Diskuze a zkušenosti: 3 x komentováno Přečtete za: 6 min

5 rizik lubrikantů, o kterých se nemluví. A proč sliny nejsou dobrý nápad

1290x450px blog lubrikacni gely

Co všechno dokáže pár kapek lubrikantu! Vášnivé chvilky s partnerem či partnerkou i zcela soukromé intimní okamžiky vynese do vyšších sfér. Pro krátkodobý tělesný prožitek ale často riskujeme dlouhodobé nepříjemnosti. V zápalu touhy si totiž nestačíme uvědomit, jaké látky si v lubrikačních přípravcích pouštíme do klína a jakou neplechu v něm mohou způsobit.

Čemu se při intimních hrátkách vyhnout? Čím nahradit rizikové lubrikanty? To vše si dnes povíme, aby nám žhavý zážitek nic neuhasilo.

pár v posteli

Čemu se při intimních hrátkách vyhnout?

minus Sliny místo lubrikantu

Sliny jsou sice nejdostupnější a nejrychlejší přírodní alternativa, v některých případech mohou ale napáchat víc škody než užitku. Obsahují totiž bakterie, které mohou narušit křehkou rovnováhu intimních partií a způsobit kvasinkovou infekci i další nepříjemnosti. Nežádoucí bakterie obsahují i ve chvíli, kdy vás bolí v krku, nebo máte opar.1 Ostatně ani samotná konzistence slin není ideální. Jsou spíše vodnaté než kluzké a velmi rychle vysychají, což může zvyšovat nepříjemné tření.

minus Konvenční lubrikační gely s dráždivými složkami

U lubrikačních gelů je zásadní hodnota pH. Ta by měla logicky odpovídat zdravému pH poševního prostředí, tedy hodnotě mezi 3,8 – 4,5. Vyšší pH je spojeno s rizikem vaginální infekce. Takové hodnoty má bohužel velké množství komerčně dostupných lubrikantů. Klasické lubrikační přípravky navíc obsahují syntetické látky, které v přirozeném prostředí intimních partií nedělají dobrotu. Ucelené studie a výzkumy zatím nejsou k dispozici, na povrch ale už vylétlo pár varovných vlaštovek. Pozor si dejte na:

  • Parabeny: Mohou způsobit podráždění vaginální sliznice nebo genitální vyrážky. Některé studie je dokonce spojují s hormonálními poruchami.2
  • Propylenglykol: Funguje jako zvlhčovač i konzervant, může ale způsobovat podráždění. Americká vládní agentura pro bezpečnost potravin a léčiv (FDA) látku ale zatím ale vyhodnotila jako bezpečnou.
  • PEG-40: Používá se jako emulgátor. Během jeho výroby může vznikat vedlejší produkt 1,4-dioxan, který má karcinogenní účinky. Právě kvůli tomuto riziku nejsou PEGy akceptovány v certifikované přírodní a BIO kosmetice.3
  • Cyclomethicone: Patří mezi silikony a obsahují jej některé silikonové lubrikační gely. Ve studiích na zvířatech ( 🙁 ) měl souvislost s poškozením reprodukčních funkcí i rakovinou dělohy. Výzkum, který by zkoumal dopady této látky na vaginální prostředí, ale nebyl zatím proveden.4
  • Chlorhexidin glukonát: Jedná se o dezinfekční látku, která zabíjí laktobacily, čili druh bakterií, které jsou nezbytné pro správné fungování vaginální mikroflóry.5
  • Parfemace a příchutě: Pod pojmem “příchuť“ nebo “vůně” se může skrývat směs karcinogenních látek, reprodukčních toxinů i alergenů.6
  • Spermicidy: Nejznámější aktivní složka spermicidů je Nonoxynol-9. Ta může narušit poševní stěnu a zvýšit riziko infekcí i přenosu pohlavních nemocí.7
kondom

minus Kombinace oleje a latexového kondomu

Tihle dva se spolu nepřátelí. Lubrikant na olejové bázi tedy není radno používat společně s latexovým kondomem. Latex se v kontaktu s olejem začně postupně rozkládat, a hrozí tak jeho protržení. Týká se to všech lubrikačních přípravků vyrobených z olejů.

minus Vazelína

Možná jste už někdy při sexu sáhli i po kosmetické vazelíně. Jedná se ale o produkt na bázi ropy a jeho použití může zvyšovat riziko infekcí. Všeobecně si do intimních oblastí raději nepouštějte jakékoli přípravky, které obsahují ropný nebo minerální olej. Studie publikovaná v časopise Obstetric and Gynecology odhalila dvakrát vyšší šanci výskytu bakteriální vaginózy u žen, které vazelínu používaly k lubrikaci.8 Stejně jako jiné olejové přípravky, i vazelína může narušit ochrannou funkci kondomu.

minus Dětský olejíček

Pokud je olej vhodný pro děti, citlivé intimní oblasti přece nemůže ublížit. Nebo? Zdání může klamat. Roční studie odhalila souvislost mezi intravaginálním užíváním dětského oleje a zvýšeným výskytem kvasinkových infekcí. Stejně jako u jiných olejů, i tento pak snižuje efektivitu kondomu.

lubrikační gel a banán

Po čem tedy sáhnout? Bezpečné přírodní alternativy lubrikantů

Ideálním a zcela zero waste řešením je dosáhnout vaginální vlhkosti přirozeně. Věnujte si dostatek času, otevřeně komunikujte své touhy a k relaxaci si pomozte předehrou, masáží a něžným dotykem. Míra uvolnění je mnohdy přímo úměrná psychické pohodě obou partnerů a také jejich vztahu mimo ložnici. Snažte se tedy pečovat o celkovou partnerskou harmonii a nezapomínejte na štědrou dávku sebelásky. 🙂

Úsilí přesto může překazit vaginální suchost zapříčiněná užíváním léků nebo menopauzou. Přirozené lubrikace pak ubývá také při dlouhé souloži. V tom případě se hodí mít po ruce bezpečné alternativy. Pojďme si je představit.

plus Přírodní lubrikační gely

Lubrikanty na přírodní bázi respektují přirozené pH poševního prostředí, nedráždí a výrazně zvýší prožitek a šanci dosažení orgasmu.

  • Lubrikační gel v BIO kvalitě Goliate je na vodní bázi, rozumí si tedy i s kondomy a erotickými pomůckami. Díky čistému složení bez pochybných umělých složek je jedlý, a tedy vhodný i pro orální hrátky. Nezabloudil do něj palmáč ani živočišné složky, je tedy vegan-friendly a získal i certifikaci Cosmos Organic Cosmebio.
  • Stimulační gel pro ženy Orgasmic BIO značky Goliate je lubrikační přípravek nevídaných kvalit. Kromě toho, že si v Goliate dali záležet na jeho přírodním složení, zaměřili se i na intenzitu erotického prožitku. Obsažené éteráčky z levandule a máty jemně chladí a rozvibrují intimní partie. Chvilky něžností se tak stanou ještě příjemnější a intenzivnější.
  • Lubrikační gel Fair Squared se zeleným čajem můžete používat v kombinaci s kondomem i bez něj. Jeho kvalitu potvrzuje certifikace přírodní kosmetiky NaTrue. Neobsahuje umělé parfemační látky, živočišné suroviny a nebyl testován na zvířatech. Zahuštěný je přírodní xantanovou gumou a obsahuje regenerační výtažky z rostlin. Slouží zároveň i jako masážní gel, intimní chvilku můžete tedy podpořit promáznutím celého těla.
  • Uvolňující anální relaxant od Goliate uvolní svaly, ale neznecitliví. Gel se postará o hladký průběh milování, ale neochudí vás o rozkoš a potěšení. 100% přírodní anální relaxant ukrývá esenciální oleje z estragonu, rozmarýnu a libavky, známé svými uvolňujícími vlastnostmi. Stimulaci a intenzivní prožitek si vezme pod křídla ženšen a balzámová pryskyřice benzoa. Anální gel je vhodný pro použití s kondomy a je jedlý, takže se nemusíte ostýchat při líbání a orálním sexu.

plus Přírodní alternativy lubrikačního gelu ze spižírny

Kokosový olej

Kokosový olej se jako lubrikant ujal v mnoha ložnicích. Hezky voní, hydratuje, působí antibakteriálně a především dobře klouže. U kokosového oleje dejte pozor na jeho původ. Kokosy pro jeho výrobu by měly být pěstovány bez použití herbicidů a pesticidů.

Pár praktických tipů:

  • Dejte pozor, abyste špinavými prsty nezanesli do sklenice bakterie, které by olej znehodnotily.
  • Pokud máte alergii na oříšky, kokosovému oleji se vyhněte, stejně tak i tomu mandlovému.
  • Kokosák logicky hodně mastí, dejte tedy pozor na lůžkoviny a oblečení. 🙂

Gel z aloe vera

Rostlinka mnoha benefitů zklidňuje pokožku, dodává jí hydrataci a snižuje podráždění. Gel z aloe vera je na vodní bázi, proto ho můžete používat i v kombinaci s kondomy. Při výběru si dejte pozor na produkty s přídavnými složkami, jako je například alkohol. Dejte přednost čistě přírodnímu gelu.

  • 99% Aloe vera gel od italské laSaponaria je skvělou volbou. Obsahuje čistou koncentrovanou šťávu z aloe vera a je v BIO kvalitě. Navíc ho stejně jako kokosák využijete i jinde než jen v ložnici. Zklidňuje po opalování a holení, uleví svědivým štípancům a zafixuje i účes.

Mandlový olej

Olej z mandlí patří k nejjemnějším přírodním olejům. Zklidňuje citlivou pokožku, pomáhá ji udržovat hydratovanou a jako lubrikant funguje skvěle. Vstřebává se pomalu, pokožka tedy vydrží vláčná poměrně dlouho. Jako jiné oleje, ani tento nekombinujte s latexovými kondomy.

Olivový olej

Olivový olej najde ve spíži asi každý. Pro intimní chvilky vybírejte vždy ten extra panenský. I ten pomůže snížit tření a podpoří příjemnější intimní prožitek. Olivový olej se do pokožky hůře vstřebává, po sexu jej tedy raději opláchněte. Pokud používáte latexové kondomy, oliváči se ale vyhněte.

👉 Očíhnout zelené poklady od Purity Vision
👉 Očíhnout zelené poklady od You & Oil
👉 Očíhnout zelené poklady od Lasaponaria
👉 Očíhnout zelené poklady od Fair Squared

Esenciální oleje v domácích lubrikantech? Ano, či ne?

Snad v každé české koupelně stojí lahvička tea tree oleje. Možná vás tak napadá, jestli by šel místo lubrikantu použít i on. Do domácích směsí lubrikačních gelů některé druhy éteráčků skutečně můžete přidat a to pouze v malém množství. Nikdy je nepoužívejte samotné, vždy je smíchejte s nosným olejem a to tak, aby tvořily maximálně 5 % směsi.

Některé éterické oleje by do kontaktu se sliznicemi přijít vůbec neměly, do lubrikačního oleje můžete bezpečně kápnout například mátový, levandulový, heřmánkový, nebo zmíněný tea tree přírodní éterický olej.

TIP: Detailnější návod k tomu, jak vybrat přírodní a bezpečný lubrikační gel, si můžete prolistovat v tomto blogovém článku.
👉 Očíhnout zelené poklady od Nobilis Tilia

Hluboký intimní prožitek bez obav z následků

Rovnováha delikátních partií je křehká. Komu by se ale chtělo během jiskřivé erotické chvilky pročítat etiketu lubrikačního gelu? Doufáme tedy, že vám tento malý průvodce vyjasnil nejistoty ohledně lubrikačních přípravků a vy si do klína pozvete pouze ty bezpečné, vyrobené z čistých přírodních ingrediencí a v respektu s citlivým prostředím vaší svatyně.

Prosíme, sdílejte tento článek ve svých kruzích. Třeba někomu pomůže k lepší péči o intimní zdraví:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Zvýhodněná sada úklidových přeborníků od Tierra Verde – odmašťovač, čistič skel a uni čistič.Omrknout
Navrh bez nazvu 4 Útulný čajový adventní kalendář od Sonnentoru v ilustrované krabičce s 24 kvalitními BIO čaji.Očíhnout
Navrh bez nazvu 5 Veganské kapsle Imunacut Forte pro posílení imunitního systému v chladném období od Neobotanics.Omrknout
Navrh bez nazvu 6 Aromaterapeutická směs proti migréně v praktické roll-on tyčince od české Nobilis Tilia.Očíhnout
Navrh bez nazvu 7 Bestsellerový 2v1 suchý šampon a kondicionér Maca od Kvitku proti vypadávání vlasů.Omrknout
Navrh bez nazvu 8 Aroma sada esenciálního oleje a znovuplnitelného inhalátoru Natasha pro uvolnění dýchacích cest.Očíhnout

Zdroje důležitých tvrzení

Zdroje důležitých tvrzení
1 https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/sex-query-is-it-safe-to-use-saliva-as-a-lube/photostory/70042670.cms
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29596967/
3 https://cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/peg-40
4 https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/701738-CYCLOMETHICONE/
5 https://cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/chlorhexidine-digluconate
6 https://www.bcpp.org/resource/right-to-know-exposing-toxic-fragrance-chemicals-report
7 https://www.webmd.com/sex-relationships/news/20030117/warning-spermicide-nonoxynol-9
8 https://www.webmd.com/women/news/20130308/petroleum-jelly-tied-to-vaginal-infection-risk-in-study
Dobrodružka s kreativním duchem a nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a udržitelnějšímu životu. Pohání ji vědomí vzájemného propojení všeho živého, běhání po lesích a kopcích, balancování na jógamatce a mazlení se zvířaty.

Diskuze a zkušenosti: 3 x komentováno

  1. Zapomněli jste však uvést, že použití kokosového oleje není úplně ideální s kondomy a jejich spolehlivost při jeho použití rapidně klesá

    1. Krásný den, Romano,
      děkujeme za komentář. V článku tuto informaci uvádíme, možná jste ji jen přehlédla. 🙂

      „Lubrikant na olejové bázi tedy není radno používat společně s latexovým kondomem. Latex se v kontaktu s olejem začně postupně rozkládat, a hrozí tak jeho protržení. Týká se to všech lubrikačních přípravků vyrobených z olejů.“

      Mějte se moc hezky,

      Tereza z Econea.cz

  2. Dobrý den, cjtela bych se zeptat, jestli jste vyzkoušeli doporučovanou 5% koncentraci éteráčků.. Hlavně tu mátu s tea tree?

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..