů). Jako tenzid v šamponu, který pomohou odbourat mikroorganismy v čističce odpadů, se ale v životním prostředí nekumulují, a škodu tak nenapáchají.

A co mýdla?

mýdlo laSaponari
Tuhé olivové mýdlo s růžovým olejem a bambuckým máslem laSaponaria

Mají výborné čisticí účinky. Vyrábí se zmýdelňováním (saponifikací) z olejů a dalších tuků, respektive v nich obsažených mastných kyselin (kys. myristová, palmitová, stearová) reakcí s hydroxidem sodným či draselným.

  • Ve složení produktu je najdete například jako sodium cocoate – z kokosového oleje, sodium palmate – z palmového oleje, sodium olivate – z olivového oleje.
  • Nevýhodou mýdel je vysoké pH, které může potrápit zejména citlivou pokožku.
  • Také mýdla mohou obsahovat dráždivé tenzidy, o kterých jste se dočetli výše. I u nich tedy kontrolujte složení.

Mýdla a pH pokožky

žena akné Povrch pokožky má nízké pH, takzvaný kyselý ochranný plášť. Mnoho důležitých reakcí probíhá právě a výhradně při nízkém pH. Čisticí a pečující prostředky s vysokým pH tento přirozeně kyselý plášť pokožky narušují, a tím brání jejímu správnému fungování a regeneraci. Pokožka bobtná a snižuje se její pružnost. Množí se viry, plísně a bakterie, které pak mohou způsobovat akné.19 20

Co s tím?

palec nahoru Pokud máte zdravou pokožku a jednou denně se ošplíchnete mýdlem, žádnou katastrofu nezpůsobíte. Zdravá pokožka si totiž ochranný plášť, včetně milionu přátelských bakterií, umí poměrně rychle obnovit.

palec nahoruJiné je to však u citlivé či ekzematické kůže. Ta při častém používání prostředků s vysokým pH ztrácí svou ochranu, přirozené funkce a chřadne. Stejně tak používání mýdel neprospívá intimním oblastem, které jsou na vysoké pH velmi citlivé. Pozor tedy na produkty tvářící se jako “intimní mýdlo”. To, že se do mýdla přidá extrakt z dubové kůry nebo heřmánku, ho ještě nedělá vhodným pro intimní partie. Z našich nabytých znalostí vám doporučujeme se těmto mýdlům vyhnout.

Jak se tenzidy chovají v přírodě?

vana s listem Ve vysokých koncentracích mohou všechny tenzidy, ale i jakékoli jiné látky, působit v přírodě toxicky. Běžné koncentrace, které se dnes v detergentech a kosmetických přípravcích používají, jsou ale odbouratelné snadno. Čistírny odpadních vod větší část přípravku zachytí a se zbytkem si ve valné většině příroda poradí. Podle dostupných zdrojů je biologická rozložitelnost většiny prostředků s tenzidy vyšší než 90 %.21

Pozor na neudržitelně získaný palmáč

orangutan Oči na stopkách bychom měli mít u zdrojových surovin pro výrobu tenzidů. Velké množství se totiž vyrábí z palmového oleje, nejčastěji tenzidy SLS a SLES. Palmový olej přitom může pocházet z různých zdrojů, s různými důsledky pro přírodu a zvířata, která ji obývají.22 Brzy se o tom do detailu dočtete v chystaném článku.

Výrobci, kteří používají zodpovědně získávaný palmový olej nebo jeho alternativy, se tím obvykle “chlubí”. Zdroj a certifikace surovin proto rádi uvádí přímo na produktech.

  • RSPO Své eko-radary proto žhavte například na certifikát RSPO. Ten označuje palmový olej z udržitelných zdrojů (obvykle mimo Indonésii), který splňuje přísná kritéria na ochranu životního prostředí. Pod logem zeleného palmového listu najdete produkty, které nejen nezatěžují a neohrožují místní faunu a flóru, ale také podporují lokální výrobce a snižují míru chudoby v celém regionu.
  • certifikát EcoCert Obdobně “funguje” certifikát EcoCert – Natural Detergent made with Organic, nebo EcoCert – Natural Detergent.

Palmový olej se může ve složení výrobku schovávat v těchto ingrediencích:

lupa Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Ethyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol.

Dlouhatánský výčet látek, které se vyrábí z palmového oleje, můžete omrknout tady

Jak tedy vypátrat šetrnější mycí a čisticí prostředky?

Možná si teď říkáte, že to není vůbec jednoduchá otázka. A máte pravdu. Samozřejmě je potřeba sledovat celkové složení přípravku, ale jak jsme si ukázali, tenzidy v tom všem hrají důležitou roli. Prošlápli jsme vám proto cestičku. Držte se těchto deseti kroků a dojdete ke spokojenější pokožce a pevnějšímu zdraví.

10 krůčků k čistotě bez rizika:

  1. Méně je někdy více. Než vytáhnete celý arzenál pěnivých čističů, zvažte, zda nestačí obyčejná voda.
  2. bubliny Nevybírejte si přípravky podle toho, zda dobře pění. Pěna nerovná se čistota. Zpravidla je to naopak. Čím víc prostředek pění, tím agresivnější tenzidy obsahuje. O pěnivém omylu lidských koupelen si víc můžete přečíst tady.
  3. Výrobky s tenzidy SLS či SLES raději nepoužívejte dlouhodobě a pouze v oplachových produktech. Při pravidelném používání může dojít k podráždění pokožky, k nadměrnému vysušení a narušení její přirozené rovnováhy. Pokud najdete takzvané sulfáty ve svém oblíbeném šamponu nebo prostředku na mytí nádobí, nepropadejte panice, nemusíte se jich hned zbavovat. V rozumném dávkování je vypotřebujte a příště si pořiďte produkt s jemnějšími tenzidy.
  4. Používejte přípravky založené na tenzidech z přírodních látek, například tyto: kokos  SCS, CAPB, Lauryl Glucoside, Coco Glucoside či Decyl Glucoside. Podle aktuálních poznatků jsou šetrnější k pokožce, k přírodě, i svou výrobou. Takové tenzidy se nejčastěji získávají z kokosového nebo palmového (tomu se však my v Econea.cz vyhýbáme) oleje, ale například také z oleje řepkového, jako to dělají specialisté v Only Eco a Only Bio. Také u přírodních tenzidů si ale dávejte pozor a pořizujte si jen zodpovědně vyrobené produkty.
  5. Upřednostněte produkt s certifikací přírodní kosmetiky. Ta totiž syntetické (a zpravidla nejškodlivější) tenzidy netoleruje, navíc ručí za původ a udržitelnost surovin, ze kterých se vyrábí použité přírodní tenzidy.
  6. Ve složení hledejte několik názvů tenzidů, často jsou šetrnější než přípravky s jedním typem tenzidu. Povrchově aktivní složky se v přípravcích shromažďují do shluků. Pokud jsou shluky velmi malé, dostanou se snadno skrz pokožku a způsobují podráždění. Směsi tenzidů se ale shlukují do větších útvarů. Ty pokožkou tak snadno neprojdou, a tím pádem ji tolik nepoškodí.23
  7. detektiv Sledujte i další ingredience ve výrobku. Na nepěknostech mohou s tenzidy spolupracovat i další obsažené látky. Tenzidy mohou narušit ochranný film pokožky, a usnadnit tak dalším prevítům záškodnickou činnost na našem těle. V konvenční kosmetice se často ukrývají syntetické parfémy, konzervanty či barviva. O umělých navoněncích se více dozvíte například v tomto článku.
  8. Na přípravcích hledejte pH ideálně nižší než 6.24 Mycí prostředky s vyšším pH zpravidla způsobují pokožce větší škody, než ty s nižším pH.
  9. Ve složení pátrejte po kvalitních rostlinných olejích jako je slunečnicový, po mastných kyselinách jako je stearic acid a zvláčňovačích jako je glycerin a sorbitol. Tyto ingredience pokožku hydratují a pomohou jí dodat to, o co jí tenzidy během čištění okradou. palmy
  10. Dejte pozor na palmáč. Některé tenzidy mohou pocházet z palmového oleje. Ujistěte se proto, že výrobce používá zodpovědně získaný palmový olej, který nepřispívá k odlesňování deštných pralesů. Hledejte například certifikát RSPO.

Čekali jste, že od nás uslyšíte nějaký jasný ortel? Rozsudek těch zločinných tenzidů? Potřebu si věci alespoň trochu zaškatulkovat, si v sobě asi neseme všichni. Ani my na tom nebyli před psaním tohoto článku jinak. Po jeho přečtení už je vám nejspíš jasné, že ne vždy jsou jednoznačné soudy tím nejlepším řešením (nejen ve světě přírodní kosmetiky?). Na něco se při brouzdání v našich virtuálních regálech však spolehnout můžete:

  1. V bezoplachové kosmetice u nás najdete pouze ty nejšetrnější tenzidy.
  2. V žádné naší kosmetice nenajdete SLS ani SLES.
  3. U výrobců, kteří ve svých produktech používají CAPB, jsme ověřovali jeho čistotu. Zároveň všechny naše značky důkladně vybíráme a navazujeme spolupráci jen s takovými, kterým důvěřujeme.
  4. Stejně tak důkladně vždy prověřujeme i celkové složení produktů. econea logo Nechceme vám nabízet nic, co bychom si dle aktuální míry našeho poznání sami nedali bez obav na tělo a do těla.

Rádi bychom vás informovali, že se Navia přejmenovala na Kvitok.

Prosíme, sdílejte článek se svým okolím. Snad pomůže i dalším lidem k pevnějšímu zdraví:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://web.archive.org/web/20130215211301/http://www.epa.gov/dfe/pubs/laundry/techfact/keychar.htm
2 http://www.w.chemicke-listy.cz/docs/full/1999_07_421-427.pdf
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20211113
4, 6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/
5 http://www.hoax.cz/hoax/zkontrolujte-si-svuj-sampon/
7 https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706089/sodium_laureth_sulfate/
8 https://path.azureedge.net/media/documents/RH_condom_wrkshp_session7_en.pdf
9 https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726229/ETHYLENE_OXIDE/
10 https://www.epa.gov/sites/default/files/2014-03/documents/ffrro_factsheet_contaminant_14-dioxane_january2014_final.pdf
11 http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/14-dioxane/
12 https://www.ewg.org/enviroblog/2008/03/natural-products-contain-carcinogenic-contaminant
13, 15 http://chemicaloftheday.squarespace.com/qa/2011/9/26/sodium-coco-sulfate.html
14 http://www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/sodium-coco-sulfate.html
16 http://www.epitesty.cz/pasports/A%20029.pdf
17 http://www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/lauryl-glucoside.html
18 http://www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/decyl-glucoside.html
19 http://www.snowwhiteandtheasianpear.com/2014/09/skincare-discovery-why-ph-of-your.html
20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489300
21 https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=11894
22 https://glopolis.org/wp-content/uploads/kudy-tece-palmovy-olej.pdf
23 https://kindofstephen.com/two-aspects-which-affect-the-harshness-or-mildness/
24 https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/myths/the-ultimate-guide-to-ph-and-your-skin.html
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno

  1. Váš článek je nevyvážený, zapomínate zmínit, že suroviny se navzájem dotoxikují a odtoxikují. Zřejmě máte informace z knihy Víta Syrového. Není vše pravda co píšete, ale zřejmě ke zvýšení prodejnosti Vašeho porfolia se to hodí, Vyděsit a nabídnou zdánlivě čistý produkt. Je to neetické, ale dnes se na etiku moc nehraje. Navíc většinou tyto články píší lidé, kteří s danou surovinou nemají zkušenost.-) Carpe Diem

  2. Jsem ráda, že jsem našla tento článek (mám pocit už pár roků dozadu), ráda se k němu vracím. Nedávno jsem ho zase někde sdílela… ale… taky nesouhlasím úplně se vším (to už nevím, jak vecpat do původního komentáře). Dlouho jsem se SLS/SLES vyhýbala (podobně jako třeba silikonům), ale zjistila jsem, že opravdu záleží na tom konkrétním výrobku. A snese ho i ta citlivá pleť, né že ne. Například nyní mám doma obličejový mycí gel, koupený v drogerce (tam se mimochodem ten sortiment začíná dost zlepšovat), není přírodní, ale je hydratační a nikdy po něm tu pleť vysušenou nemám. Krásně vyčistí – například po použití opalováku se silikony (který jsem předtím „rozbourala“ trochou hydrofilního oleje), když si chci dopřát něco „důkladnějšího“, a podráždění jsem také nezpozorovala. Už jsem měla pěny/gely s nějakým certifikátem přírodní kosmetiky, a dopadlo to kolikrát hůř.
    Nakonec všechno je chemie… záleží, jak s tím naložíme.
    …tím chci říct, že není potřeba se zbytečně bát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..