Přečtete za: 3 min

Řekněte NE úmornému úklidu. A vemte to chytře. Jako Popelka

1290x450 Řekněte NE úmornému úklidu

Vánoční úklid je strašákem v mnoha domácnostech. Ti, kdo ho nemilují, ho přetrpí a zvládnou. Letos jsme se viděli se svými blízkými méně než jiné roky a je proto na místě položit si otázku, jestli čas strávený gruntování nevyužít jinak.

Proč říct ne gruntování

daiga ellaby uooMllXe6gE unsplash
Na vánoční úklid stačí pár chytrých pomocníků

Podle maleb a kreseb, jak se měl Ježíšek po narození v Betlémě, to asi nebylo místo, kde se všechno lesklo čistotou. Naopak. Spíš to vypadá na prostředí plné sena, zvířecích chlupů a prachu. Někteří lidé by řekli, že to bylo ideální prostor proti vzniku alergií. Ať už to bylo s narozením Ježíška jakkoli, Vánoce nám mají připomínat důležitost lásky a společně stráveného času v klidu a pohodě. Ne závod o nejuklizenější domov.

Letos si asi většina z nás kvůli zdravotním opatřením a karanténám užila mnohem méně kontaktu s lidmi, které máme rádi. Pokud tedy nejste nadšenci předvánočního gruntování každého koutu, máme pro vás v dnešním článku tipy pro chytrý úklid.

Jak uklidit rychle

Pokud se nacházíte někde ve “zlatém” uklízecím středu, před Vánocemi rádi uklidíte domov, tak vás zveme do článku Jak si na Vánoce uklidit ekologicky v 5 krocích. Dozvíte se v něm, jak uklidit celé bydlo od oken až po chodbu. Možná to ale není to, co na letošní Vánoce hledáte. Třeba chcete poklidit jen to nejnutnější a zbylý čas chystat dobroty, poslouchat koledy, koukat na pohádky nebo cokoli jiného, co je pro vás důležitější než vymetená poslední pavučina. Našli jsme pro vás parádní vychytávku.

Vánoční úklid za dvě hodiny:

  1. Vyndejte oblečení z koše na prádlo, dejte ho do pračky a začněte prát (3 minuty).
  2. marissa daeger qYVYvjfg1lc unsplash
    Uklizený domov provoňte vonnou svíčkou nebo éterickým olejem

    Nastavte časovač na 15 minut, vezměte koš na prádlo a pytel na odpadky a projděte každou místnost ve vašem domově. Rychle narovnejte, zvedněte a vyhoďte vše, co není na svém místě. Vše, co nemá v dané místnosti co dělat, dejte do koše na prádlo, a veškerý odpad vyhoďte do odpadkového pytle (15 minut).

  3. Dejte na své místo vše z koše na prádlo a vyhoďte odpadky (5 minut).
  4. Vraťte se do kuchyně a naplňte myčku nebo nádobí umyjte ručně (15 minut).
  5. Zameťte nebo vysajte podlahu v kuchyni a otřete pracovní desky (10 minut).
  6. Vezměte čistič na toaletu a umyjte toaletu/toalety (2 minuty).
  7. Čističem na okna vyčistěte hlavní skleněná okna/dveře/zrcadla (3 minuty).
  8. Vezměte hadřík na prach a rychle otřete prach v hlavních místnostech (10 minut).
  9. Zameťte nebo vysajte všechny chodby ve vaší domácnosti (20 minut).
  10. Vraťte se zpět do koupelny a na WC. Utřete toaletu, umyvadla, podlahu a vanu/sprchu. Vyměňte ručníky (20 minut).
  11. Vyndejte prádlo z pračky a pověste ho na sušák (15 minut).
  12. Provoňte čerstvě vyčištěný domov vonnou svíčkou, vánočním Františkem, aromalampou nebo difuzérem.

Někdo zvládne tenhle rychloúklid do dvou hodin, někdo má velký dům, kupu dětí nebo jiné čas prodlužující okolnosti a jednotlivé úkoly se tak můžou protáhnout. Naším cílem bylo ukázat, že to může jít i rychleji, než si většina z nás pod spojením “vánoční úklid” představí.

Mulieres 2

👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde
👉 Očíhnout zelené poklady od Mulieres

Jaké uklízecí pomocníky povolat

Na chytrý a rychlý úklid je nejlepší sáhnout po univerzálních čističích, ty si totiž poradí s mnoha povrchy. Vybrat si můžete z kupovaných, nebo si je vyrobte za pár kaček.

  • Univerzální čistič Mulieres severský les 17b0884d5b505b7059da9675e28067fb mulieres 049 DSC1537 BIO je z 99,97 % přírodní a vycídíte s ním téměř cokoliv. Uklidí podlahu, okna, koupelnu, kuchyňské plochy i nádobí, záchod, troubu, gril, auto a také ochrání rostliny před škůdci. Je vysoce koncentrovaný, takže vystačí na spoustu úklidů. Je vhodný pro domácnosti s dětmi a alergiky, má certifikaci Natural Detergnet od EcoCertu. Do jeho unikátního obalu z reycklovaného kartonu můžete zasadit bylinky, nebo ho hodit na kompost. Další varianty jsou s vůněmi svěží citrus, růžová zahrada nebo bez vůně.
  • Univerzální čistič od Officina Naturae bez parfemace v BIO nebo nebio verzi je také koncentrovaný a navíc s aktivním kyslíkem. Hodí se na všechny druhy omyvatelných povrchů a zatočí i s mastnotou. Nese certifikát ICEA Eco Detergent.
  • Univerzální čistič Tierra Verde je stejně jako předchozí pašák vhodný na všechny hladké omyvatelné plochy v domácnosti, korek, linoleum, sklo i keramiku. Je z výtažku z mýdlových ořechů, koncentrovaný a ředí se ve vodě.
  • Univerzální čistič Sonett bez vůně se hodí i pro tu nejcitlivější a alergickou pokožku. Umyje celou vaši domácnost, okna, auto, gril i kočárek.
TIP Věděli jste, že existuje ekologická varianta sava? Je to sada dezinfekčních čističů Bio-D pro dům a zahradu, na různé druhy povrchů a univerzální ve spreji s vůní pomeranče
[optin-monster-shortcode id=“wqhe0yn1ivdoe8zpikah“]

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv postoj k úklidu – maximalistický, zlatou střední cestu nebo minimalistický – přejeme vám, ať se vám daří si ho obhájit nejen před sebou samými, ale také před okolím. Protože i nastavení si takového úklidu, jaký chceme, patří k nastavování našich hranic. A to je moc důležité nejen o Vánocích. Uklizeným domovům podle vašich představ zdar.

Tierra Verde 1

Omrkněte naši vánoční NEkampaň s články:

  1. Řekni NE a možná uvidíš i zlaté prasátko.
  2. Řekněte NE nakupování nesmyslů. A odhalte 7 typů odmítačů dárků.
    Bonusový obsah: Tahák, jaké dárky nadělit 7 typům odmítačů dárků.
  3. Řekněte NE škodlivé kosmetice.
    Bonusový obsah: Tahák, s jakými látkami se netahat.
  4. Testování na zvířatech říkáme NE. Stejně jako králíčci.
    Bonus: Soutěž o dárkové balíčky netestované kosmetiky.
  5. Řekněte NE parafínovým svíčkám. A zažehněte zdravější plamínky.
    Bonusový obsah: Video i PDF návod na výrobu domácí sojové svíčky.
  6. Živý či umělý? Jakému říct NE? A co si myslí lesní skřítci?
    Bonusový obsah: Inspirace na 8 alternativních ekostromků. 
  7. Řekněte NE vánočnímu shonu. A dejte si 3 oříšky pohody.
    Bonusový obsah: Rychlý test vánočního eko hrdinství
  8. Řekněte NE tápání při výběru dárků. Posvítíme vám na cestu.
    Bonusový obsah: Jaké dárky budou vybírat zakladatelé Econea.cz Pavel a Martin?
  9. Řekněte NE Himalájím cukru. A nechte sněžit jen venku.
  10. Právě čtete: Řekněte NE úmornému úklidu. A vemte to chytře. Jako Popelka.
    Bonusový obsah: 10 receptů na domácí eko prostředky
  11. Pozvěte NEkapra k vánočnímu stolu. A recepty, jak ho připravit.
    Bonusový obsah: 3 recepty na veganského kapra.
  12. Řekněte ANO zelenému balení dárků + 5 triků, jak na to

Prosíme, sdílejte tento článek se všemi, kdo si rádi úklid ulehčí:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Navrh bez nazvu 26 Mňamkózní pastilky s Bachovými esencemi Veselá škola od Energie rostlin pro klid a sebevědomí školáků.Omrknout
Navrh bez nazvu 27 Antistresová roll-on aroma tyčinka Saloos pro uvolnění napětí a povzbuzení při únavě a vyčerpání.Očíhnout
Navrh bez nazvu 28 Zvýhodněná BIO sada šamponu, kondicionéru a masky pro suché vlasy od italské Officina Naturae.Omrknout
Navrh bez nazvu 30 Úklidový starter pack univerzálních pomocníků pro eko domácnost za výhodnou cenu od Allnature.Očíhnout
Navrh bez nazvu 29 Na suchá chodidla a popraskané paty jedině regenerační balzám Hebké nožky od slovenského Kvitku.Omrknout
Navrh bez nazvu 31 Zdravá BIO dobrota do kapsy v podobě ovocných koulí z datlí, fíků, vlašáků a kokosu od Sunny Fruit.Očíhnout

 

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..