Diskuze a zkušenosti: 11 x komentováno Přečtete za: 14 min

Jak na zdravé a zářivě bílé zuby bez kazů?

1290x450px zuby

Zářivě bílé zuby nejsou jen záležitostí estetiky. Správná péče o náš chrup má vliv na celkovou kvalitu našeho života. Díky ní můžeme předejít nepříjemným zdravotním komplikacím a návštěvy zubaře proměnit z noční můry v prevenci.

Jaké tedy jsou „tajné“ fígle pro to, abyste od zubaře chodili vždy s úsměvem? Jak je to vlastně s tolik diskutovaným fluorem? A jací pomocníci váš chrup udrží v bezvadném stavu, i když si svůj život neumíte představit bez občasného mlsání a pití kávy? Podívali jsme na zoubek poctivé zelené ústní hygieně!

Základní péče o zuby a dásně

Na trhu existuje spousta vychytávek v péči o váš chrup, o jejichž nezbytnosti vás prodejci mohou přesvědčovat tak dlouho, dokud si je nepořídíte. Diamantové zubní pasty, ústní sprchy, bělicí proužky a mnoho dalších. Jejich používání vám, ve většině případů, samozřejmě neuškodí. Otázkou ale je, nakolik jsou efektivní ve srovnání s manuálním čištěním a klasickou pastou. Ať už jste si chtěli práci jakkoliv usnadnit, pro zdravé zoubky si zkrátka musíte trošku máknout.

žena si čistí zuby

Pro perfektně provedenou ústní hygienu je nejdůležitější řídit se těmito dvěma zásadami:

  1. Čistěte si zuby pravidelně a správnou technikou.
  2. Mějte u sebe vždy kvalitní kartáček.

Pojďme se na ně podívat trochu blíž. Za těmito jednoduchými pravidly je totiž víc vědy, než se může na první pohled může zdát.

Vyberte si kvalitní zubní kartáček

Výběr zubního kartáčku je klíčový. Jedině kvalitní zubní kartáček (a správně zvolená technika čištění) si totiž poradí s plakem, který se usazuje na povrchu zubů. Díky kombinaci kartáčku a vhodného čištění tak budete mít zaručen zdravější chrup i spokojeného zubaře. A když je spokojený zubař, budete zaručeně šťastnější i vy.

Jaké vlastnosti by měl mít kvalitní zubní kartáček?

Výběr zubních kartáčků je v dnešní době ohromný, ale jen zlomek vlastností odpovídá tomu, co musí pořádný kartáček splňovat. Pojďme se na ně podívat blíž.

Jemné štětiny

Možná máte pocit, že se plaku zbavíte jen tvrdými štětinami, protože jak se říká, „na hrubý pytel je potřeba hrubá záplata“. U zubů to ale neplatí. Zubní plak je měkký, tvrdé štětiny tak nejsou potřeba. Naopak, neprospívají zubní sklovině ani dásním a mohou způsobit odkrývání zubních krčků.1

Tvrdost štětin má navíc na čištění pramalý vliv. I velmi jemné štětiny si se zubním plakem velice dobře poradí, když používáte správnou techniku čištění.

Při výběru kartáčku je pak dobré koukat nejen na jemnost štětinek (měkké, střední a podobně) ale také na tloušťku vlákna, které se měří se v tzv. mil nebo mm. Ta určuje právě tvrdost štětin. Čím je tloušťka menší, tím je kartáček jemnější. Velmi jemné štětinky prémiových švýcarských kartáčků mají například vlákna s mm 0,1, tvrdé pak 0,18. Tedy čím větší číslo, tím tvrdší vlákna.

Přiměřená hlavice kartáčku

Nekupujte kartáčky s velkou hlavicí, ale takové, které čistí jeden, maximálně dva zuby najednou. Jedině tak je vyčistíte opravdu důkladně. Věnujete totiž pozornost každému zubu zvlášť, což je pro správně provedenou ústní hygienu velmi důležité.

Husté štětiny

Mezery, rozdílná délka štětin, speciální gumové vložky? To váš kartáček nepotřebuje. Důležitá je jedině hustota štětin, tedy kolik štětin se vměstná na malou plochu kartáčku.

blue 2729231 1280
Příklad nevhodného kartáčku s velkou hlavou a řídkými štětinkami

Správnou hustotu štětinek a tloušťku vláken mají některé prémiové značky švýcarských kartáčků, jako je například kartáček TIO TIOBRUSH Ultrasoft v eko variantě, který je z více než 90 % vyrobený z rostlinných obnovitelných materiálů.

Tipy na zubní kartáčky, za které dáme ruku do ohně

Zubní kartáčky jsou spotřební zboží a za život jich použijeme ohromné množství. Jen v Americe se ročně vyhodí téměř miliarda kartáčků! 2

A to už je pořádná hromada plastu. Pro nás v Econea.cz je velmi důležité, že i k ústní hygieně se dá přistupovat ekologicky.

Kartáčky i zubní pasty si vybíráme opravdu pečlivě, abychom při jejich používání tolik nezatěžovali životní prostředí. V naší nabídce tak najdete hned několik značek, které spojují zodpovědný přístup k ústní hygieně se zodpovědným přístupem k Zemi.

Ať už si vyberete zubní kartáčky TIO vyrobené z rostlinných materiálů, kartáčky Preserve z recyklovaných kelímků od jogurtů nebo některé z bambusových kartáčků, máte jistotu, že si plak na vaše zuby jen tak nepřijde. A zajásá i planeta.

Jako doplňkovou péči o zuby pak můžete použít i větvičku z kořenů stromu Salvadory perské, která se k zubní hygieně používá odpradávna a je plná blahodárných látek. Obsahuje vápník, vitamin C, saponiny, flavonoidy a antibakteriální a antimikrobiální látky. Čistí, bělí, leští zuby a posiluje dásně.

Na trhu se objevuje stále více možností, jak se o své zuby starat důkladně a přitom tolik nezatěžovat přírodu.

Na slovíčko o zubních kazech

Zubní kaz začíná u zubního plaku. Ten si můžeme představit jako tenkou vrstvu bakterií, která při nesprávném čištění mohutní a může se proměnit až na zubní kámen. V horším případě tyto bakterie způsobují zubní kaz – ty okem nepatrné mršky mají totiž schopnost rozkládat naši zubní sklovinu.

Žena u zubaře

Zubní kaz nás může pěkně potrápit. Objevuje se nejčastěji na žvýkacích plochách zubů, a pokud si pravidelně nekontrolujete zuby v zrcadle, pak jej pravděpodobně poznáte až ve chvíli, kdy vás začne bolet. Na povrchu zubu můžete také zpozorovat menší prohlubeň, místo se obvykle zbarví do křídově bílé barvy. Nejdříve může zub reagovat na teplé a studené nápoje zvýšenou citlivostí, poté o sobě dá vědět při žvýkání nebo čištění zubů.

Jak dlouho trvá, než se vyloupne? Zubní kaz nevzniká přes noc, obvykle se jedná o proces, který trvá až několik měsíců. Prevence zubního kazu u dětí i dospělých je stejná: Důslednost při čištění, pravidelná péče a preventivní zubní prohlídky.

Můžete zubní kaz vyléčit i doma?

Návštěva zubaře nemusí být nic příjemného. Proto vás možná napadlo, jestli se přece jen nemůžete zbavit bolesti zubů sami a zubní kaz vyléčit i v domácích podmínkách.

Záleží na tom, v jakém stadiu se kaz nachází. Pokud se vám na zubech v postiženém místě objevila zatím jen bílá skvrnka, může se ještě kaz zacelit sám. Je třeba ale zlepšit zubní hygienu, čistit správnou technikou, používat kvalitní pastu a samozřejmě také mezizubní kartáčky. Ledování postiženého místa, kloktání slivovicí, žvýkání tymiánu nebo hřebíčku – podobných „babských“ rad na bolest zubů a zubní kazy existují desítky. Některé mohou zabrat a ulevit vám. Budou-li ale problémy přetrvávat, je třeba zatnout bolavé zuby a k lékaři se přece jen vypravit. Pokročilejší kaz pak odstraní zubař, na ten už nevyzrajete. Postižená část se musí vyvrtat a vyplnit.3

Jak poznat zubní kaz u dětí?

Stejně jako u dospělých i u dětí kaz způsobují bakterie, které v kombinaci se slinami, potravinami a kyselinami vytváří plak. Na vině je špatná ústní hygiena, častá konzumace potravin s vysokým obsahem cukrů a škrobů i snížené množství slin.4

Usmívající se holčička

U dětských mléčných zubů poznáte zubní kaz tak, že se jim na zubech napadených kazem začnou objevovat bílé skvrny, které značí rozpad skloviny. Zoubky také mohou být citlivější na rozdílné teploty. Poté se na zubu objevuje dutina, která se začne prohlubovat a získávat tmavší hnědou až černou barvu. Každé dítě ale může mít jiný průběh. Zatímco někdo začne mít oteklé dásně, které mohou až krvácet, jiný špunt ani nemusí tušit, že nějaký kaz má, objeví jej až zubař. Ten musí odstranit zkaženou část zubu a nahradit jej výplní. Protože odstranění může pěkně potrápit a způsobit nejednu slzičku, je dobré se zvlášť důkladně zaměřit na prevenci.5

Jak na prevenci zubního kazu u dítěte?

  • Dětský úsměv Nejspíš vás to nepřekvapí: Základní prevence je pravidelná dětská ústní hygiena. Jakmile vykoukne první zoubek, je třeba začít čistit.
  • Klíčem je také vyvážená strava. Lepivým dobrůtkám, bonbónům a čokoládám dejte sbohem. Nebo jim alespoň dočasně zamávejte.
  • Kaz může způsobit i pití sladkých šťáv před spaním, po vyčištěných zoubkách je lepší neslazené pití.
  • Prevencí je také pravidelná návštěva zubaře. Dle zákona mají děti a mladiství do 18 let právo na preventivní kontroly u zubaře dvakrát ročně. Poprvé byste k němu měli zajít se svými dětmi mezi 6. a 12. měsícem života, jakmile se začnou prořezávat první zoubky.
👉 Očíhnout zelené poklady od Lavera
👉 Očíhnout zelené poklady od Urtekram
👉 Očíhnout zelené poklady od Tio
👉 Očíhnout zelené poklady od Preserve
👉 Očíhnout zelené poklady od Eco Cosmetics
👉 Očíhnout zelené poklady od Lasaponaria
👉 Očíhnout zelené poklady od Hydrophil
👉 Tip: Podívejte na výrobky Ben & Anna

Jaká je správná technika čištění zubů?

Zuby bychom měli čistit jemnými vibračními, případně krouživými pohyby pod úhlem 45 stupňů. Nejvíce pozornosti je pak potřeba věnovat prostoru mezi zuby a dásní, kde se drží nejvíce plaku.

Důležité je si zuby čistit dvakrát denně po dobu 2 minut – jedině tak věnujeme dostatečnou pozornost každému zubu. Nesmíme zapomínat ani na pravidelnou výměnu kartáčku, a to ideálně po uplynutí tří až čtyř měsíců nebo ve chvíli, kdy jsou štětinky hodně opotřebované.

Vyhněte se drhnutí zubů rychlým pohybem dopředu a zase zpět. Tento způsob vás nezbaví plaku, nesvědčí ale ani dásním. Takhle můžete čistit jedině kousací plošky stoliček.

Mrkněte na správnou techniku čištění. Ve videu se mluví i o používání pasty s fluorem, o tomto tématu si ještě řekneme za chvíli:

Proč se vyplatí používat mezizubní kartáčky

Aby vás časem netrápily kazy a nevábný dech, ke správnému výběru kartáčku a vybroušené technice čištění je moudré přidat ještě jednoho až dva pomocníky. Zubaři a dentální hygienisté celého světa apelují na každého z nás: Nezapomínejte na mezizubní kartáček!

A dobře vědí proč. Co oči nevidí, o to se totiž postará právě tento pomocníček. Ano, je to nepříjemné, zejména na začátku. A taky se na něj snadno zapomíná. Když však přijde na odstraňování zubního plaku, tudíž i na prevenci zubního kazu, je mezizubní kartáček jednoduše nejefektivnější. A jeho používáním efektivně bojujeme i proti parodontitidě a zánětu dásní.6

Čím to je? Na rozdíl od zubního kartáčku, zubní nitě a párátka totiž nejlépe pronikne do mezizubních prostor a efektivně na sebe nabalí většinu záludně ukrytých bakterií. Velmi oblíbená zubní nit skvěle pomůže s nevítanými hosty mezi zuby po jídle, mezizubní prostory ale nevyčistí tak dobře a spousta bakterií tak zůstane tam, kde je mít nechceme.

Právě v mezizubních prostorech vznikají ty nejzákeřnější kazy, ale stačí několik tahů mezizubním kartáčkem každý den a hravě se jim vyvarujeme. Důležité přitom je prostrkovat mezizubní kartáček ze strany „od tváří“. Pokud by náhodou neprošel skrz, je potřeba ho ještě prostrčit ze strany „od jazyka“.

Vyberte si šetrnou zubní pastu

Další nezbytností je pasta na zuby. I když nutno podotknout, že se jedná spíše o takovou psychologickou berličku. Jde to totiž i bez ní. Nevěříte?

Zubní kartáček s pastou

Už od dětství nás rodiče nabádali k tomu, abychom nezapomínali na zubní pastu. Podle mnoha odborníků na ústní hygienu však nemá na prevenci zubního kazu vliv.

Některé studie dokonce poukazují na to, že zubní pasty kvůli své vysoké abrazivitě urychlují opotřebení zubní skloviny a zvyšují citlivost zubů. Dlouhodobě namáhané zuby pak tmavnou a hrozí u nich vyšší kazivost. Zajímavé je, že k tomuto jevu nedochází, když si je čistíme jen kartáčkem a vodou.7 8

Na zbytnosti či zbytnosti zubní pasty v procesu čistění zubů se tedy odborníci zatím neshodnou, jednohlasně ale přikládají největší důležitost technice čištění.

Smějící se žena

Můžete mít tak sebelepší pastu, ale když si budete čistit zuby jen tak halabala, navíc kartáčkem, jehož štětinky by se hodily spíše na čištění spár, zoubků jako perliček se nejspíš nedočkáte.

I přesto je pasta pro většinu lidí nepostradatelným doplňkem ústní hygieny. Postará se totiž o svěží dech a pocit důkladně vyčištěných zubů.

Zubní pasta nám může také přijít vhod, když od ní požadujeme nějaký specifický účinek. Například pokud chceme zuby šetrně vybělit, případně s její pomocí potřebujeme posílit sklovinu či dásně.

Jelikož se ale dostává do přímého kontaktu s našimi sliznicemi, při jejím výběru bychom měli věnovat zvýšenou pozornost obsaženým ingrediencím. Jaké jsou ty nejčastější?

Škodí nám zubní pasty s fluoridem?

Když přijde na lidské zdraví, fluorid je jedna z nejdiskutovanějších látek. Odborníci se stále nemohou shodnout na tom, jestli nám škodí, či naopak prospívá. V zubních pastách se používá z prostého důvodu: předchází vzniku zubního kazu.

žena s bolavým zubem

V Americe ho proto už dlouhou dobu přidávají i do vody. Fluoridový boom v podobě tabletek pro děti nastal v 90. letech i u nás. Paradoxně právě děti, které často pastu polykají, by měly do styku s fluoridem přijít co nejméně.

Problém fluoridu totiž tkví v tom, že jde o toxickou látku, jejíž nadbytek se může projevit právě na našich zubech. Tzv. fluoróza se projevuje nejprve bílými skvrnkami na zubní sklovině. Ty mohou v horším případě zhnědnout, při velkém přísunu fluoridu se mohou objevit i nepravidelnosti na jejím povrchu. K tomuto jevu dochází zejména v prvních osmi letech života, proto by rodiče měli dbát na to, aby jejich děti neměly zvýšený přísun tohoto prvku.9

V Čechách naštěstí nedochází k fluoridaci vody, přesto by malé děti měly používat zubní pasty a ústní vody s obsahem fluoridu jedině při podezření na významný nedostatek tohoto prvku. 10

Jaká je maximální doporučená dávka fluoridu?

Maximální doporučená dávka fluoridu je 0,04 – 0,07 mg/kg hmotnosti. Množství fluoridu v pastách je naštěstí regulováno a nemělo by přesáhnout 1 500 PPM (parts per milion, tzn. 0,15 % z celkového objemu). Protože je však fluoridu obsažen i v jiných zdrojích (typicky v jídle), je jeho množství pro člověka jen obtížně kontrolovatelné.

fluorid

Fluorid byl navíc označen za neurotoxin, který může mít vliv na vývoj mozku.11

V některých koutech světa je zaplavení fluoridem opravdu velké a otázkou stále zůstává, jaký vliv to bude mít na lidskou populaci.

Vyskytuje se ve vodě i v potravinách, je tedy diskutabilní, jestli ho potřebujeme doplňovat prostřednictvím zubní pasty.12

Škodí pasty s fluoridem nám i dětem?

U dětí je lepší se fluoridu vyvarovat, dospělým by v malé míře uškodit neměl. Jestliže se fluoridu chcete vyhnout úplně, můžete si vybrat ze spousty kvalitních přírodních zubních past bez obsahu tohoto prvku. O zuby pečují stejně efektivně.

Fluorid totiž není jediná látka, která funguje jako prevence zubního kazu. Výrobci přírodní kosmetiky používají v pastách například sladidlo přírodního původu xylitol, různé éterické oleje a další přírodní ingredience.

Xylitol je navíc sladidlo se zajímavou vlastností – zabraňuje růstu bakterií způsobující zubní kaz. Při pravidelném používání pasty s xylitolem se těchto bakterií navíc v dutině ústní vyskytuje stále méně.13

Podobně funguje třeba takový tea tree olej i šťáva z aloe vera.14

Obě ingredience se v přírodních zubních pastách často objevují, takže máte jistotu, že bude váš chrup před zubním kazem dobře chráněn.

Další rozporuplné látky v zubních pastách

V zubních pastách se ale může vyskytovat celá řada dalších látek. Co je ukryto za často složitými názvy chemických sloučenin ve složení?

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS/SLES)

Vezměte si klasický prostředek na mytí nádobí. Jakou pěnivou složku obsahuje? Sodium Lauryl/Laureth Sulfate. A pak se podívejte na obyčejnou zubní pastu. Díky jaké látce tak krásně pění? Sodium Lauryl/Laureth Sulfate. Stejnou látkou, kterou drhnete mastnotu ze svých talířů, si tak pouštíte i do úst.

Z dostupných studií sice nevyplývá, že by tyto látky v zubních pastách působily vyloženě toxicky, SLS a SLES nicméně zvyšují výskyt aftů a mohou ústní dutinu vysušovat. U těchto složek hrozí také riziko, že při své výrobě byly kontaminované karcinoegenními 1,4-dioxanem nebo nitrosaminy 15

Umělá barviva

Nejspíš si vybavíte klasické červeno modré proužky, pro zubní pasty tak typické. U syntetických barviv je třeba dát pozor na jejich původ, někdy se mohou vyrábět z uhelného dehtu a ropy. Ať už je koncentrace takového barviva v pastě jakkoli nízká, proč si takové látky pouštět k tělu, když existují alternativy, že? 16

Diskutabilní barviva můžete najít například pod následujícími zkratkami s označením CI.

Označení CI zkratek

  • CI 42051 – patentní modrá
  • CI 42090 – brilantní modř
  • CI 47005 – chinolinová žluť
  • CI 73360 – červeň
  • CI 74160 – modrá phthalocyanine
  • CI 74260 – zelená phthalocyanine

Existuje jich ale mnohem víc, pro podrobnější informace doporučujeme knihu Tajemství kosmetiky od Víta Syrového.

Sladidla

Podobné je to i s umělými sladidly, z nichž největší kontroverze vyvolává sacharin a aspartam. U sacharinu vyvovaly obavy dřívější studie na hlodavcích, které nastínily zvýšené riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Následné studie na lidech ale neprokázaly konzistentní souvislosti, proto regulační orgány považují tato sladidla stále za bezpečná. Některé přípravky na zubní hygienu obsahují sladidlo sorbitol. Ten se běžně vyskytuje také v přírodě a v přiměřeném množství s ním naše tělo umí zacházet.

Syntetické konzervanty

Vyvarovat bychom se měli i parabenům a jiným pochybným konzervantům jako je triclosan. Může totiž narušovat hormonální rovnováhu, způsobovat alergické reakce a jsou podezřelé i z toxicity vůči buňkám. 17

Kromě parabenů se mohou v zubní pastě objevit i následující konzervanty:

  • Triclosan
  • Methylisothiazolinone
  • Methylchloroisothiazolinone
  • Benzisothiazolinone
  • Bronopol
  • DMDM-hydantoin

PEG a PPG

Tyto syntetické emulgátory mohou zvyšovat absorpci škodlivých látek. Navíc u těchto složek hrozí kontaminace karcinogenním dioxanem, který může vznikat při jejich výrobě.18

Mikroplasty

Zákeřný problém dnešní doby, jehož využití v kosmetických přípravcích nemá hlavu ani patu. Mikrokuličky a lesklé plátky plastu se používají i v zubních pastách. Důvod tohoto použití je pro nás záhadou. Nemají žádný užitek, ale škody, které páchají v přírodě, jsou ohromné. Dostávají se do vody, kde se stávají součástí potravy mořských živočichů, a v důsledku toho tedy i součástí potravy nás samotných. Například ve Velké Británii se jejich používání už zakázalo, v EU je jejich používání v oplachových produktech, včetně zubních past, regulované od roku 2018.19

Zubní kartáček s pastou

Jelikož zubní pasty, které přichází do kontaktu se sliznicemi, používáme dvakrát denně celý život, měli bychom dbát na to, aby bylo jejich složení co nejčistší. Spousta přírodních zubních past neobsahuje žádná pěnidla, ani ta na přírodní bázi, přesto je jejich efektivita srovnatelná s konvenčními pastami.

Pěnivost totiž není pro správně vyčištěné zuby vůbec důležitá. I další zmíněné látky se dají těmi přírodními snadno nahradit, některé navíc nejsou v zubních pastách vůbec potřeba.

Jak pečovat o citlivé zuby

Taky jste zažili pocit, kdy jste po konzumaci zmrzliny nebo horkého čaje pocítili bolest a nepohodlí? Pokud máte citlivé zuby, mohou pro vás být běžné činnosti, jako je čištění zubů nebo konzumace jídla a pití, nepříjemné až bolestivé. Problém může způsobovat zubní kaz, nešetrné bělení zubů, ustoupení dásní nebo opotřebení na sklovině.

Projevují se tak zvýšenou citlivostí, nejčastěji na nízké a vysoké teploty. Může se jednat o dlouhodobý problém, kdy vám toho o konkrétní příčině a léčbě více poví váš zubní lékař. Pokud je ale vaše citlivost mírná, můžete si od nepříjemných pocitů pomoci i sami drobnými změnami ve vaší ústní hygieně.20

Co pomůže na citlivé zuby?

  • pasty vhodné pro citlivé zuby
  • zubní kartáček s jemnějšími štětinami a čištění jemnými tahy
  • ústní voda bez alkoholu

Jedna z příčin citlivosti bývá také skřípání zubů neboli bruxismus. To můžete dělat během dne i spánku, aniž byste si to uvědomovali. Často bývá spojen se stresujícími událostmi. Pro jeho odstranění je proto dobré být v psychické pohodě. Snažte se dostatečně spát, jezte pravidelně a vyváženě, odreagujte se pohybem, bavte se s přáteli. Můžete také přes den trénovat uvolnění čelisti, abyste ji neměli ztuhlou. Pomoci může i omezení kofeinu a alkoholu. Řešením ale může být také chránič zubů.21

Vybělte si zuby doma a šetrně

Příčiny žloutnutí zubů mohou být různé, od nahromadění zubního plaku, nesprávné životosprávy až po věk, kdy se naše sklovina časem oslabuje a odhaluje dentin, což je žlutá kostnatá tkáň, která leží pod sklovinou. Zuby tak získají trochu jiný odstín, než bychom si pro ně přáli.

Pro tzv. chemické bělení zubů se využívá koktejl látek na bázi peroxidu vodíku i bělicí lampy s modrým světlem. Výsledný efekt je individuální a vydrží rozdílnou dobu. Záleží také na vašem životním stylu.

Jak na bělejší zuby přirozenou cestou i doma:

  • Vyplachování olejem – Tzv. Oil pulling, o kterém se rozepisujeme níže, napomáhá k zářivějším i bělejším zubům, také ale může zabíjet bakterie zodpovědné za vznik zubního kazu.
  • Jedlá soda – Nejen v domácnosti má celou řadu využití. Díky bělicím i jemným abrazivním účinkům vám pomůže znovu rozzářit váš chrup. Vyskytuje se také v zubních pastách. Zubní kartáček a jedlá soda Existují i studie prokazující, že čím vyšší koncentrace jedlé sody obsahuje pasta, tím je účinnější.22 Stačí smíchat lžičku sody s vodou v poměru 1:2 a nanést na kartáček.
  • Jablečný ocet – Díky antibakteriálním účinkům se jablečný ocet po staletí využívá také jako čisticí i bělicí prostředek na zuby. Kyselina octová však při každodenním používání může narušit zubní sklovinu, a proto by se neměla používat každý den. Využít ji můžete jako ústní vodu. Je třeba ji ale zředit vodou, několik minut poválet v puse, poté vyplivnout a znovu propláchnout ústa čistou vodou.23
  • Jahody – Některé druhy kyselého ovoce mohou pomáhat odstraňovat skvrny na zubech a pomáhat k jejich vybělení. Kromě jahod se může jednat i o ananas. Neprovádějte ale čištění každý den.24

Co si z toho odnést? Některé způsoby čištění zubů pomohou k jejich bělení a pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny můžete o krůček pomoci vašemu úsměvu. Jen jeden způsob ale nestačí. Jedlá soda ani sebekyselejší ovoce nenahradí pravidelnou a důkladnou péči. Tajemství je vždy v kombinaci.

Bělicí pasty, na které nedáme dopustit

Urtekram zubní pasty čistí jemně a přírodně. Hlavní složkou je prášková křída, díky níž mají pasty jemnou šedou barvu a díky apatitu se postarají i o váš zářivý úsměv.

Ben & Anna zubní pasty jsou zcela přírodní, vegan-friendly a efektivně bělí zuby díky obsahu aktivního černého uhlí. Obsahují směs esenciálních olejů a výtažků, které mají pozitivní dopad na vaše zuby i na dásně. Ben & Anna vyrábí pasty bez fluoru i s ním. Výběr je na vás. 🙂

I oblíbená italská Officina Naturae vyrábí skvělé pasty s bělicím účinkem. Výrobci sáhli po citronu se šalvějí, které redukují skvrny na zubech a omezují jejich žloutnutí, přírodní sladidlo Erythritol zase zmírňuje tvorbu kazů a ještě pastě dodává příjemnou chuť.

Jak pečovat o zuby v těhotenství?

Péče o zuby je důležitá, to je bez debat. V období těhotenství to ale platí dvojnásob.

těhotná žena

Protože je ženský organismus v průběhu těhotenství ovlivňován velkými hormonálními změnami, je třeba zubní péči věnovat během tohoto období zvýšenou pozornost. Kolísání hormonů způsobuje, že jsou dásně daleko citlivější na plak, což může způsobit jejich zánět neboli gingivitidu.

Právě proto je důležité během těhotenství dbát opravdu pečlivě na ústní hygienu, čistit si zuby pravidelně ráno i večer a nezanedbávat pravidelnou návštěvu zubaře i dentální hygieny. Zároveň věnujte zvýšenou pozornost jakýmkoliv změnám dásní během těhotenství, jako jsou například otoky, citlivost nebo krvácení.

Doplňky stravy pro zdravý chrup

Ať už hledáte zázračné elixíry pro zdravé zuby, pestrá a vyvážená strava je základ. Tu pak můžete doplňovat důležitými vitamíny a minerály:

Doplňky pro zdravější zuby a dásna

  • Vápník – pomáhá v těle posilovat kosti a také zpevňuje zubní sklovinu
  • Vitamín D – pomáhá tělu vápník vstřebávat, zároveň zvyšuje minerální hustotu v kostech
  • Draslík – rovněž zvyšuje minerální hustotu kostí
  • Fosfor – podporuje vápník při budování silných kostí a zubů
  • Vitamín C – chrání naše zuby před uvolněním i zánětem

4 tipy pro zářivý úsměv a zdravý chrup

Pravidelné čištění zubů je základ, ale pro svůj chrup můžeme vždy udělat něco navíc. Každý máme jinou kyselost ústní dutiny, někomu se tvoří více pigmentací, jiného trápí citlivost zubů nebo krvácivé dásně. Už samotným pečlivým čištěním se dá mnoho nepříjemností zvrátit, takže na to musíme vždy myslet jako první. Kromě správného šmrdlání tu ale máme ještě dentální nadstavbu pro fajnšmekry.

1. Zkuste ajurvédský zázrak oil pulling

O této metodě ústní hygieny jste už možná slyšeli. Nejde o nějaký moderní výmysl. Oil pulling, neboli mlgání, je prastará ajurvédská metoda, která využívá schopnost rostlinného oleje (často se využívá kokosový) navázat toxiny z dutiny ústní.

Jak na to? Olej převalujete v ústech po dobu 20 minut, během kterých můžete třeba umýt nádobí. Důležité je olej vyplivnout, nikoliv spolknout! Společně s ním byste totiž spolkli všechny toxiny, kterých se chcete pomocí oil pullingu zbavit.

kokosový olje

Přestože je tato metoda pro většinu zubařů krajně alternativní a nejspíš vám ji nedoporučí, prokazatelně snižuje výskyt nežádoucích bakterií v dutině ústní.25

 Výhodou je, že mlgání je velmi šetrné a výrazně posiluje zdraví nejen našich zubů a dásní, ale i celého organismu.

Ajurvéda totiž vnímá lidské tělo holisticky, takže když věnujete péči důkladné očistě ústní dutiny, přispíváte k očistě celého těla.

Ideální je metodu zkombinovat s klasickým čištěním zubů. Ráno můžete použít olej a pro pocit svěžesti poté běžný kartáček a zubní pastu, večer pak postačí klasické čištění zubů a mezizubních prostor.

Pro oil pulling se nejvíce doporučuje sezamový nebo kokosový olej, vyzkoušet ale můžete i naše ústní oleje Hydrophil. Kombinují účinky těch nejlepších ingrediencí v péči o ústní dutinu.

Malá rada k mlgání: Pokud se na oil pulling vrhnete, nezapomeňte, že olej se nesmí plivat do odpadu! Zadělali byste si tím na nepěkně ucpané trubky. Malé množství použitých olejů patří do směsného odpadu, případně do speciálního kontejneru na použité oleje.

2. Pravidelně čistěte i jazyk

S mlgáním souvisí také pravidelné čištění jazyka. Právě na jeho povrchu se usazují bakterie, které vytvářejí povlak. Podle takového povlaku poznáme, jestli náš organismus něco trápí. Může ho přibývat, stejně tak může měnit barvu a někdy způsobuje i nepříjemný zápach z úst.

Tenká bílá vrstva se ale na jazyku může vytvořit přes noc, i když jsme naprosto zdraví. Pokud vám není příjemná a chcete se jí zbavit, nedrhněte jazyk kartáčkem, ale použijte škrabku nebo kartáček na jazyk.

Škrabka na jazyk má speciální hlavici, která nepoškodí citlivý povrch jazyka a důkladně odstraní bakterie.

Pravidelným čištěním jazyka zlepšíte celkové zdraví svých úst, předchází také vzniku aftů.

3. Vyměňte černý čaj za zelený

Pokud vás trápí tmavé flíčky na zubech, příčinou může být časté pití černého čaje, kávy nebo červeného vína. Naopak zelený čaj našim zubům a ústní dutině prokazatelné prospívá. Snižuje riziko zubního kazu, příznivě působí i na dásně a účinně zbavuje dech nepříjemného zápachu.

Velmi zajímavé je i zjištění, že pravidelným pitím zeleného čaje se snižuje riziko rakoviny dutiny ústní.26

Zelený čaj ale samozřejmě pijte bez cukru a jiných sladidel. Jedině tak si zachová své blahodárné vlastnosti.

A pokud se stejně neobejdete bez pití černého čaje, máme pro vás přírodní fintu pro krásně bílé zuby bez chemie – Ben & Anna zubní pastu pro bělení zubů s aktivním uhlím.

Toto uhlí z kokosových slupek a bentonitu skvěle absorbuje nečistoty, toxiny, a dokonce i usazeniny a pigmentace. Výborně bělí i leští zuby. Nemusíte se ale bát, že by prášek způsobil poškození skloviny, protože má velmi nízkou abrazivitu (neboli mechanické obrušování).

4. Vyplachujte ústa. Přírodně a s mírou

Ačkoli je to trochu hrozivá představa, v ústní dutině má každý z nás sta tisíce bakterií.27

Některé z nich jsou užitečné, jiné nám mohou škodit. Vyplachování ústní vodou by nám mělo pomoci odstranit nežádoucí bakterie, předejít tak nepříjemnému zápachu z úst a přispět k prevenci zubního kazu.

Jak správně používat ústní vodu:

  • Ústní vodu používejte jen pro doplnění péče o chrup a dutinu ústní. Ústní voda v žádném případě nenahrazuje pravidelné čištění kartáčkem.
  • Vyplachujte s mírou. Přehnané používání ústní vody může mít stejný efekt, jakým působí antibiotika na naši střevní mikroflóru. Nic se nesmí přehánět a platí to i v tomto případě. ústní vodaDokládá to i zjištění tříleté vědecké studie. U lidí, kteří si vyplachovali ústa konvenční ústní vodou minimálně dvakrát či vícekrát denně, zpozorovala zvýšení rizika onemocnění diabetem o 55 %. Běžné ústní vody totiž mohou z úst odstranit i užitečné látky a bakterie. Podle této konkrétní studie příliš časté používání běžné ústní vody snížilo schopnost organismu převádět dusičnany v potravě na dusitany, které se dále přeměňují na oxid dusnatý v žaludku. Oxid dusnatý má přitom důležitý vliv na metabolismus a reguluje úroveň cukru v krvi.28
  • Ústní vodu vybírejte podle složení. Ústní vody, stejně jako pasty, se mohou skrze sliznici vstřebávat do organismu. Proto je při výběru ústní vody důležité vědět, co výrobek obsahuje. Ty konvenční jsou často složeny z podobně pochybné party látek, jakou jsme vám představili výše u zubních past. Vhodná ústní voda by svým složením měla zachovávat zdravou a potřebnou mikroflóru v ústní dutině. Obsah fluoru, syntetických konzervačních látek, barviv, vůní a zmíněných umělých sladidel je tedy nežádoucí. Ústní vody, i ty přírodního složení, často obsahují také alkohol. Alkohol obecně je jeden z prokázaných rizikových faktorů vzniku rakoviny. I zde ale platí pravidlo, že nic se nesmí přehánět. Bezpečná ústní voda tedy obsahuje jen doporučené procento alkoholu.

Malé shrnutí na závěr

Ústní hygiena je nesmírně důležitá, proto si všechny rady ještě na závěr shrneme, aby vám z toho nešla hlava kolem:

  • Používejte kartáček s jemnými štětinami a malou hlavicí, každému zubu věnujte důkladnou péči a čistěte je 2x denně po dobu 2 minut. A pokud chcete, aby vaše ústní hygiena měla nějaký přesah, vybírejte si kartáčky z ekologičtějších materiálů.
  • Nezapomínejte na mezizubní prostory. Jedině tak se zbavíte všech bakterií, které v ústech páchají neplechy.
  • Pořiďte si ideálně přírodní zubní pastu, jejíž složení je šetrné k vašemu organismu i k přírodě. Děti by měly používat dětské zubní pasty bez obsahu fluoru, kterou mohou bez obav polykat.
  • Pokud budete chtít důkladnější čištění vašeho chrupu a třeba i instruktáž k technice čištění, dentální hygiena vám může pomoci.
    Hodně záleží i na tom, co jíme. Pestrá strava a vyvážený poměr vitamínů a minerálů dokáží divy.
  • Myslete na pravidelné návštěvy zubaře. Najděte si čas alespoň 2x do roka.

Tak ať se vám to doma šmrdlá s radostí a úsměvem na tváři. A jestli se vrhnete do zelené ústní hygieny, dejte vědět, jak vám to jde!

Prosíme, sdílejte článek. Třeba zachrání vaše známé před kazy a pomůže Zemi:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Navrh bez nazvu 2 BIO opalovací mléko pro děti a citlivou pokožku SPF 50+ s přírodními minerálními filtry od laSaponaria.Omrknout
Benaanna kremovydeodorant greenbalance 01 1300x 1 Svěží krémový deodorant pro dámy i pány od Ben & Anna. Bez jedlé sody, v kompostovatelné dóze.Očíhnout
Navrh bez nazvu 1 Pestrobarevné luční kvítí v 6 semínkových bombách Blossombs a designovém jarním boxu.Omrknout
Navrh bez nazvu 3 Úklid vcukuletu se silně koncentrovaným univerzálním čističem Mulieres s vůní růžové zahrady.Očíhnout
Navrh bez nazvu 4 Prací gel na funkční sportovní textil s vůní eukalyptu a v BIO kvalitě od moravské Tierra Verde.Omrknout
Navrh bez nazvu 5 Zdravé exotické mlsání v podobě manga sušeného na slunci od značky Sunny Fruit.Očíhnout

Kratší verze článku od Sáry Goldbergové vyšla na blogu Econea.cz 3. 9. 2018. Michalea Kratochvílová rozšířila článek 20. 4. 2021, update článku pak vznikl 13. 7. 2023.

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://www.deltadentalins.com/oral_health/select_toothbrush.html“ target=“_blank“ rel=“noreferrer noopener“>https://www.nazuby.cz/nejcastejsi-chyby-kterych-se-dopoustime-pri-cisteni-zubu
2 https://www.nationalgeographic.com/environment/article/story-of-plastic-toothbrushes
3 https://www.mojezdravi.cz/priznaky/zubni-kaz-3108.html“ target=“_blank“ rel=“noreferrer noopener“>https://www.mojezdravi.cz/priznaky/zubni-kaz-3108.html“>https://www.mojezdravi.cz/priznaky/zubni-kaz-3108.html
4, 5 https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19820738/
7 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1875-595X.2005.tb00064.x
8 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1875-595X.2002.tb00729.x
9 https://www.webmd.com/children/fluorosis-symptoms-causes-treatments#
10 http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/Voda/Kozisek_Fluoridy_Milovy_2012.pdf
11 https://www.hsph.harvard.edu/news/features/fluoride-childrens-health-grandjean-choi/
12 https://www.bezpecnostpotravin.cz/fluoridy-ve-vyzive.aspx
13 https://www.cda.org/Portals/0/pdfs/fact_sheets/xylitol_english.pdf
14 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583794
15 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7825393″ target=“_blank“ rel=“noreferrer noopener“>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7825393[/ref[ [ref]https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/13/sodium-lauryl-sulfate.aspx
16 https://www.forceofnatureclean.com/choosing-chemical-free-toothpaste/
17 https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/31/toxic-toothpaste-chemicals.aspx/
18 https://www.fda.gov/cosmetics/potential-contaminants-cosmetics/14-dioxane-cosmetics-manufacturing-byproduct/
19 https://www.ecowatch.com/microbeads-ban-uk-2523906473.htmhttps://www.ecowatch.com/microbeads-ban-uk-2523906473.html“ target=“_blank“ rel=“noreferrer noopener“>l
20 https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth/“ target=“_blank“ rel=“noreferrer noopener“>https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth
21 https://www.wikihow.cz/Jak-p%C5%99estat-v-noci-sk%C5%99%C3%ADpat-zuby/
22 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10518866/
23 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656352/
24 https://www.ecowatch.com/whiten-teeth-naturally-2095997602.html
25 https://www.ijdr.in/article.asp?aulast=Asokan&epage=51&issn=0970-9290&issue=1&spage=47&volume=20&year=2009
26 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911733/
27 https://en.wikipedia.org/wiki/Oral_ecology/
28 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1089860317301532
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuze a zkušenosti: 11 x komentováno

  1. ekologictejsi variantou klasickeho plastoveho mezizubniho kartacku, muze byt hlinikovy drzak curaprox, do ktereho je potreba dokupovat pouze vymenne hlavice, coz je urcite lepsi varianta nez pokazde vyhodit cely kartacek…
    na drzaku je zavit, takze hlavice se prisroubuje a dobre drzi a nevyvraci se jako u plastove varianty

  2. Chci se zeptat, zda existuje ekologičtější varianta mezizubních kartáčků. Děkuji 🙂

    1. Dobrý den, Terezo. Na úplně eko variantu jsme zatím bohužel nenarazili. Už jen z toho důvodu, že hlava mezizubního kartáčku musí mít kus kovu a nylonové štětinky. Ale existuje minimálně jedna značka která alespoň dělá tělo kartáčku z bioplastu a výměnné hlavice. Není to 100% řešení, ale lepší než klasické mezizubní kartáčky. Do budoucna zvažujeme zařazení do sortimentu. Hezký den. 🙂

    2. Dobrý den, Terezo,
      od vašho dotazu na mezizubní kartáčky už uběhl nějaký čas a my jsme je mezitím stihli zařadit do našeho sortimentu. Najdete u nás mezizubní kartáčky z udržitelně pěstovaného bambusu od značky Humble nebo Hydrophil. Mrknout na ně můžete tady: https://www.econea.cz/mezizubni-kartacky/

      Mějte se moc hezky,

      Tereza z Econea.cz

    1. Dobrý den, Mirko,
      omlouváme se za tak pozdní odpověď. Máme ale skvělou zprávu, mezizubní kartáčky jsme v mezičase stihli zařadit i do našeho sortimentu. Najdete u nás právě ty od značky Humble a skvělé jsou také ty od Hydrophilu. Mrknout na ně můžete tady: https://www.econea.cz/mezizubni-kartacky/

      Mějte se moc hezky,

      Tereza z Econea.cz

  3. Ahoj, článek je super, je vidět, že článek byl asi konzultovaný s nějakým odborníkem, že? Jenom mě prostě pořád mrzí ten přírodní kartáček ve formě větvičky. S popisem kvalitního kartáčku na začátku článku se to přeci vůbec neztotožňuje. S tím se zuby vyčistit dobře prostě nedají. Museli by jste si s tou větvičkou dvakrát denně šmrdlat alespoň hodinu, aby jste měli jakž takž vyčištěno, ale pořád zůstanou nevyčištěné ty zadní zuby. A mezizubí, samozřejmě. Ale ty zadní i boční stěny posledních zubů se s ním vyčistit technický nedají, tu větvičku tam prostě nevytočíte. Vím, o čem mluvím, sama jsem ZL a u pár pacientů, kterým se najednou dramaticky zhoršila zubní hygiena, byl zjištěn přechod na tento zubní kartáček. Je potřeba si také uvědomit, že ti afričtí lidé mají trochu jiné stravování než my evropané. Berte to, prosím, v potaz… Možná, že kdyby jste do popisu výrobku uvedli, že je to vhodné spíš jako doplněk při čištění, tak pár zubů by jste tím třeba zachránili 🙂 A dětem taky prosím nedávat, protože v nějaké americké studii jsem se zas dočetla, že nějaká ta baktericidní látka ve vetvičce je klasifikovaná jako teratogen. 🙁 No nevím no, jsem z toho dost rozčarovaná. Ale jinak web a produkty máte super. Ještě zatopit těma větvičkama by to chtělo 😉 Hezký den

    1. Dobrý den, Daisy,
      moc děkujeme za Váš komentář a jsme rádi, že se Vám článek líbí.
      U přírodního zubního kartáčku ze Salvadory perské uvádíme konkrétně toto: „Nejlepších výsledků dosáhnete, když ho doplníte klasickým čištěním zubů pomocí běžného kartáčku a pasty.“ O efektivitě této větvičky ale dnes pojednává množství studií, například tady: https://www.researchgate.net/publication/288817174_Role_of_Salvadora_persica_chewing_stick_miswak_A_natural_toothbrush_for_holistic_oral_health. A například v této studii si „větvička“ vedla v porovnáním s klasickým zubním kartáčkem velmi dobře: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4114011/.

      Samozřejmě ale záleží také na tom, zda je technika čištění správná – a to ať už se bavíme o klasickém zubním kartáčku či o této přírodní alternativě. Budu moc ráda, pokud byste mi poskytla odkaz na zmiňovanou americkou studii o dané baktericidní látce, určitě to prozkoumáme.

      Děkuji a přeji hezký den,

      Tereza z Econea.cz

  4. Tohle holky není nic pro mě. Já jsem se teď musela kvůli své pleti zajímat o věci typu https://www.hackni-svuj-zivot.cz/starnuti-a-dlouhovekost/ageloc-boost-od-nu-skin-prinasi-dalsi-revoluci-v-boji-se-starnutim/. Povím vám, že přiznat si, že už nevypadáte jako mladice přirozeně není nic jednoduchého. Všechny to známe.. nakupujeme v obchodech oblečení abychom se líbily a pak to najednou dolehne a my si musím přiznat, že nám je o několik desetiletí víc.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..