Postrach jménem palmový olej. Má jeho bojkotování smysl?

Odvrácená strana palmového oleje se k nám začala natáčet už nějaký ten rok zpátky. Dnes tak z něj mají hořkou pachuť v ústech i ti, kteří se jinak o ekologii či lidská práva moc nezajímají. S palmáčem si pojíme smutný obrázek orangutana, který kvůli odlesňování přichází o svůj domov. Už trochu automaticky vnímáme, že bychom si ho měli držet od těla. Neuvědomujeme si ale, že jsme s ním v těsném kontaktu každičký den, že jeho devastující skvrna prosakuje mnohem dál než k indonéským lidoopům a že ani jeho bojkotování možná není správným řešením.
Posedlost palmovým olejem. Jak se zrodila?
Co na něm všichni vidí?
U Jordana to byla síla, mrštnost, odhodlání a skvělá schopnost vést svůj tým. Jaké kvality dovedly na výsluní palmový olej?
Úžasná konzistence. Má funkci takzvaného strukturního tuku. V potravinách zabraňuje hrudkovatění a dodává jim požadovanou tuhost. Pro tyto kvality je oblíbený i v kosmetice. Nemá žádný odér a jeho konzistence je hladce krémová.
- Tepelná stabilita. Při smažení na tomto oleji nedochází ke vzniku zdraví škodlivých transmastných kyselin. Částečně tedy nahradil ztužené tuky, které se dostaly na seznam vyvrhelů.
- Konzervační schopnost. Palmový olej je velice odolný, a produktům tak propůjčuje dlouhou trvanlivost.
- Nízká cena. Je nejlevnější ze všech rostlinných olejů. Palma olejná má ve srovnání s alternativami nejvyšší výnosnost na rozlohu půdy. Olej produkuje už po třech letech a “dojit” se nechá dlouhých dvacet roků. Nevyžaduje téměř žádnou péči a na sklizeň z osmi hektarů stačí jeden člověk.
Podpora lobby. Nezanedbatelné je i politické lobby indonéského a malajského průmyslu, které vedlo k dotacím a povinnému používání palmového oleje například v palivech i u nás v Evropě.3
- Lukrativita. Cena palmového oleje se v posledních deseti letech ztrojnásobila. Indonésii, největšímu světovému producentovi, zajistila více než 6% růst. Plocha osázená palmami olejnatými se tam během 20 let zvětšila 27x a v roce 2019 činila 14,6 milionu hektarů.4
10 tučných hříchů. Jak palmový olej škodí?
Jenže co se stane, když se spoléháme jen na jednoho hráče? Jako když se všichni nahrnou na jednu stranu bárky, rovnováha je tatam a jeden za druhým zahučíme ve vodě. Nejinak je tomu i s posedlostí palmovým olejem. V jakých patáliích má své umaštěné prsty?
1. Odlesňování a devastace původní krajiny
2. Požáry a znečišťování ovzduší
3. Vyčerpání půdy a vznik “zelených pouští”
4. Ilegální zábor půdy a vytlačení původních obyvatel
5. Novodobé otroctví a znásilňování žen
6. Ohrožení potravinové bezpečnosti místních
Obyvatelé žijící v oblastech produkce palmového oleje ztrácí půdu, na které pěstovali plodiny. Někteří dostanou práci na plantážích, jiní přijdou o zdroj obživy kompletně. Plodiny, dříve pěstované lokálně, se musí dovážet a jejich cena roste.
7. Znečištění vody a půdy pesticidy a herbicidy
8. Dovoz přes půl zeměkoule
Největšími světovými producenty palmového oleje jsou Indonesie a Malajsie. Palmový tuk se tak do evropských čokolád, mýdel a biopaliv vozí přes půl planety.
9. Zvýšení emisí skleníkových plynů
Plíce naší planety mizí a nahrazují je nekonečné lány palem olejných. Ty mají méně biomasy než lesy a z ovzduší tak zadrží několikanásobně méně oxidu uhličitého. Při likvidaci “vysloužilé” palmy se pak oxid uhličitý vrací zpět do atmosféry. K tomu připočítejme emise z odlesňování a oxidace rašelinišť a také odhad, že každý hektar rašeliniště osázený těmito palmami vyprodukuje během 25 let zhruba 3 750 až 5 400 tun CO2.12
10. Vymírání ohrožených druhů
V ohrožení jsou také giboni, sumaterští nosorožci a tygři, malé kočkovité šelmy a další méně známé, ale neméně důležité druhy živočichů, rostlin i hub.
Druhá strana mince. Čím argumentují příznivci palmáče?
Pokud vás dopady současného palmoolejného šílenství úplně neomráčily, podívejte se s námi i na druhý břeh olejové řeky. Jako e-shop se nezřídka setkáváme s nabídkami od firem či značek, které od palmového oleje nechtějí upustit. Kterými argumenty se přitom ohání? A mají snad jejich důvody něco do sebe?
“Má skvělé zdravotní benefity.” Palmáč se stal nejkonzumovanějším rostlinným olejem na světě. V mnoha výrobcích nahrazuje ztužené rostlinné tuky, které obsahují zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Ačkoli tělu neškodí jako zmiňované tuky, neznamená to, že jde o zdraví prospěšnou potravinu. Rozhodně se nejedná o potravinu s nenahraditelně blahodárnými kvalitami.17 18
Certifikovaný palmový olej. Proč na něj není 100% spolehnutí?
Problémem není palmový olej. Problémem jsme my
Evropský parlament se k palmovému oleji postavil jasně. Odborníci ale zákaz používání palmáče k výrobě biopaliv v EU také zpochybňují. Někteří argumentují, že odlesňování v Indonesii a Malajsii bude pokračovat dál. Cena palmového oleje podle nich kvůli nezájmu EU klesne a propast mezi cenami jeho alternativ se tím ještě prohloubí. Levný palmový olej tak místo EU odkoupí jiné země.21
Katastrofu nezpůsobuje palmový olej sám o sobě. Tvoříme ji opět my sami. Tím kde, jak a kolik palmy olejné pěstujeme. Palmový olej se dá produkovat i udržitelně. Dělají to tak drobní farmáři, kteří palmy vysazují na stávající zemědělské půdě (nikoliv na půdě získané vykácením pralesa či vypálením rašeliniště). Takové pěstování, šetrnější k životnímu prostředí i k lidem, probíhá ale pouze v malém měřítku. Zda může ekologicky a zároveň výdělečně probíhat i velkovýroba palmového oleje, je zatím sporné.
Oříšek. Jak získat palmový olej bez palmy olejné?
Alternativy jsou tedy na dosah. Klíčovým dílkem k úspěchu bude ale zatím spíše snaha o střídmost v používání palmového oleje a vůle ke změně. U nás v Econea.cz vůli rozhodně najdete a přejeme si, aby byla tak všudypřítomná, jako sám palmový olej. 🙂
Jak se k palmáči stavíme v Econea.cz?
Palmový olej neakceptujeme jako primární surovinu. Pokud nás osloví výrobce, který s palmovým olejem takto pracuje, snažíme se šířit osvětu a motivovat ke změně.
U značek, kterým důvěřujeme, tolerujeme možnost výskytu derivátů palmového oleje. Tedy pokud jejich udržitelný původ potvrzují certifikace, ideálně BIO nebo RSPO. Jen na vysvětlenou – deriváty se totiž někdy vyskytují již v přísadách, které výrobce kupuje. Některé složky se mohou vyrábět z různých druhů olejů a dodavatelé daných surovin je vyrábí z toho, co mají zrovna k dispozici.
Pomoci můžete i vy. #odpalmujse
- Vyhýbejte se palmovému oleji v potravinách. Číst složení doporučujeme tak či tak. 🙂 Palmový tuk musí být ze zákona na obalu uveden. Nejčastěji ho najdete v polotovarech, krémech, polévkách, sušenkách, čokoládách, ale třeba i v listovém těstě.
- Omezte fastfoody. V tamních kuchyních velmi rádi smaží právě na palmovém oleji. Uděláte přitom něco pro ekologii i své zdraví. Nebo se ve svém oblíbeném podniku optejte, jaký olej používají a případně je inspirujte k přesedlání na šetrnější alternativu.
Nakupujte od prověřených dodavatelů a značek, které se palmovému oleji snaží vyhýbat. Ti, kteří sahají po udržitelných zdrojích, se tím obvykle chlubí a uvádí například certifikace. Nebo si průzkum udělejte sami. Pomůže vám i tenhle seznam značek kosmetiky i drogerie, do kterých má palmáč zákaz vstupu. Nepřítomnost palmového oleje i jeho derivátů v jednotlivých produktech potvrzuje například certifikát Orangutan Alliance. Mezi naše oblíbené značky, které se palmáči kompletně vyhýbají patří třeba Eco Cosmetics, You & Oil, slovenský Kvitok, nebo pak Lamazuna z Francie.
Přihlédněte k certifikátům udržitelného pěstování. Stoprocentní spolehnutí na ně bohužel není, ale nastolují pěstitelům určité mantinely a kritéria produkce. Kromě BIO certifikace je to RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), FONAP (Fórum pro udržitelnost palmového oleje), POIG (Palm Oil Innovation Group) a TFT (The Forrest Trust).
- Upřednostněte lokální produkty z lokálních olejů. Podporujte místní firmy, domů si zvěte ideálně produkty v BIO kvalitě. Ruku sice ponoříte do prasátka o něco hlouběji, cena takových produktů je ale pochopitelná. Odráží férové mzdy farmářů a šetrné způsoby pěstování. Pamatujte, že právě nízká cena palmového oleje způsobuje jeho nadužívání.
- U kosmetiky, drogerie a krmiv pro zvířata mějte oči na stopkách. V nich se palmáč často maskuje pod různorodými názvy. Kompletní seznam látek, které mohou pocházet z palmového oleje, by se nám do tabulky nevešel. Okouknout ho můžete třeba tady. My jsme vypíchli ty nejběžnější. Mějte ale na paměti, že dané složky se mohou derivovat i z jiných olejů.
V Econea.cz věříme, že naše každodenní rozhodování řekne víc než tisíc slov. Ač se může zdát nedůležité a rutinní. Co si hodíte na talíř k obědu, nebo do nákupního košíku, má význam. Ano. Každý z nás je jen kapka v moři. Ale moře by bez kapek přece nebylo. Ptejte se tedy ve svých oblíbených podnicích, nebo svých kosmetických značek, zda palmový olej používají a případně jim dejte impulz ke změně. Trh v dnešním silně konkurenčním světě na požadavky zákazníků reaguje rychle.
Palmového oleje se ze dne na den nezbavíme a zdá se, že by to ani nebyla ta pravá cesta. Můžeme se ale společnými silami pokusit jeho nadužívání zase vrátit do větší rovnováhy. Co říkáte?
Prosíme, sdílejte článek se svými blízkými. Ať se může k palmovému oleji postavit zodpovědně co nejvíce lidí:
Nejoblíbenější zelené poklady
Jaro je jako stvořené pro 100% přírodní sirup Bylinková očista od oblíbené značky LEROS. | Omrknout | |
Darujte květinu jinak. 6 ks semínkových bomb Blossombs v designovém platu na vajíčka. | Očíhnout | |
Vůně čerstvě posečené louky ukrytá ve směsi esenciálních olejů Jarní vánek od Saloos. | Omrknout | |
Stříbrovlásky a blondýnky zbaví žlutých podtónů výhodná sada šamponu a masky laSaponaria. | Očíhnout | |
Tradiční zinková mast Medarek na všechny kožní neduhy pro dospělé i novorozeňátka. | Omrknout | |
Hravá hypoalergenní pěna do koupele s bublifukem Jack n' Jill, se kterou je čvachtání zábava. | Očíhnout |
Zdroje důležitých tvrzení
Dobry den, s palmovym tukem jsem se setkal jeste v dobe, kdy se o nem bezne nehovorilo, a to ciste nahodou, kdy na dovolene v zahranici, jsme omylem misto masla koupili smes masla a palmoveho tuku. Neco, co bylo chutove tak odporne, ze jsme to vyhodili. Po navratu z dovolene jsem se o nej zacal zajimat a sledoval jsem, jak behem let postupne nahrazuje jine tuky v potravinach. Jsem hodne na sladke takze me to dost mrzelo, protoze potraviny, obsahujici palmovy tuk, jsou chutove o mnohem horsi. Coz je take duvod, proc spoustu potravin, ktere byly drive bez tohoto tuku, dnes uz proste tak vyborne nejsou. Mel jsem moznost i porovnat cokoladu zname znacky s palmovym tukem urcenou na asijsky trh a bez palmoveho tuku a rozdil byl neskutecne veliky. A take prinasi strevni problemy. Coz jsou podle me dva hodne zasadni duvody, proc se palmovemu tuku v potravinach vyhnout. Po me prvni zkusenosti dokonce i podezrivam konkretni vyrobce masla, ze palmovym tukem castecne „nastavuji“ maslo, coz by zrovna v dnesni dobe byl slusny rychly prijem. S pozdravem AB
Hezký den!
Moc děkujeme za komentář. Nízká cena palmového tuku je pro výrobce velkým lákadlem, tak se bohužel postupně vplížil do tolika potravin. 🙁 A jak píšete, kromě ekologických dopadů může negativně ovlivňovat i chuť. Doufáme, že se vývoj otočí a díky osvětě se od používání palmového oleje v tomto neúnosném měřítku upustí.
Děkujeme za sdílení zkušeností. Mějte se moc hezky. 🙂
Tereza z Econea.cz
Ďalší blog plný lží a neoverených informácií.