Přečtete za: 10 min

Jak vybrat lubrikační gel: Co vyzkoušet a čemu se vyhnout?

Jak vybrat lubrikační gel

Štěstí přeje připraveným. Ne vždy ale jde naplánovat, kdy budete potřebovat kapku účinného a šetrného lubrikantu. Nezáleží ani tak na tom, zda se bude jednat o vášnivý sex s partnerem nebo partnerkou, anebo o okamžiky, které jsou jen vaše. Mít po ruce vhodný lubrikační gel zkrátka oceníte, kdykoliv taková chvíle nastane.

Zběsilé přehrabování v šuplíku, když se dá erotické napětí krájet, je pro někoho úsměvné. Na druhou stranu ale může způsobit stres nebo ztrátu vzrušení. Abyste nemuseli v takové chvíli pročítat etikety, zda se ten či onen produkt hodí použít jako lubrikační gel, máme pro vás speciálního průvodce lubrikanty.

lubrikační gel na ruce

Řekneme si, k čemu se lubrikant vlastně používá, jakým látkám je lepší se vyhnout a prozradíme i přírodní alternativy, které lze místo lubrikačního gelu použít. Až nastane ten pravý okamžik, všechno půjde jako po… No po másle raději ne, ale po ghíčku nebo kokosovém oleji už by to šlo.1 Začtěte se a povíme vám víc!

Lubrikační gel – proč se používá?

Než se zaměříme na samotné produkty, je třeba vzít celou problematiku lubrikačních gelů pěkně od začátku. Tedy i od hlavní příčiny jeho používání. Pro někoho se může jednat o velmi citlivé a osobní téma, které rád řeší sám a v klidu. Pro jiného je to zase naprosto normální a přirozená věc, o které se rád baví mezi svými přáteli. Pojďme se na lubrikanty a lubrikační gely podívat ze všech úhlů.

pár

Vagína přirozeně produkuje lubrikaci, tedy tekutinu, která usnadňuje sexuální aktivitu, snižuje tření v pochvě a zvyšuje pohodlí při sexu. Zároveň minimalizuje případné pocity bolestivosti nebo podráždění. Pokud přirozená lubrikace není dostatečná, pak se používá jiný lubrikant, který zpříjemní prožitek. Lubrikační gely jsou tekuté látky, které slouží k vyrovnání vaginální suchosti nebo při nedostatečné přirozené lubrikaci intimních míst.

Kdy použít lubrikant?

Ne vždy pochva produkuje dostatečnou lubrikaci. Nejčastěji k její absenci dochází u žen, které pociťují vaginální suchost v důsledku užívání některých léků, při změnách hladin hormonů, při menopauze, nebo během delší sexuální aktivity, kdy přirozená vaginální vlhkost zkrátka “dojde”.2

Je prokázáno, že lubrikační gel výrazně zvyšuje šanci na dosažení orgasmu u mužů a žen, a to jak při pohlavním styku, tak při masturbaci, análním sexu nebo dalších intimních hrátkách.

decentní fotka odkazující na intimitu žen Vaginální suchost a jak ji léčit

Občasná vaginální suchost je běžná. Nejčastěji se vyskytuje u žen během období menopauzy, ale potýkají se s ní ženy všech věkových kategorií. Může mít velmi významný dopad na sexuální život i každodenní aktivity. Často se ale podceňuje, mnohé ženy se za tento stav stydí, případně jej nijak neřeší a neléčí jej. Existuje celá řada léčebných postupů, můžete se proto svěřit do péče svému lékaři.

Jaké mohou být příčiny snížené přirozené lubrikace v pochvě?

  • menopauza, pokročilejší věk,
  • kojení,
  • stres,
  • hormonální nerovnováha,
  • cukrovka,
  • zánětlivá onemocnění,
  • léčba chemoterapií,
  • apod.

Jak pomoci zlepšit přírodní lubrikaci?

  • masturbace před sexem,
  • delší předehra,
  • sex pouze při vzrušení,
  • dostatečný pitný režim,
  • zvýšená frekvence masturbace nebo sexu.3

Příjemně se naladit můžete i díky třem pokladům se speciální směsí esenciálních olejů s afrodiziakálními účinky. Afrodiziakální dárkový balíček Z lásky od Kvitku obsahuje sójovou svíčku, která pomůže navodit atmosféru, šlehaný tělový krém a afrodiziakální masážní olej. Příjemnými kombinacemi vůní rozmazlíte tělo i duši. Darovat jej můžete komukoliv chcete, z lásky nebo zkrátka jen tak.

Jak se lubrikant používá?

Vždy byste se měli řídit pokyny u balení konkrétního produktu. U olejů a dalších surovin ale takový návod na použití najít nemusíte.

aplikace lubrikačního gelu, mastné ruce

Nejdříve je třeba zjistit, zda vám nevadí některá složka v lubrikantu. Tenhle “test” je dobré provádět dopředu, nikoliv během styku nebo bezprostředně před ním.

Intoleranci zjistíte tak, že si menší množství oleje/gelu aplikujete na kůži. Pokud se vám do několika hodin neobjeví nežádoucí projevy (vyrážky, kopřivky, apod.), pak směle k dalšímu kroku.

Poté je nejlepší začít u požadované sexuální aktivity s malým množstvím přípravku a jeho množství postupně zvyšovat, dokud vám nebude činnost pohodlná. Věnujte se sami sobě a tomu, jak vaše tělo na lubrikant reaguje. Jeho použití by vám nemělo být nepříjemné. Stejně tak pocity tření, svědění nebo bolesti rozhodně nejsou v pořádku a mohou znamenat alergii či zvýšenou citlivost na některou ze složek lubrikantu.

lubrikační gel na špičce prstů Lubrikační gel může zlepšit zážitek i mužům

Lubrikační gel se může přidat v malém množství na vnitřní špičku kondomu a snížit tak tření při sexu i mužům. Zároveň zabraňuje jeho prasknutí a celkově může zlepšit prožitek. Dejte si jen pozor u kombinace kondomu a lubrikantu na olejové bázi. Tihle dva se spolu příliš nekamarádí a kondom může prasknout.

Jaké máme druhy lubrikačních gelů?

Lubrikační gely na silikonové bázi – Kombinují vodní a olejové lubrikační gely. Zůstávají kluzké déle než jiné druhy lubrikantů.

různé druhy a konzistence lubrikačních gelů

Lubrikační gely na vodní bázi – Patří mezi nejoblíbenější druh, snadno se vymývají a nezanechávají skvrny. Přírodní lubrikanty na vodní bázi často obsahují xantanovou gumu nebo agar agar, což jsou přírodní zahušťovadla obsažená v rostlinách, které dodávají lubrikantům hladkou strukturu.

Lubrikační gely na olejové bázi – Mohou obsahovat různé druhy olejů, také se používají jako masážní oleje. Nedají se ale tak snadno smýt, zanechávají mastnou kůži a nelze je používat s latexovými kondomy.

Jaký si zvolit? Lubrikanty na bázi oleje vyživují suchou pokožku, ale olej nevyživí hlubší vrstvy kůže. Na druhou stranu je můžete využít pro nejrůznější druhy masáží v rámci předehry a sexuální stimulace. Mohou ale znečistit prostěradlo i povlečení a zanechávají mastné skvrny. Lubrikanty na vodní bázi zanechají vaše lůžkoviny bez nežádoucích skvrn, pocitově se více přibližují přírodnímu tělesnému lubrikantu.

lubrikační gely a kondomy Jaký lubrikant kombinovat s kondomem?

  • Silikonové lubrikanty
    jsou obvykle bezpečné pro použití spolu s latexovými kondomy.
  • ✔Lubrikační gely na vodní bázi jsou také vhodné pro použití s latexovými kondomy.
  • ! Lubrikanty na bázi oleje nejsou bezpečné pro použití s latexovými kondomy, kdy hrozí riziko opotřebení a roztržení kondomů.4

lubrikační gel a sexuýlní pomůcky Jaký lubrikant pro sexuální hračky?

Se sexuálními pomůckami můžete použít všechny výše zmíněné typy. U olejového lubrikantu bude ale složitější hračky a pomůcky důkladně omýt. Oproti tomu lubrikanty na vodní bázi se snadněji smývají a nepodporují růst bakterií.

Jaké jsou další možnosti lubrikace?

Kromě vaginálních lubrikantů existují vaginální zvlhčovače, což jsou dlouhodobě působící lubrikanty, které pomáhají proti dlouhotrvající vaginální suchosti. Tyto přípravky jsou vhodné pro ty, kteří pociťují vaginální suchost i ve chvíli, kdy sex nemají.

Vaginální suchost pomáhají léčit i estrogenové krémy. Ty v těle nahrazují ženský pohlavní hormon estrogen a zmírňují některé projevy menopauzy a dalších zdravotních stavů, které se vyznačují nižší hladinou estrogenu. Většina těchto krémů ale vyžaduje postupné snižování dávek. Také je jejich použití vždy třeba probrat s ošetřujícím lékařem a zvážit všechna rizika.5

Lubrikační gel ilustrace Co je u lubrikačního gelu důležité?

  • pH – pH lubrikačního gelu označuje, jak je daný produkt kyselý nebo zásaditý. Ideální pH gelu by zcela logicky mělo odpovídat zdravému pH poševního prostředí (tedy hodnotě 3,8–4,5). Vyšší pH je spojeno s rizikem vaginální infekce, bohužel takové hodnoty má velké množství komerčně dostupných lubrikantů.6
  • Osmolalita – Značí schopnost látky odvádět vlhkost z tkání a buněk. Vyšší osmolalita, než je normální vaginální sekret, může mít za důsledek vyschnutí tkáně, což vede k podráždění a narušení sliznice. Pochva je tak náchylnější k infekci i pohlavně přenosným infekcím.7

Ženám se doporučuje vybrat takový přírodní lubrikační gel, který je optimálně vyvážený z hlediska osmolality i PH a fyziologicky se nejvíce podobá přirozenému prostředí v pochvě.8

Jak vybírat lubrikační gel podle WHO

Výzkumy také ukazují, že lubrikanty mohou mít z hlediska dlouhodobého užívání škodlivé účinky na vaginální tkáň. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce vydala zprávu, v níž zdůraznila obavy ohledně pH a osmolality v některých lubrikačních gelech a zveřejnila závěry a doporučení, podle čeho lubrikační gely vybírat:9

  • U lubrikačních gelů na vodní bázi je třeba zohlednit osmolalitu, která by měla být 1200 mOsm/kg nebo nižší a hodnota pH přibližně 4,5 (pokud se výrobek bude používat pro vaginální styk).
  • Neměly by obsahovat maziva obsahující polykvartérní sloučeniny.
  • Lubrikanty s vyšším pH než 7 se nedoporučují vůbec.
  • Gely obsahující spermicidy a léčivé či jiné látky se také nedoporučují.

Odborné a obtížně pochopitelné definice nechejme WHO, my si pojďme říct jednodušeji, jak takový lubrikant vybrat, aby splňoval všechna doporučení a byl šetrný a účinný.

lubrikační gel šetrný s pozadím s oskvětními lístky růží Přírodní lubrikační gely pod lupou

Na trhu existuje samozřejmě celá řada různých produktů: Od klasických lubrikačních gelů v drogeriích a lékárnách až po přírodní a organické bio lubrikanty. Možností je také použití přírodních rostlinných olejů nebo jejich kombinace.

Jak poznat přírodní lubrikant?

Obecné pravidlo, které lze vztáhnout na celou řadu přírodních kosmetických produktů je, že pokud netušíte, jak se která složka vyslovuje a co přesně znamená, pak se s největší pravděpodobností nejedná o čistě přírodní látku. Hledáte-li přírodní a šetrný lubrikační gel, neměl by obsahovat přídavné látky, hormony nebo syntetické chemikálie.

Na Econea.cz si můžete vybrat přírodní lubrikant a masážní gel se zeleným čajem od Fair Squared s přísnou certifikací kvality NaTrue. Zvlhčí intimní partie a zvýší prožitek u erotických chvilek. Jeho složení je vhodné pro citlivé pH pochvy. Můžete jej použít v kombinaci s kondomem nebo bez něj. Neobsahuje žádné umělé parfemační látky, živočišné suroviny a navíc nebyl testován na zvířatech. Můžete jej využít také pro masáž celého těla. Jeho složení má také regenerační účinky.

👉 Očíhnout zelené poklady od Purity Vision
👉 Očíhnout zelené poklady od You & Oil
👉 Očíhnout zelené poklady od Fair Squared

klasické balení lubrikačního gelu fialové Co obsahují běžné lubrikační gely v drogeriích?

Nejčastěji můžete narazit na konvenční produkty v drogeriích. Ty vám mohou slíbit nevšední zážitky. Takové lubrikanty obsahují přídavné látky, které hřejí, chladí, mají nejrůznější aromata nebo příchutě. Slibují přirozenější a příjemnější zážitky z milování, zaručují lepší a intenzivnější orgasmus. Co se skrývá za pozadím těchto gelů a jaké látky obsahují?

Celá řada odborníků doporučuje vyhýbat se lubrikačním gelům, které obsahují parabeny, ropu, glycerin a další cukry.10

  • Parabeny – Jsou skloňovány horem dolem. Najdeme je v kosmetice, potravinách i farmaceutických výrobcích. Slouží jako konzervační látky, nejčastěji se jedná o methylparaben a propylparaben. Ačkoliv vědci potvrdili, že na parabeny nebývá příliš mnoho lidí alergických, mohou způsobit podráždění vaginální sliznice nebo genitální vyrážky. Některé studie je dokonce spojují s hormonálními poruchami.11
  • Glycerin – Patří mezi parabeny a bývá součástí některých komerčních lubrikantů. Někdo může používat jako lubrikant i samotný čistý glycerin. Riziko může spočívat v tom, že se jedná o vedlejší produkt cukru. A cukr přitahuje kvasinky, což může způsobit vyšší náchylnost ke kvasinkovým infekcím.
  • Propylenglykol – Funguje jako zvlhčovač i konzervant, může ale dráždit vaginální sliznici.
  • Cyclomethicone – Patří mezi silikony, najdeme jej v silikonových lubrikačních gelech. Je ve studiích na zvířatech spojovaný s poškozením reprodukčních funkcí i rakovinou dělohy. Výzkum, který by zkoumal dopady této látky na vaginální prostředí ale nebyl zatím proveden.12
  • Chlorhexidin glukonát – Jedná se o dezinfekční látku, která zabíjí laktobacily čili druh bakterií, které jsou nezbytné pro správné fungování vaginální mikroflóry.
  • Parfemace a příchutě – Pod pojmem “příchuť nebo “vůně” se může skrývat chemický koktejl karcinogenních látek, reprodukčních toxinů i alergenů.

Jsou tedy klasické lubrikační gely zdraví nebezpečné?

Existuje několik studií, které zpochybnily bezpečnost těchto pomůcek, ačkoliv žádná z nich neprokázala, že by byly jednoznačně rizikové nebo nebezpečné. Některé z experimentů ukázaly, že lubrikační gely mohou poškodit buňky uvnitř vagíny i konečníku, což má za následek větší náchylnost k pohlavním chorobám a infekcím.13

Máme signály, které jsou znepokojivé, ale zatím nevíme, co znamenají. Jen proto, že lubrikant způsobuje poškození buněk v laboratoři, nevíme, zda to má něco společného s přenosem onemocnění u lidí v reálném světě.“[/ref]https://cen.acs.org/articles/90/i50/Studies-Raise-Questions-Safety-Personal.html[/ref]

Jim Pickett, předseda skupiny IRMA, celosvětové sítě, která prosazuje bezpečné a účinné látky zabraňující pohlavně přenosným chorobám.

Lubrikační gely a testování na zvířatech?

Ve Spojených státech jsou lubrikační gely Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) klasifikovány jako zdravotnické prostředky, takže musí být testovány na zvířatech, konkrétně na morčatech, králících a myších. Testy vyžadované FDA zahrnují injekční aplikaci lubrikantů morčatům a králíkům, aby se zjistilo, zda se neobjeví nežádoucí reakce.14

TIP: Na našem blogu se dozvíte, proč říkáme ne testování na zvířatech.

👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

těhotná žena Lubrikační gel v těhotenství

Sex v těhotenství může být skvělá věc. Pomáhá snížit stres, uvolňuje se díky němu oxytocin a prospívá vaší psychické pohodě. Samozřejmě je nutné poslouchat své tělo a potřeby. Během těhotenství můžete narazit na mnohé komplikace, které vám mohou zabránit v tak častém sexu, na jaký můžete být zvyklí. Příčinou mohou být ranní nevolnosti, pálení žáhy, bolesti zad, rostoucí bříško. Některé ženy se také mohou potýkat s vaginální suchostí, která jim může při styku způsobovat bolest a nepříjemné pocity. Přesto má spousta lidí během těhotenství na sex chuť. A v takovém případě může pomoci náš hrdina, o kterém se tady celou dobu bavíme – lubrikační gel!

Pamatujte: Poraďte se svým lékařem o bezpečnosti sexu během vašeho těhotenství.

Během těhotenství dochází k vyššímu obsahu estrogenu v těle a tudíž i zvýšené přirozené lubrikaci. Záleží ale samozřejmě na hormonech i na individuálních potřebách. Podle studie z roku 2014 používá lubrikační gel při sexu až 4,5 % těhotných.15

Během těhotenství je váš děložní čípek uzavřený, proto nehrozí, že by se lubrikační gel dostal k miminku přes pochvu. Nejvhodnější jsou lubrikanty na vodní bázi, ideálně s obsahem aloe vera.

kokosový olej a aloe vera lístky Jak vyrobit lubrikační gel doma?

Na internetu najdete desítky, ne-li stovky receptů na domácí lubrikant obsahující kukuřičný škrob, směsi olejů nebo gelů. Během jejich zkoušení ale buďte obezřetní a pamatujte, že méně je více. Před použitím vyzkoušejte, zda vám některá z ingrediencí nevadí.

Co budete potřebovat: 

  • ¼ šálku organického kokosového oleje,
  • ¼ šálku gelu z aloe vera,
  • 1–4 kapky esenciálního oleje z heřmánku/růže/levandule (nemusí být).

Postup:

Suroviny smíchejte ve skleněné nádobě a dobře protřepejte. Můžete použít před intimním stykem, během něj nebo pro intimní masáž.
Pokud hledáte jednodušší variantu, tu máme taky. Stačí použít jednotlivé suroviny, které poslouží stejně dobře.

Co použít místo lubrikačního gelu?

Co je to lubrikační gel a na co se používá, už jsme si shrnuli. Víte, jak odlišit přírodní lubrikant od toho běžného v drogerii a proč byste měli na jeho složení dbát. Existuje také nespočet tipů a způsobů, co použít místo lubrikačního gelu. Je možné, že na nákup totiž nebudete vůbec muset – může se jednat o suroviny, které máte běžně doma.

kokosový olej a kokosový ořech Kokosový olej

Naolejovat, nebo nenaolejovat kokosovým olejem? Možná už jste slyšeli, že lubrikantem může být i kokosový olej. Vyzkoušeli jste jej v praxi? Kokosový olej je z dobrého důvodu velmi oblíbeným přírodním lubrikantem. Hezky voní, hydratuje a především klouže. Navíc je antibakteriální a působí proti kvasinkám.

Není ale kokosový olej jako kokosový olej. Chcete-li organický produkt bez příměsí dalších látek, pak vybírejte ten, kdy jsou kokosy pro jeho výrobu pěstovány bez použití chemikálií a pesticidů. Nejlepší volbou je nerafinovaný nebo panenský kokosový olej, což je nejméně zpracovaná nebělená forma kokosového oleje.

Dejte si ale pozor na to, že může zamastit lůžkoviny, oblečení nebo nábytek. Praktické je použít ručník jako podložku.

kokosovyolejraw e1624389978886

Šetrným způsobem je vyrobený i kokosový olej RAW BIO od Purity Vision. Díky speciální technologii při výrobě není kokosová dužina sušená při vysoké teplotě, a olej si tak zachovává všechny potřebné živiny a prospěšné látky. Kromě toho, že jej můžete použít v kuchyni, na pleť nebo na masáže se často používá také jako šetrný přírodní lubrikant.

Aby vám kokosový olej dlouho vydržel, je třeba jej nanášet opatrně. Dejte si pozor, abyste špinavými prsty do sklenice nezanesly bakterie, které by olej mohly znehodnotit. Pokud jej budete chtít dávkovat, použijte čistou lžičku nebo špachtli, kterou olej naneste. Vyhněte se mu, pokud máte alergii na oříšky, stejně tak dejte pozor na mandlový olej.

olej z mandlových ořechů Mandlový olej

Olej z mandlí zklidňuje citlivou pokožku, hydratuje ji, a je také skvělou volbou jako lubrikant pro orální i anální sex. Vstřebává se velmi pomalu, takže pokožka dlouho vydrží vláčná. Není vhodné jej kombinovat s latexovými kondomy, mohou totiž způsobit jejich prasknutí.

průhledný gel aloe vera Aloe vera

Možná už víte, že aloe vera je rostlinka mnoha benefitů. Zklidňuje pokožku, dodává jí hydrataci a snižuje podráždění. Aloe vera je na vodní bázi, proto ji můžete používat i v kombinaci s kondomy. Dejte si však pozor na produkty s přídavnými složkami, jako je např. alkohol.

olivový olej v mističce Olivový olej

Oblíbenou alternativou je i olivový olej, který najdou doma téměř všichni. Může skvěle posloužit pro zvlhčení intimní oblasti i snížení tření. Póry pokožky ale nejsou schopny olivový olej zcela vstřebat, proto je dobré jej co nejdříve smýt. Také se vyhněte použití spolu s latexovými kondomy. Pro sexuální hrátky vybírejte vždy extra panenský oliváč.

Domácí „lubrikanty“, kterým se raději vyhnout

Ačkoliv doma můžete najít spoustu olejů a maziv, ne všechny jsou pochopitelně vhodné pro citlivé partie vašeho těla. U některých je to na první pohled jasné, jaké další položky ale ze seznamu vynechat?

  • Vazelína – Samozřejmě není řeč o lepivé vazelíně, kterou používáme jako mazivo na panty skříní. Může se jednat kosmetickou vazelínu, která vám jinak krásně hydratuje a zvlhčuje pokožku. To ale neznamená, že vám správně zvlhčí i jiné partie těla, zejména ty intimní. Vazelína je spíš mastná než kluzká, může vám zašpinit povlečení i oblečení a rovněž zvyšuje riziko infekce.
  • dětský olejíček v průhledném balení Dětský olejíček – Pokud je používán vaginálně, může zvýšit riziko infekce u mužů i žen. Pokud jde o lubrikační gel, měli byste se vyhnout všemu, co má ve svém základu ropný nebo minerální olej.16
  • Rafinované oleje – Při vzniku procházejí náročným zpracováním, což zahrnuje zahřívání, bělení nebo chemické ošetření. Mohou vám navíc znečistit povlečení a zanechat na těle nánosy, které zejména ve vaginální oblasti mohou vyústit v infekci.
  • Máslo nebo cokoliv, co obsahuje mléko nebo smetanu – Mléčné výrobky vyžadují chlazení, pokud jej tedy použijete jako lubrikační gel, může posléze začít žluknout a kazit se. To může způsobit nepříjemnou infekci.

esenciální olejíčky Esenciální oleje jako lubrikant?

Pro vnitřní použití nejsou esenciální oleje příliš vhodné. Do domácích směsí lubrikačních gelů lze nějaké druhy a v menším množství použít, ale neměly by tvořit více než 5 % směsi a je také třeba je smíchat s nosným olejem, například kokosovým. Vůně esenciálních olejů vám nepomůže s promazáním, má spíše doplňkovou hodnotu v podobě aroma. Některé éterické oleje by do kontaktu se sliznicemi přijít vůbec neměly, do lubrikačního oleje ale lze přidat kapku mátového olejíčku, levandulového nebo heřmánkového. Raději vyzkoušejte menší množství.

Mnohem častější využití esenciálních olejů je v oblasti intimity jako afrodiziakum. Podpořit milování můžete vonnými esencemi v aromalampách nebo použít voňavé tělové oleje při erotické masáži.

  • AdobeStock 272494159 1 Nobilis Tilia Tělový a masážní olej Tantra BIO.
  • Éterický olej Tantra od Nobilis Tilia zmírňuje únavu a napětí a postupně uvolňuje tělo i mysl. Probouzí energii a vyznačuje se také afrodiziakálními účinky.
  • Když už jsme u těch afrodiziak, máme pro vás tajný tip na zubní pastu, která vám posílí zubní sklovinu, ale zároveň pomůže zintenzivnit váš intimní život. To je kombinace, kterou stojí za to AdobeStock 272494159 2 otestovat, nemyslíte? Značka You & Oil přišla se zubní pastou s kardamonem a mátou pro něj a s jasmínem a mátou pro ni. Obě pasty obsahují unikátní kombinaci esenciálních olejů, které rozvášní tělo, duši a koneckonců i zuby. Můžete je navíc kamkoliv přibalit s sebou. TIP: Na Econea.cz si je můžete pořídit obě najednou v praktickém dárkovém balení. Mrkněte na sadu afrodiziakálních zubních past – Pro něj a Pro ni.

TIP: Jak vybrat esenciální olej? Začtěte se do voňavého článku na našem blogu. 

část obličeje s ústy Sliny místo lubrikantu – ano nebo ne?

Použití slin během milostného aktu je nejrychlejší řešení. Jsou k dispozici vždy a zdarma, dokonce jsou zero-waste! Jsou ale také tím nejlepším řešením?

Sliny sice mohou na první pohled vypadat jako skvělá alternativa ke všem lubrikantům světa. V některých případech vám ale mohou spíše uškodit, jelikož obsahují bakterie, které mohou způsobit kvasinkovou infekci nebo kapavku. Nežádoucí bakterie obsahují i ve chvíli, kdy vás bolí v krku, nebo máte opar. Pak se virus velmi snadno může dostat do míst, kam byste jej pouštět rozhodně neměli. A nechtěli.17

Ani samotná konzistence slin není to pravé ořechové. Jsou spíše vodnaté než kluzké a velmi rychle vysychají, což může zvyšovat nepříjemné tření.

vyrážka na ruce, svědění Nežádoucí reakce u lubrikantů: Kdy vyhledat pomoc?

Ať už používáte lubrikant jakýkoliv, může se u vás nebo vašeho partnera či partnerky objevit alergická reakce na některou z látek v něm obsažených. Než začnete lubrikační gel používat, provádějte proto jednoduchý pokus na kousku kůže, zda vám nějaká látka nebude vadit.

Jak se takový test dělá?

Omyjte si ruku neparfemovaným gelem nebo mýdlem, důkladně ji osušte.
Naneste na kousek kůže kapku lubrikačního gelu/oleje a zakryjte místo náplastí.
Nechejte působit 24 hodin a poté náplast odstraňte.
Pokud zaznamenáte reakci na látku, ať už se bude jednat o vyrážku, otok nebo zčervenání daného místa, lubrikant nepoužívejte.

Jakmile při používání lubrikačního gelu zaznamenáte jakékoliv závažné potíže (od zarudnutí, vyrážky, svědění, otoku či potížemi s dýcháním), vyhledejte lékařskou pomoc.

Shrnutí – taháček o lubrikantech nejen do postele

  • Vhodně zvolený lubrikační gel vám může pomoci pro pohodlnější a lepší sexuální život. Pomáhá ženám trpící vaginální suchostí, ale zlepšuje prožitek všem včetně mužů.
  • Sex by neměl být bolestivý nebo nepohodlný. Pokud trpíte přetrvávající vaginální suchostí, pak se obraťte na svého gynekologa.
  • průhledný gel ilustrační fotka Běžné chemické lubrikační gely obsahují spoustu příměsí a látek, které vám mohou způsobit nepříjemnosti a bývají testovány na zvířatech. Cestou jsou šetrnější přírodní varianty.
  • Vyhněte se také lubrikačním gelům s doplňkovými přísadami, které vám slibují vše od několikanásobného orgasmu až po prožití jahodové extáze. Pro dokonalý prožitek nejsou potřeba, naopak přídavné látky mohou způsobit alergické reakce.
  • Existují tři druhy lubrikačních gelů – na silikonové bázi, na vodní bázi a na bázi olejové.
  • Olejové lubrikační gely nikdy nekombinujte s latexovými kondomy, olej může způsobit jejich protržení.
  • Jako náhradu lubrikačního gelu můžete použít kokosový olej, olivový olej, mandlový olej, gel z aloe vera, a v případě neveganské varianty přepuštěné máslo ghí.
  • Vyvarujte se naopak máslu, dětskému olejíčku, vazelíně a krémům i rafinovaným olejům.
  • Některé esenciální oleje lze přidat v malém množství do domácí směsi lubrikačního oleje, buďte s nimi ale opatrní a nejdříve vyzkoušejte, jak na ně vaše tělo reaguje. Mají spíše aromatické účinky a samy o sobě nekloužou, využít je můžete třeba při aromaterapii nebo masáži.

Prosíme, sdílejte článek se všemi přáteli, kterým by se tipy na přírodní lubrikanty mohly hodit:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Navrh bez nazvu 2 BIO opalovací mléko pro děti a citlivou pokožku SPF 50+ s přírodními minerálními filtry od laSaponaria.Omrknout
Benaanna kremovydeodorant greenbalance 01 1300x 1 Svěží krémový deodorant pro dámy i pány od Ben & Anna. Bez jedlé sody, v kompostovatelné dóze.Očíhnout
Navrh bez nazvu 1 Pestrobarevné luční kvítí v 6 semínkových bombách Blossombs a designovém jarním boxu.Omrknout
Navrh bez nazvu 3 Úklid vcukuletu se silně koncentrovaným univerzálním čističem Mulieres s vůní růžové zahrady.Očíhnout
Navrh bez nazvu 4 Prací gel na funkční sportovní textil s vůní eukalyptu a v BIO kvalitě od moravské Tierra Verde.Omrknout
Navrh bez nazvu 5 Zdravé exotické mlsání v podobě manga sušeného na slunci od značky Sunny Fruit.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 Econea.cz je sice veganská, kdyby ale někdo hledal jiné alternativy, můžeme zmínit právě přepuštěné máslo, ghí. Možná by vás nenapadlo, že oblíbené ghí, které se používá často na smažení, můžete využít i jako lubrikant. Jedná se ale o formu másla, ze které byla odstraněna mléčná sušina. Dokáže hydratovat pokožku, zklidňuje ji a také jí dodává zdravé mastné kyseliny. Díky své máslové chuti je vhodné pro orální sex. Po použití je ale dobré jej ihned umýt.
2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/326450#how-to-use
3 https://www.medicalnewstoday.com/articles/325946#summary
4 https://www.popsugar.co.uk/love/Facts-About-Lube-41288980
5 https://www.medicalnewstoday.com/articles/326450#types
6 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/76580/1/WHO_RHR_12.33_eng.pdf
7 http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0048328
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819835
9 https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/76580/WHO_RHR_12.33_eng.pdf
10 https://www.healthline.com/health/healthy-sex/natural-lube#natural-vs-organic
11, 12 http://ec.europa.eu/health//sites/health/files/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_174.pdf
13 https://cen.acs.org/articles/90/i50/Studies-Raise-Questions-Safety-Personal.html
14 https://www.peta.org/blog/lube-is-much-more-loving-when-its-cruelty-free
15 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609515306925
16 https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-oil-as-lube#complications
17 https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/sex-query-is-it-safe-to-use-saliva-as-a-lube/photostory/70042670.cms
Sběratelka okamžiků a velká milovnice příběhů. Dennodenně hledá balanc nejen v jógových pozicích, ale i způsobech, jak odlehčit životnímu prostředí. V Econea.cz vytváří obsah, který pomáhá lidem najít cestu k udržitelnějšímu způsobu života. Aby nejlepší příběhy byly ty naše.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..