Diskuze a zkušenosti: 3 x komentováno Přečtete za: 9 min

Postrach jménem palmový olej. Má jeho bojkotování smysl?

Všudypřítomný palmový olej

Odvrácená strana palmového oleje se k nám začala natáčet už nějaký ten rok zpátky. Dnes tak z něj mají hořkou pachuť v ústech i ti, kteří se jinak o ekologii či lidská práva moc nezajímají. S palmáčem si pojíme smutný obrázek orangutana, který kvůli odlesňování přichází o svůj domov. Už trochu automaticky vnímáme, že bychom si ho měli držet od těla. Neuvědomujeme si ale, že jsme s ním v těsném kontaktu každičký den, že jeho devastující skvrna prosakuje mnohem dál než k indonéským lidoopům a že ani jeho bojkotování možná není správným řešením.

Protestní cedule Pojďme si tedy o palmovém oleji udělat vlastní obrázek, co říkáte? Na následujících řádkách si osaháme jeho obdivuhodné kvality. Nahlédneme důvody jeho odpůrců i argumenty zapřísáhlých fanoušků. A dáme vám i tahák, se kterým ho kolem sebe snáze odhalíte. Měl by palmáč zmizet z povrchu zemského? A můžeme i my, obyčejní lidé, pomoci ke změně k lepšímu?

Posedlost palmovým olejem. Jak se zrodila?

plody palmy olejné Palmy olejné, vzrostlé stromy s bujnými trsy červeného ovoce, byly populární už ve starověku. Její plody tvoří z poloviny právě olej, který lidé dlouhá tisíciletí používali na vaření. Slupky semen spalovali, aby získali zdroj tepla a z listů splétali košíky i krytinu na střechy. Hitem se však palma stala až v posledních několika desetiletích. Moderní člověk s podnikavým duchem totiž kápnul na multifunkční využití jejího oleje. Zalíbila se mu i obláčkově krémová struktura a zjistil, že z obdivuhodné výnosnosti stromů se dají ždímat tuze pěkné peníze. Tak vznikla novodobá posedlost palmou olejnou. A právě ta se stala kamenem úrazu, přes který budeme pravděpodobně klopýtat ještě dlouho.

krém na ruce Tak se palmový olej stal Michaelem Jordanem mezi rostlinnými tuky. Stejně jako legendární basketbalista, i palmáč je “u míče” daleko nejčastěji z celého týmu. Pokrývá hned třetinu celosvětové spotřeby rostlinných olejů a vsadíme boty, že i vy jste ho dnes použili. Možná ho obsahoval šampon, který jste si ráno pěnili ve vlasech. Zubní pasta na vašem kartáčku, make-up, který zakryl rozespalou tvář. V burákovém másle jste si ho rozmázli na chleba a ve smetánce jste si ho přikápli i do své kávy. Šance, že ho máte ve svém životě, je zkrátka vysoká.

V roce 2018 se 53 % z celkové spotřeby dovezeného palmového oleje v EU využilo na pohon aut. Evropský parlament však na palmáč v pohonných hmotách uvalil od letošního roku stopku.1 2
 Zavadíte o něj v každém druhém baleném výrobku. V sušenkách, zmrzlinách, čokoládách, trvanlivém pečivu, pizze, v příkrmech pro prcky, nebo ve žrádle pro domácí mazlíčky. Smaží na něm fastfoody po celém světě a plné jsou ho i české hřbitovy. Vyrábí se z něj totiž také svíčky. Ukrytý je v drogerii a kosmetice. Z tělových krémů, rtěnek i mýdel si ho den co den vtíráme do kůže. A pohání i naše auta. Valná většina ho totiž končí v biopalivech.

Co na něm všichni vidí?

U Jordana to byla síla, mrštnost, odhodlání a skvělá schopnost vést svůj tým. Jaké kvality dovedly na výsluní palmový olej?

  • sušenkyÚžasná konzistence. Má funkci takzvaného strukturního tuku. V potravinách zabraňuje hrudkovatění a dodává jim požadovanou tuhost. Pro tyto kvality je oblíbený i v kosmetice. Nemá žádný odér a jeho konzistence je hladce krémová.
  • Tepelná stabilita. Při smažení na tomto oleji nedochází ke vzniku zdraví škodlivých transmastných kyselin. Částečně tedy nahradil ztužené tuky, které se dostaly na seznam vyvrhelů.
  • Konzervační schopnost. Palmový olej je velice odolný, a produktům tak propůjčuje dlouhou trvanlivost.
  • Nízká cena. Je nejlevnější ze všech rostlinných olejů. Palma olejná má ve srovnání s alternativami nejvyšší výnosnost na rozlohu půdy. Olej produkuje už po třech letech a “dojit” se nechá dlouhých dvacet roků. Nevyžaduje téměř žádnou péči a na sklizeň z osmi hektarů stačí jeden člověk.
  • profitPodpora lobby. Nezanedbatelné je i politické lobby indonéského a malajského průmyslu, které vedlo k dotacím a povinnému používání palmového oleje například v palivech i u nás v Evropě.3
  • Lukrativita. Cena palmového oleje se v posledních deseti letech ztrojnásobila. Indonésii, největšímu světovému producentovi, zajistila více než 6% růst. Plocha osázená palmami olejnatými se tam během 20 let zvětšila 27x a v roce 2019 činila 14,6 milionu hektarů.4
👉 Očíhnout zelené poklady od You & Oil
👉 Očíhnout zelené poklady od Lamazuna

10 tučných hříchů. Jak palmový olej škodí?

Jenže co se stane, když se spoléháme jen na jednoho hráče? Jako když se všichni nahrnou na jednu stranu bárky, rovnováha je tatam a jeden za druhým zahučíme ve vodě. Nejinak je tomu i s posedlostí palmovým olejem. V jakých patáliích má své umaštěné prsty?

1. Odlesňování a devastace původní krajiny

palm trees 3591430 1920 1 Následující statistiky mluví za vše. Každou hodinu je kvůli palmovým plantážím v jihovýchodní Asii vykácený deštný prales o rozloze 300 fotbalových hřišť.5 OSN přitom odhaduje, že 98 % primárního deštného pralesa v nížinách Indonésie do roku 2022 zcela zmizí.6 Mezi roky 2001 a 2017 přišla Indonesie o 24 milionů hektarů lesního porostu. To je plocha bezmála stejná jako rozloha Velké Británie.7 8

2. Požáry a znečišťování ovzduší

lesní požár Povolení k vysazení nové plantáže jde mnohem snáze získat na “holé” půdě. Požáry lesů a rašelinišť se tak stávají rutinou. Ačkoli pachatelé většinou nebývají dopadeni, žháři jsou pravděpodobně palmoolejné společnosti. Vrstva organické hmoty přitom na území rašelinišť (největších zásobáren uhlíku na planetě) dosahuje někdy i deseti metrů. Požáry jsou tak téměř neuhasitelné a uhlík mohou uvolňovat do atmosféry měsíce i roky. Není tedy divu, že je dnes Indonésie jedním z pěti největších původců emisí skleníkových plynů na světě.9

👉 Očíhnout zelené poklady od Navia/kvitok

3. Vyčerpání půdy a vznik “zelených pouští”

vyprahlá půda Palma olejná z půdy kromě vody, které denně spotřebuje několik desítek litrů, vysaje všechny živiny. Během 20 až 60 let tak za sebou zanechá naprosto sterilní “poušť”, na které nic užitečného nevyroste. Dokumentární film Michala Gálika odhaluje detaily.

4. Ilegální zábor půdy a vytlačení původních obyvatel

Prvním krůčkem správným směrem je zákaz vydávání nových povolení pro palmové plantáže. To vydal v roce 2018 indonéský prezident Joko Widodo.10 
Plantážní podnikání patří mezi největší konfliktní sektory v Indonésii a pravděpodobně i v Malajsii. Nové plantáže vznikají na pozemcích, které patří místním obyvatelům. Zákony je přitom nechrání a životy domorodých obyvatel tak palmoolejný byznys převrací naruby. Obživa, kultura i náboženství místních jsou totiž od okolní přírody neoddělitelné.

5. Novodobé otroctví a znásilňování žen

indonéská žena Samotná OSN přirovnává pracovní podmínky na palmoolejných plantážích k modernímu otroctví. Sběrači pracují 6 dní v týdnu za minimální mzdu, obklopeni pesticidy a herbicidy, bez dostatečných ochranných pomůcek. Na sociálním žebříčku se dotýkají samotného dna. Plody palem sbírá také mnoho žen. Ty jsou často pod pohrůžkou ztráty práce sexuálně zneužívány. Vykořisťování a napadání žen na palmových plantážích je v současnosti vyšetřováno. Ukazuje se přitom, že s tímto odvětvím se v Indonesii a Malajsii pojí také obchodování s lidmi a dětská práce.11

6. Ohrožení potravinové bezpečnosti místních

Obyvatelé žijící v oblastech produkce palmového oleje ztrácí půdu, na které pěstovali plodiny. Někteří dostanou práci na plantážích, jiní přijdou o zdroj obživy kompletně. Plodiny, dříve pěstované lokálně, se musí dovážet a jejich cena roste.

7. Znečištění vody a půdy pesticidy a herbicidy

mrtvá ryba Agresivní pesticidy navíc místním způsobují řadu zdravotních potíží. Chemické látky se kromě toho z půdy dostávají také do vody a znemožňují jim i další způsob obživy – rybolov. Vyčerpaná půda navíc ztrácí schopnost zadržovat vodu a riziko rozsáhlých požárů roste.

8. Dovoz přes půl zeměkoule

Největšími světovými producenty palmového oleje jsou Indonesie a Malajsie. Palmový tuk se tak do evropských čokolád, mýdel a biopaliv vozí přes půl planety.

9. Zvýšení emisí skleníkových plynů

CO2 emisePlíce naší planety mizí a nahrazují je nekonečné lány palem olejných. Ty mají méně biomasy než lesy a z ovzduší tak zadrží několikanásobně méně oxidu uhličitého. Při likvidaci “vysloužilé” palmy se pak oxid uhličitý vrací zpět do atmosféry. K tomu připočítejme emise z odlesňování a oxidace rašelinišť a také odhad, že každý hektar rašeliniště osázený těmito palmami vyprodukuje během 25 let zhruba 3 750 až 5 400 tun CO2.12

10. Vymírání ohrožených druhů

orangutan mládě Kvůli rozšiřování plantáží přišlo o svůj domov obrovské množství živočichů. Hodně se mluví o orangutanech, ale zdaleka nejde jen o ně.

V ohrožení jsou také giboni, sumaterští nosorožci a tygři, malé kočkovité šelmy a další méně známé, ale neméně důležité druhy živočichů, rostlin i hub.

Druhá strana mince. Čím argumentují příznivci palmáče?

Pokud vás dopady současného palmoolejného šílenství úplně neomráčily, podívejte se s námi i na druhý břeh olejové řeky. Jako e-shop se nezřídka setkáváme s nabídkami od firem či značek, které od palmového oleje nechtějí upustit. Kterými argumenty se přitom ohání? A mají snad jejich důvody něco do sebe?

řepka odrážka “Žádná jiná plodina nemá takovou výnosnost.” Stejné množství kokosového nebo sójového oleje by zabralo 4krát až 10krát více území. Hektar půdy osázený palmami olejnými vynese ročně 4 tuny oleje, řepkou pouze 0,67 tun, slunečnicemi pak 0,48 tun a sójou pouhých 0,38 tun za rok.13  Kompletní přechod na současné alternativní rostlinné oleje by tak paradoxně vedl k ještě větší míře odlesňování.

emoji 5843458 1920 “Nepotřebuje tolik pesticidů a hnojiv jako alternativní plodiny.” Informace o nutnosti a hojnosti chemického zásahu při pěstování palem olejných se různí.14 15 Zdá se však, že ve srovnání se slunečnicovým či řepkovým olejem je potřeba skutečně nižší. Kokosový olej je pesticidy ale také zatížen jen málo a k šetrnosti jeho pěstování přispívá i to, že sklizeň probíhá ručně.16

cassiano barletta 79tvrMC Ifc unsplash e1613052994995 křížek“Má skvělé zdravotní benefity.” Palmáč se stal nejkonzumovanějším rostlinným olejem na světě. V mnoha výrobcích nahrazuje ztužené rostlinné tuky, které obsahují zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Ačkoli tělu neškodí jako zmiňované tuky, neznamená to, že jde o zdraví prospěšnou potravinu. Rozhodně se nejedná o potravinu s nenahraditelně blahodárnými kvalitami.17 18

emoji 5843458 1920 1 “Pokud má certifikát udržitelnosti zdroje, není se čeho bát.” Bohužel, udržitelnost produkce v současnosti stoprocentně negarantuje žádná certifikace. Největší spolehnutí je zřejmě na BIO certifikaci, RSPO má své mouchy. Sdružení čelí kritice za nedostatečné kontroly a předpojatost. Výrobce tak získá jistotu pouze pokud odebírá palmový olej od drobných pěstitelů. V rámci velkoplantážního pěstování se totiž konkrétní plantáže dohledávají jen horkotěžko.

odrážka “V kosmetice a potravinářství je ho jen zlomek.” To je v globálním měřítku pravda. Pro potravinářské a kosmetické účely se používá jen 10 % z jeho celkové produkce. Většina putuje do pohonných hmot.

palm trees 3591430 1920 emoji 5843458 1920 2 “Drancování deštného pralesa má jiné primární příčiny.” Přes polovinu světového úbytku lesních porostů mají na svědomí zemědělství, pastviny pro dobytek (masný průmysl), dolování a těžba (nerostné bohatství). Ano. Stromy padají k zemi také kvůli hamburgerům a luxusnímu nábytku z ebenového dřeva. V Malajsii a Indonesii je však hlavní příčinou právě palmový olej.

odrážka “Jsme na něm ekonomicky závislí.” Jde o důležitou plodinu pro hrubý domácí produkt mnoha ekonomik světa. V Indonesii a Malajsii díky palmám olejným nosí jídlo na stůl zhruba 4,5 milionu lidí.19

Certifikovaný palmový olej. Proč na něj není 100% spolehnutí?

Bohužel, udržitelnost produkce palmového oleje se dá zcela garantovat jen těžko. Výrobce získá jistotu jedině detailním prověřením konkrétní palmoolejné plantáže.
RSPO certifikace Asi nejznámější certifikaci uděluje RSPO, dobrovolné sdružení lidí a firem svázaných s palmovým průmyslem, v čele s výkonným ředitelem skupiny Unilever, která je jedním z největších odběratelů palmového oleje. Ačkoli RSPO nastoluje principy udržitelné produkce palmového oleje, je kritizována za nedostatečné kontroly jejich dodržování v praxi. Odlesňování nebrání (na což poukazuje i studie z roku 2020), zakazuje ho pouze na ”vysoce hodnotných územích” a vydávání certifikací zpochybňuje korporátní lobby. Přesto RSPO zcela nezavrhujeme. Organizace, pod tlakem kritiky a žádostí o větší důslednost a transparentnost, usiluje o zlepšení. Za lepší alternativu však považujeme BIO certifikaci, potvrzující původ suroviny z ekologického zemědělství. Mezi další sdružení, která se snaží zpřísnit pravidla a kontroly pěstování palmáče, patří FONAP (Fórum pro udržitelnost palmového oleje, jehož členem je i kosmetická značka Weleda), POIG (Palm Oil Innovation Group) a TFT (The Forrest Trust).20

Problémem není palmový olej. Problémem jsme my

Evropský parlament se k palmovému oleji postavil jasně. Odborníci ale zákaz používání palmáče k výrobě biopaliv v EU také zpochybňují. Někteří argumentují, že odlesňování v Indonesii a Malajsii bude pokračovat dál. Cena palmového oleje podle nich kvůli nezájmu EU klesne a propast mezi cenami jeho alternativ se tím ještě prohloubí. Levný palmový olej tak místo EU odkoupí jiné země.21

louis hansel shotsoflouis gBxUqEpBPsI unsplash Jednostranný pohled a absolutní bojkot této plodiny na všech frontách nám tedy podle všeho nepomůže. Problém se jen přenese jinam. Varovné praporky ostatně plápolají i nad sójou. Rozšíření jejího pěstování způsobilo od roku 2008 přímé odlesňování hned z 8 %.22 Nová studie z roku 2020 zase upozorňuje na úbytek biodiverzity kvůli pěstování kokosových palem na tropických ostrovech.23 Ačkoli studii mnozí zpochybňují, připomíná, že riziko může přinést neuvážené nadužívání kterékoli plodiny.24

Katastrofu nezpůsobuje palmový olej sám o sobě. Tvoříme ji opět my sami. Tím kde, jak a kolik palmy olejné pěstujeme. Palmový olej se dá produkovat i udržitelně. Dělají to tak drobní farmáři, kteří palmy vysazují na stávající zemědělské půdě (nikoliv na půdě získané vykácením pralesa či vypálením rašeliniště). Takové pěstování, šetrnější k životnímu prostředí i k lidem, probíhá ale pouze v malém měřítku. Zda může ekologicky a zároveň výdělečně probíhat i velkovýroba palmového oleje, je zatím sporné.

Oříšek. Jak získat palmový olej bez palmy olejné?

alga 1299962 1280 e1613053752530 Výzkumníci po celém světě ale dumají, jak získat olej stejných kvalit i bez palmy olejné. Tak se zrodila například listnatá rostlina podobná tabáku nebo čiroku obohacená o geny s vysokou produkcí oleje.25 Motorový olej by se pak mohl získávat také ze speciálního druhu řas.26 Co se týče biopaliv, testují a pomalu se zavádí další alternativy, zejména biopaliva druhé generace, která využívají nepotravinářské suroviny. Příkladem je třeba biometan ze zpracování čistírenských kalů v Brně.27 Kosmetický průmysl pak experimentuje se směsí exotických olejů. Ta sice produktům propůjčuje podobné kvality jako palmový olej, její dostupnost a cena je však stále překážkou.28

Alternativy jsou tedy na dosah. Klíčovým dílkem k úspěchu bude ale zatím spíše snaha o střídmost v používání palmového oleje a vůle ke změně. U nás v Econea.cz vůli rozhodně najdete a přejeme si, aby byla tak všudypřítomná, jako sám palmový olej. 🙂

Jak se k palmáči stavíme v Econea.cz?

šipkaPalmový olej neakceptujeme jako primární surovinu. Pokud nás osloví výrobce, který s palmovým olejem takto pracuje, snažíme se šířit osvětu a motivovat ke změně.

šipkaU značek, kterým důvěřujeme, tolerujeme možnost výskytu derivátů palmového oleje. Tedy pokud jejich udržitelný původ potvrzují certifikace, ideálně BIO nebo RSPO. Jen na vysvětlenou – deriváty se totiž někdy vyskytují již v přísadách, které výrobce kupuje. Některé složky se mohou vyrábět z různých druhů olejů a dodavatelé daných surovin je vyrábí z toho, co mají zrovna k dispozici.

Pomoci můžete i vy. #odpalmujse

  • Vyhýbejte se palmovému oleji v potravinách. Číst složení doporučujeme tak či tak. 🙂 Palmový tuk musí být ze zákona na obalu uveden. Nejčastěji ho najdete v polotovarech, krémech, polévkách, sušenkách, čokoládách, ale třeba i v listovém těstě. Jako skvělá pomůcka poslouží i tahle aplikace.
  • fast food Přikloňte se k rostlinné stravě. Omezení spotřeby masa, mléka a vajec z velkochovů by v nemalé míře řešilo i problém palmového oleje. Ten je totiž ve velkochovech běžně a ve velkém zkrmován.
  • Omezte fastfoody. V tamních kuchyních velmi rádi smaží právě na palmovém oleji. Uděláte přitom něco pro ekologii i své zdraví. Nebo se ve svém oblíbeném podniku optejte, jaký olej používají a případně je inspirujte k přesedlání na šetrnější alternativu.
  • 0 e1613054593859Nakupujte od prověřených dodavatelů a značek, které se palmovému oleji snaží vyhýbat. Ti, kteří sahají po udržitelných zdrojích, se tím obvykle chlubí a uvádí například certifikace. Nebo si průzkum udělejte sami. Pomůže vám i tenhle seznam značek kosmetiky i drogerie, do kterých má palmáč zákaz vstupu. Nepřítomnost palmového oleje i jeho derivátů v jednotlivých produktech potvrzuje například certifikát Orangutan Alliance. Mezi naše oblíbené značky, které se palmáči kompletně vyhýbají patří třeba Eco Cosmetics, You & Oil, slovenský Kvitok, nebo pak Lamazuna z Francie.
  • markus spiske sFydXGrt5OA unsplashPřihlédněte k certifikátům udržitelného pěstování. Stoprocentní spolehnutí na ně bohužel není, ale nastolují pěstitelům určité mantinely a kritéria produkce. Kromě BIO certifikace je to RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), FONAP (Fórum pro udržitelnost palmového oleje), POIG (Palm Oil Innovation Group) a TFT (The Forrest Trust).
  • Upřednostněte lokální produkty z lokálních olejů. Podporujte místní firmy, domů si zvěte ideálně produkty v BIO kvalitě. Ruku sice ponoříte do prasátka o něco hlouběji, cena takových produktů je ale pochopitelná. Odráží férové mzdy farmářů a šetrné způsoby pěstování. Pamatujte, že právě nízká cena palmového oleje způsobuje jeho nadužívání.
  • U kosmetiky, drogerie a krmiv pro zvířata mějte oči na stopkách. V nich se palmáč často maskuje pod různorodými názvy. Kompletní seznam látek, které mohou pocházet z palmového oleje, by se nám do tabulky nevešel. Okouknout ho můžete třeba tady. My jsme vypíchli ty nejběžnější. Mějte ale na paměti, že dané složky se mohou derivovat i z jiných olejů.

Jak odhalit palmový olej

ecological footprint 4123696 1920 e1613056730244

V Econea.cz věříme, že naše každodenní rozhodování řekne víc než tisíc slov. Ač se může zdát nedůležité a rutinní. Co si hodíte na talíř k obědu, nebo do nákupního košíku, má význam. Ano. Každý z nás je jen kapka v moři. Ale moře by bez kapek přece nebylo. Ptejte se tedy ve svých oblíbených podnicích, nebo svých kosmetických značek, zda palmový olej používají a případně jim dejte impulz ke změně. Trh v dnešním silně konkurenčním světě na požadavky zákazníků reaguje rychle.

Palmového oleje se ze dne na den nezbavíme a zdá se, že by to ani nebyla ta pravá cesta. Můžeme se ale společnými silami pokusit jeho nadužívání zase vrátit do větší rovnováhy. Co říkáte?

Prosíme, sdílejte článek se svými blízkými. Ať se může k palmovému oleji postavit zodpovědně co nejvíce lidí:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Navrh bez nazvu 26 Mňamkózní pastilky s Bachovými esencemi Veselá škola od Energie rostlin pro klid a sebevědomí školáků.Omrknout
Navrh bez nazvu 27 Antistresová roll-on aroma tyčinka Saloos pro uvolnění napětí a povzbuzení při únavě a vyčerpání.Očíhnout
Navrh bez nazvu 28 Zvýhodněná BIO sada šamponu, kondicionéru a masky pro suché vlasy od italské Officina Naturae.Omrknout
Navrh bez nazvu 30 Úklidový starter pack univerzálních pomocníků pro eko domácnost za výhodnou cenu od Allnature.Očíhnout
Navrh bez nazvu 29 Na suchá chodidla a popraskané paty jedině regenerační balzám Hebké nožky od slovenského Kvitku.Omrknout
Navrh bez nazvu 31 Zdravá BIO dobrota do kapsy v podobě ovocných koulí z datlí, fíků, vlašáků a kokosu od Sunny Fruit.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://www.transportenvironment.org/press/almost-two-thirds-palm-oil-consumed-eu-burned-energy-new-data
2 https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-roku-20121-bude-platit-zakaz-pridavani-palmoveho-oleje-do-paliv-problem-zustavaji-potraviny
3 https://plus.rozhlas.cz/spotreba-palmoveho-oleje-v-eu-klesa-bambuckym-maslem-nahradit-nejde-rika-7168469
4 https://www.statista.com/statistics/971424/total-area-of-oil-palm-plantations-indonesia/
5 https://twitter.com/unep/status/1078184599296069633?lang=en
6 https://www.rainforest-rescue.org/topics/palm-oil/questions-and-answers#start
7 https://www.globalforestwatch.org/dashboards/country/IDN/?category=summary&economicImpact=eyJ5ZWFyIjoyMDA1fQ%3D%3D&location=WyJjb3VudHJ5IiwiSUROIl0%3D&map=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%3D%3D
8, 10 https://www.hrw.org/report/2019/09/23/when-we-lost-forest-we-lost-everything/oil-palm-plantations-and-rights-violations
9 https://theses.cz/id/hvipt9/DP-Bergerov_N_2019_Palmov_olej.pdf
11 https://www.independent.co.uk/news/rape-abuses-in-palm-oil-fields-linked-to-top-beauty-brands-ap-indonesia-malaysia-boss-wife-b1724704.html
12 https://ec.europa.eu/environment/forests/pdf/palm_oil_study_kh0218208enn_new.pdf
13 https://www.ufop.de/files/6313/9290/2452/M-competitiveness-YZ-2010.pdf
14 https://www.downtoearth-indonesia.org/story/pesticide-use-oil-palm-plantations
15 https://croplife.org/case-study/the-role-of-insecticides-in-the-integrated-management-of-pests-of-oil-palm-in-southeast-asia/
16 http://palmoilis.mpob.gov.my/publications/POD/pod51-erich.pdf
17 https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/by_the_way_doctor_is_palm_oil_good_for_you
18 https://www.healthline.com/nutrition/palm-oil#TOC_TITLE_HDR_7
19 https://palmoilalliance.eu/wp-content/uploads/2019/10/Brochure-Palm-Oil-Story-2019-FINAL.pdf
20 https://www.palmoilfreecertification.org/mission-statement
21 https://www.iscc-system.org/eco-business-winners-and-losers-from-the-proposed-ban-on-palm-oil/
22 https://www.forbes.com/sites/davekeating/2019/03/14/eu-labels-biofuel-from-palm-oil-as-unsustainable-bans-subsidies/?sh=9dbe05e9c9da
23 https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706113948.htm
24 https://www.sciencemag.org/news/2020/07/claim-coconut-oil-worse-biodiversity-palm-oil-sparks-furious-debate
25, 28 https://www.bbc.com/future/article/20200109-what-are-the-alternatives-to-palm-oil
26 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590140018300029
27 https://www.businessinfo.cz/cs/clanky/projekt-cirkularni-doprava-v-brne-vyhral-v-soutezi-eon-energy-globe-v-kategorii-firma-125652.html
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuze a zkušenosti: 3 x komentováno

  1. Dobry den, s palmovym tukem jsem se setkal jeste v dobe, kdy se o nem bezne nehovorilo, a to ciste nahodou, kdy na dovolene v zahranici, jsme omylem misto masla koupili smes masla a palmoveho tuku. Neco, co bylo chutove tak odporne, ze jsme to vyhodili. Po navratu z dovolene jsem se o nej zacal zajimat a sledoval jsem, jak behem let postupne nahrazuje jine tuky v potravinach. Jsem hodne na sladke takze me to dost mrzelo, protoze potraviny, obsahujici palmovy tuk, jsou chutove o mnohem horsi. Coz je take duvod, proc spoustu potravin, ktere byly drive bez tohoto tuku, dnes uz proste tak vyborne nejsou. Mel jsem moznost i porovnat cokoladu zname znacky s palmovym tukem urcenou na asijsky trh a bez palmoveho tuku a rozdil byl neskutecne veliky. A take prinasi strevni problemy. Coz jsou podle me dva hodne zasadni duvody, proc se palmovemu tuku v potravinach vyhnout. Po me prvni zkusenosti dokonce i podezrivam konkretni vyrobce masla, ze palmovym tukem castecne „nastavuji“ maslo, coz by zrovna v dnesni dobe byl slusny rychly prijem. S pozdravem AB

    1. Hezký den!

      Moc děkujeme za komentář. Nízká cena palmového tuku je pro výrobce velkým lákadlem, tak se bohužel postupně vplížil do tolika potravin. 🙁 A jak píšete, kromě ekologických dopadů může negativně ovlivňovat i chuť. Doufáme, že se vývoj otočí a díky osvětě se od používání palmového oleje v tomto neúnosném měřítku upustí.

      Děkujeme za sdílení zkušeností. Mějte se moc hezky. 🙂

      Tereza z Econea.cz

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..