Přečtete za: 3 min

Jak nakupovat zeleněji aneb kde všude číhá p(l)ast

Banner Jak nakupovat zeleněji

Když člověk začne žít zeleněji než dřív, zjistí, že nakupování je jeden velký prales. Číhají v něm šelmy (škodlivé chemické látky), které si chtějí smlsnout na vaší kůži a zdraví. Pnou se v něm rostliny různých tvarů a velikostí (plastové obaly), které si umí návštěvníky omotat kolem prstu  plastu tak, až jim uvěří, že je potřebují ke svému (spotřebnímu) životu. Přitom to ale vůbec není pravda. Pojďme se podívat proč.

Nakupování dříve a dnes

Stačí se ohlédnout o 30 a více let zpátky a nakupování se u nás obešlo bez tun jednorázových igelitových tašek, plastových vaniček a obalů. Zeptejte se rodičů nebo prarodičů, jak nakupovali před “dobou plastovou”. 1 Generace dnešních babiček je studnicí inspirace, jak žít zero waste život, i když se tomu tak tehdy neříkalo. Bylo to prostě běžné. A protože jsme právě svědky návratu módy 80. let, zažíváme také velký návrat síťovek (a ledvinek, ale o ty tady nejde 😉 ). Přesně těch stejných, se kterými jste jako malí dost možná nechtěli chodit nakupovat. A teď je můžete vidět, jak se jejich různobarevná oka blýskají v kdejaké hipsterské kavárně. Nám ale nejde o blýskání se, ale o planetu, takže se podíváme, jak vzít nakupování za zelený konec.

Pokrok není možný bez změny a ti, kteří neumí změnit svou mysl, nedokážou změnit vůbec nic.” George Bernard Shaw

Ovoce, zelenina a pečivo

Sáčky Casa Organica
Síťovaný sáček na ovoce a zeleninu Casa Organica

Ročně se na světě vyrobí až 1 bilion jednorázových nákupních tašek.2 Recykluje se jich však jen pár procent. Většina končí po jednom použití v koši a jejich rozklad trvá až tisíc let. Co s tím můžete udělat? Než vyrazíte na lov dobrot, vezměte si s sebou plátěné sáčky, látkové pytlíky a tašky. Ty šije z biobavlny česká firma Tierra Verde pod značkou Casa Organica. Biobavlnu pěstují na farmách ekologického zemědělství a zpracovávají ji bez použití toxických látek (certifikát GOTS). Oproti tomu pěstování běžné bavlny poškozuje životní prostředí a používané chemikálie způsobují otravy zemědělců. Vypěstujte si místo bavlny nový návyk a choďte na nákupy s látkovými taškami a sáčky na zeleninu, ovoce a pečivo. A jestli vám vadí obchody s produkty předbalenými v igelitu, dejte přednost farmářským trhům a bezobalovým obchodům a e-shopům. K látkovým pytlíkům a sáčkům přidejte před nákupem pár prázdných sklenic a je to.

Tipy pro život bez odpadu najdete ve facebookové skupině Bez odpadu (zero waste) CZ/SK, kde je v tuhle chvíli přes 22 tisíc členů.

👉 Očíhnout zelené poklady od Tierra Verde

Drogerie

a3fd20fc4d18f659de8595a206c8baee PUER doza e1647514436653
Odstraňovač skvrn Puer

Ekologie a zero waste jsou v módě. Každodenních hrdinů přibývá. Proto se na nás hrnou ze všech regálů a reklam různé pseudo “eko” nebo “bio” drogistické produkty. Abyste se vyhnuli greenwashingu (zelenému vymývání mozků), sepsali jsme o něm speciální článek. Jestli to chcete mít ale co nejjednodušší, tak vám prozradíme, že i na ekologickou drogerii je česko-slovenská značka Tierra Verde skutečný machr. Té je fuk, jestli potřebujete “nakrmit” vaši pračku, myčku, umýt nádobí, okna, podlahu, WC, aktivovat septik nebo urychlit kompost. Poradí si úplně se vším. A to tak čistě a ekologicky, že všechny produkty od Tierra Verde mohou bezpečně do septiků i domácích čističek. Jak ekologicky prát, mýt nádobí a uklízet jsme vám sepsali do článku Jak jednoduše začít s ekodomácností. Mrkněte na velká ekonomická balení – prací sody, aviváže s levandulí, pracího gelu s pomerančem a olivového mýdla. Ušetří cesty na nákupy, korunky i planetu.

Tierra Verde získala jako jediná česká firma certifikaci pro ekologické produkty Ecogarantie®.

Kde ještě číhá p(l)ast?

Sáček Casa Organica
Sáček na výrobu rostlinného mléka Casa Organica

Když chodíme nakupovat s látkovými pytlíky a kupujeme ekologickou drogerii, tak už se může zdát, že máme v nákupním pralese vyhráno. Na jakých místech ale můžeme v každodenním hrdinství přidat? Když se rozloučíme s pohodlnými ale neekologickými papírovými kapesníky. Jednorázové kapesníky totiž končí po rozbalení z plastu na skládce nebo ve spalovně. Oproti tomu látkové kapesníky zůstávají v naší kapse, odkud hrdinsky poslouží našemu nosu v průměru 520krát.3 Proto je to zelenější volba. To samé platí pro látkové utěrky a pratelné odličovací tamponky. Plast se schovává také ve formě různých houbiček, žínek a kartáčů, kterými potřebujeme čistit zeleninu, nádobí, pult i lahve. I tihle pomocníci mohou být z přírodních materiálů. Když už jsme v té kuchyni, tak zelení hrdinové (a hipsteři) milují sáček na výrobu rostlinného mléka, se kterým si vyrobí domácí BIO ořechové nebo rostlinné mléko za 5-10Kč/litr a ještě bez obalu.

O hodnotách značky Tierra Verde a o její zakladatelce Nataše Foltánové jsme psali v tomto článku.

Všechny značky Tierra Verde myslí na celou planetu v souvislostech. Proto vyrábí praktické pomůcky nejen pro muže, ženy, ale také pro zvířata. Vychytávky pro majitele mazlíčků najdete pod jejich značkou Catz&Dogz. Aby vám z těch všech tipů a triků pro zelené nakupování nešla hlava kolem, provoňte si den novinkou od Tierra Verde – osvěžovači vzduchu ve 4 provedeních. Zlepšují náladu, pomáhají relaxovat a neutralizují pachy bez aerosolů a syntetických parfémů. A až se příště vydáte na nákup, buďte zase o chlup zelenější. Každý váš krok směrem k zelenější budoucnosti se počítá.

Top 10 produktů Tierra Verde, které nedáte z ruky

Banner Tierra Verde -15 %

Prosíme, sdílejte článek dalším zeleným hrdinům. Třeba je inspirujete k zelenějším nákupům:

Nejoblíbenější zelené poklady

Vyzobali jsme ty nejzelenější favority, se kterými nešlápnete vedle:

Navrh bez nazvu 2 BIO opalovací mléko pro děti a citlivou pokožku SPF 50+ s přírodními minerálními filtry od laSaponaria.Omrknout
Benaanna kremovydeodorant greenbalance 01 1300x 1 Svěží krémový deodorant pro dámy i pány od Ben & Anna. Bez jedlé sody, v kompostovatelné dóze.Očíhnout
Navrh bez nazvu 1 Pestrobarevné luční kvítí v 6 semínkových bombách Blossombs a designovém jarním boxu.Omrknout
Navrh bez nazvu 3 Úklid vcukuletu se silně koncentrovaným univerzálním čističem Mulieres s vůní růžové zahrady.Očíhnout
Navrh bez nazvu 4 Prací gel na funkční sportovní textil s vůní eukalyptu a v BIO kvalitě od moravské Tierra Verde.Omrknout
Navrh bez nazvu 5 Zdravé exotické mlsání v podobě manga sušeného na slunci od značky Sunny Fruit.Očíhnout
Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

Diskuse a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..