Přečtete za: 6 min

Test přírodních řasenek: Která totálně propadla a která je nejlepší?

Test přírodních řasenek

Protože kápnout na dobrou řasenku, obzvláště pak přírodní, je tak trochu jako výhra v loterii, vzala jsem to na vlastní řasy a otestovala hned 4 za nás všechny, ženy. Sama jsem byla plná očekávání, a taky strachu – přeci jen jsem je hodlala prubnout za „ostrého“ provozu a černé šmouhy kolem očí třeba na pracovní schůzce nepřejete snad ani tomu největšímu nepříteli, že… Jak tenhle souboj řasenek nakonec dopadl, která se mi rozmázla a ze které jsem zase úplně roztekla já?

Tato recenze miluje svobodu a upřímnost. Je tedy nezávislá a do jejího obsahu jsme nezasahovali. Produkty k testování jsme poskytli zdarma a ačkoli jsme čas za sepsání recenze odměnili honorářem, její vyznění bylo mimo naši kontrolu.

Martin z Econea.cz

Rychlé shrnutí

Testování řasenek pro mě byl splněný sen… sranda, nebyl. Rozpité flekance namísto perfektně namalovaných řas si totiž nepřeje nikdo. Ale někdo to prubnout musel! A protože i v dekorativce raději volím na svá citlivá očka přírodní složení než složení plné syntetických a jinak problematických látek – je to tu, mám vítěze. Řasenka Lash to Impress od Lavery to všem ostatním v tomhle souboji s přehledem a jednoznačně natřela (nejen na řasy). Vydržela netknutá 13 hodin a kdybych už nepotřebovala jít na kutě, věřím, že by vydržela i déle. Za zmínku určitě stojí i její cena, která je i přes přírodní složení v porovnání s konvenčními řasenkami více než přívětivá. A to obzvláště, mluvíme-li o něčem, co přijde do kontaktu s citlivýma očima každý den – a složení bychom tak rozhodně opomíjet neměli.

Jaké řasenky (ne)prošly testem?

V jednom týdnu, za stejných teplotních podmínek (uprostřed vypečeného léta) a při podobných denních aktivitách jsem si na řasy postupně mázla čtyři řasenky od značky Lavera, jedním z pionýrů biokosmetiky – vyživující Lash to Impress BIO, objemovou VOLUMIZING BIO, prodlužující High Lash BIO a zesilující VOLUME BIO.

Výsledek testu

1300px blog tabulka rasenky nahled 1

NEŽ SE DO TOHO PUSTÍME: Je důležité si říct, že kosmetika je obecně velmi individuální záležitost, každému „sedne“ něco jiného. Sami jsme se o tom v Econea.cz přesvědčili – z čeho je jedna z nás mrzutá, druhá je naprosto nadšená a naopak. Proto jsme k jednotlivým řasenkám připojili i odlišné názory krasavic z našeho týmu. Tímto řasenkovým soubojem bychom rádi podnítili diskuzi a sesbírali další recenze přímo od zákaznic, které již měly čest testované maskary vyzkoušet. V případě převažujících negativních ohlasů jsme připravení řasenky z našich regálů vyřadit, neradi bychom se však ukvapili, protože (jak jsme řekli v úvodu), snášenlivost kosmetiky obecně je individuální.

👉 Očíhnout zelené poklady od Lavera

Řasenka Lavera Lash to Impress BIO

Ingredience 100% přírodního původu, bez silikonů, mikroplastů, minerálních olejů, dermatologicky testovaná, s certifikací NaTrue a Vegan Society… no, a co ještě tahle řasenka slibuje? Kromě dodání objemu řasám i jejich výživu, a to hlavně díky obsahu ricinového oleje a argininu, ale co je pro náš test úplně nejdůležitější – 12hodinovou výdrž, aniž by se rozmazávala, drolila nebo řasy slepovala. Vzhledem k velmi šetrnému složení má být také přívětivá a nedráždivá vůči citlivým očím nebo pro nositelky kontaktních čoček. Tak ještě, že pár dioptrií v očích schovaných mám, a v testu jsem tedy mohla rovnou prubnout i to. 🙂 

Balení a první dojmy

Vyděšená! Tak přesně jsem se cítila, když jsem poprvé řasenku Lash to Impress vzala do ruky a otevřela. Mezi řasenkami patří její balení k těžším a masivnějším, žádný prcek to není. S kartáčkem ve tvaru přesýpacích hodin s poměrně krátkými štětinkami jsem se (s ohledem na svoji nešikovnost) viděla černá od hlavy až k patě ještě před samotným nanášením.

Aplikace

Prvotní strach vystřídal po pár tazích na řasy naprostý klídek. Přestože jsem nemehlo, s kartáčkem se mi pracovalo velmi dobře – bez nějakých větších přetahů nebo černých skvrn všude kolem. Spodní řasy pro mě byly trochu větší výzva než vrchní, přeci jen trefit takové mini řasy tak velkým kartáčkem není úplný med, ale i to jsem nakonec vcelku dobře zvládla.

A výsledek? Boží! Vůbec jsem nečekala, že hned s první řasenkou, kterou budu testovat, dokážu na řasách taková kouzla. Při nanášení se nikde neobtiskávala ani neslepovala řasy nijak výrazně k sobě. Ačkoli slibuje primárně větší objem, mým řasám dodala i skvělou délku. 

Hodnocení a výdrž na řasách

Řasenku Lash to Impress jsem si nanášela kolem 10. hodiny ranní a hodlala ji provést svými každodenními aktivitami s tím, že uvidím, kdy „sleze“. Ale neslezla. Držela jak přibitá na svém místě až do večera.

Zmákla se mnou 10km procházku se psem při 30 °C, zařizování ve městě za vlhka po dešti a nakonec i noční toulky, kdy mi už jako nositelce kontaktních čoček klasicky po celém dnu slzí oči. K mému velkému překvapení ještě ve 23:00 na řasách vypadala, jako bych ji tam právě namalovala. Žádné rozmazání, černé nebo šedé šmouhy kolem očí ani drolení. Hned v pondělí si tak tahle řasenka vysloužila plný počet – 5 hvězdiček z 5.

Lavera Objemová řasenka VOLUMIZING BIO

Jako druhou 100% přírodní řasenku od Lavery jsem vyzkoušela objemovou řasenku VOLUMIZING – intenzivní černou. Ta má kromě černočerného odstínu přidat řasám i na objemu, hustotě a plnosti, jojobový olej a rostlinný keratin ve složení pak hydrataci a ochranu před vnějšími vlivy. Stejně jako všechny řasenky od Lavery se pyšní certifikací NaTrue a Vegan Society, a je dermatologicky a oftalmologicky testovaná. A opět doporučována jako vhodná i pro citlivky. O výdrži od výrobce nikde ani zmínka – no, a já už možná vím proč. 🙂

Balení a první dojmy

S touhle řasenkou v ruce jsem si připadala „klasicky“ – vypadá totiž stejně jako běžné řasenky, které seženete v každé drogerce. Široký štěteček s dlouhými štětinkami mě zahřál u srdce, protože přesně s takovým mi šlo vždycky nanášení řasenek levou zadní. 

Aplikace

Jak už jsem zmínila, s tímhle štětečkem jsem řasy perfektně mázla jedna báseň. Žádné slepování řas, mazání řasenky mimo.

Byla jsem namalovaná fik fik, a právě díky delším štětinkám jsem měla řasy na první pohled mnohem lépe pročíslé a jednotlivě více a výrazněji definované než s pondělní Lash to Impress. Na druhou stranu – intenzivní černá nebyla nijak výraznější než „obyčejná“ černá, a na to, že je řasenka VOLUMIZING objemová, Lash to Impress v objemu nepřekonala. 

Hodnocení a výdrž na řasách

Řasenku VOLUMIZING jsem opět nanesla v 10 hodin ráno a připravila si pro ni podobný zátěžák jako na řasenku první. Doma pošolíchala pár věcí, sedla do auta, zajela na nákup a… to bylo to jediné, co se mnou tahle řasenka zvládla.

Po necelých 4 hodinách musela odličovačem úplně dolů, roztekla se mi totiž pod očima do výrazných fleků – pravda, konečně intenzivně černých, se kterými už nešlo vůbec nic dělat a líčení nijak „zachránit“. 2 hvězdičky z 5 u mě získala jen díky bombovému kartáčku, snadnému nanášení a tomu, že při malování ani trochu neslepovala řasy.

Lavera Prodlužující řasenka High Lash BIO

Do třetice jsem z řasenkového arsenalu Lavery vytáhla do boje za krásné a perfektně namalované řasy prodlužující řasenku High Lash. Ani v jejím složení nenajdete silikony, mikroplasty nebo minerální oleje – oštemplováno dermatologickým a oftalmologickým testováním a certifikacemi NaTrue a Vegan Society. O řasy v ní pečují především ricinový olej a extrakty ze zeleného čaje a rozmarýnu. No, a co slibuje? Báječně tekutou konzistenci, co nehrudkovatí, nulové rozmazání a nekonečně dlouhé řasy po celý den.

Balení a první dojmy

High Lash je prostě jako pro princezny. Lehoučké balení akorát tak do ručky, s lesklým designem do růžova. Uzoučkému kartáčku se skoro neviditelnými (a na můj vkus s poměrně tvrdými) štětinkami jsem z počátku moc nevěřila. Ale mile překvapil! 🙂

Aplikace

Z High Lash jsem měla od první chvíle velmi rozporuplné pocity. Avizovaná prima tekutá konzistence mi totiž zůstávala ve všelijak rozprostřených a různě velkých vrstvách na kartáčku, a tak jsem musela kartáček po každém namočení do řasenky nejdříve otřít o hrdlo, než jsem s ním vůbec zkusila máznout řasy.

Její úzký kartáček však zaslouží potlesk ve stoje. Řasy namaloval opravdu jednu po druhé, a poprvé za celý týden se mi s ním podařilo naprosto perfektně namalovat skutečně úplně všechny řasy – i ty spodní a i ty nejkratší v koutcích očí. Sice se mi u toho trochu obtiskla, ale nic, co by se nedalo zachránit a dočistit. A za ty nádherně namalované řasy to stálo! Byť jim nedala takovou délku ani objem, jako první dvě testované Lash to Impress a VOLUMIZING, vypadala na očích prostě báječně a já si připadala jako mrkací panenka.

Hodnocení a výdrž na řasách

Po nadšení však přišlo trocha zklamání. High Lash namalovaná v 10 ráno vydržela v tomto super stavu jen jednu procházku po městě.

Kolem 13:00 hodiny už se mi začala rozpíjet do prazvláštních šedivých flekanců, které se mi rozlily do mých, už tak výrazných, kruhů pod očima, a já vypadala tak trochu jako zombie. Nic, co by nezachránilo přepudrování nebo korektor – ale za hodinku tam byly bohužel znovu, a hodinu poté jak by smet. Za pro mě úplně okouzlující efekt panenkovských řas, jednoduchou a přesnou aplikaci díky úzkému kartáčku a rozmazání, se kterým však jde ještě něco málo udělat, u mě nakonec získala 3 hvězdičky z 5

Velkoobchoďačka Marťa z Econea.cz k řasence říká:
„Za mě je tahle růžová řasenka boží a mám ji ráda. Měla jsem ji i na koncertě ve 30 stupních a vydržela celý den, nemazala se, nedrobila, nic.“

Copík Lucka z Econea.cz k řasence říká:
„Já jsem z téhle řasenky v elegantním růžovém kabátku nadšená. Chce to trochu trpělivosti, ale po asi čtyřech aplikacích hezky zhoustne a pro zvýraznění řas mi stačí dvě vrstvičky. Nerozmaže se a neodrolí ani po celém horkém dni.“

Lavera Zesilující řasenka VOLUME BIO

Poslední přírodní řasenkou, kterou jsem testla na vlastní řasy, je řasenka VOLUME. Ta obsahuje minerální barevné pigmenty a tři druhy přírodních vosků: karnaubský, škumpový a kandelilový, které o řasy nejen pečují, ale mají zabraňovat i drolení. Řasenka má vytvářet přirozeně vypadající objem a překrásně natočené řasy bez slepování – takový „must have“ pro každodenní nošení. Stejně jako předchozí řasenky od Lavery i VOLUME je ověnčená certifikáty Vegan Society a NaTrue. 

Balení a první dojmy

Dlouhé štětinky, kartáček široký tak akorát. To bylo to první, co mě při otevření téhle řasenky prolétlo hlavou. Oproti všem ostatním Lavera řasenkám je navíc parádně úzká, žádný těžký a velký obřík, takže mi na rozdíl od těch ostatních nezabrala celou malou kapsičku v kabelce. 

Aplikace

Řasenka VOLUME pro mě byla největším překvapením ze všech. Tvářila se strašně obyčejně, takže jsem neočekávala žádný velký výkon ani výdrž. Její nanášení tenhle můj pocit ještě umocnilo – obtiskávala se mi opravdu ve velkém stylu, a tím hodně lepila řasy k sobě.

Ale nevzdala jsem to, a zkusila jsem na ní jít trochu jinak. Po každém větším máznutí na řasy jsem ji dala pár minutek (čtěte: co nejdéle, co jsem byla schopná vydržet) bez mrkání. Fungovalo to. Sice objemem ani délkou nepřekonala Lash to Impress nebo VOLUMIZING, ale při tomhle pomalejším nanášení slušně konkurovala v definování jednotlivých řas jak VOLUMIZING, tak i High Lash. A ta černá? Černočerná! Nejčernější ze všech testovaných.

Hodnocení a výdrž na řasách

Jako u ostatních řasenek – i VOLUME jsem si namalovala v 10 ráno, a vzhledem k výše zmíněným „komplikacím“ při samotném nanášení od ní nic moc neočekávala. I z toho důvodu jsem na ní chodila házet očko k zrcadlu snad každou půlhodinku.

Ale zaschla opravdu tvrdošíjně a nejenže se mnou zvládla celý pracovní den, ale nakonec jsem ji ještě vyvezla na procházku a k vodě se psem (při úctyhodných 30 °C). Až ve 20:00 se teprve po celém dnu objevil první rozteklý šedý flíček pod jedním okem. Za tenhle výkon si u mě nakonec vysloužila 3 hvězdičky z 5. Dala bych jí i víc, ale bohužel už mě z ní k večeru pálily oči jak čert a nepřestaly, dokud jsem ji neodlíčila. Takže žádný ideál pro citlivky nebo očka s kontaktními čočkami.

Sklaďáček Nikča z Econea.cz k řasence říká:
„Neměla jsem lepší řasenku, než je Volume. Nikdy mě neštípala a to ji používám od doby, co jsem nastoupila do Econey, a mám oči kvůli alergiím hodně citlivé. Už mi řasenek prošlo rukou několik a od jiné jsem neměla tak hezky zvýrazněné a rozčesané řasy. Tohle byla trefa do černého na první pokus.“

Pomohl vám náš velký test přírodních řasenek vybrat tu správnou parťačku pro vaše řasy? Usnadněte výběr i ostatním, a sdílejte recenzi mezi své přátele. Děkujeme. 🙂

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Mňamkózní pastilky s Bachovými esencemi Veselá škola od Energie rostlin pro klid a sebevědomí školáků.Omrknout
Antistresová roll-on aroma tyčinka Saloos pro uvolnění napětí a povzbuzení při únavě a vyčerpání.Očíhnout
Zvýhodněná BIO sada šamponu, kondicionéru a masky pro suché vlasy od italské Officina Naturae.Omrknout
Úklidový starter pack univerzálních pomocníků pro eko domácnost za výhodnou cenu od Allnature.Očíhnout
Na suchá chodidla a popraskané paty jedině regenerační balzám Hebké nožky od slovenského Kvitku.Omrknout
Zdravá BIO dobrota do kapsy v podobě ovocných koulí z datlí, fíků, vlašáků a kokosu od Sunny Fruit.Očíhnout
Zapálenec do sebevzdělávání, co bez přestání hledá, zkoumá a zkouší všechny možné i nemožné ekologické a zelenější alternativy snad úplně ke všemu na světě. A přestože se to ne úplně vždy vyplatí, za ty „wow“ chvíle, kdy se to naopak povede – za ty to jednoznačně stojí. Ještě o chlup šťastnější pak je, když je písmem nebo obrazem může předat i dál ostatním. Všichni totiž máme stejný a jediný domov. Planetu Zemi.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..