Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno Přečtete za: 3 min

Jaká ekologická předsevzetí si dát, aby skončila úspěchem?

Ekologicka predsevzeti

Celý leden se drží ve vzduchu. Co? Ten pocit, že něco skončilo a něco nového začíná. Je to doba očekávání, přání, plánování a pro někoho i nových předsevzetí. Pokud patříte mezi ty, kteří i letos myslí na planetu a její zdraví, máme pro vás tipy, jaká předsevzetí padnou na úrodnou půdu. V ní pak budou po celý rok klíčit a růst. A vy budete sklízet dobrý pocit každý den. 

Nemusíte hned měnit celý svět. Stačí začít u sebe. Malými kroky.”
Pavel a Martin z Econea.cz

Zamávejte jednorázovým plastům

Jsou jich plné žluté popelnice, lesy, pláže i moře. Jejich rozložení bude trvat stovky až tisíce let. Jde s tím ale něco dělat. Až půjdete příště na nákup, vyzbrojte se jako praví každodenní hrdinové plátěnou taškou, síťovkou nebo sáčkem na opakované použití. Vaše předsevzetí sníží produkci jednorázových nákupních tašek, kterých se nyní na světě vyrobí 1 miliarda ročně, a spotřebu mikrotenových sáčků, kterých se v EU vyprodukuje 100 miliard ročně.

Jednorázovým plastům dáte stopku také znovupoužitelnou lahví na vodu – s 1 znovupoužitelnou lahví ušetříte přibližně 40 jednorázových plastových lahví ročně.

Lahev Equa
Lahev Equa na pití s sebou

Nakupujte (kosmetiku) bezobalově

Obaly a ekologická stopa se netýkají jenom potravin, ale také kosmetiky. V novém roce si můžete předsevzít, že budete kupovat kosmetiku od značek, které jsou lokální, nebo se rozhodly dát plastům košem. 

Pomoct vám v tom mohou například české značky přírodní kosmetiky Lobey, Purity Vision nebo Tierra Verde, slovenský Kvitok, italská laSaponaria nebo francouzská Lamazuna.

A pokud si troufáte udělat předsevzetí, že budete nakupovat úplně bez obalu, tak vám k vašemu hrdinství poslouží mapa bezobalových prodejen Reduca v ČR a na Slovensku.

LOBEY Krémy google
Lobey Denní ochranný krém
👉 Očíhnout zelené poklady od Purity Vision
👉 Očíhnout zelené poklady od Watersavers
👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde
👉 Očíhnout zelené poklady od Lobey
👉 Očíhnout zelené poklady od Lasaponaria
👉 Očíhnout zelené poklady od Lamazuna
👉 Očíhnout zelené poklady od The Greatest Candle In The World

Kompostujte

Po bezobalovém nakupování se přesuneme domů. Krájíme, vaříme, mlsáme, ale ne všechno jídlo skončí v žaludku, bohužel. Až třetina všeho jídla na světě se vyhodí.1 Podle nejnovějšího výzkumu plýtvají jídlem nejvíce obyvatelé sídlišť, ročně vyhodí až 33 kg potravin.2

compost 419261 1920

Bioodpad tvoří 40-60 % celkového množství komunálního odpadu.3

Pokud nemáte zahrádku a v okolí vašeho bydliště nežije žádná hnědá popelnice na bioodpad, kompostujte. Kdekoli, klidně i v paneláku. Kompostér promění zbytky z kuchyně na přírodní hnojivo na balkon, trávník před domem nebo ve vnitrobloku. Vše o kompostování najdete na Kompostuj.cz nebo  Kokoza.cz (např. Jak na vermikompostování je zdarma ke stažení v pdf)

Jezte méně masa

Pokud chcete pro planetu i své zdraví udělat něco významného a na vegetariánství ani veganství se necítíte, zařaďte do svého týdne jeden nebo dva dny bez masa. Říká se tomu flexitariánství nebo reduktariánství a je to možnost, jak celosvětově snížit spotřebu masa. I když počet vegetariánů a veganů roste, tak světová spotřeba masa stoupá, protože na planetě přibývá počet lidí. Výzkum ukazuje, že právě snižování spotřeby masa je pro naši planetu naprosto zásadním krokem.4 

spinach 4288627 1920

26 % emisí na světě pochází z jídla a 58 % emisí z jídla mají na svědomí právě živočišné produkty.5 

Pokud by se lidstvu povedlo snížit spotřebu masa o 90 %, vyhnuli bychom se globálnímu oteplování, úbytku lesů i nedostatku vody.6 Zařazením bezmasých dní do vašeho týdne přispějete k zelenější planetě a objevíte nové recepty plné výborných chutí, vůní a koření. 

Nechceme chránit přírodu. Chceme vytvořit svět, kde příroda nepotřebuje být chráněna.” Pavel a Martin z Econea.cz

Buďte úsporní

Každý den používáme tolik drobností, že si často ani neuvědomíme, jaký dopad mají na naše zdraví a životní prostředí. Přitom se stačí rozhlédnout po domově a uvidíte, kde by se dala šetřit příroda i nějaká ta koruna. Saháme na ně každý den – na kohoutky a vypínače. Sepsali jsme pro vás seriál o úspoře energií, se kterým zjistíte, jak šetřit vodou, elektřinou a teplem

Spořič RA6 22 24
Watersavers – úsporné perlátory

Prozeleňte váš domov

Do ruky bereme každý den také houbičky, hadříky a další pomocníky na úklid. Ty jsou většinou z plastu a papíru a můžete je snadno nahradit přírodními materiály a látkou. Dokonce i pytle na odpad mají hned několik ekologických variant. K pocitu domova patří také vůně. I ty mohou být vyrobené s ohledem na přírodu a zvířata. Domov vám zdravě a vegansky provoní například svíčky The Greatest Candle in the World, které recyklují rostlinné oleje jako prevenci kontaminace půdy a spodních vod.

uterka univerzalni hadrik
Casa Organica – Utěrka / univerzální hadřík

Čtyři rady pro úspěšné předsevzetí

stairs 4574579 1920 Abyste zvládli naplnit ekologická předsevzetí, která si na letošní rok dáte, máme pro vás čtyři rady. Změnu ve vašem životě si nejprve promyslete, postupujte malými krůčky, pomalu a udržitelně. Každá malá změna pro planetu se počítá, ať už si “jen” koupíte látkové sáčky na nákupy nebo znovupoužitelnou lahev na vodu. Každý zelený skutek má smysl a vaše činy inspirují ostatní lidi ke každodennímu hrdinství. 

Svět nepotřebuje, aby pár lidí bylo dokonalých v ekologii na 100 %, ale miliony lidí, kteří jsou v ekologii nedokonalí. 

Prosíme, sdílejte článek se svým okolím. Třeba tu najdou inspiraci ke svým vlastním předsevzetím:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

První verze článku vyšla na blogu Econea.cz 14. 1. 2020.

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuze a zkušenosti: 2 x komentováno

  1. Děkuji, zelené kafíčko je jeden z nejoblíbenějších mailů, které dostávám. S vámi se opravdu cítím na jedné vlně. Na oplátku – víte, že už i Praze máme re-use centrum? Mějte se fajn. A hlavně zůstaňte zdaví. Broňa

    1. Moc děkujeme za milý komentář, jsme moc rádi, že naše Zelené kafíčko rád „pijete“ z mailu. 🙂
      Ano, víme, děkujeme za tip. Krásné zimní dny. Za tým Econea.cz Katka

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..